Crestinismul si evolutia spirituala 2

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Iasmin08 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Katya

Va salut si eu,fetelor,si va doresc o duminica linistita,ne-am trezit si noi,am pregatit carti de colorat,creioane, rochite si ciorapei,mai fac niste codite si apoi plecam si noi la biserica,si la noi e frumos,chiar daca ninge(iar)dar intr-adevar,se simte ca e duminica.

Ca on topic,am mai citit ca ispitele ni le mai trimite Domnul si daca sintem mindri si ca cel mai urit pacat inaintea Lui e iubirea de sine(din care face parte si mindria),de aceea a zis Domnul ca,cine vrea sa-I urmeze,sa se lepede de sine si sa-si ia crucea.Deci lepadarea de sine(care include smerenia)e cea mai bineplacuta inaintea Domnului.

Va pup,fetelor,sa ne citim sanatoase!

Katya usor de zis, greu de facut. Tare, tare greu!!! Pai cum sa te lasi calcat in picioare de altcineva...ca doar toti suntem egali in fata Domnului, nu? Desi viata ne invata mai totdeauna ca unii sunt .. mai egali ca altii. Invatam de mici sa ne raportam la altii: ''Y a facut asa, tu de ce nu poti", suntem invatati sa fim competitivi, sa ne ''razboim" in tot soiul de concursuri, fie ca e vorba de stiinte, sport sua altceva. Suntem invatati ca locul I e ''the best'', e.. jupanul din parcare. Pana si presedintele unei tari are respectul tuturor (sau ipotetic ar trebui sa il aiba). Ca atare apare competitia intre toti cei care isi doresc pozitia respectiva. Suntem obisnuiti sa privim mandria ca ceva normal, pervertim mintea copiilor de mici (prin ''asa da" si ''asa nu").
Smerenia? Frumos concept. Cati oare il si inteleg. Smerenia NU inseamna umilinta, este in fapt mai mult decat atat caci este o umilinta asumata. Asa cum cineva care poate sa se imbrace in lux alege totusi sa se imbrace in zdrente. Va fi catalogat ''excentric''. Este extrem de greu sa intelegi aceasta smerenie, dar s-o si practici? Iti trebuie un curaj nebunesc. Abunda reclamele la TV despre ''pentru ca meritati". Impaca smerenia cu asta

Iasmin, mama de strengar de 8 anisori

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nikole spune:

Citat:
citat din mesajul lui Iasmin08

Citat:
citat din mesajul lui Katya

Va salut si eu,fetelor,si va doresc o duminica linistita,ne-am trezit si noi,am pregatit carti de colorat,creioane, rochite si ciorapei,mai fac niste codite si apoi plecam si noi la biserica,si la noi e frumos,chiar daca ninge(iar)dar intr-adevar,se simte ca e duminica.

Ca on topic,am mai citit ca ispitele ni le mai trimite Domnul si daca sintem mindri si ca cel mai urit pacat inaintea Lui e iubirea de sine(din care face parte si mindria),de aceea a zis Domnul ca,cine vrea sa-I urmeze,sa se lepede de sine si sa-si ia crucea.Deci lepadarea de sine(care include smerenia)e cea mai bineplacuta inaintea Domnului.

Va pup,fetelor,sa ne citim sanatoase!

Katya usor de zis, greu de facut. Tare, tare greu!!! Pai cum sa te lasi calcat in picioare de altcineva...ca doar toti suntem egali in fata Domnului, nu? Desi viata ne invata mai totdeauna ca unii sunt .. mai egali ca altii. Invatam de mici sa ne raportam la altii: ''Y a facut asa, tu de ce nu poti", suntem invatati sa fim competitivi, sa ne ''razboim" in tot soiul de concursuri, fie ca e vorba de stiinte, sport sua altceva. Suntem invatati ca locul I e ''the best'', e.. jupanul din parcare. Pana si presedintele unei tari are respectul tuturor (sau ipotetic ar trebui sa il aiba). Ca atare apare competitia intre toti cei care isi doresc pozitia respectiva. Suntem obisnuiti sa privim mandria ca ceva normal, pervertim mintea copiilor de mici (prin ''asa da" si ''asa nu").
Smerenia? Frumos concept. Cati oare il si inteleg. Smerenia NU inseamna umilinta, este in fapt mai mult decat atat caci este o umilinta asumata. Asa cum cineva care poate sa se imbrace in lux alege totusi sa se imbrace in zdrente. Va fi catalogat ''excentric''. Este extrem de greu sa intelegi aceasta smerenie, dar s-o si practici? Iti trebuie un curaj nebunesc. Abunda reclamele la TV despre ''pentru ca meritati". Impaca smerenia cu asta

Iasmin(ce nick frumos si cald) nu e atat de greu, se rezolva cu un pic de exercitiu.
Imi vine in minte exemplul unui jucator de fotabl, f faimos, i-am uitat numele, este cunoscut pe plan mondial...a jucat in Uk, Italia, in fine..la un moment dat, a revenit in Brazil, e chiar din SP daca nu ma insel, a vandut tot ce a avut, a ajutat copii din orfelinate si s-a intors in...favela!
A socat lumea mondena, el a spus in timpul interviului, si am auzit si eu cu rechile mele, ca viata de lux i se pare stresanta, ca el vrea simplitatea de "acasa",de aceea a revenit ...acasa, cand putea sa locuiasca in stiu eu ce vila, pe stiu eu ce coasta:)
Nu e singurul, dar pe asta l-am auzit eu, si l-am vazut, ii cunosc cat de cat istoricul

