O discutie despre RASE UMANE
Raspunsuri - Pagina 4
beshter spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui lara_c
IC = Identity code 'white person' nu este o categorie geografica deoarece poti sa fi IC1 din America,Europa, Australia, etc Acuma...nici eu nu pot sa nu obsrv ca IC 1 este tocmai 'white person'... Nu le-am inventat eu...Cert este ca se folosesc uzual si sunt considerate PC. |
Am inteles, multumesc pentru lamuriri.
E foarte interesant, pentru ca asa cum poti fi IC1 din Bangladesh - cum esti tu, de pilda - poti fi IC2 din Europa. Adica asa cum IC1 nu poate fi o categorie geografica, nici IC2 nu e tocmai una. Sau, mai bine zis, nu inteleg de ce unor li se aplica criteriul geografic si altora alte criterii. Btw, cum se identifica IC 1? Daca am o bunica de etnie roma sau un bunic congolez mai sunt IC 1?
In fine, Sybille s-ar putea sa aiba dreptate si sa fim o tzara off-topic:)
Trouve avant de chercher
buflea spune:
Acum ca ne-am lamurit ca exista rase, pe ce criterii s-o fi facut impartirea asta ? Ca nu cred ca e 100% geografica ... de ex spaniolii din Spania sunt White, nu sunt Hispanici, nu-i asa ?
Deci noi ce suntem ? White, aca IC1 ?
buflea spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui XIO
Si eu stiam asta . |
Oare ce rezulta dintr-o combinatie intre un asiatic si o persoana cu pielea neagra ? Ca si gena "neagra" este in general dominanta in combinatiile cu cea alba ...
gaba-rema spune:
Citat: |
citat din mesajul lui buflea Oare ce rezulta dintr-o combinatie intre un asiatic si o persoana cu pielea neagra ? Ca si gena "neagra" este in general dominanta in combinatiile cu cea alba ... |
exista zeci-sute de milioane de indivizi de acest fel, si nu de azi de ieri, in Oceanul Indian, in Polinezia, in Asia de Sud-Est, in toate marile si golfurile din sudul Asiei.
A, si in Madagascar ... ca era cat p-aci sa uit de "rasa malgasa"
Happy_in_TO spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui Luna1
Din acelasi motiv din care Isus este ilustrat blond-saten cu ochi albastrii, el fiind evreu acum 2000 ani deci probabil ceva mai inchis, la culoare, chiar inspre negru. Lumea TREBUIE sa se indentifice cu personajele biblice, si cum negrii au fost mult timp blamati, si inca mai sunt pe alocuri, banuiesc ca asta e motivul albirii lor. Mamica de stelute |
Am fost cu Sarah la un magazin de Biblii pentru ca vroia sa ii cumpar o Biblie. Si acolo am fost surprinsa sa vad icoane cu black Jesus cawww.blackartdepot.com/gallery/blackjesusart/jesus8.jpg" target="_blank">aici.
Aveam un prieten la scoala care asculta o melodie www.youtube.com/watch?v=A1ZB1gjKvJY" target="_blank">I have no white God don't teach me anything wrong care mi s-a parut logica atunci. E normal sa te indentifici cu un Dumnezeu care are aceleasi trasaturi ca si tine, ca doar scrie in Biblie ca l-a facut pe om dupa chipul si asemanarea Lui.
Pina si Disney s-a dat pe brazda si a scos o Printesa neagra...
capcaunul spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Happy_in_TO Pina si Disney s-a dat pe brazda si a scos o Printesa neagra... |
Daca imposibilul s-a dovedit ca e posibil (un presedinte us de culoare), restul (Dumnezeu de culoare, sfinti de culoare, printese negre etc) este floare la ureche. Inclusiv Alba ca Zapada!
blue eyes spune:
citat din mesajul lui capcaunul
Daca imposibilul s-a dovedit ca e posibil (un presedinte us de culoare), restul (Dumnezeu de culoare, sfinti de culoare, printese negre etc) este floare la ureche. Inclusiv Alba ca Zapada! |
Ce nume are? Maro precum Ciocolata.
inaioana spune:
Uau, am creat subiect.
Nu stiu daca sunt resurse in romana, eu am googalit putin acum si inca nu am gasit.
In engleza: www.britannica.com/EBchecked/topic/488030/race" target="_blank">Definitia din Encyclopedia Britannica
Mai pe larg biologic vorbind: http://www.enotalone.com/article/5044.html
http://tiny.cc/4YtNG
Alea cu IC sunt origini etnice nu rase. Eu stiam ca IC1 e white european aka caucazian si IC2 e dark european aka mediteranean.
blackpanterro spune:
Citat: | ||||||
citat din mesajul lui buflea
Oare ce rezulta dintr-o combinatie intre un asiatic si o persoana cu pielea neagra ? Ca si gena "neagra" este in general dominanta in combinatiile cu cea alba ... |
Tiger Woods!!! :)) Mama thailandeza si tata negru :)
Adriana 9w si Aidan Alexander - 4 ani
A ticket to hell has never been funnier
"May the fleas of a thousand camels infest the crotch of the person who screws up your day and may their arms be too short to scratch...AMEN"
conchita spune:
citat din mesajul lui Monnvas
Inauntrul fiecarei culori sunt poli: si negrii pot fi mai negri sau mai putin negri. Chiar citisem undeva ca in anumite comunitati - parca asta era in India, deci ne referim la altfel de negreala - cei cu pielea putin mai deschisa ii trateaza pe cei cu pielea mai inchisa cam la fel (daca nu mai rau) cum ii tratau albii pe negri. Daca definesti rasa DOAR prin cateva caracteristici fizice - culoarea pielii, forma ochilor etc. - atunci rasa e o clasa biologic justificata. La fel cum exista blonzi, bruneti, sateni, roscati - doar ca pentru aceste grupuri nu s-a inventat un concept abstract precum rasa. Cand incepi sa filozofezi pe marginea temperamentului rasei x sau y deja intri in constructul cultural. La fel cum sexul e biologic, dar genul e construit. |
nu poti defini rasa doar prin cateva caracteristici fizice, basca doua trasaturi de temperament, ca in felul asta eu sunt din rasa creolelor cu ochii caprui si parul roscat, si picioare de doi metri, temperament focos - or rasa asta nu exista.
trebuie sa existe o delimitare mult mai clara intre "rase", alta decat culoarea care e imposibil de stabilit, am dat deja exemplul cu nuantele.
in fine, asta am invatat eu la scoala, cursul de antropologie, ca nu exista rase.
uite aici un punct de vedere, la PBS:
http://www.pbs.org/wgbh/nova/first/brace.html
codurile amintite de lara_c sunt despre etnii si sunt arbitrare, n-au legatura cu rasa, vedeti articolul citat mai sus, ca explica si asta.