Crestinismul si evolutia spirituala
Raspunsuri - Pagina 19
Iasmin08 spune:
mamabear, verifica in 2 minute PM.
Edit ca am trimis dar mie nu imi apare intre mesajele trimise. Sper ca ai primit.
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
Iasmin08 spune:
Vorbind cu mamabear mi-am adus aminte de ceva. Nu prea povestesc au aici despre mine, dar de data asta o sa vedeti de ce.
Stateam eu ades si ma intrebam in sinea mea cum se face ca dupa inviere, Maria Magdalena nu l-a recunoscut pe Hristos inviat. Si ma tot intrebam, cum adica nu l-a cunoscut, ca doar a stat cu El, ca mancat cu El, a plans cu El.
Eiiiiii, dar iata cam cum am aflat eu raspunsul:
In vara trecuta am fost la manastire la Sambata de Sus cu gand sa iau binecuvantare de la parintele Teofil Paraian. Din pacate nu era, era plecat sa tina o conferinta.
Vroiam insa sa intru si la pangar sa caut o carte, dar pangarul era inchis. Ma uit in sus, ma uit in jos, nimic. Vad un monah ca se ascundea dupa un stalp. Am stat cuminte, zic hait! ai ispitit pe bietul om. Mai vad eu prin curte si un alt ''frate''- ma gandeam ca e din cei care inca nu-s monahi, ca unde ma duceam, tot nas in nas cu el dadeam. Era imbracat jerpelit, pe cap avea un fes, si dupa cum se uita el drept la mine imi zic: ''e clara treaba, matale inca nu esti monah". Ma intreaba ''fratele'' ce caut, ii explic, imi spune ca sa revin, ca monahul responsabil cu pangaru' trebuie sa apara. Si intre timp il rog sa imi arate cum ajung la izvorul parintelui Arsenie. Imi arata, ba chiar ma si conduce la poarta pe unde sa plec, imi explica exact ce si cum, si plec. A trecut vreo ora, eram cu trei copilasi dupa mine, revin in manastire, pangarul tot inchis, si vad acolo un autocar, mai vad si cateva masini cu diversi clerici de prin alte parti si pe Staret care ii primea. Eu tot ma uitam dupa ''fratele'' cu care vorbisem, ma pusese sa ii aduc banii care se adunasera la izvor. Si o iau de la capat. Dar ''Fratele" parca intrase in pamant. De unde mai inainte nu dadeam decat la el, acum nu il vedeam. Tot ce vedeam era pe staret -si imi era rusine sa merg la el, ba a gandeam ca cine stie in ce bucluc il bag pe bietul ''frate''. Si dupa ce ma zbat eu asa si inconjor manastirea de cateva ori, iata ca aud o voce cunoscuta dinspre staret: ''Ei, ai adus banii, sora?" Ma uit: Staretul era ''fratele"!!!! Sa cad jos si alta nu! Ba m-am zapacit si m-am inrosit toata, vedeam pe fata lui ca stia cam tot ce gandisem despre dansul!!! si radea. M-am balbait, am cerut binecuvantare- pe care am si primit-o de altfel.
Si atunci mi-am adus aminte de nedumerirea mea: de cate ori trecusem oare pe langa staret si nu am vazut ca era cel pe care il cautam? Nu avea altceva in plus, doar isi schimbase fesu' pe camilafca.
Si asa in viata reala, Dumnezeu ne da lectii, e cel mai fin profesor, ne indreapta cu bunavointa si ne educa pe masura noastra.
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
Katya spune:
Daca ne uitam un pic la rugaciunea Tatal nostru(care-i a tuturor crestinilor,din fericire,slava Domnului!),ce observam?Ca Dumnezeu pune conditii:"si ne iarta noua greselile noastre,precum si noi iertam greselile gresitilor nostri".
Si Dumnezeu, care e iubire nelimitata si neimputinata,Deci in primul rind Iubire,e totusi si dreptate,caci zice asa:"Nimic necurat nu va intra in Imparatia cerurilor".
