5 lucruri despre Romania - idei

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns monica70 spune:

O alta idee: targul de fete de pe muntele Gaina.

http://muntelegaina.artelecom.ro/

MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009)

www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE

www.mihaieminescu.ro/opera/poezia/glossa.htm" target="_blank">

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Citat:
citat din mesajul lui Sibylle

Devoska,Inca nu am gasit textele despre soacre, dar ma intereseaza personal

Este una cam asa:
"Aici odihneste soacra mea
Daca mai traia putin
Odihneam eu"

Sau:
"Opreste-te calatorule si citeste
Aici odihnesc eu
Ce bine-ar fii daca ai odihnii tu
Si as citi eu".

Mai sunt interesante fazele cu traitul in balcani. Relatiile cu institutiile statului cel putin sunt o intreaga filosofie de vita. Te duci la un functionar si vrei sa rezolvi o problema. El zice ca nu se poate. Dar tu nu pleci pur si simplu si-l dai in judecata sau il raportezi la sef cum ar face un neamt. Nu... Tu zambesti, te mai documentezi si te intorci si maine. O iei pe dupa piersic, explici, pui problema altfel, iar vii, iar pleci... Pana la urma rezolvi si ceea ce nu era normal sa rezolvi. Data viitoare iti este mai usor. Toata lumea te stie, esti de-al casei... Si timpul... Nu conteaza. Niciodata nu trebuie sa pleci sa rezolvi o problema in Balcani cu limita de timp. Pana la urma, cum zice moldoveanul "Usurel ca nu dau turcii".

"Calea de mijloc este calea ZEN"

Alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Chuny spune:

Ma gandeam sa mai vorbesc de Casa Poporului ( grandomania lui Ceashka) pe scurt + cateva imagini.

De targul de la Gaina trebuie sa ma documentez, suna interesant.

Simali, mersi pt cele 2 poezii. Pe net am gasit doar una tradusa deja in engleza din categoria funny.

...Now I will tell you a good one
I kind of liked the plum (tuica)
With my friends at the pub
I used to forget what I came for

Danat, ai dreptate cu cliseele. Poate mai bine as face ceva de genul X lucruri inedite despre Romania ...

Beren, mersi de explicatie. cred ca Maramuresul ar merita o prezentare de cateva ore. Culmea, eu vin mai degraba din Bucovina care mi-e draga, insa Maramu imi pare fascinant poate pt ca inca nu l-am vizitat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

No bine, ca vin eu din Maramures !

Textul cu soacre de la Sapanta:

Sub aceasta cruce grea
Zace biata soacra-mea
Trei zile de mai traia
Zaceam eu si cetea ea
Voi care treceti pa aici
Incercati sa n-o treziti
Ca acasa daca vine
Iarai cu gura pa mine
Da asa eu m-oi purta
Ca-napoi n-a inturna
Stai aicea draga soacra-mea.

Aici ai si poze cu crucile. Ideea inedita, unicat este atitudinea oamenilor in fata mortii si unorul de care dau dovada. Se pare ca sunt mosteniri dacice. Citeste mai jos, poti lua poze si multe idei despre zona:
http://www.romanianmonasteries.org/ro/maramures/sapanta

Alte lucruri interesante:
In satele din Maramures poti vedea adeseori in curti un copac cu oale agatate. Acolo este o fata de maritat si, cu cat sunt mai multe oale si mai frumoase zestrea e mai mare.

Copii sunt numiti coconi si sunt consioderati averea cea mai de pret a familiei.

Portul popular este purtat cu mandrie de localnici la toate evenimentele comunitatii.

Portile maramuresene sculptate in lemn sunt de asemenea unice. Acolo se gasesc cele mai inalte biserici realizate integral din lemn din Europa.

