Cati bani pt cadourile prietenilor copiilor???
Raspunsuri - Pagina 5
andacos spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Iris2002 ...dar pretentiile sunt mari in Romania. |
De ce sunt pretentziile mai mari in Romania?
Sau de fapt ai folosit "pretentzii"in locul altui cuvint?
Dana
A_Iulia spune:
In alta ordine de idei,ca sa revenim la topic: eu nu-mi dau seama cat de departe se pot duce discutiile pe aceasta tema cu "organizatorii", de se ajunge la asa suparari. S-a stabilit sa se stranga cate 100 RON? Ok,care vrea sa dea sa dea. Daca ti se pare prea mult, spui in felul urmator: eu pot sa dau 20,sau 30, sau...cat doresti, o suma care ti se pare confortabila. Daca vreti sa o acceptati la bugetul comun de cadou e ok. Daca nu, eu nu particip la cadoul comun si prefer sa fac un cadou personal. Fara scuze, fara acuze, fara alte minuni. Fiecare are dreptul sa dea atat cat ii este ok.
Eu nu prea am participat la cadouri comune, doar la servici, pentru ziua vreunui coleg - si acolo,se da cat vrea fiecare, unul poate sa dea 10 roni, altul 30 roni, asta e, nimeni nu face caz ca unii au dat de 3 ori mai mult si altii mai putin.
Mindy spune:
intreaqba cineva cat e 100 Ron. E 33 USD. Vezi convertorul:
http://coinmill.com/RON_USD.html#RON=100
Mi se pare mult mai ales pt un salar de Ro.
La noi intre prieteni si vecini facem cadouri de appx $15 si max $20 la onomastici. De Craciun de max $10.
Fiecare vine cu ceva simplu.
Felicitarile le fac de regula copiii sau mamele, un simplu desen pe o foaie indoita ca sa nu mai dam bani si pe felicitari.
Iris2002 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui andacos
De ce sunt pretentziile mai mari in Romania? Sau de fapt ai folosit "pretentzii"in locul altui cuvint? Dana |
Dana, se poate sa nu fi folosit cel mai potrivit cuvint. Poate nu pretentii dar "asteptari". Nu stiu nici eu de ce sunt asteptarile atit de mari, dar, cel putin asta e experienta mea pe unde ma invart eu, sunt. Uite, eu ma duc in Romania anual si, evident, vizitez prieteni, familie, etc... la un moment dat imi spunea mama ce incantata e o prietena de-a ei, ca de fiecare data ii duc o punga de cafea in timp ce nepoata ei, si ea locuind in alta tara, vine mereu cu mana goala. Nu imi trecuse prin cap sa duc ceva doar pentru ca vin din alta tara sau din mai stiu si eu ce motiv... era placerea mea, doamna respectiva mi-e draga si era din suflet. Cu toate ca intentia mamei era de a ma lauda mie mi-a ramas un gust amar... Nu stiu daca m-am facut inteleasa, dar eu simt acolo(si aici nu ma refer la familia mea, ci la cunostinte, prieteni, etc) niste "asteptari"... si mie imi place ca fac ce fac, ce se poate, din drag si cu drag, nu pentru ca lumea "asteapta" asta de la mine.
iliana23 spune:
buna!eu poate nu sunt chiar in ton cu subiectul dar vroiam sa va intreb ,se apropie 8martie si o sa se inceapa sa se stranga fonduri ptr cadoul doamnei educatoare(in cazul meu),vroiam sa va intreb,voi cu cat contribuiti de obicei si care sunt cadourile....multumesc anticipat!
szivarvany spune:
Iliana, 10 lei pt doamna educatoare - avem una singura, 2 lei / doamna de engleza si pictura, in fct de optionalul unde participa copilul
Sunt 15 copii in grupa, banutii ii voi pune pe toti in plic la doamna ca oricum duce fi`mea un buchet de flori, la doamnele de engleza/pictura voi cumpara o cutie de ciocolata si duce fi`mea flori.
Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16) cu Sela
anya spune:
La onomasticile la care merge un singur copil (eu am 2 copii) - cumpar cadou de maxim 50 lei (adica 500.000 lei vechi). In perioada asta, ca tot au fost reducerile, de banii astia am reusit sa iau o bluza de firma si un joc. Mi se pare arhisuficient. La petrecerile unde merg cu amandoi copiii iau cam de 70-80 lei (maxim 100 daca gasesc ceva deosebit si cred ca merita banii).
