eu nu ascult manele! (2)
marox- daca auzi genul asta de muzica in gara, autobuz, cafenele /
crasme obscure, la chefuri facute intre blocuri, in masini luxoase - la maxim, cu soferi burtosi si lanturi la gat de 1 kg, la tigani, noaptea la 2-3...te saturi si-ti vine acru, cred nu atat muzica cat cu ce anume o asociem.
Chiar ma gandeam de ce unei prietene ii place acest gen si mi-am dat seama ca ea si acuma 20 de ani era impatimita dupa muzica orientala la care se unduia din tot corpul...poate ca le transmite ceva? Ups nu ma pricep, ce ajutor:-)
devii ceea ce practici
www.de-azi.ro
http://oscarfriends.wordpress.com/
Tot ce poti cumpara cu bani e ieftin! Erich Maria Remarque.
Raspunsuri
conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ioanadara .Atunci, tu te schimbi inevitabil ca om deci, singura vei renunta la prieteni ca cei de genul Sabinei. Deci, este o consecinta .Nu te poti insoti daca ai preferinte atat de diferite cu cineva. Cei carora le place sa asculte manele , dupa cateva luni asculta genul asta cam peste tot. Si cuvintele si melodia iti imprima un anumit mod de a vedea lumea si de a trai. |
putem accepta ca oamenii sunt diferiti si ca daca tu gandesti asa, ai dreptul sa gandesti asa, iar eu am dreptul sa gandesc altfel? m-ai pus pe ganduri, oricum. acum stau sa-mi amintesc daca stiu preferintele muzicale ale prietenilor mei si din pacate nu le stiu, doar pe-ale catorva, care oricum sunt muzicieni, deci se explica. uite, chiar o sa dau linkurile de la Mindy unui muzician de-aici sa-l intreb ce crede, acum sunt super curioasa.
pot sa inteleg ce simte cineva intr-o societate manelizata, ca si eu fac parte dintr-una hip-hopizata.
abdominabila
conchita spune:
citat din mesajul lui Deus Chiar ma gandeam de ce unei prietene ii place acest gen si mi-am dat seama ca ea si acuma 20 de ani era impatimita dupa muzica orientala la care se unduia din tot corpul...poate ca le transmite ceva? Ups nu ma pricep, ce ajutor:-) |
m-am gandit la asta ieri. are tonalitati etno primitive, este foarte senzuala, deci eu asa imi explic atractia unora pentru manele. e o muzica orientala, chiar daca remixata si recombinata, adaptata folclorului romanesc si cu niste versuri, la unele, de-ti vine sa te impusti. e raw, muzica bruta, cioplita. inteleg de ce Sabina face alergie, caci ea e sensibilizata doar la muzica extrem de cizelata si esentializata.
abdominabila
ioanadara spune:
citat din mesajul lui conchita putem accepta ca oamenii sunt diferiti si ca daca tu gandesti asa, ai dreptul sa gandesti asa, iar eu am dreptul sa gandesc altfel? |
Da, putem accepta. Dar stam la departare.
Cat despre faptul ca nu cunosti preferintele muzicale ale prietenilor tai nu-ti pot spune decat ca probabil ei nu prefera mult discutatele manele. Altfel, in mod sigur ai fi stiut. In general, vecinii stiu, prietenii stiu, colegii stiu. Ajunge doar sa auzi inca.
capcaunul spune:
Da' care-i deosebirea intre o manea si www.youtube.com/watch?v=Iwgam4Jj1yI" target="_blank">ceea ce crema cluburilor cu pretentii dansa in draci cand maneaua era abia la maternitate? (In afara de absenta primeia din Billboard)
kay spune:
din ce an e asta capcaunule? nu imi dau seama daca eram nascuta sau nu
eram, eram ca Martinez a fost guvernator din 87
ioanadara spune:
Crema caror cluburi dansa pe chestia asta? Char incep sa ma simt in afara lumii , zau asa. Nici nu am auzit vreodata de domnii astia pana acum, nici nu i-am vazut si nici de cluburile pomenite nu am auzit.