Chestia asta cu "X a facut asa, tu de ce nu poti"...fraza pe care bunica-miu o uraste cel mai mult!
Cred ca tine si de educatie, mie mereu mi s-a spus sa imi ascult sufletul, sa nu ma compar cu nimeni, sa nu-mi masor capacitatile cu a nimanui, si sa nu ma intristez de cat pot eu face...fiecare suntem unici prin felul nostru de a fi, iar a te compara, incera sa te ridici la standardele impuse de societate, de vecin, de X,Y, s-ar putea sa-ti aduca frustrare si nefericire.

Uite..sotul meu nu concepe sa munceasca pentru altcineva, el nu concepe viata fara...the best restaurant in oras, care sa-i duca numele mai departe,sa ramana mostenire copiilor, bla bla bla, ma bufneste rasul...sincer.
El iubeste faima...si lupta pentru ea... ironic, nu-i iese de nici o culoare...

eu...nu ma vad big boss, never, ever!
Eu vreau o viata simpla, linistita, sa fac ce-mi place(la servici ma refer) sa-mi permit un suc natural in parc cu copii, sa am timp de o plimbare, de citit o carte, etc,....chestii de genul asta...

Sunt departe de smerenie, dar...inteleg conceptul, si zic eu ca se merita sa luptam cu noi insine pentru a ajunge cat de cat aproape de a fi un om smerit...orice efort e apreciat, si e mai mult decat nimic.

ies la o plimbare, cat doarme copilul, si la un suc natural!

Nikole, mami lui Albastrel/Kevin Alexander(4.08.2007) si fericita 36+cu...Albastrica/Luana
"To born, to live, to die, to reborn and to keep progressing. That is the law"
Allan Kardec

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns patou spune:

salutari fetelor Imi trimiteti si mie un picut de soare? , ca tare-i mai simt lipsa.

Iasmin de acord cu tine, nu cred ca smerenia inseamna sa ne lasam calcati in picioare.
Parerea mea, a propos de umilinta(si nu ma supar daca o combateti)este ca nu conteaza catusi de putin daca alegem sa ne imbracam in haine de lux sau in zdrente. Cred ca ceea ce conteaza e doar atitudinea inimii noastre, daca ne facem sau nu niste idoli din hainele respective (chiar din zdrente, daca imbracandu-ne astfel ne consideram mai spirituali decat cei care se imbraca in lux). ceea ce conteaza cu adevarat este disponibilitatea noastra de a renunta la ele fara nici un regret, daca Dumnezeu ne cere asta.
Mai cred ca umilinta inseamna sa fim sinceri cu noi insine si sa nu ne gasim scuze pentru pacatele noastre.

Iar starea de pace, in care ne simtim bine in pielea noastra, si nu mai simtim nevoia sa ne comparam cu cei din jurul nostru, nu tine de noi, e un cadou pe care Dumnezeu ni-l acorda.

www.pecontpropriu.unblog.fr" target="_blank">blogul meu

mihaela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Katya spune:

Buna seara fetelor de pe-aici si somn usor celor de departe de noi,cind v-oti trezi,oti citi ce-am scris noi.

Draga Iasmin,stiu ca nu-i usor sa renunti macar un pic la iubirea de sine,dar,vorba lui Nikole,exersezi si cit de cit reusesti,ca doar traim in lume,nu zice nimeni sa ne lasam calcati in picioare,nu asta e smerenia,doar ai vazut ce smerenie nobila are Hristos,doar nu-i calcare in picioare,e pur si simplu despatimre,lepadare de "apucaturi rele"sa le zic asa.Si spiritul competitiv nu are valoare negativa ca,daca ai un talent(arta,stiinta,sport etc)e normal sa ti-l cultivi,ca e dar de la Domnul,important e sa stii sa-I si multumesti,deci nu sa te mindresti ca tu singur esti mare si tare,ci ca Domnul ti-a dat a fi mare si tare.Eu sint sigura ca tu stii toate astea,ai exprimat doar amaraciunea ca lumea in care traiesti e departe de a valoriza aceasta atitudine.

F frumos a spus Patou ca smerenia e "atitudinea inimii noastre","umilinta inseamna sa fim sinceri cu noi insine si sa nu ne gasim scuze pentru pacatele noastre"(asta se cheama in limbaj ortodox "indreptatire"-deci e iubire de sine daca-ti cauti scuze ca ai facut nu stiu ce pacat).

Dar ca starea de pace ar fi doar un cadou de la Domnul,nu stiu ce sa zic...e clar o mare parte de cadou,poate cea mai semnificativa,dar si noi avem rolul nostru,tine si de noi sa dobindim aceasta stare de pace,de lupta cu patimile si de staruinta luptei.