Ce e deci asa de greu de inteles ca Domnul,tocmai ca ne iubeste si ne vrea in Imparatia Lui,ne vrea,cum tot zice Crinuta,sfinti(adica nu sa ne dam averea la saraci si sa ne ducem in pustie)ci sa fim cit mai curati-adica curatiti de pacate.Iar daca noi nu vedem singuri cind si unde si in ce fel gresim,El ne arata.Deci ne arata si ne corecteaza tocmai pt ca ne iubeste.Eu nu ma simt constrinsa absolut deloc sa incerc si sa fac eforturi in a-mi imita Creatorul,de bunavoie aleg sa fiu buna pt ca am vazut ca e mai bine sa fiu buna decit sa nu fiu buna,am vazut ca e mai bine sa fiu blinda decit sa nu fiu blinda,e mai bine sa fiu calma decit sa ma dau la om,e mai bine sa dau si altuia un dolar(ca Domnul efectiv imi da 10 inapoi),e mai bine sa ma duc 2 ore la biserica decit sa dau cu aspiratorul,mai bine sa nu judec cecit sa judec si tot asa.Deci nu zice nimeni ca Domnul se asteapta sa fim perfecti,ci doar sa fim mai buni.Crestinismul e si o terapie vindecatoare.
Mie mi se pare clar ca lumea de aici,a noastra,e aidoma lumii de Sus :Domnul a stabilit si ierarhii :cum e Sus cu scaune imparatesti,de-a dreapta si de-a stinga etc,cu cete de serafimi si heruvimi etc,asa si pe pamint :Domnul a stabilit de la inceput ierarhii(Apostoli,episcopi,preoti)si zice clar sa ascultam si sa ne supunem conducatorilor pamintesti,sa ascultam de parintii trupesti etc.Si,daca ne uitam la poruncile cele 10,observam ca practic sint si legile lumesti,ca pretutindeni e pedepsita crima si toti avem zi libera,ca o inchinam tot oamenilor sau ii dam 2 ore si Domnului,asta-i altceva.Deci Dumnezeu de Sus e un Dumnezeu al normalului si cit se poate de accesibil noua,de aceea eu stiu sigur ca nu gresesc cind IL pot compara pe Dumnezeu cu noi,in calitate de parinti(iarasi ma refer sigur tot la parinti ai normalului,cum ne consideram noi aici pe forum).Ei,si daca noi de aici de pe forum putem spune ca oferim copiilor nostri doar iubire si iubire si iubire si nu le atragem atentia/avertizam/corectam/pedepsim niciodata,ei bine,atunci eu afirm cu toata convingerea ca nu-i iubim,n-aveti decit sa ma contraziceti.
Si eu mai impart,dupa judecata mea,ortodocsii(ma refer la ei ca doar pe ei ii cunosc si din ei fac parte)in cam 4 categorii :
-ortodocsi ortodocsi
-ortodocsi moderati
-ortodocsi palizi
-ortodocsi protestanti.
Eu ma declar ortodoxa ortodoxa,asa ca va spun cum e ortodoxia dupa mine:e aducere aminte,luare aminte,"mintea in iad"(adica vesnica aducere aminte de moarte si iad,astfel incit sa fiu mereu curata si curatita ca sa nu ajung acolo),dreapta socotinta,cale de mijloc,intelepciune si calm,mult calm si uitat in jurul meu tocmai ca sa iau aminte si sa-mi aduc aminte.
Ei,si am sa va spun si cazul unor ortodocsi protestanti:tata,mama si fratele meu.Ei se bazeaza tot asa:pe marea si nelimitata si neimputinata iubire a Domnului.Ca si-asa S-a jertfit pe Cruce,adica s-a jertfit ca noi sa continuam sa pacatuim si sa nu uitam ca ne iubeste,adica sa dam inainte cu pacatul,ca-i pacat daca uitam ca Domnul ne iubeste,ca S-a jertfit si tot asa.Adica noi sa nu facem nimic.Doar sa primim iubire.E suficient.Si,daca ni se pare cumva ca ne merge rau,dau vina tot pe Domnul.
Vi i-am prezentat deci pe ai mei.
Si pe Domnul cel bun.
Katya spune:
Draga Iasmin,
Mai recitesc din urma,si-ti raspund si eu a propos de Tutea,mare dreptate are.(vezi?de-aia-ti ziceam in primul mesaj cind ne-am intilnit noi doua ca mai bine la biserica pt un motiv simplu,decit acasa pt 10 motive complexe,de intelectual)
In plus,eu ii mai vad pe oameni in alb/negru sau color!
