O discutie despre RASE UMANE
Raspunsuri - Pagina 5
Monnvas spune:
Citat: | ||||||
citat din mesajul lui Happy_in_TO
Am fost cu Sarah la un magazin de Biblii pentru ca vroia sa ii cumpar o Biblie. Si acolo am fost surprinsa sa vad icoane cu black Jesus cawww.blackartdepot.com/gallery/blackjesusart/jesus8.jpg" target="_blank">aici. Aveam un prieten la scoala care asculta o melodie www.youtube.com/watch?v=A1ZB1gjKvJY" target="_blank">I have no white God don't teach me anything wrong care mi s-a parut logica atunci. E normal sa te indentifici cu un Dumnezeu care are aceleasi trasaturi ca si tine, ca doar scrie in Biblie ca l-a facut pe om dupa chipul si asemanarea Lui. Pina si Disney s-a dat pe brazda si a scos o Printesa neagra... |
Sau www.library.wwu.edu/ref/subjects/anthro/black-madonna-officsite.jpg" target="_blank">black madonnas.
Oleaca offtopic, legat de Fecioarele negre, povestioara lui Muriel Spark "The Black Madonna" si fenomenul "natus Aethiopus".
Monica mami de cu motoras CRISTIAN
(7.03.2009)
lara_c spune:
Pai InaIoana, Conchita, am spus ca sunt criterii etnice si am pus 'rasa' in gilimele.
Mihaelka, nu sunt IC1 in Bangladesh si IC2 in Europa ca nu mi se schimba pielea si trasaturile in 3 ani (sper).
Cat despre geografie , nu are legatura cu locul in care te nasti.Eu o sa nasc la Bangkok , asta nu inseamna ca o sa am un copil IC4.
Are legatura cu trasaturile fizice caracteristice unei regiuni geografice.
Daca tatal tau e rom si mama congoleza sau invers, depinde de caracteristicile tale fizice.Un rom blond este IC1.La fel de bine exista IC1 bruneti.
Eu daca te vad ...nu stiu...jefuind un candy store nu o sa te intreb ce e tatal tau.O sa sun la politie si o sa zic ca un (o) IC1 a furat bomboane.LOL
Daca semeni mai mult cu tatal congolez o sa spun IC6.Sau era mama...nu mai stiu..
Ca sunt arbitrare, se poate.Sunt si autocaracterizante la o adica.
In caietul gravidei de ex scrii singura ce crezi ca esti.Nu stiu daca m-ar fi contrazis cineva daca scriam IC2....Daca scriam IC 6 s-ar fi putut totusi sa fi starnit cateva intrebari.
Eu vroaim numai sa spun CA EXISTA DIFERENTE.Si categorii.
Si ca aceste categorii sunt folosite de anumite institutii in mod curent.
Lara w7+ si Huckleberry Errie
Hawaii MexicoUS*Europe_and US * Wedding * ErinnKendall*KUALA LUMPUR * Bangladesh_Singapore_Bali
beshter spune:
Citat: |
citat din mesajul lui lara_c Mihaelka, nu sunt IC1 in Bangladesh si IC2 in Europa ca nu mi se schimba pielea si trasaturile in 3 ani (sper). Cat despre geografie , nu are legatura cu locul in care te nasti.Eu o sa nasc la Bangkok , asta nu inseamna ca o sa am un copil IC4. Are legatura cu trasaturile fizice caracteristice unei regiuni geografice. |
Nu, n-ai inteles. Tu esti IC 1 - adica white person - chiar daca esti currently in Bangladesh. Cel care e IC 4 - adica Chinese - mai e IC 4 daca e currently in Europa?
Si daca tot nu e clar, e o mare diferenta intre clasele de Mediterranean, Chinese, Bangla si 'white person' pentru ca unele sunt definite pe criterii geografice, pe cand 'white person' nu.
Intrebarea mea era: care sunt criteriile dupa care s-a ajuns la aceasta clasificare? Daca stii, bineinteles.
Edit: intrebarea din primul paragraf e o intrebare retorica. Asta ca sa nu mai primesc raspunsuri care state the obvious.
Trouve avant de chercher
lara_c spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Mihaelka
Nu, n-ai inteles. Tu esti IC 1 - adica white person - chiar daca esti currently in Bangladesh. Cel care e IC 4 - adica Chinese - mai e IC 4 daca e currently in Europa? Si daca tot nu e clar, e o mare diferenta intre clasele de Mediterranean, Chinese, Bangla si 'white person' pentru ca unele sunt definite pe criterii geografice, pe cand 'white person' nu. Intrebarea mea era: care sunt criteriile dupa care s-a ajuns la aceasta clasificare? Daca stii, bineinteles. Edit: intrebarea din primul paragraf e o intrebare retorica. Asta ca sa nu mai primesc raspunsuri care state the obvious. Trouve avant de chercher |
Da, un chinez va fi IC4 oriunde ar fi.
Criteriul este fizic.Trasaturile fizice specifice bastinasilor diferitelor zone geografice.Deci nu ale expatilor si turistilor.
Mai putin white person - am explicat mai sus de ce.
Mai bine de atat chiar nu stiu sa iti explic.Incearca cu google.Mie mi se pare usor de inteles ca un chinez de exemplu este identificat cu un cod anume diferit de al unui polonez pe baza diferentelor fizice dintre ei.
De asta sunt eficiente ceste coduri pt a descrie o persoana.
Lara w7+ si Huckleberry Errie
Hawaii MexicoUS*Europe_and US * Wedding * ErinnKendall*KUALA LUMPUR * Bangladesh_Singapore_Bali
gaba-rema spune:
citat din mesajul lui Mihaelka Intrebarea mea era: care sunt criteriile dupa care s-a ajuns la aceasta clasificare? |
Ma gandesc ca aceste criterii au fost definite pt. a facilita munca alora care trebuie sa se ocupe intr-un fel de evidenta populatiei, in special in tari cu indivizi din toate colturile lumii...
si poate ca, daca ai un cod in loc de 'rasa' pe pasaport sau pe buletin, se numeste ca esti mai 'menajat' in eventuala ta susceptibilitate de imigrant negru/asiatic etc. , intr-o tara unde sunt preponderent fetze-palide .
ulterior, treaba asta cu codurile o fi fost preluata de departamentele de HR ale marilor companii, in mod sigur le e si lor utila in recrutarea si in tinerea evidentei angajatilor.
dar, vorba lu' capcaunul: semnalul renuntarii la un concept atat de desuet si inutil ca cel de 'rasa' intr-o lume globalizata a fost alegerea unui presedinte oarecum negru la Casa ... Alba .
beshter spune:
citat din mesajul lui lara_c Criteriul este fizic.Trasaturile fizice specifice bastinasilor diferitelor zone geografice. Mai putin white person - am explicat mai sus de ce. |
Cum difera trasaturile fizice ale cuiva catalogat ca Mediterranean de trasaturile fizice ale cuiva catalogat ca 'white person'?
Mie mi se pare usor de inteles ca un chinez de exemplu este identificat cu un cod anume diferit de al unui polonez pe baza diferentelor fizice dintre ei. De asta sunt eficiente ceste coduri pt a descrie o persoana. |
Nu eficienta e pusa in discutie aici, ci diferentele de 'rasa'. Deci 'mediterranean' sau 'bangla' sunt 'rase' in aceeasi masura in care e rasa 'white person'? Iar daca vorbim despre eficienta, ea se vede foarte bine cand apare IC 0.
Usor de inteles e, poate chiar prea usor, atat de usor incat toata lumea takes it for granted. Sunt curioasa daca sunt singura careia i se pare ciudata intretaierea de criterii in clasificarea asta (si chiar daca as fi, nu inseamna a n-am dreptate:D). 'White person' e criteriu 'fizic', 'mediterranean' nu. Sau daca e, sa-mi spuna si mie cineva exact si cu prezicie dupa ce criterii fizice se identifica. Vreau lista de conditii necesare si suficiente.