Sabina spune:
Conchita, pai am zis deja ca la cat sunt de ingusta la preferinte muzicale ar trebui sa nu mai am niciun prieten niciodata, culmea e ca exista unele persoane cu exact aceleasi preferinte ca mine si sa mor daca pot fi mai mult decat colega/cunostinta cu ei.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
a_alinta spune:
Cei carora le place sa asculte manele , dupa cateva luni asculta genul asta cam peste tot. Si cuvintele si melodia iti imprima un anumit mod de a vedea lumea si de a trai.
ai facut tu un studiu ?
eu te contrazic in ceea ce spui. nu vezi lumea si nu traiesti dupa muzica. muzica vine ca o relaxare, implinire, refulare si ne face viata mai frumoasa. eu asta inteleg din muzica si nu consider ca muzica ma face mai buna. ma face sa ma simt mai bine , dar eu raman in continuare aceeasi care sunt. buna sau rea. depinde de cine ma judeca.
nelia spune:
Eu zic ca ar fi mai bine sa o lasama balta, ca s-a inceput cu una si s-a terminat in paispe... Si sa se deschida subiecte pentru toate temele abordate in acest subiect, ca 'manea' l-am facut.
Eu inchei spunind ca nu de manele m-am saturat, ci de indemnarea la toleranta, la acceptarea diversitatii. In principiu eram de acord cu acest lucru, e logic, oamenii sint diferiti si atunci si tot ce este legat de ei se difera... Dar in ultimii ani mi s-a cam acrit de acest indemn la toleranta si acceptare pe care le gasesti peste tot, de la 0 la 100 ani. Fiti toleranti, acceptati-i asa cum sint... cu valoare, fara valoare, a iesit pe piata adus de cutarica, nu poti spune nimic pentru ca fiecare este liber sa faca ce vrea... si daca o suta spun ca este nemaipomenit, din toleranta si acceptare trebuie sa spun la fel... si timid, incet, sa nu ma auda nimeni: ...chiar daca mie nu-mi place, nu ma defineste. Cu alte cuvinte, sa ma uit la Borat si sa spun: da, este un fel de cintec traditional romanesc, dar... ca doar nu-i pot explica prietenului de aici ca noi avem si o Marie Tanase, ca avem muzica populara superba si specifica fiecarui coltisor al Romaniei, care poarta in ea mesaje adevarate, ca da, avem si o muzica tiganeasca si una lautareasca, la fel de superbe... dar ca ceea ce vedem si ascultam acum pe ecran este... hmmm, ce este... este un gen de muzica sau non-muzica descoperita recent, pe care romanul se ditreaza in ultimul timp... dar in nici un caz un 'cintec traditional romanesc'. Si nu pot spune, nu, nu este nimic, este o adunatura de stiluri, la care s-au mixat altele, s-au pus niste versuri simple, cu impact... etc., etc... nu pot pentru ca atunci as fi, pentru unii, snoaba, as fi... culta, as fi dispretuitoare si mi-as alege prietenii dupa muzica ascultata... si cartile citite. Si nu pot face asta pentru ca as iesi din cadrul pe care ni-l traseaza acel indemn la toleranta si acceptare, despre care spuneam ca m-am saturat sa-l aud.
Ei, bine, nu vrea sa fiu toleranta si nici deschisa spre diversitatea umana la modul asta! Unii cred ca asa progreseaza omenirea, eu cred ca asa are toate sansele sa se duca dracului...
Sint deschisa spre diversitate, da, si admit ca exista, o iau ca atare si incerc sa ma imbogatesc din ea, dar nu vreau sa fiu toleranta. Si, in egala masura, nici nu vreau sa fiu tolerata si acceptata, ci vreau sa fiu apreciata la adevarata mea valoare si respinsa acolo unde ea nu exista, ca sa pot valorifica si acea parte din mine, cit se mai poate cit nu e prea tirziu.
Si ca vin si cu exemple concrete, ales pur intimplator... Daca eu spun ca imi place Michael Jackson si cineva imi spune ca lui nu, in schimb ii place Pink (mie imi plac amindoi de fapt), atunci imi spun ca gusturile difera. Dar daca cineva vine si-mi spune ca lui ii place Salam si ca el asculta si clasica, si jazz... dar aia a lui Salam e de dans si pe ea se relaxeaza... eu nu pot sa vin sa-i spun ca eu ma relaxez pe opera sau pe Pink Floyd, pe SuperTramp, Cranberries, Tracey Chapman, Fleetwood Mac... sau pe cine vreti voi sa pun aici. Ce rost ar avea! Deci, nu pot sa vin sa spun asa ceva pentru ca discutia mea cu o persoana care se poate relaxa pe o manea s-a incheiat acolo... ce s-ar mai putea spune mai departe!?! In afara de... dar relaxeaza-te singur si cu ferestrele inchise.
