5 lucruri despre Romania - idei
La cursul de engleza avem tema sa facem fiecare cate o prezentare de 5 minute. M-am gadit sa vorbesc despre Romania, dar as vrea sa fie ceva facut cu mult umor.
1 - vb 1 minut despre tara, pozitie, si amintesc putin de caderea comunismului ( anul etc.)
2 - tocmai am vazut la tv un reportaj super despre cultura "descurcatului" in Ro, acel faimos " ne descurcam noi" si inventivitatea romanului( aratau niste sateni din Viseul de Sus care si-au adaptat masinile pt a circula pe calea ferata)
Si de aici nu mai stiu ...
Mentionez ca timpul nu e chiar limitat, ne-au pus 5 minute doar pt ca e un exercitiu greu, daca avem ce vorbi putem sa lungim speach-ul.
Daca aveti idei, va rog nu ezitati sa le scrieti ... despre ce as putea vorbi cu umor? Multumiri anticipate.
Raspunsuri
Delidana spune:
Eu m-as gindi la ceva obiceiuri care se practica pe la sate, cum era parca cel de Boboteaza in care pui busuiocul sub perna sa-ti visezi ursitul sau noaptea de Sf. Andrei in care se punea usturoi la usi...nu stiu cit de amuzante pot fi povestile rezultate insa cred ca e ceva deosebit.
Succes!
www.wrongspelling.com/cambodia/" target="_blank">Cambogia * www.wrongspelling.com/turkey/" target="_blank">Istanbul * www.squarethoughts.com/" target="_blank">Fotografie
viviana spune:
Poti pezenta in mod haios acei "false friends":
Chef (bucatar) =sef (boss)
car (masina) = car (caruta)(a cara - to carry)
pick (a alege) = pic (drop)
smoking (fumat) = smoking (taxido)
contest (concurs) = contest (to dispute)
camera (aparat foto) = camera (room)
casual (obisnuit) = cazual (random)
affluent (bogat) = afluent (tributory)
crayon (creta cerata) = creion (pencil)
actual (real) = actual(nu mai stiu in engleza - la ordinea zilei)
petrol (benzina)= petrol (oil)
pregnant (gravida) = pregnant (substantial)
si cele mai...
fuck - fac
foot = stii tu...fuck
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
Natasa spune:
Poti sa le vorbesti despre martisor ca tot e vremea lui. Mai poti sa le vorbesti despre o zona care iti place tie si sa le duci un album, sa compari niste superstitii de'ale lor cu ale noastre, sa le traduci niste expresii gen "ce puii mei vrei" (asta asa, ca poanta care capteaza atentia publicului). In cinci minute nu ai cum sa le vorbesti despre Miorita, transhumanta sau Eminescu dar poti sa le arati o imagine frumoasa, sa-i distrezi putin si eventual sa le dai o reteta mai ciudata.
beren spune:
Poate ceva despre obiceiurile din Maramures: exemple de epitafe de la cimitirul vesel din Sapanta, faptul ca poarta larg deschisa inseamna ca nu e nimeni acasa ...
marius spune:
Eu as povesti de specificul verbal, de trai etc. al moldovenilor, ardelenilor si muntenilor. Asemanari dar mai ales deosebiri.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
Chuny spune:
Multumesc de raspunsuri.
Viviana, ideea cu falsii prieteni e interesanta, dar exemplele tale nu le pot folosi ca-s in Franta. :-)
Beren si Natasa, si eu m-am gandit la Maramures ( desi n-am fost niciodata, insa tot ce am vazut despre era interesant). Uite ca nu stiam faza cu poarta deschisa. Are o origine obiceiul asta?
Mai are cineva idei ? Ma gandeam la ceva clisee, dar nu-mi vine nimic in minte acum ...
devoska spune:
Anul trecut fetita mea a avut de facut o prezentare a tarii de origine - Romania. Prezentare orala, insotita de imagini, filmulete etc.
1. Sapanta a tinut de departe primul loc - am crezut ca lesin de ras ce intrebari am primit. Am tradus in engleza cateva texte... Seara am primit telefoane si de la parinti. (Daca ai adulti in audienta sunt niste texte haioase cu soacre )
2. Costumul national - fii-mea s-a schimbat la pauza in costum de osanca si a stat asa imbracata pe parcursul prezentarii. Nu spun ce furori a facut. Opincile au fost atent cercetate de baieti, margelele si costumul de fete. Invatatoarea americanca ne-a intrebat daca mergem la job sau la scoala imbracati asa
3. Vulcanii noroiosi- intrebarea de baza, venita de la profesori... se face spa cu noroiul respectiv?
4. Nadia, Hagi, Nastase... in functie de varsta "audientei".
Vorbesc despre o prezentare pentru copii de 6-7 ani, americani, francezi, nemti, olandezi, rusi...
Traditiile de sarbatori nu au prins foarte tare, dar asta cred datorita faptului ca in zona asta exista unele asemanatoare si cred ca nu era ceva nou pentru ei. Altfel cred ca ar fi de interes. Ceva valva a mai facut Decebal... dar nu cine stie ce. In introducere am desenat harta Romaniei sub forma unui peste. A prins bine la copii faza asta si au retinut usor forma tarii.
Succes!
Edit: Uite aici un filmulet: http://www.youtube.com/watch?v=zCf8NWJ8kzA
Chuny spune:
Devoska, gata, am votat si o sa vb si despre Sapanta. Inca nu am gasit textele despre soacre, dar ma intereseaza personal subiectul. :-) Audienta e formata din adulti, suntem la un curs de nivel intermediar, va trebui sa folosesc fraze scurte, simple cat de cat, sa le inteleg si io si colegii. :-)
La emisiunea pe care am vazut-o azi au aratat niste sateni din Viseul de Sus care si-au adaptat masinile pt a circula pe calea ferata . Si aveau telefane si se sunau unul pe altul sa se intrebe pe unde sunt pt ca era o singura linie si doar cateva locuri de intersectie.
beren spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Sibylle Beren si Natasa, si eu m-am gandit la Maramures ( desi n-am fost niciodata, insa tot ce am vazut despre era interesant). Uite ca nu stiam faza cu poarta deschisa. Are o origine obiceiul asta? |
Vine de la cat de cinstiti sunt oamenii aia; apoi, ce alta metoda mai simpla si clara sa spui ca nu esti acasa?
danat spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Sibylle Multumesc de raspunsuri. ........ Mai are cineva idei ? Ma gandeam la ceva clisee, dar nu-mi vine nimic in minte acum ... |
Pai mai cliseu decat Dracula si Castelul Bran...poti sa pomenesti si despre el.
Am si eu experienta referatelor (pt cursul de germana, in cazul meu) insa eu am "atacat" teme mai serioase, ca asa era cazul atunci, despre Regina Maria, despre obiceiurile de Pasti, despre traiul pe vremea comunistilor... samd
Iubeste-ma atunci cand merit cel mai putin, pentru ca atunci am cea mai mare nevoie.