Ce ne face nefericiti ...

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns blue eyes spune:

Citat:
citat din mesajul lui Sabina

nasol ca nu reusesti ceva atat de simplu:
nu conteaza conditiile exterioare de viata, ci capacitatea omului de a isi ajunge lui siesi, deci e a fi fericit/echilibrat indiferent de ce rezerva soarta.

Stai asa ca nu-i asa! Fericirea/nefericirea nu depinde doar de noi, cum multi vehiculeaza aceasta idee, ci mult si de conditiile exterioare. Nu poti fericit cand esti victiva mobbingului, cand ai copilul bolnav, cand ai probleme financiare, cand seful te concediaza, cand multi oameni iti fac viata amara, cand pierzi locuinta, cand etc etc etc...

Teoria conform omul trebuie sa gaseasca fericirea in el insusi indiferent de conditiile externe mi se pare o bula de sapun.

Legat de asteptari si realitate, unul se poate declara impacat cu viata actuala, dar imi e greu sa accept ca se declara fericit ca nu i-a fost posibil sa ajunga la acel tel sau pe aproape. Sau o fi eu mai defecta?
Medicul meu imi spunea ca oamenii inteligenti sunt mai predispusi la depresii, pentru ca au teluri inalte si sufera din cauza frustrarilor. Cum se zice, ferice de cei saraci cu duhul!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristina_miruna spune:

Ce ne face nefericiti? Viata de zi cu zi, grijile. Grija ca trebuie sa platesti chiria, banca, lumina, gardinita, etc. Grija ca poate maine ramai fara servici. Grija ca s-a imbolnavit copilul, certurile si micile sicane care exista intre noi toti. Ce ne face fericiti? Din punctul meu de vedere? Cand la sfarsitul lunii constat ca am reusit sa-mi achit datoriile, ca fetita este fericita, ca am reusit sa-i ofer tot ca isi doreste, ca a invatat cifrele, ca a facut progrese la balet, ca sotul imi este alaturi, ma iubeste si ma sprijina.
Lucrurile marunte ne fac nefericiti si tot ele ne pot aduce o bucurie imensa. Mi se pare cam filozofic ceea ce a-ti spus: ca fericirea e in fiecare din noi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:

Citat:
citat din mesajul lui cristina_miruna

Mi se pare cam filozofic ceea ce a-ti spus: ca fericirea e in fiecare din noi.

Filosofic e frumos spus. Poate doar suna bine. E ca si cum ai spune ca in jurul tau e potopul, tu ramai fericit. Se confunda echilibrul interior cu fericirea. Adica poti merge la o inmormantare si sa ai o atitudine demna, sa plangi in sinea ta, dar asta nu inseamna ca esti fericit. Este intr-adevar o dovada de echilibru care sta in puterea fiecaruia si nu in factori externi. Iar echilibrul asta e o stare pe care fericirea o poate chiar altera, in sensul ca poti fi atat de fericit incat sa ai capul in nori, sa nu te mai poti concentra la lucruri marunte, sa fi prea zgomotos, sa ai un surplus de energie care sa ii incarce pe cei din jur cu sau fara voia lor...in fine...numai echilibrat sa nu te numesti in cazul asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blue eyes spune:

tot eu cu o completare: a spune ca individul e raspunzator de fericirea si nefericirea sa poate fi foarte periculos in cazul in care se verifica neimpliniri cu efecte grave in viata sa; spun asta din proprie experienta, deoarece am trait cu aceasta povara mult timp dand vina pe mine ca nu am fost in stare sa ma impun in fata unei situatii care ma depasea.

Nu sutem singuri pe lume; conteaza foarte mult fundamentul personalitatii, familia de origine, familia construita, alegerile facute in viata, conjunctura socio-economica, sanatatea si multe altele.

Filozofia conform careia fericirea e doar in noi, baza spirituala rezolva totul e valabila doar pentru calugarii budisti, pentru adevaratii oameni cu har in alte religii, si in mod restrans pentru muritorii de rand care practica spiritualismul cu convingere.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Citat:
citat din mesajul lui blue eyes

tot eu cu o completare: a spune ca individul e raspunzator de fericirea si nefericirea sa poate fi foarte periculos in cazul in care se verifica neimpliniri cu efecte grave in viata sa; spun asta din proprie experienta, deoarece am trait cu aceasta povara mult timp dand vina pe mine ca nu am fost in stare sa ma impun in fata unei situatii care ma depasea.

Nu sutem singuri pe lume; conteaza foarte mult fundamentul personalitatii, familia de origine, familia construita, alegerile facute in viata, conjunctura socio-economica, sanatatea si multe altele.