Deasemenea ceea ce impresioneaza acolo este curatenia sufleteasca a oamenilor si a locurilor, ospitalitatea si modul deosebit de a se purta cu orice oaspete.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

daca e in preajma pastelui prezentarea ai putea sa prezinti pur si simplu obiceiurile de Paste (cozonac, oua vopsita, incondeiate, pasca, biserica, slujba de la miezul noptii etc)

www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Glicina spune:

-originea limbii romāne, latinitatea romānilor, locul limbii romāne intre cele 5 limbi romanice vorbite in Europa
-pozitia actualei Romānii, teoria lingvistica a ariilor laterale, de unde si pastrarea declinarilor, raportat la alte limbi romanice; structura limbii romāne ca limba posesoare de cazuri
-de ce Romānia este considerata "insula de latinitate intr-un ocean slav"
-despre cum am trait noi infernul intr-o geografie paradisiaca
-infirmarea teoriei lui Roesler
-de ce Ovidiu e considerat primul poet "romān" (prin analogie cu Tristan Tzara, Cioran, Brāncusi, etc), de unde si faptul ca limba si literatura romāna nu au debutat datorita lui Neacsu :) (din pacate dovezile nu le detinem noi...)
-placutele de la Tartaria, mai vechi decat scrierea sumeriana
-Orfeu, parintele culturii, fiul regelui trac Eagre
-Ganditorul de la Hamangia, primul "ganditor" descoperit in lume
-la Istria existau oameni care faceau reflectii stiintifice, in aceeasi perioada in care preceltii nu stiau sa numere decat pana la 20 (cate degete :) )
-implacabila geografie, intre Orient si Occident
-Dracula si-ale sale impozite, care au contribuit la trista-i faima :)
-simboluri: paine si sare pt oaspeti
-trairile pasoptistilor
-capra vecinului, of of of!

Scuze, m-au luat tastele pe dinainte si n-am pus ordine in idei; eu despre subiectele de mai sus as vorbi si-n somn :) Poate vreuna dintre idei ti-ar fi de folos :)

Succes! Sa ne povestesti cum a fost :)

Mergi la inceput

Lali, mersi si tie de poezie.

Buli, poate o sa bag si faza cu inrositul oualor.

Glicina, super idei. oricum o sa-mi pun subiectul la favorite pt ca nu se stie cand o sa mai am nevoie de asa ceva.

Pana la urma o sa aleg ce pot relata cu umor, caut si imagini pe net si sper sa ma descurc cu engleza mea. Eu am intrat direct la nivelul intermediar in urma testului, dar nu am mai studiat niciodata engleza, asa ca am carente la gramatica.

Multumesc inca o data pt toate mesajele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns elyda spune:

Poti mentiona faptul ca Brancusi, Enescu,Eminescu ,Nadia Comaneci,faptul ca Romania produce Dacia.Poti sa spui despre fiecare cate ceva.Sunt persoane cunoscute in toata lumea, iar Dacia Duster tocmai a facut valuri la targul auto.

Dana

Mergi la inceput

Elyda, nu vreau sa vb despre lucruri cunoscute, ci doresc sa transmit cu umor niste informatii inedite despre Romania. Sper sa imi iasa :-)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aura_m spune:

Io am un fix, pe langa prezentarea generala, io as vorbi despre mitul asta Dracula. Io am un fix cu asta, de ce? Pentru ca toti cand aud de Romania=Transylvania-Dracula.
Sun sa imi instalez linie de telefonie fixa, operatorul cand aude ca sunt din Romania:"A, Transylvenia, Dracula!", in fine, mai stiu si Nadia Comaneci, Gheorghe Hagi, Ilie Nastase.
Francizare- o colega din Guatemala ma intreaba daca noi facem filme despre Dracula_"Nu draga, americanii fac destule filme despre subiectul asta"
Profesorul de la francizare (cand un coleg de-al meu, tot roman, si-a ales ca tema sa prezinte Romania) domn' profesor nu a uitat sa il intrebe si de mitul Dracula.
Si as mai clarifica problema ca Republica Moldova este o tara, Romania este alta tara pentru ca multi colegi m-au intrebat de ce nu stiu rusa, pentru ca nu am studiat-o in scoala si ca EU SUNT DIN ROMANIA.

AURA

Mergi la inceput