Noapte buna si in curind buna dimineata,sa vedem,noi ce-om gasi la trezire?Va pup!

Mergi la inceput

Neata fetelor
Multumesc Nikole, esti o scumpa.
Astazi, un cuvant al Sfantului Ioan Gura de Aur:
"Smerenia nu inseamna ca un pacatos sa se socoteasca pe sine cu adevarat pacatos, ci aceea este smerenie, cand cineva se stie pe sine ca a facut multe si mari fapte bune, si totusi nu cugeta lucruri inalte despre sine, ci zice ca Pavel: „Cu nimica pe mine nu ma stiu vinovat, insa aceasta nu ma indrepteaza pe mine” (/ Cor. 4, 4). Si iarasi: „Iisus Hristos a venit in lume ca sa mantuiasca pe cei pacatosi, dintre care cel dintai sunt eu” (/ Tim, l, 15).
Aceea este smerenie, cand cineva cu faptele cele bune ale sale este mai presus de toti, si totusi se injoseste inlauntrul sau. Iara pentru ca sa cunoasteti cat de bine este a nu gandi cineva lucruri inalte despre sine, inchipuiti-va doua trasuri care se intrec intre ele. Tragatorii uneia sa fie dreptatea cu mandria, iar tragatorii alteia – pacatul cu smerenia; si veti vedea ca trasura pacatului invinge pe cea a dreptatii; nu pentru ca pacatul ar fi avand asa de multa putere proprie, ci prin taria smereniei celei legate cu dansul. Si trasura dreptatii ramane in urma, nu pentru ca dreptatea ar fi foarte slaba, ci pentru greutatea si povara mandriei. Adica, precum smerenia, prin puterea ei cea insemnata, covarseste puterea pacatului si ne ridica pana la cer, asa pe de alta parte, mandria, prin greutatea si povara ei cea mare, pune stapanire pe dreptate si o doboara la pamant."

E cu ''va urma"

Mergi la inceput

Katya, eu nu am spus ca in esenta competitia ar fi ceva rau. Doar ca ajuta cumplit de mult la dezvoltarea ego-ului si la o mandrie fara margini. Maracinii astia cresc repede si greu poti scapa de ei. ALtfel, daca nu ar fi facute in spiritul ''sunt cel mai tare din parcare" probabil ar fi mai mult castig dn ele decat la momentul la care vorbim.

Nikole, frumos exemplul tau cu fotbalistul, doar ca ...cu un fotbalist nu se face primavara

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamabear spune:

Buna dimineata fetelor!

Citind la Patou ca " umilinta inseamna sa fim sinceri cu noi insine si sa nu ne gasim scuze pentru pacatele noastre" (la care subscriu), mi-am adus aminte de o pilda pe care ne-a spus-o parintele duhovnic, mai demult, ASCOR-ului.
Odata, intr-o manastire, merge unul din frati la spovedit, si ii spune, printre altele , duhovnicului: - Parinte, intr-o zi imi era foame (era post), si dracu' m-a pus de mi-am facut un ou, la lumanare si l-am mancat!
In acel moment , apare diavolul si zice: - Minte , parinte, eu acum, de la el , am invatat metoda asta!
Asta, asa, ca multi oameni tot dau vina pe diavol, cand fac "boacane", cu care el "saracul" nu are legatura chiar de fiecare data.

Mergi la inceput

Mamabear.
Smerenia este mai mult decat umilinta pentru ca desi stii faptele tale bune (asa cum am dat mai sus in citatul cu Sf Ioan Gura de Aur) sa consideri pe ceilalti mai sus ca tine. Nu stiu daca exista cineva cu desavarsire rau (in esenta) Am sa caut ceva pe masura sa exemplific

Mergi la inceput

Iasmin, sunt intru totul de acord cu tine, eu doar zicem ca subscriu la ideea ca trebuie sa fim sinceri cu noi insine si sa nu cautam justificari pentru pacatele noastre. Chiar spunea un parinte ,odata, la o conferinta ASCOR, ca multi se spovedesc, punand pacatele intr-un context (vecina, colegul... a facut cutare si atunci eu...), ceea ce e de prisos in majoritatea cazurilor; la taina spovedaniei, importanta e recunoasterea pacatelor si regretul pentru savarsirea lor, nu e nevoie de explicatii de genul "dracul m-a pus" .

Mergi la inceput

Sfantul Isaac Sirul spunea "Ceea ce este sarea pentru mancare este smerenia pentru virtute".

Cuviosul Paisie Aghioritul:
"Dumnezeu vrea sa avem putina smerenie, ca sa ne inrudim cu El, iar apoi toate darurile Sale vin cu imbelsugare unul dupa altul".
"Smerenia deschide portile Cerului si vine in om Harul lui Dumnezeu; pe cand mandria le inchide".
"Un om smerit are mai mult Har decat multi oameni la un loc. In fiecare dimineata, Dumnezeu binecuvinteaza lumea cu o singura mana, dar cand vede un om smerit il binecuvinteaza cu amandoua mainile.Cel mai mare dintre toti este acela care are mai multa smerenie!".

Mergi la inceput