Filozofia conform careia fericirea e doar in noi, baza spirituala rezolva totul e valabila doar pentru calugarii budisti, pentru adevaratii oameni cu har in alte religii, si in mod restrans pentru muritorii de rand care practica spiritualismul cu convingere.

eu cred ca se confunda lucrurile. daca definim fericirea ca fiind o stare de moment legata de conjunctura, atunci perspectiva noastra asupra lucrurilor e definitorie. ca sa ai o perspectiva incurajatoare sau de acceptare (cum spune ruxij), trebuie sa ai un punct de referinta stabil, or ala e propria persoana cu dorinte, standarde, idealuri de fericire, nu exteriorul - gura lumii, literatura, media, etc.

din exemplul dat de cristina_miruna cu platitul bilurilor - asta te face un om fericit? eu zic ca iti aduce liniste si satisfactie, fericirea e altceva.

chiar si in fata celor mai mari catastrofe, un om fericit ramane un om fericit caruia i se intampla nenorociri. dar el in sinea lui, independent de conjuctura, e un om predispus la fericire. asa cum exista oameni care nu conteaza ce viata de vis traiesc, tot predispusi la morocaneala, sictir, nefericire sunt.

cat despre exemplu dat de tine, nu-l cunosc si nici nu intreb, nu vreau sa fiu indiscreta. orice ar fi, imi pare rau daca ti-a provocat suferinta. dar ti-a cauzat imposibilitatea de a te mai bucura vreodata de viata?

oricum, subiectul initial era despre relatia de cuplu, eu la asta am raspuns, detaliind. daca vreti sa extindeti, e ok, dar atunci astept sa nu rupeti din context.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

pai cred ca avem o problema de cum definim fericirea, pt mine fericirea este exact acel echilibru de care se vorbeste, capacitatea de a trai tot ce iti rezerva viata si de a gasi sens.
Fericirea pt mine nu e starea de veselie. Normal ca nu esti vesel cand iti moare cineva drag deexemplu.

Exista oameni tristi fericiti.

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Cum mi-am alaptat copiii

Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns accept92 spune:

Citat:
citat din mesajul lui conchita
ca sa ai o perspectiva incurajatoare sau de acceptare (cum spune ruxij), trebuie sa ai un punct de referinta stabil, or ala e propria persoana cu dorinte, standarde, idealuri de fericire, nu exteriorul - gura lumii, literatura, media, etc.

din exemplul dat de cristina_miruna cu platitul bilurilor - asta te face un om fericit? eu zic ca iti aduce liniste si satisfactie, fericirea e altceva.

Te contrazici singura in rationamentul tau. Pentru ca sunt perfect deacord cu prima afirmatie si deci acceptand aceasta ipoteza nu vad sensul intrebarii catre cristina_miruna. Tocmai a afirmat ca pentru ea astea sunt motive de fericire. Faptul ca pentru tine nu ar fi nu are nici o valoare. Tocmai de aceea am spus ca exemplele Sabinei nu au nici o relevanta...si anume oameni care au trait cam aceleasi experiente...unii fericiti si altii nu...pentru ca ceea ce ii diferentia erau dorintele, standardele, idealurile de fericire. Evident ca astea difera de la om la om. Suntem responsabili pentru fericirea noastra in sensul ca de noi depinde unde sa o cautam, e important sa ne cunoastem foarte bine si sa ne dam o sansa reala la fericire.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Citat:
citat din mesajul lui Sabina

pai cred ca avem o problema de cum definim fericirea

noi doua cred ca avem o problema in plus, si nu numai la topicul asta, ci cam peste tot unde scriem.:-)) problema ta e ca ai fost de acord cu mine, sorry.

Citat:
Exista oameni tristi fericiti.

exista si oameni care nu se simt fericiti decat daca isi pun toata energia si-asa negativa in a le smulge altora zambetul ala nesuferit si zen de pe figura - zambetul ala e considerat un afront personal.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristina_miruna spune:

Imi cer scuze. Nu am fost atenta ca se discuta despre nefericirea in cuplu, ci despre nefericire in general.
Sa revin strict la subiect: nefericirea cred ca ne-o provocam singuri, in sensul ca putem avea langa noi cel mai tandru si mai bun barbat, la un moment dat tot parca nu e de ajuns, cu toate ca asta ne-am dorit si asta insemna pentru noi fericirea. Devenim nefericite pentru ca deseori cand atingem fericirea vrem mereu mai mult si asta ne provoaca frustrare. Parerea mea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

vai de mine accept, esti formidabila.
inseamna ca aia care au fost in lagar nu aveau prea mari asteptari, o gazare mica era exact ceea ce-si doreau, sau ma rog, frica de gazare era idealul lor, de aia erau fericiti:))

Omul fericit este omul care isi da seama a indiferent de ceea ce se intampla in jurm, fiinta lui este inalterabila si punct. Nu iti trebuie nici macar scoala primara pentru asta. Iti trebuie doar bun simt.

Conchita, ce sa fac, ata ete

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!

Cum mi-am alaptat copiii

Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo

Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput