Retete "portocalii" (squash, cartofi dulci, etc.)

Retete "portocalii" (squash, cartofi dulci, etc.) | Autor: ML

Link direct la acest mesaj

Pregatiti ceva gustos si nu chiar dulce cu legume portocalii? Cu squash (cum sa le zic? tartacute?! Spaghetti, butternut, acorn squash, din cele mari care aduc cu dovleacul, nu cu dovleceii), eventual cu cartof dulce.

Pe cartoful asta dulce nu-l iubesc deloc , dar am mancat la cineva o supa de cartofi cu kale si pusese si un cartof mare dulce pe acolo, a fost f. buna. Ce ar mai fi, eventual in combinatii?!

Squashul il adaug in supe de legume sau supa crema de squash (parca totusi prea dulce). As vrea sa coc la cuptor si sa umplu mijlocul cu... ce? Branza??!! Si mai ce? Iar daca il coc, sa-l fierb putin inainte ca sa se patrunda mai repede?

Take joy! (poze)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns carina spune:

4 dovleci (micuti rotunzi)
350 g carne vita/ pui gatita si maruntita
patrunjel
160 g orez brun fiert
200-250 g branza rasa (gruyere/ parmesan/ comte)
sare, piper
60 ml apa
ulei de masline
1. Taie bucata superioara a bostanului si curata-l de seminte. Fierbe apa cu sare si pune bostanii in ea aprox 15 minute.

2. Cuptorul la 175 grade

3. Cand s-au racit, scoate pulpa cu o lingura. Taie pulpa cat mai mic.

4. Adauga carnea, orezul, patrunjelul, sarea si piperul si 2/3 din branza. Imparte amestecul intre bostani. Pune bostanii intr-un vas in care ai 60 ml apa.

5. Picura ulei de masline peste bostani si presara branza ramasa. Coace aprox 30 min pana cand branza e aurie.

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Anda si Carina (deja domnisoara)
http://community.webshots.com/user/andamihai
http://andaoana.wordpress.com/
http://flickr.com/photos/32304863@N04/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Imi pare bine sa te "revad", Oana.
Ei, mi se pare f. interesanta reteta ta. Imi dai voie sa pun squash in loc de dovleci?

Take joy! (poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

esti interesata doar de retete cu cucurbitacee sau si alte legume si zarzavaturi portocalii? in caz ca da, iti recomand banalul morcov; sub forma de supa crema, de prajitura, in tzatziki ...

ce zici de chili con tartacutza?
tartacutze, ceapa, ardei,(poti alege ardei portocalii), usturoi ... toate astea tocate si calite un picutz, adaugi rosii tocate si boabe de porumb. condimentezi dupa gust cu sare, piper, boia de ardei iute, oregano, chimen; le lasi cam zece minute la foc incet apoi adaugi fasole boabe fierte in prealabil. poti servi cu orez sau doar paine. si branza rasa, smantana deasupra.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carina spune:

Pentru asa ceva e reteta: http://farm4.static.flickr.com/3477/3216171757_2a86caa3c3.jpg
Pofta mare,

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Anda si Carina (deja domnisoara)
http://community.webshots.com/user/andamihai
http://andaoana.wordpress.com/
http://flickr.com/photos/32304863@N04/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Citat:
citat din mesajul lui Adela99

...de prajitura, in tzatziki ...

Am uitat de prajitura... tort adica americanesc, nu? Tzatziki? castraveti, usturoi, morcov ras, iaurt si menta? Scoti/adaugi altceva?

ce zici de chili con tartacutza?

Ha, ha, imi place cum suna, ce idee buna! Am sa pun si boabe de porumb, cum spui pe langa tartacute, ardei. Si chimen.
Multumesc, draguta!

tartacutze, ceapa, ardei,(poti alege ardei portocalii), usturoi ... toate astea tocate si calite un picutz, adaugi rosii tocate si boabe de porumb. condimentezi dupa gust cu sare, piper, boia de ardei iute, oregano, chimen; le lasi cam zece minute la foc incet apoi adaugi fasole boabe fierte in prealabil. poti servi cu orez sau doar paine. si branza rasa, smantana deasupra.




Take joy! (poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Multumesc, Oana, inteleg acum. Imi plac mai mult decat dovlecii mari, asa ca voi proba cat de curand.

Take joy! (poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monica-elizabet spune:

recomand si eu la capitolul portocalii
Supa crema de dovleac
si
Supa crema de morcovi
amandoua delicioase si f sanatoase

si
Tort cu morcovi si banane reteta lui alison care pare bestial de bun...inca nu l-am incercat

Monica-Elizabet

Retete in imagini

Impresii, pareri, retete

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Monica tot spre desert ma trage ata. Am pastrat reteta, multumesc.

