Viatza in Germania (59)
Raspunsuri - Pagina 16
Alina spune:
Amonar,din cite stiu eu(cel putin asa era cind aveam eu acte romanesti),tu esti cetatean roman cu domiciliul in strainatate si nu ai buletin(mie mi l-au luat) dar trebuie sa dovedesti ca ai domiciliul in strainatate si aici nu stiu cum,probabil cu pasaport olandez in care banuiesc ca ai numele de casatorie,deci alt nume si chiar daca ai acelasi nume,poate undeva scrie "casatorit"(nu stiu sigur daca in pas scrie dar in ausweiss sigur).
Daca tu ai avut pasaportul romanesc cu domiciliul in tara,cel de-acum trebuie sa fie cu domiciliul aici.
Amonar spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui celesta
Nu pt toate tarile, de ex pt Romania accepta dubla cetatenie din ianuarie 2007, odata cu aderarea RO la EU. Nu ma pot exprima pt cunostinta ta iugoslava, mai ales ca nu stiu exact din ce stat din fosta Iugoslavie vine... „Desparti drumurile, dar nu poti sa desparti si sufletele.” 12+ |
Ok, nu am stiut. Respectiva e jumate nemtoaica, jumate iugoslava (mama din iugoslavia) si mi-a spus ca a sunat o data nu stiu la ce instanta pt niste hartii si ea a spus ca are 2 cetatenii, la care functionarul respectiv i-a zis ' sa nu mai ziceti acest lucru la altcineva' Probabail ca merge pe tari chestia asta cu 2 cetatenii.
Amonar spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Alina Amonar,din cite stiu eu(cel putin asa era cind aveam eu acte romanesti),tu esti cetatean roman cu domiciliul in strainatate si nu ai buletin(mie mi l-au luat) dar trebuie sa dovedesti ca ai domiciliul in strainatate si aici nu stiu cum,probabil cu pasaport olandez in care banuiesc ca ai numele de casatorie,deci alt nume si chiar daca ai acelasi nume,poate undeva scrie "casatorit"(nu stiu sigur daca in pas scrie dar in ausweiss sigur). Daca tu ai avut pasaportul romanesc cu domiciliul in tara,cel de-acum trebuie sa fie cu domiciliul aici. Alina,mami de 2 copii minunati |
Alina, cred ca va trebui sa duc o hartie de aici de la primarie, inscrierea. Pasapoartele le am pe numele de fata, amandoua. Ala Romanesc e cu domiciliul in Olanda si cred ca trebuie sa-l schimb la domiciliul in Germania. Nu scrie niciunde pe pasapoarte starea civila. Mie imi place chestia asta Nici eu nu voi declara ca sunt casatorita. Cand se vor simplifica procedurile, poate.
Alina spune:
citat din mesajul lui Amonar
Alina, cred ca va trebui sa duc o hartie de aici de la primarie, inscrierea. Pasapoartele le am pe numele de fata, amandoua. Ala Romanesc e cu domiciliul in Olanda si cred ca trebuie sa-l schimb la domiciliul in Germania. Nu scrie niciunde pe pasapoarte starea civila. Mie imi place chestia asta Nici eu nu voi declara ca sunt casatorita. Cand se vor simplifica procedurile, poate. |
M-am uitat acum in pass-ul meu nemtesc(numai asta il am) si da,scrie:L geb. C adica e clar ca sunt casatorita.
Nu stiu de ce inscriere zici tu dar pe Anmeldung-ul meu de la primaria de-aici scrie ca sunt casatorita.
