Crestinismul si evolutia spirituala 2
Raspunsuri - Pagina 23
mamabear spune:
Buna dimineata, iubitelor!
La noi ninge din nou. Uff, m-am saturat sa fac focul in centrala (avem centrala pe lemne). Oare nu mai vine primavara? Unde e incalzirea aia globala?
Iasmin, am vazut ca ai fost la spovedit, te-ai si impartasit?
Referitor la perioada femeii, despre care vad ca ai vorbit si cu parintele, pe mine ma deranjeaza cel mai tare eticheta de "necuratie", de parca Domnul a facut ceva necurat. Acum, referitor la intrat in biserica , ca de alfel pentru orice nelamurire, cel mai bine e sa facem ascultare de duhovnic, pentru ca asa nu gresim ( chiar daca parerea lui ar fi gresita, ascultarea e dreapta).
Si ca sa vezi ca eu nu pot sa tac, nu cred ca e buna motivatia ta cu legea VT. Atunci ,as putea sa te intreb si eu, cum intrebase un profesor de la teologie pe un student, ti-ai taiat imprejur baiatul? (asta era cea mai mare porunca din VT, legata de trup si de curatie). Si in NT se spune ca cei ce cred in Hristos nu mai sunt sub lege (au depasit-o, crestinismul e superior vechii legi). N-am spus asta ca sa te contrazic, nici ca sa redeschid dezbatera pe aceasta tema. Faptul ca ai stabilit cu duhovnicul ce simti si cum vrei sa faci e foarte bine, esti sub ascultare, dar motivarea nu era chiar ok (de aceeasi motivare, a legilor VT se folosesc unii, pentru a-si indreptati , spre exemplu, avorturile in faza incipienta).
Nu te supara ca bat campii, in concluzie, ca esti ascultatoare (de duhovnic, se intelege).
Nikole, iubito, au spus foarte bine fetele, te poti si impartasi, graviduta fiind, fara sa postesti. (spovedania oricum nu e legata de post, ci de o pregatire de aducere aminte a pacatelor).
Mie mi-a dat canon parintele (eu sunt mai capoasa, si altfel risca sa fac dupa capul meu) sa nu postesc pe perioada sarcinii si a alaptarii (doar miercuri si vineri, daca pot, daca nu, nu).
Eu chiar te sfatuiesc sa-i spui cat mai ai pana nasti, sa te impartaseasca, pentru ca asa e cel mai bine. Se impartasesc inainte de nastere si femeile care in mod normal erau oprite prin canon, asa ca indrazneste, Hristos e bun si te asteapta!
Iasmin08 spune:
Scumpelor, am deschis capitol nou, ca acesta are deja ceva file si a inceput sa nu arate toate comentariile sau toate paginile (cel putin la mine). Va pup si va astept la capitolul nou
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
crinuta spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mamabear Buna dimineata, iubitelor! La noi ninge din nou. Uff, m-am saturat sa fac focul in centrala (avem centrala pe lemne). Oare nu mai vine primavara? Unde e incalzirea aia globala? Iasmin, am vazut ca ai fost la spovedit, te-ai si impartasit? Referitor la perioada femeii, despre care vad ca ai vorbit si cu parintele, pe mine ma deranjeaza cel mai tare eticheta de "necuratie", de parca Domnul a facut ceva necurat. Acum, referitor la intrat in biserica , ca de alfel pentru orice nelamurire, cel mai bine e sa facem ascultare de duhovnic, pentru ca asa nu gresim ( chiar daca parerea lui ar fi gresita, ascultarea e dreapta). Si ca sa vezi ca eu nu pot sa tac, nu cred ca e buna motivatia ta cu legea VT. Atunci ,as putea sa te intreb si eu, cum intrebase un profesor de la teologie pe un student, ti-ai taiat imprejur baiatul? (asta era cea mai mare porunca din VT, legata de trup si de curatie). Si in NT se spune ca cei ce cred in Hristos nu mai sunt sub lege (au depasit-o, crestinismul e superior vechii legi). N-am spus asta ca sa te contrazic, nici ca sa redeschid dezbatera pe aceasta tema. Faptul ca ai stabilit cu duhovnicul ce simti si cum vrei sa faci e foarte bine, esti sub ascultare, dar motivarea nu era chiar ok (de aceeasi motivare, a legilor VT se folosesc unii, pentru a-si indreptati , spre exemplu, avorturile in faza incipienta). Nu te supara ca bat campii, in concluzie, ca esti ascultatoare (de duhovnic, se intelege). Nikole, iubito, au spus foarte bine fetele, te poti si impartasi, graviduta fiind, fara sa postesti. (spovedania oricum nu e legata de post, ci de o pregatire de aducere aminte a pacatelor). Mie mi-a dat canon parintele (eu sunt mai capoasa, si altfel risca sa fac dupa capul meu) sa nu postesc pe perioada sarcinii si a alaptarii (doar miercuri si vineri, daca pot, daca nu, nu). Eu chiar te sfatuiesc sa-i spui cat mai ai pana nasti, sa te impartaseasca, pentru ca asa e cel mai bine. Se impartasesc inainte de nastere si femeile care in mod normal erau oprite prin canon, asa ca indrazneste, Hristos e bun si te asteapta! |
Exact asa gandesc si eu legat de necuratie. Marturisesc ca nu inteleg gandirea aceasta, pentru ca noua ni se spune sa ne impartasim cat se poate de d es, si nimic in afara de pacate grave, de moarte, sa nu ne impiedice sa ne impartasim.
Eu nu concep ca acele zile reprezinta o perioada rusinoasa, de necuratie, din contra, ce necuratie? Si de asemenea nu inteleg de ce ne ghidam dupa vechiul testament.
Atunci ar trebui sa mai fie valabile si restul legilor, legea talionului, posibilitatea de recasatorie, si multe altele.
Nu stiu ce sa spun legat de duhovnic, vorbesc acum la modul general.
Daca eu as avea indoilei legate de ce imi spune confesorul meu, atunci cu siguranta as cauta altul, insa, nu l-as asculta doar pt ca pt acel moment e inca confesorul meu. Si ei pot gresi, sunt oameni, si clarvazatori sunt putini. Dar asta sunt eu, mai rebela, de fapt nu e bun termenul, insa, daca nu gasesc un confesor care sa ma convinga, prefer sa mai caut.
Pt mine treaba asta cu neintratul in biserica in perioada aceea echivaleaza cu o traditie, si atat, si da, poate avea legatura cu perioada respectiva.
Asta e modul meu de a avea lucrurile, poate gresesc.
Fetele, am o intrebare pentru voi. La voi de ce o persoana se poate recasatori religios? Voi sunteti de acord cu asta? Mie mi se pare o chestiune ff serioasa, de aceea ma interteseaza daca sunt cazuri izolate, sau pozitia BOR este permisiva in aceasta problema.
Crinuta si minunea ei
Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!
Second chance
www.youtube.com/watch?v=RapW4MuYFXk&feature=related" target="_blank">Divine Mercy
Iasmin08 spune:
Asta e o aberatie. Nu se recasatoresc Crinuta, ci se citeste o rugaciune de dezlegare. Nu se oficiaza slujba sfintei cununii nici la ortodocsi. Noi numim asa din alta cauza. Sunt persoane ''ortodoxe'' cu numele, habar nu au pe ce lume traiesc, si nu informeaza pe preot ca au fost casatoriti. De aceea se ajunge la situatii de genul celei descrise de tine. Dar ritul nostru nu aproba savarsirea unei alte casatorii
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
crinuta spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Iasmin08 Asta e o aberatie. Nu se recasatoresc Crinuta, ci se citeste o rugaciune de dezlegare. Nu se oficiaza slujba sfintei cununii nici la ortodocsi. Noi numim asa din alta cauza. Sunt persoane ''ortodoxe'' cu numele, habar nu au pe ce lume traiesc, si nu informeaza pe preot ca au fost casatoriti. De aceea se ajunge la situatii de genul celei descrise de tine. Dar ritul nostru nu aproba savarsirea unei alte casatorii Iasmin, mama de strengar de 8 anisori |
Ce inseamna rugaciunea de dezlegare in acest context? Adica ce poate dezlega un preot? Cununia clar nu o poate, doar Dumnezeu poate face asta. De aceea sunt in ceata.
Eu cunosc multe situatii de cele pomenite mai sus, cu cununii in toata regula, si cand am intrebat diversi ortodocis mi-au raspuns ca cica au voie 3 in Biserica. Nu pricep.
Parerile sunt impartite? Adica unii preoti sunt de acord si altii nu?
Uite, de ex si la catolici, unde sunt extrem de stricti in privinta asta, si eu sunt de acord cu asta, exista situatia sa te recasatoresti in Biserica, dar doar daca prima casatorie a fost anulata si anularea unei casatorii are loc extrem de rara, si in situatii fff speciale. Daca totusi se anuleaza casatoria religioasa, atunci da, persoana se poate casatori din nou in Biserica, altfel nu.
Crinuta si minunea ei
Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!
Second chance
www.youtube.com/watch?v=RapW4MuYFXk&feature=related" target="_blank">Divine Mercy