Take joy! (poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monica-elizabet spune:

aaa...desert...poate niste placinte atunci
Placinta dovleac 1
Strudel cu dovleac
Strudel cu dovleac si nuci
sau niste Tarte cu dovleac

Monica-Elizabet

Retete in imagini

Impresii, pareri, retete

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

risotto sau pilaf cu dovleac sau morcov :cureti de coaja dovleacul ( morcovul caci e mai tare il razi pe razatoarea mica )si il razi pe razatoarea mai mare, apoi il calesti putin in cratita cu ulei si putina sare, adaugi orezul si incepi sa torni supa de legume (sau apa) calda cu polonicul cind zeama scade adaugi alta si tot asa pina e orezul fiert .. sau pui toata supa dintr-o data si faci pilaf :-) ... o sa iasa portocaliu si frumos. La sfirsit stibgi focul si adaugi daca vrei putin unt si brinza ( parmezan ) rasa .. merge si fara si poti rade direct in farfurie brinza stil telemea in bucatele mai mari sau poti amesteca cu o brinza care se topeste ... poti orna si cu morcov taiat pe lung ca niste spaghetti si prajit

supa de morcov cu portocala e o supa crema de morcov in care pui zeama de portocale ... e tare buna, o caut caci am mi scris-o aici pentru Enn acum citiva ani


supa de dovleac acrisoara se pune la fiert dovleacul cuburi cu ceapa si daca vrei si orez, sare, cind dovleacul si orezul sunt fierte se adauga lapte batut si marar .. daca vrei poti scoate citeva cuburi de dovleac pe care sa le strivesti cu furculita apoi le rastorni in oala si ciorba devine mai consistenta.

dovleacul se potriveste foarte bine in supele de cereale ( orz, griu) si il combinatie cu lintea

supa de dovleac si mar cu nuci dovleacul curatat si taiat cuburi, merele curatate de coaja si de cotor si taiate in jumatati ( fierb mai repede decit dovleacul ) se pun la fiert in supa de legume sau de carne sau numai in apa cu sare, dupa cum iti place. Cind sunt gata fierte le scurgi fara sa arunci supa si le mixezi in blender sau le strivesti cu furculita sau cu ustensila pentru piure adaugind supa cit crezi de cubėvinta ca sa obtii supa crema pe placul vostru.
Separat pui pe tigaia de teflon sau in tava la cuptor ( deci oricum fara ulei ) citeva felii de ar, feliute aptoape transparente sau bastonase de dovleac, praf de cuisoare, scortisoara si miez de nuci sa se incalzeasca impreuna si sa se amestece gusturile... Acestra va fi ornamentul ... Versi supa crema in castronase si ornezi fiecare castron cu cite o feliuta de mar ( de preferat rotunda), dovleac si presari nucile ici si colo. Merge si o frunza de salvie linga.


umplutura pentru placinta : dovleac cu cartof ( merge si morcov in loc de dovleac si cred ca ar merge si cartoful dulce )
600 gr cartofi ( cintariti cruzi si curatati de coaja)
300 gr dovleac ( cintarit crud si curatat de coaja)
1 ceapa
50 gr sunculita
50 gr Brinza Grana Padano ( sau un cascaval)
rozmarin si patrunjel proaspat
sare

Fierbem sau coacem la aburi cartofii, ceapa intreaga ( doar curatata de coaja) si dovleacul.Intr-un castron amestecam cartofii cu dovleacul, adaugam sunculita prajita intr-o tigaie fara ulei sau alta grasime, brinza rasa mare sau taiata cuburi mici, sarea si patrunjelul, rozmarinul tocat marunt impreuna cu ceapa deja coapta si
amestecam pina cind o parte din cartofi si dovleac se vor strivi ca o crema si o parte vor ramine cuburi

cu umplutura asta poti sa umpli ce fel de foi de placinta vrei, oti face strudel sau ministrudel sau burek .. merge si fara sunculita si merge si cu alt fel de brinza (cea care va place voua ).

gnocchi de dovleac
200 gr pulpa de dovleac copt in cuptor
50-70 gr faina 00
sare
nucsoara
faina in care sa rulam gnocchi

Dovleacul taiat bucati mari si copt pina cind e moale si cremos, apoi cu o lingura scoti miezul si il pui intr-un castron unde il lsi sa se raceasca.
Amestecam pulpa (strivita cu furculita) foarte bine cu faina, sarea si nucsoara, trebuie sa rezulte un aluat destul de lipicios, dc vrei mai adaugi putina faina dar nu exagera caci la sfirsit se obtin galusti prea tari cu gust de faina in loc de dovleac.
Poti face din aluat un sul grios cit degetul pe care il tai in bucati de 1 cm sau poti pune aluatul direct in apa cu virful unei lingurite si ies galusti cu forma neregulata ... oricum alegi sa le faci galustile ( gnocchi) le versi in apa sarata care cind incepe sa clocteasca dai focul la minim sa fiarba fara clocote, le lasi in apa pina cind se ridica la suprafata singure ( dupa ce le-ai aruncat in apa cu paleta cu gaurele amesteci putin pe fundul cratitei ca nu cumva sa se fi lipit vreo galusca ). Cind galustile s-au ridicat la suprafata le scoti cu o paleta gaurita si le rastorni direct in tigaia cu unt topit si salvie sau le poti condimenta cu o crema de brinza topita

crema picanta de dovleac dovleacul copt sau fiert si facut crema il condimentezi cu sare, chimen si boia .. crema asta este o umpluura buna pentru clatite sarate sau garnitura pentru o friptura

sau
crema de dovleac dovleacul fiert sau copt, strivit ca o crema si varsat intr-o tigaie in care am incalzit putin ulei cu un catel de usturoi, cind uleiul a prins aroma de la usturoi arunci catelul de usturoi si adaugi crema de dovleac, sare ... cu crema asta poti condimenta pastele sau o poti servi tot ca o garnitura ...




Mergi la inceput