As putea totusi sa-i spun ca exista si alte genuri, cum ar fi muzica traditionala sud-americana... ca ar putea asculta pe rind, toate stilurile incorporate in 'maneaua' lui, originalele, si rezultatul ar fi acelasi, adica relaxarea si simtitul bine ar fi asigurate, in plus ar intra in contact cu culturile respective... si asta este o experienta aducatoare de bogatii. Da, cred ca as putea incerca macar atit sa-i spun, din respect pentru persoana respectiva.
Dar daca refuza si-i da mai departe cu maneaua lui!?! Atunci, as putea probabil sa-i zic ca gusturile nu se discuta, da' nu vreau! Pentru ca asta ar insemna sa fiu toleranta (fata de muzica lui) si sa fiu tolerata (cu muzica mea), iar eu cred ca e mai jignitor si ipocrizia e mai mare sa fii asa, decit sa tai acolo unde vezi ca nu se poate inainta... si ce ar urma, o paralela intre Bach, Pink Floyd si Salam si Sorinel!?! Paralela ar putea exista, intre primii si Romica Puceanu sau Zece Prajini, categoric! Din lipsa de argumente, din partea mea, ma retrag si caut alte persoane cu care am... gusturi comune, fara toleranta si acceptare, decit la un nivel de valoare vis-ŕ-vis de alta valoare.
Astea fiind spuse, merg mai departe cu exemplificarile... Eu as putea sa o contrazic pe Sabina ca Depeche Mode nu e o muzica pe care sa o pui pe acelasi plan cu cea clasica, dar SuperTramp da, dar nu pot sa o fac pentru ca asta tine clar de gust si de anturaj: si unii si altii sint formatii care au simbolizat ceva, iar faptul ca unii s-au dus spre primii si altii spre ceilalti... tine numai de diversitatea aceea umana despre care spuneam la inceput ca e bine sa fii deschis, tine clar de gustul fiecaruia.
Daca Sabina vine, in schimb, si-mi spune ca se relaxeaza pe Mozart si atunci cind citeste Proust, iar eu, prietena cu ea, ascultind Salam si citind Sandra Brown... ce ar putea sa-mi mai spuna mie Sabina? Nimic, ori ma tolereaza, ori ma respinge... Unii prefera sa fie tolerati si sa li se recunoasca si gusturile lor ca valori, altii prefera sa fie respinsi... eu fac parte din cea de a doua categorie.
Asta se intimpla in cazul exemplelor de mai sus... dar daca ea imi vine si imi spune despre Mozart, iar eu ii vorbesc despre cum ma scormoneste pe mine Aida... sau ce profund e Vlad Zografi in teatrul lui, a mers mult mai departe chiar decit Proust... ei, deja punem bazele unui dialog, si putem vorbi de o anumita toleranta si acceptare a valorilor personale si ale gusturilor noastre in materie de muzica si lectura... Desi, am inceput sa caut sa le inlocuiesc in orice context, atit de nesuferite mi-au ajuns aceste doua cuvinte. E vorba mai degraba despre deschidere spre diversitate si asta nu poate sa fie decit benefica in viata celor oamenilor (si Sabina a fost aleasa la intimplare, ca puteam sa spun Conchita sau Marius si oricine dintre noi poate fi in locul celuilalt in exemplele date.).
Pentru ca, orice ati spune voi aici, eu nu cred ca poti sa asculti Pink Floyd (ales intimplator) si sa citesti Thomas Mann (idem), dar sa te relaxezi pe Sorinel, in timp ce savurezi o Sandra Brown (astea nu sint alese deloc intimplator). Daca totusi se intimpla asta, atunci este clar ca undeva exista o problema... Nu tolerez contraziceri, pentru ca stiu ca am dreptate!
Si, gata, va pe toti! Mai ales pe Guestus!
CORNELIA, mami de www.dropshots.com/nelia#date/2009-03-30/13:05:37" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU