Viatza in Germania (59)
Raspunsuri - Pagina 2
blackpanterro spune:
:)), eu, dupa nastere nici nu am mai stiut unde sunt cartile :)).
Adriana 15w si Aidan Alexander - 4 ani
A ticket to hell has never been funnier
helbi spune:
Aschiutza, stai calma Cind o sa.tzi tzii puiul in brate, tzi se trezesc toate sentimentele
Cit dsepre carti: eu am avut Mama si copilul a lui Capraru si Cum sa ne crestem copilul (nu mai stiu de cine - caci le-am dat anul trecut unei mamici) si La Rousse - Enciclopedie pt parinti. Asta mi se pare f buna, caci e pina tarziu, spre 12-14 ani. Tot f buna este Dr. Spook
http://www.amazon.de/Dr-Spocks-Baby-Child-Care/dp/0743476689/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books-intl-de&qid=1268983126&sr=1-1
O gasesti si la second hand pe ebay, desi vad ca nici noua nu e f scumpa, dar e f buna.
Eu sunt de parere ca o carte e totusi necesara, mai ales mamicilor alate la primul bb.
chinico spune:
salutare.
aschiuta..nu am citit tot, deci nu stiu daca stii ca in primele 2 saptamani (sau 10 zile, ca parca a trecut o vesnicie, am uitat mai tot!) vine o moasa acasa. Sa te ajute. Nu face mare lucru, se uita la bb, te controleaza pe tine..mai da cu sfatul..
Important e sa te inscrii din timp pe listele lor, moasele bune sunt solicitate.
A mea n-a fost buna. Si de aia mi-am cantarit copilul pana la 6 luni inainte si dupa fiecare masa. Daaa. Stiu. .
Toate cele bune.
Alina spune:
Aschiutza,am si eu "Mama si copilul"a lui Capraru,Dr Spock si inca vreo 3-4 carti de la Teora,uneori am mai citit dar asa ca informatie.Sotul meu are mai multe carti de bebelusi in germana,de cind avem iarasi bebe,cartile alea stau la el pe noptiera si mai studiaza ,in special,despre limbajul bebelusesc .Daca vrei,ma uit cum se numesc si iti scriu.
Da,poti sa ai o moasa acasa,eu am avut in vara una de treaba dar mare lucru nu prea am avut ce invata in schimb ma interesa mult cum imi povestea despre produsele naturiste.
DidiAlex,da,fiu-miu e un nazdravan,nici nu baga in seama jucariile(si am muuulte rau),e tot interesat de cabluri,stechere,prize,lins mobila,gunoaie,ziare si din astea .
De dormit o noapte intreaga,hooo,nici numai stiu de cind,poate din 2008 ca si cind am fost gravida,am dormit prost.
Lasa ca avem timp la pensie de odihna ,acum ne trebuie odihna activa .Seamana la carcter baietii tai?
Ma gindesc ca daca is baieti,seamana mai mult .Ai mei copii,deocamdata nu .
Weekend fain sa aveti!S-a incalzit,daca luni caram troienele,azi is in tricou .
Kea spune:
Aschiuta, neaparat cauta o moasa din timp. Mie mi s-a spus ca imi pot alege in spital moasa, asa ca nu m-am agitat. La cursurile pregatitoare pt nastere m-am gandit ca ma duc tot pe ultima suta de metri, numai ca am nascut prematur si le-am ratat. Dupa cum vezi eu las totul pe ultimul moment. Asa, am nascut la un spital aflat la 20 de km distanta. Nu mi s-a parut mare lucru, numai ca moasele stateau si ele la nu stiu cati km distanta de spital, in directia opusa. Asa ca n-a sarit nici una sa se ofere ca vine la mine, ca nu le iesea avantajos ceva cu km decontati de casa de asigurari bla bla bla. Moasa poate veni nu stiu cate saptamani de cand ai nascut in vreo 16 sedinte parca. Cred ca in inteval de 6 saptamani, nu mai retin exact. Nu mai lungesc povestea, dar noi in ziua in care ne-am externat, ne-am internat din nou, asa ca am iesit din spital cand avea copilul vreo 2 saptamani jumate, pana am gasit moasa s-au facut 3. Ca sa te conving sa cauti din timp, iti zic ca pe noi una ne-a luat la rost ca ea are mame care au contactat-o din luna a 6-a, iar cand a auzit ca copilul meu are 3 saptamani, parca i-am fi spus ca are 3 ani!
In fine, am gasit una, nu cred ca afost cea mai grozava, dar imi deschidea si mie cineva usa, de ma saturasem deja, vreo doua saptamani si ceva a tot venit.
Mycya spune:
helbi multumesc multchiar cautasem mult si nu mai gaseam.
am si eu cateva intrebari fetilidaca ma puteti ajuta
prima este...la nastere aici se primeste vreun ajutor financiar?am o prietena care este in italia si a primit la nastere 1500 de euro,stiu difera legile,dar am zis sa intreb si eu.precizez ca eu nu am lucrat,sunt aici din noiembrie,sotul meu lucreaza tot din noiembrie,dar a mai lucrat 2 ani inainte aici.am auzit de la prietena ca aici poti primi sa faci si cursuri de germana gratuite avand in vedere ca sunt gravida si nu pot lucra,vreau si eu sa stiu ca gravida,si ca nu lucrez as putea beneficia de ceva bani de la stat?
a doua intrebare...am vazut la prima pagina ca vb de chitante ...eu am de exemplu cheltuielile cu mobila bebelului,si a noastra pentru ca trebuie sa ne mutam,si inca suntem in cautare de apartament.pot pastra chitantele si la sfarsit de an unde anume ma pot duce cu ele?daca nu cer prea multe detalii.pe toate si cate o
19+
aschiutza spune:
Multzam de raspunsuri, cred ca imi voi lua eu o carte acolo, ca la mine treaba cu instinctele mai va . Imi voi lua si eu moasa, asta e sigur ...
Mycya, cu ajutorul pt gravide, nu stiu ce sa zic, nu am auzit sa existe (ceea ce nu inseamna ca nu exista). S-au tot schimbat legile, ba mai difera si de la land la land. Eu stiu ca pe vremuri eu lucrasem mai mult de trei ani si au refuzat sa-mi dea somaj, ca apoi sa constate ca am dreptul, dar pt ca nu depusesem dosar in timp (ceea ce era vina lor fiindca refuzasera sa il ia) mi-au taiat din suma niste procente .
Exista uneori cursuri gratuite, de reprofilare, de economie, de limba, dar pt mamicile in concediu de crestere al copilului. Cel putin aici in Sachsen. Treaba difera de la Land la Land din nou...
Chitantele noi le pastram pt declaratia de impozit,care se face pt anul anterior pina in luna mai (sau pina mai tirziu daca ai firma ta sau daca angajezi o persoana calificata pt redactarea declaratiei). Legea impozitului pe venit e in Germania foarte complicata, uneori primesti bani inapoi daca iti iei calculator, carti de specialitate pt profílul in care lucrezi, daca depasesti pt cheltuielile de medicamente / doctori un anumit procent din cistigul vostru de familie. Nu stiu sa iti spun toate amanuntele, aici veti avea nevoie de ajutor in primul an.
Apoi sunt anumite chitante pe care le pastram in caz de cearta cu anumite firme. Am avut de exemplu probleme cu firma de telefoane si atunci le-am folosit. Toate hirtiile pe care le primiti despre pensie / servici sa le pastrati foarte bine, alea nu se arunca.
De aia intrebam si eu de exemplu cit se pastreaza extractele de cont sau diefrite chitante de la energie, gaz, etc. Treaba complicata
------------------
Still looking for pieces of heaven...
helbi spune:
Aschiutza, legal orice extras de cont, bilant, factura se pastreaza 10 ani. Asta e la nivel de firma, dar cred ca si pt persoanele fizice e la fel (eu am invatat ce tzine de un Unternehmen). Incerc sa ma interesez, si, daca aflu mai multe detalii, scriu.
aschiutza spune:
Multzam Helbi. Cred ca vom fii ingropati in hirtii. Avem asa de multe ca nu stiu pe unde sa le mai pun si cum sa le impart ca sa dau de ce e important cind am nevoie . Acu au inceput si cu extrasele astea de cont format A4 si cum eu tot am avut probleme sa imi blocheze contul, imi fac extras cel mai tirziu la doua saptamini.
------------------
Still looking for pieces of heaven...