Toata treaba mi se pare mie asa: cine-a inventat codurile astea s-a gandit ca nu mai cadreaza sa-i zici omului ca-i cam negru ashea sau cam galben sau cam corcit. No atunci hai sa inventam niste coduri care spun fix acelasi lucru dar le manjim cu nitica political correctness - atat de transparenta ca trebuie sa te prefaci ca nu vezi - si se rezolva. A, si punem 'white person' in frunte ca pe paduche.
Trouve avant de chercher
Luna1 spune:
Mai mie aici nu mi s-a intamplat sa ma califice niciodata nimeni ce rasa sunt.
Si la orice angajare sau cerere mai speciala esti intrebat de background ASA CUM TE CONSIDERI TU. Adica ai acolo ceva optiuni (multe) incepe cu "white british", white european, white other, apoi 15 mii de feluri de balck, asian, etc. Si pe copii cand am mers sa-i inscriu la scoala si respectiv gradinita mi-au dat sa completez un formular. Cred ca daca bifez "black" sau "asian" tot nu zic nimic ca poate eu asa ma consider, n-au ei de unde stii de fapt de ce ma consider eu black.
De obicei datele sunt folosite la recenzii, se afla de ex cati imigranti sunt intr-o scoala, cate monoritati, daca scoala incurajeaza sau nu minoritatile si diffrent background, etc.
Ce mi s-a parut ciudat la noi e ca eu tot timpul l-am bifat pe cel mare "white other" fiind nascut si crescut in Romania pana la 4 ani, iar pe cea mica white british fiind nascuta aici cu tata british. Acum cel mare are si el cetatenie britanica, deci poate fi white british, de fapt el se considera asa de cand e aici, eu tot simt ca e white other ca si mine.
Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)
beshter spune:
Si ca sa fiu si on-topic for a change, inaioana are perfecta dreptate. Rasa este un construct social asa cum e si gender.
Trouve avant de chercher
Luna1 spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui Mihaelka
Cum difera trasaturile fizice ale cuiva catalogat ca Mediterranean de trasaturile fizice ale cuiva catalogat ca 'white person'?
Nu eficienta e pusa in discutie aici, ci diferentele de 'rasa'. Deci 'mediterranean' sau 'bangla' sunt 'rase' in aceeasi masura in care e rasa 'white person'? Iar daca vorbim despre eficienta, ea se vede foarte bine cand apare IC 0. Usor de inteles e, poate chiar prea usor, atat de usor incat toata lumea takes it for granted. Sunt curioasa daca sunt singura careia i se pare ciudata intretaierea de criterii in clasificarea asta (si chiar daca as fi, nu inseamna a n-am dreptate:D). 'White person' e criteriu 'fizic', 'mediterranean' nu. Sau daca e, sa-mi spuna si mie cineva exact si cu prezicie dupa ce criterii fizice se identifica. Vreau lista de conditii necesare si suficiente. Toata treaba mi se pare mie asa: cine-a inventat codurile astea s-a gandit ca nu mai cadreaza sa-i zici omului ca-i cam negru ashea sau cam galben sau cam corcit. No atunci hai sa inventam niste coduri care spun fix acelasi lucru dar le manjim cu nitica political correctness - atat de transparenta ca trebuie sa te prefaci ca nu vezi - si se rezolva. A, si punem 'white person' in frunte ca pe paduche. Trouve avant de chercher |
Mihaela cum spuneam, nimeni nu iti pune "rasa" sau background-ul in frunte si nici nu ti-l tatueaza pe brat, e pur si simplu cum te consideri TU. Nu cred ca va corecta nimeni un indian care se va declara alb. Nu e o stampila oficiala. Poti sa te declari negru daca tu simti ca te-ai nascut "gresit" si trebuia sa fi neagra.
Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)
Guestus spune:
citat din mesajul lui Luna1 Ce mi s-a parut ciudat la noi e ca eu tot timpul l-am bifat pe cel mare "white other" fiind nascut si crescut in Romania pana la 4 ani, iar pe cea mica white british fiind nascuta aici cu tata british. Acum cel mare are si el cetatenie britanica, deci poate fi white british, de fapt el se considera asa de cand e aici, eu tot simt ca e white other ca si mine. Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007) |
pai e white british doar ca are pasaport de UK?
daca yo am pasaport de Congo sint african?