La servici, cand strangem bani pentru vre-o zi de nastere se cotizeaza intre 5 si 10 lei, fiecare cat are disponibil la momentul respectiv.
Asta iarna, la scoala perticulara unde face fiul meu engleza s-a gandit cineva sa strangem 50 lei pt cadou doamnei. Mi s-a parut cam mult si i-am spus doamnei respective ca, deoarece este o scoala particulara unde dam deja o gramada de bani, acest cadou mi se pare prea costisitor. O floare, o cutie de bomboane consider ca este suficient.
Lali spune:
Si mie mi se pare mult 100 RON pentru situatia de fata.
Exista situatii in care nu e mult, desigur daca iti permiti. Nu cred ca se poate generaliza, atata timp cat acceptam ca suntem diferiti. Si, ca sa ma explic, unora dintre noi o rochie de seara de 1000 RON ni se pare scumpa, altora nu.
Dar cred ca se poate rezolva o situatie ca cea expusa de mikim si altfel. La auzul cerintei de a contribui cu 100 RON, poti raspunde simplu, eu doresc sa iau un cadou separat, multumesc pentru intrebare. Nu cred ca trebuie sa ne explicam mereu de ce, cum. Asa prefer eu, doresc sa aleg cadoul impreuna cu copilul meu si gata. Si, de multe ori, un cadou ales cu copilul poate fi mult mai creativ si mai bine primit decat varianta scumpa si "bine cotata" a parintilor.
lara_c spune:
Mikim,
Pot sa te intreb cati bani depui lunar in contul fiicei tale?
Cand ti se cer sume din astea pt invatatoare/colegi/amici, te rog gandeste-te numai la asta.Ca banii aia adunati pe care ii dai mereu pe cadouri luna de luna de la 0 la 18 ani o pot ajuta pe fetita ta pe viitor.Si fa cadouri numai daca iti permiti si cat iti permiti.
NB : a iti permite nu inseamna a avea fizic banii respectivi in mana ci a ii avea dupa ce ti-ai achitat datoriile,ai depus anumite economii in banca , ti-ai facut cumparaturile, ai platit pt alte mici placeri personale/excursii/vacante/ o carte etc .Daca trebuie sa renunti la chestiile de genul asta sau mai rau sa te imprumuti NU ITI PERMITI.Si atunci faci un cadou mai modest, eventual unul care nu costa insa are mare valoare sentimentala, flori, felicitari, colaje din poze , etc Mi-a placut ideaa unei forumite legata de voucherele pt baby sitting si invitatii la iarba verde.
In RO, s-a mai spus, sumele si pretentiile sunt ridicole mai ales raportate la salarii .
In UK salariile sunt si de 10 ori mai mari(si nu ma refer raportate la salariile minime din RO ci la cele mai decente).Cadourile se fac de obicei individual.Suma: aprox 10£ pt un copil amic/coleg de scoala .
Dar nu stiu copil fara cont in banca de la nastere.Ar putea lejer sa dea dublu, dar prefera sa ii puna deoparte pt copilul personal.
Esenta este ca nu se arunca cu banii chiar daca parintii isi permit mai multe.Si nu o sa inteleg niciodata cum altii prefera sa o faca doar ca sa fie vaziti 'bine' si cand copilul lor are nevoie, nu mai au.
Parerea mea este ca se vehiculeaza sumele astea pt ca altfel ti se pun etichete , vezi sarantoc.Si numai venind cu aberatii de genul sub 5 milioane nu gasesti nimic de cumparat pt un copil coleg de echipa care nici macar nu isi serbeaza ziua arati ca tu esti din lumea buna/cu bani , mai tare decat cei ca Mikim carora li se pare mult etc.Eu cred ca de abia steapta sa zica vreun parinte timid: 'eu stiu, mi se pare cam mult...' ca sa se simta automat potentati financiar.
Ce ridicol!!!
Oamenii care chiar au bani , fac altceva cu ei.Nu cadouri exagerat de scumpe pt copii care nici macar nu fac parte din familie si 0 pus deoparte pt ei si sufletul lor sau educatia copiilor.
Lara w8+ si Huckleberry Errie
Hawaii MexicoUS*Europe_and US * Wedding * ErinnKendall*KUALA LUMPUR * Bangladesh_Singapore_Bali
Lali spune:
lara_c bine spus .
Uneori simtul realitatii o ia la vale .... si nu trebuie sa mergem si noi luati de val !