Katya spune:
F frumos ai povestit,Iasmin,cu staretul,excelenta lectie!
Crinuta,si mesajele tale mi-au mers la inima,parc-ai fi ortodoxa ortodoxa,chiar voiam sa te-ntreb daca si voi aveti icoane,ca ce crezi?Educatoarea de anul trecut a uneia dintre fetite e o catolica haitianca si prima data cind am intrat in clasa ei,ce-am vazut?O icoana ortodoxa,ca de pe la noi!Am legat o prietenie strinsa,am tot schimbat idei ,o data i-am dus un pomelnic la biserica noastra,alta data i-am dus agheazma de la o sarbatoare(Izvorul tamaduirii),dar a fost cam reticenta...,ea mai asculta slujbe ortodoxe la radio,tare draguta era.
Si mie imi place muzica ce insoteste rugaciunea,si noi avem cintari,atit liturgice(la strana)cit si corale,dar cele corale,cel putin la biserica mea,parca mai mult cintau,la Tatal nostru erau si pauze,asfel incit rugaciunea devenea o adevarata opera muzicala,nu si una de slava,de-aia am zis ca mai bine doar cu strana...
Va pup,fetele si o zi/seara buna,am plecat!
crinuta spune:
hehehe Katya, nu mama, sunt catolica convinsa :)
Insa tu observi punctele comune intre cele 2 religii crestine.
Da, avem icoane, am si eu ortodoxa in casa.
Am casa plina de icoane, cum altfel.
Eu tocmai am venit de la Biserica, am fost sa ma spovedesc, ca de cand cu cantatul, si mai nou si la 2 liturghii din 2 biserici diferite, nu apuc sa mai ajung la Sf Iosif sa ma spovedesc si impartasesc.
M-am simtit excelent, imi plac atat de mult cantarile gregoriene, iar cei 2 preoti care au celebrat azi, pe care ii cunosc f bine, canta excelent amandoi. M-am trezit ca ii privesc si zambesc, pur si simplu nu ma puteam opri din zambit, atat de mult mi-a placut cum canta, si eu de regula sunt f exigenta.
Muzica bisericii catolice e exact pe gustul meu, ma reprezinta intru totul.
M-am simtit bine si vreau sa merg zilnic. L-am pus destul pe Dumnezeu pe plan secund, gata, ajunge. Cum i-am spus azi preotului la spovada, ca stau bine cu teoria, mai putin bine insa cu practica :)
Crinuta si Rayan
Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!
www.youtube.com/watch?v=hcq4pnMzTRM&NR=1" target="_blank">Faustina's life"
www.youtube.com/watch?v=RapW4MuYFXk&feature=related" target="_blank">Divine Mercy
beren spune:
Citat: |
citat din mesajul lui conchita beren, de ce te retragi? intrebare retorica. |
Retoric: sa ma retrag ... din ce? Daca discutia evolueaza spre F.W.N. (adica Friedrich Wilhelm Nietzsche), mai e ceva de adaugat? "Optimismul fiind bovin" (dupa un ganditor mult citat si apreciat la acest topic), nu ramane decat de observat fenomenul de formare "spontana" a consensului, ceva foarte interesant.
crinuta spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Katya Daca ne uitam un pic la rugaciunea Tatal nostru(care-i a tuturor crestinilor,din fericire,slava Domnului!),ce observam?Ca Dumnezeu pune conditii:"si ne iarta noua greselile noastre,precum si noi iertam greselile gresitilor nostri". Si Dumnezeu, care e iubire nelimitata si neimputinata,Deci in primul rind Iubire,e totusi si dreptate,caci zice asa:"Nimic necurat nu va intra in Imparatia cerurilor". Ce e deci asa de greu de inteles ca Domnul,tocmai ca ne iubeste si ne vrea in Imparatia Lui,ne vrea,cum tot zice Crinuta,sfinti(adica nu sa ne dam averea la saraci si sa ne ducem in pustie)ci sa fim cit mai curati-adica curatiti de pacate.Iar daca noi nu vedem singuri cind si unde si in ce fel gresim,El ne arata.Deci ne arata si ne corecteaza tocmai pt ca ne iubeste.Eu nu ma simt constrinsa absolut deloc sa incerc si sa fac eforturi in a-mi imita Creatorul,de bunavoie aleg sa fiu buna pt ca am vazut ca e mai bine sa fiu buna decit sa nu fiu buna,am vazut ca e mai bine sa fiu blinda decit sa nu fiu blinda,e mai bine sa fiu calma decit sa ma dau la om,e mai bine sa dau si altuia un dolar(ca Domnul efectiv imi da 10 inapoi),e mai bine sa ma duc 2 ore la biserica decit sa dau cu aspiratorul,mai bine sa nu judec cecit sa judec si tot asa.Deci nu zice nimeni ca Domnul se asteapta sa fim perfecti,ci doar sa fim mai buni.Crestinismul e si o terapie vindecatoare. Mie mi se pare clar ca lumea de aici,a noastra,e aidoma lumii de Sus :Domnul a stabilit si ierarhii :cum e Sus cu scaune imparatesti,de-a dreapta si de-a stinga etc,cu cete de serafimi si heruvimi etc,asa si pe pamint :Domnul a stabilit de la inceput ierarhii(Apostoli,episcopi,preoti)si zice clar sa ascultam si sa ne supunem conducatorilor pamintesti,sa ascultam de parintii trupesti etc.Si,daca ne uitam la poruncile cele 10,observam ca practic sint si legile lumesti,ca pretutindeni e pedepsita crima si toti avem zi libera,ca o inchinam tot oamenilor sau ii dam 2 ore si Domnului,asta-i altceva.Deci Dumnezeu de Sus e un Dumnezeu al normalului si cit se poate de accesibil noua,de aceea eu stiu sigur ca nu gresesc cind IL pot compara pe Dumnezeu cu noi,in calitate de parinti(iarasi ma refer sigur tot la parinti ai normalului,cum ne consideram noi aici pe forum).Ei,si daca noi de aici de pe forum putem spune ca oferim copiilor nostri doar iubire si iubire si iubire si nu le atragem atentia/avertizam/corectam/pedepsim niciodata,ei bine,atunci eu afirm cu toata convingerea ca nu-i iubim,n-aveti decit sa ma contraziceti. Si eu mai impart,dupa judecata mea,ortodocsii(ma refer la ei ca doar pe ei ii cunosc si din ei fac parte)in cam 4 categorii : -ortodocsi ortodocsi -ortodocsi moderati -ortodocsi palizi -ortodocsi protestanti. Eu ma declar ortodoxa ortodoxa,asa ca va spun cum e ortodoxia dupa mine:e aducere aminte,luare aminte,"mintea in iad"(adica vesnica aducere aminte de moarte si iad,astfel incit sa fiu mereu curata si curatita ca sa nu ajung acolo),dreapta socotinta,cale de mijloc,intelepciune si calm,mult calm si uitat in jurul meu tocmai ca sa iau aminte si sa-mi aduc aminte. Ei,si am sa va spun si cazul unor ortodocsi protestanti:tata,mama si fratele meu.Ei se bazeaza tot asa:pe marea si nelimitata si neimputinata iubire a Domnului.Ca si-asa S-a jertfit pe Cruce,adica s-a jertfit ca noi sa continuam sa pacatuim si sa nu uitam ca ne iubeste,adica sa dam inainte cu pacatul,ca-i pacat daca uitam ca Domnul ne iubeste,ca S-a jertfit si tot asa.Adica noi sa nu facem nimic.Doar sa primim iubire.E suficient.Si,daca ni se pare cumva ca ne merge rau,dau vina tot pe Domnul. Grav, stiam ca asta e gandirea protestantilor dar nu stiam ca si printre ortodocsi se gandeste asa. E un mod periculos de a vedea lucrurile, adica, ne absolvim de orice responsabilitate. Cum spuneam si im mesajele anterioare, avem partea noastra in mantuirea omenirii, si fara aportul nostru nu vom putea sa ne mantuim. Vi i-am prezentat deci pe ai mei. Si pe Domnul cel bun. |
Crinuta si Rayan
Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!
www.youtube.com/watch?v=hcq4pnMzTRM&NR=1" target="_blank">Faustina's life"
www.youtube.com/watch?v=RapW4MuYFXk&feature=related" target="_blank">Divine Mercy