Crestinismul si evolutia spirituala 3
Raspunsuri - Pagina 11
Iasmin08 spune:
Pacatele de moarte in viziunea ortodoxa:
"Sfantul Ioan Evanghelistul imparte pacatele in doua : pacate de moarte si pacate care nu sunt de moarte ( 1 Ioan 5, 16-17 ) . Tot el imparte pacatele de moarte in trei mari grupe : pofta trupului, pofta ochiului si trufia viietii ( 1 Ioan 2, 16 ) . Sfintii Parinti impart pacatele de moarte in trei mari grupe :
a. pacatele capitale, in numar de sapte;
b. pacate strigatoare la cer, care sunt mult mai grave precum : uciderea, pruncuciderea, asuprirea saracilor, rapirea avutului altora, uciderea aproapelui, etc;
c. pacate impotriva Duhului Sfant. Acestea sunt cele mai grave pacate facute de oameni pe pamant pentru ca hulesc pe Dumnezeu si alunga harul Duhului Sfant de la om. Dintre acestea amintim : necredinta in Dumnezeu, apostazia ( lepadarea de credinta ) , eresul, secta, deznadejdea, sinuciderea, ura de om pana la moarte, prea marea incredere in Dumnezeu, injuraturile etc. Cele dintai se numesc " pacate capitale " , pentru ca sunt cele mai numeroase si stapanesc pe cei mai multi oameni. Cele de-al doilea se numesc " strigatoare la cer " , pentru ca striga si cer de la Dumnezeu pedeapsa omului inca in viata. Pacatele cele mai mari si mai greu de vindecat sunt pacatele impotriva Duhului Sfant si pacatele de moarte care stapanesc pe om de mai multa vreme, adica patimile.
Cel mai urat pacat inaintea lui Dumnezeu este pacatul mandriei, caci acesta a facut pe ingeri diavoli, dupa cum si smerenia " poate face din diavoli ingeri " ( Scara, Cuvantul 25 ) ."
Ca tot a fost duminica Sfantului Ioan Scararul...
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
Iasmin08 spune:
Nikole, in mod normal preotul nu primeste nimic dupa ce te spovedeste (nici inainte, nici in timpul). Dar daca tu simti ca trebuie sa dai, poti lasa ceva la cutia milei sau poti face o mica donatie bisericii. Cat de putin. Bisericile oricum trebuie si ele varuite, spalate, curatate, etc. Si dupa cum am aflat cu toate, in viata toate costa- dero, matura, etc. Asta ca sa nu mai spunem ca de multe ori poate lipsesc ceva obiecte necesare cultului. Poti intreba preotul daca are nevoie de ceva la biserica. Vei simti si tu ca ai facut ceva si iti este de folos caci te socotesti intre miluitori. Iar in timpul sfintei liturghii cand pomeneste parintele ''miluitori, binefacatori ai sfant locasului acestuia", vei fi pomenita automat.
Macrina spune:
Da, o donatie pentru biserica.
Nicol, ma gandeam sa iti sugerez sa citesti Rugaciunile dinainte de spovedanie, te mai ajuta sa intri in atmosfera si iti mai da idei ce sa mai scrii pe foaie[:)}
Rugati-va si pt mine, am o avalansa de contractii si doar 33 de sapt... ar trebui sa stau in pat ..
Katya spune:
Crinuta,nu tb sa intri in detalii,dar depinde caci poti mentiona de ex zgrcenia,lacomia,mindria(pacate de moarte,da?)fara sa si povestesti in ce imprejurari ai fost zgircit dar,daca e vorba,la cap."preacurvie"de ex,cred ca tb sa mentionezi aspectul,ca una e sa desfrinezi in imaginatie si alta e sa treci la fapt(desi sint la fel de grave,dar macar sa mentionezi).
Diavolul da,e vesnic linga noi,furios foc cind actionam contra lui,dar vesel cind ne temem de el,la fel zic si eu,ca si tine,ca ride de se prapadeste de mine,eu zic ca la mine mai face si chef,isi invita tovarasi,sa rida impreuna...Si eu am fost tentata sa-mi iau fata cea mare la spovada,bine ca n-am luat-o,nu va mai zic ca,inainte sa plec,mi-am verificat poseta si,pixul cu care urma sa-mi scriu canonul,era pur si simplu dezmembrat,in nu stiu cite bucatele:mina,arc,capac,nu stiu ce bara,am luat altul si-am fugit...
Ai mai scris tu si de stari de nelinisti,rasucire a unei pb pe toate partile,plins,eu zic sa nu te mai consumi,eu impart lucrurile in importante si desertaciuni,vezi si tu care-s desertaciuni si ignora-le,zi mai bine o rugaciune si intareste-te!
Va pup!la noi s-a schimbat si ora si-s inca ametita,am plecat!Sa vedem ce ne zice Nikole!
crinuta spune:
N-am avut solutie, a trebuit sa il iau cu mine, si nu doream sa aman spovada...
Crinuta si minunea ei
Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!
Second chance
www.youtube.com/watch?v=RapW4MuYFXk&feature=related" target="_blank">Divine Mercy
Iasmin08 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Katya (...)ca una e sa desfrinezi in imaginatie si alta e sa treci la fapt(desi sint la fel de grave,dar macar sa mentionezi). |
Referitor la asta Katya, au fost nenumarate discutii. Uite nu imi amintesc unde anume am citit o pilda foarte frumoasa. Intr-o manastire mai multi frati nu ajungeau la un consens asupra egalitatii pacatului facut cu fapta sau cu imaginatia. Si fiind atata cearta, nu reuseau nicicum sa se mai inteleaga. Si atunci unul din cei mai batrani a facut o mancare extraordinara si la ora mesei a servit la trapeza. Mirosul mancarii era grozav. Dar batranul nu a dat binecuvantarea ca mancarea sa fie mancata. Asa ca toti stateau si miroseau. Si intr-un final batranul a dat binecuvantarea de sfarsit. Fratii se uitau nedumeriti unul la altul, dadeau din umeri si nu pricepeau. I-au cerut dar batranului sa le desluseasca pentru ce a facut asa. Si batranul le-a spus:
" De vreme ce socotiti ca pacatul facut cu inchipuirea este acelasi cu pacatul facut cu fapta, atunci sunt de parere ca si voi mirosind mancarea deja ati mancat-o!"
Iasmin08 spune:
Crinuta, Crinuta..., da de ce te-ai enervat asa. Acum 6 ani tot asa te-ai enervat cu el in pantece la spovedanie? Ia mai lasa supararea, baiatul e inca mic. Unul mare si cu scoala la Sorbona si nu e in stare sa priceapa toate.. Si tu ceri de la un pui mic? Ce stie el. Pentru el tu esti ochii prin care priveste lumea. Tu esti lumea lui, cea mai importanta. Ba mie mi se pare extraordinar ca l-ai luat cu tine. I-ai dat o pilda pe care n-o va uita veci. Hai, zambeste, e un lucru grozav, crede-ma.
Iasmin08 spune:
Macrina, sa iti dea Dumnezeu putere. 33 de saptamani zici? Sa ne traiasca, doar ca sa mai stea un pic cuminte si sa n-o supere pe mami. Spune-i ca-i promit eu ceva acadele daca nu te mai supara. Noi suntem aici o suma de matusi la mosit. Doar sa aiba rabdare, ca acu e Nikole la rand
crinuta spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Iasmin08 Crinuta, Crinuta..., da de ce te-ai enervat asa. Acum 6 ani tot asa te-ai enervat cu el in pantece la spovedanie? Ia mai lasa supararea, baiatul e inca mic. Unul mare si cu scoala la Sorbona si nu e in stare sa priceapa toate.. Si tu ceri de la un pui mic? Ce stie el. Pentru el tu esti ochii prin care priveste lumea. Tu esti lumea lui, cea mai importanta. Ba mie mi se pare extraordinar ca l-ai luat cu tine. I-ai dat o pilda pe care n-o va uita veci. Hai, zambeste, e un lucru grozav, crede-ma. Iasmin, mama de strengar de 8 anisori |
Nu m-am evernat tare, m-am suparat putin pt ca la 5 ani am pretentii, mai ales ca nu e prima data cand ma spovedesc si de regula ma astepta, insa azi avea chef chef de joaca unde ma spovedeam eu....
Asta e, i-am explicat din nou, sper ca a inteles.
De zambit zambesc in cea mai mare parte a timpului, chiar si atunci cand sunt suparata :)
In liceul profesorul meu de pian imi spunea " cea mai zambareata fata din scoala" :)
Crinuta si minunea ei
Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!
Second chance
www.youtube.com/watch?v=RapW4MuYFXk&feature=related" target="_blank">Divine Mercy
Katya spune:
Draga Macrina,sigur ca ne rugam si pt tine!Doamne ajuta!Eu cind am postat,mesajul tau nu era,nici al lui Iasmin,care a fost tare inspirata ca a pus pacatele la vedere.
Mai voiam sa mai zic ca,daca simtim nevoia sa detaliem vreun pacat,eu zic s-o facem,daca asa ne simtim usurati,important e sa ne caim pt el din tot sufletul si chiar,pe cit posibil,sa nu-l mai facem.Eu,de ex,la inceput,ieseam de la spovada fara canon,nu-l tineam minte,dar pe urma l-am inteles:parintele nostru nu da neaparat canon in "a face"ceva anume ci in "a nu mai fi"asa cum te-ai prezentat la spovedanie,a nu mai fi mindru,lacom,lenes,zgircit etc,mi-a luat mult timp sa inteleg asta.Pe urma i-am cerut si canon mai practic,si mi-a dat,dar am vazut clar:canonul e atit a face(metanii,rugacini,post etc)cit si a nu mai face(ce-i declarat ca ai facut).
Si eu pun bani la biserica la spovada,sigur ca nu cere nimeni,dar bisericile aici(din cite stiu eu)traiesc cam din fonduri proprii si mi se pare normal sa pun acolo citiva dolari,vorba lui Iasmin,toate costa,si-apoi preotul vine la biserica si pt mine,si si el face colecte si pt Ro la inundatii si pt Haiti la cutremur,pot sa las discret intr-un colt niste bani,nu mai zic ca si scoala de duminica e gratuita,noi stam la slujba si copiii sint supravegheati si invatati de altii,din timpul lor.
Si mai voiam sa-i zic lui Patouca o informasem gresit la sb ei cu cine-a zis:"cred,Doamne,ajuta necredintei mele",mi-am amintit ieri la liturghie cum e,a zis-o tatal fiului lunatic(Ev dupa Matei),au postat fetele la Hrana pt suflet o predica a lui Steinhardt,alt mare duhovnic al neamului.
Dar am muncit azi,nu gluma!Toata ziua am vorbit!va pup pe toate si ne gindim la Macrina,Doamne ajuta!