Ticurile copiilor
Buna dragelor si dragilor,
nu stiu daca s-a mai dicutat pe acest sb. Va propun o discutie asupra ticurilor copiilor, daca au, au avut, cum au disparut etc.
Eu am un baietel de 4 ani jumatate si sunt cam ingrijorata pt ca de aproape 2 luni dezvolta diverse ticuri. A inceput de la un nas infundat, asa mi-a justificat el, si urmarea a fost o grimasa caracteristica (nu stiu cum s-o descriu). Si asta se intampla mai mult dimineata. Apoi s-a adaugat miscarea ochilor, ori spre dreapta ori spre stanga, ca si cum i-ar mari sa vada mai bine.
Acum isi misca mai mult nasucul spre dreapta ffff des si a inceput sa scoata si niste sunete in timp ce face miscarea asta.
Dr pediatru a spus ca e specific varstei, sa ignoram ticurile ca vor disparea singure.
Binenteles ca nu pot sa stau linistita si merg sa-l caut mai departe, sa fiu sigura ca nu vor exista urmari.
Pana la verdictul final, va rog sa-mi impartasiti experientele voastre.
Merci!
Starchi
Raspunsuri
miria_cristina spune:
Ar trebui sa il lasi in pace pe moment. Ai observat singura cum isi schimba ticurile de la o perioada la alta uitandu-le pe cele initiale.
Copiii mici au o perioada cand dezvolta ticuri, iar daca sunt lasati in pace si nu li se atrage atentia renunta singuri.
Daca ramane cu vreun tip pana pe la 10 ani, poate si mai mult, si se fixeaza pe el, atunci poti sa cauti solutii. Dar acuma nu faci altceva decat sa-i atragi atentia asupra lui si chiar sa-l stimulezi involuntar sa-l practice, el nefiind constient de gest.
Cristina +26 si Maria Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina
"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."
"Uita raul, iarta mult si rabda mult." Arhm. Mina Dobzeu
http://bucuriaarteisauartizanuldebucurii.blogspot.com/
Laura25 spune:
Nu stiu daca e un tic, dar ai mei isi rod unghiile.
Starchi, pupa tare si de la noi pe Matei Scantei
Bazar pentru Robi
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
toanca spune:
Citat: |
citat din mesajul lui miria_cristina Ar trebui sa il lasi in pace pe moment. Ai observat singura cum isi schimba ticurile de la o perioada la alta uitandu-le pe cele initiale. Copiii mici au o perioada cand dezvolta ticuri, iar daca sunt lasati in pace si nu li se atrage atentia renunta singuri. Daca ramane cu vreun tip pana pe la 10 ani, poate si mai mult, si se fixeaza pe el, atunci poti sa cauti solutii. Dar acuma nu faci altceva decat sa-i atragi atentia asupra lui si chiar sa-l stimulezi involuntar sa-l practice, el nefiind constient de gest. Cristina +26 si Maria Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina "Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora." "Uita raul, iarta mult si rabda mult." Arhm. Mina Dobzeu http://bucuriaarteisauartizanuldebucurii.blogspot.com/ |
Sunt perfect de acord.
Ar trebui lasat in pace si o sa renunte singur
teolinda spune:
Sotul meu a ramas cu "ticul" ros unghii si pana in ziua de astazi. Mereu il cert... noroc ca nu l-a copiat si copilul... INCA.
Nicolas are o "apucatura" sau tic inca de la 1 an... cand este obosit sau "mediteaza" si chiar dimineata cand se trezeste si mai trandaveste in pat isi gadila buza superioara cu aratatorul.
De vreo 2 sapt il apucase sa-si ridice pantalonii non-stop... pana in gat.... chiar daca nu cadeau de pe el. Cred ca din cauza ca atunci cand il vedeam eu ca-i cad de pe el ii tot atageam atentia sa ii ridice si cand s-a pus pe ridicat... sa te tii ca tragea de ei si cand statea pe scaun. Apoi i-a explicat taica-su sa-i lase cu betelia sub buric...Acum cand ii vine sa ii ridice se uita intai unde e buricul. Deci la 2 zile de la primirea "pontului" s-a linistit cu pantalonii.
LILIANA 38+ si NICOLAS ALEXANDRU (6.12.2005)
www.dropshots.com/teonic" target="_blank">POZE
"Exista un singur copil frumos pe lume, si este al fiecarei mame!"
alimaxi spune:
Maxi, 5 ani si 4 luni, a inceput de 4 zile sa....ofteze! Trage adanc aer in peiept , ca si cum nu ar putea respira....ca si cum ar zice "ce grea e viata.....
In rest nici un alt motiv de ingrijorarre...nu febra, doarme bine, mananca bine.....in somn nu ofteaza...
Am fost la doc. e sanatos...si mi-a spus ca probabil e un "tic"....
La fel am fost sfatuita sa nu-l mai intreb de ce face asa pt.ca oricum nu stie sa-mi raspunda si mai mult il "stimulez" involuntar.....deci, sa-l ignor si o sa treaca...
eu_logoped spune:
eu am avut in copilarie un tic cu clipitul din ochi, si cu cat mi se atragea atentia mai tare, cu atat mai abitir clipeam si eu, de mi- pus biata mama ochelari.
conclzia mea este acum ca daca eram lasata in pace ma linisteam singura cu clipitul ala, mia ales ca incepuse sa ma deranjeze si pe mine la ochi
dupa ce m-am chinuit cu ochelari cateva luni, am hotarat ca pot renunta la clipitul cel des.....
starchi spune:
Buna din nou
si multumesc pentru raspunsuri.
Si noi, in afara de momentul de debut, am ingnorat aceste ticuri. Problema e ca ele se agraveaza si devin f vizibile. Adica mi-au spus cu ingrijorare si prietenii si educatoarea. Si mi-e teama ca marindu-se va fi luat in ras de copiii de la gradi, el fiind la o grupa mixta (mijlocie+mare). Iar daca ei ii vor atrage atentia s-ar putea sa nu se mai corecteze atat de usor.
Pe de alta parte, i-a aparut si o dermatita care se pare ca tot pe fond nervos e si poate fi asociata ca aparitie cu intensificarea ticurilor.
De asta am motive de neliniste.
El e in perioada lui "Nu, nu vreau, da de ce?", e foarte iute, coleric, se plictiseste f repede, trece la fel de repede de la o stare la alta, turuie continuu. Si nu pot sa identific situatia care sa-i fi declansat stiu eu ce nelinisti care sa duca la aparitia lor.
De asta ma interesa daca cineva a trecut prin asa ceva. Nu stiu ce sa fac, sa-l duc din psiholog in psiholog&neurolog..., sa-l mai las asa o perioada ...mi-e teama sa nu se agraveze si mai tare.
Starchi
LoraG76 spune:
Starchi, lasa copilul in pace si nu te ingrijora. Daca ai sa vezi peste vreun an-doi ca nu renunta la ticul asta, abia atunci e cazul sa-ti faci griji, cred eu... Fetita mea era numai cu mana in par cand era mica - a tinut-o asta pana pe la 3 ani si ceva - mereu isi invartea parul dupa degete - si cand manca si cand dormea si cand se juca....aproape tot timpul. Nu i-am interzis sa faca asta pentru ca am observat ca atunci cand ii spun mai ceva o apuca...ori facea eforturi enorme sa nu faca asta de fata cu mine, asa ca am lasat-o in pace si am incercat mereu sa o atrag in activitati care necesitau mai multa atentie din partea ei ori nevoia de a-si folosi ambele maini. Treptat, s-a rarit modul asta de a-si invarti parul, apoi a disparut cu totul. Ai rabdare si cred ca in timp totul se rezolva.
Lora, mami de Iustina
Bazar pentru Robi
Ajutati-o pe Alina!
Teledon pentru Dan
www.inimacopiilor.ro
Bazar pentru Sebi
(Niciodata sa nu spui niciodata!)
crissandrada spune:
La copiii mei nu am observat ticuri dar Lora mi-a adus aminte de sora mea care isi invartea parul dupa deget. Si il invartea nu gluma ca se incalcea groaznic. Dar cu timpul a renuntat la el si acum mare fiind nu il mai are. Dar isi aduce aminte ca facea asa.
Criss de Alessia si Andrada