Amonar spune:
Na, am sunat si sant plina de nervi. La Bonn acolo inca sunt functionarele care nu stiu pe ce lume traiesc. Ma rog, m-a lamurit pana la faza cand mi-a spus ca trebuie sa duc dreptul de sedere in Germania. I-am explicat ca eu nu am nici un drept de sedere pt ca eu m-am inscris la primarie pe baza pasaportului Olandez. De la politie am primit o hartie (toti 3 de fapt, si sotul si copilul) ceva cu Frei...si mai nu stiu cum care m-au inregistrat ca si Olandez in Germania, pe baza pasaportului Olandez. Dar aia mi-a spus ca nu-i drept de sedere. Am incercat sa-i explic ca eu chiar nu am drept de sedere, dar eu locuiesc aici legal. M-a trimis in Olanda, in Romania numai in Germania nu se poate. Plina de nervi am sunat ambasada in Olanda. Tipa de acolo, perceptiva si pe faza, mi-a citit un pasaj de pe siteul min afacerilor de externe care spune ca intr-adevar se cere dreptul de sedere SAU hartia eliberata de primarie cum ca eu locuiesc aici. De fapt lucrul asta il scrie si pe siteul lor. Acum stiu ce-mi trebuie, este mentionat pe situl lor. Mi-a amintit si de certificatul de casatorie.
N-am mai sunat-o pe ametita aia sa-i spun sa nu mai informeze gresit oamenii.
Amonar spune:
M-am hotarat sa nu mai cer pasaport Romanesc deocamdata. Pe hartia de la primarie e mentionata starea civila asa ca.....o las balta. Nu am timp si nervi sa mai umblu dupa inscrierea casatoriei. Cand aud ca trebuie sa traduci si legalizezi acte mi se face rau.
Alina, m-am uitat si eu pe pasaportul Olandez nu este mentionata starea civila.
Alina spune:
Amonar ,nu sti cum e in Olanda dar pe-aici,pe majoritatea hirtiilor oficiale e mentionata starea civila.
Actele romanesti sunt pt mine o aventura si de aceea ma bucur ca nu mai am de-a face cu ele .
celesta spune:
Eu sunt in regula si la zi atat cu actele nemtesti cat si cu cele romanesti. Exista cateva formalitati de indeplinit, dar nimic imposibil. Pt usurinta le-am facut pe toate la timpul lor (inscrierea casatoriei la ambasada romana, schimbarea actelor vechi pe numele nou, etc), la fel aici cu depunerea pt cetatenia germana, ausweiss, pass, etc.
Sfatul meu e sa faceti hartiile la timp, altfel se aglomereaza toate si se ingreuneaza procesul iar reactia oficialitatilor devine neprietenoasa...
„Desparti drumurile, dar nu poti sa desparti si sufletele.”
12+
angiuta spune:
Amonar daca hartia pe care o aveti se numeste Freizügigkeitsbescheinigung, asta-i dreptul de sedere. Cetatenii EU asta primesc.
Daca tu nu ti-ai schimbat numele in urma casatoriei cred caai putea intreba la Consulat daca nu-ti poti schimba acum pasaportul iar in Ro cand vei merge sa-ti declari casatoria. Iar cand vei merge in Ro ai putea "uita" sa o mai declari.
Angiuta, mamica lui Vladut (8 iunie 2007)
aschiutza spune:
citat din mesajul lui celesta
Nu pt toate tarile, de ex pt Romania accepta dubla cetatenie din ianuarie 2007, odata cu aderarea RO la EU. Nu ma pot exprima pt cunostinta ta iugoslava, mai ales ca nu stiu exact din ce stat din fosta Iugoslavie vine... „Desparti drumurile, dar nu poti sa desparti si sufletele.” 12+ |
Germania accepta dubla cetatenie numai la tarile din EU care accepta deasemenea dubla cetatenie. De aceea incepind cu intrarea Romaniei in EU, poti sa iti pastreezi cetatenia romana si sa o iei si pe cea germana .
Cind mi-am facut pasaport cu domiciliul in strainatate, am aflat de ce documente e nevoie de pe site-ul ambasedei din Berlin http://berlin.mae.ro/index.php?lang=ro&id=101181 . Nu am avut nevoie de ceva in plus. Eu mi-am facut transcrierea pe vremuri in tara, ca nu se putea la ambasada, un adevarat circ .
------------------
Still looking for pieces of heaven...