nu mai ia in greutate
Raspunsuri - Pagina 3
Alizee spune:
Ille, copilasul mananca foarte bine, totusi, neaparat trebuie sa faca tratament pt rahitism.
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
liliana83 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ille liliana83, dar si mamicilor care mi-ati spus ca Rares al meu papa bine, am revenit la subiect pt ca ieri ne-am vazut cu pediatra noastra care ne vede de la varsta de o luna. Cand i-am spus cat si cum mananca mofturosul meu, mi-a spus ca manaca cat un bebe de 8-9 luni!! am inlemnit! cica la pranz ar trebui sa manance 2 feluri (desi eu ii dau piure multisor, aprox 200 gr+zeama), iar spre seara, intre iaurt si lapte sau pe langa iaurt sa mai manace o prajiturica, o gustarica..orice, dar inca ceva. De cand am deschis subiectul, ma gandesc toata ziua la ce sa ii mai fac de mancare, cum sa le mai combin, citesc si alte forumuri si tot nu o scoatem la capat. Am inceput insa sa ii dau Cavit junior, nu am gasit inca Multisanostol, trebuie comandat in afara tarii si inca nu am reusit, dar mi-a spus o farmacista ca face minuni, ca se pune copilul pe mancat in maxim 2 zile, rezultatele sunt vizibile. |
Offf , ce ma pot enerva pediatrii astia cateodata!Normal c-ar fi foarte bine ca la pranz sa manace doua feluri de manacre, doar nu mananca doar unul ca nu i l-ai da tu pe-al doilea , ci pentru ca nu mai vrea...ce sa faci sa obligi copilul sa manance?? Iar cu prajiturica seara eu n-as fi de acord , dulce inainte de culcare eu stiam ca nu se da ca il agita. Uite , o sa-ti spun cam cum manaca Codrin:
ora8.30-9- 200 ml lapte praf (ca atunci se trezeste)
ora 11.30-12- o banana cu 3-4 lingri de branza cu smantana Fagaras(e foarte buna branza asta , mie-mi place foarte mult)
ora 16- piure de cartofi cu dovlecel,sfecla rosie si-un ou sau un ficatel(cu ficatel ii place ff mult) la care adaug si-o bucatica de unt SAU orez cu legume(mazare, morcov,porumb fiert, etc)si piept de pui SAU spanac cu sos alb( e delicios gasesti la topicul " ce manaca sera un copil de 1,2 ani) SAU ciorba de perisoare SAU ciorba cu carne .Din fiecare ii dau cate 200 g , nu manaca nicodata doua feluri la maza de pranz!
ora 20- o felie de telemea de vaca cu paine prajita , SAU, un iaurtel, sau un mar copt cu 2 biscuiti si cu un sfert de banana .
ora 21-22 ( in functie de cand se culca)- 200 ml lapte praf.
Ti-am scris atata de detaliat ca poate te ajuta sa te mai inspiri.Pup
ille spune:
da, ce sa zic, e greu cu pediatrii astia, prima la care am fost acum 2 sapt (ca sa mai aud o parere), cand i-am spus ce manaca dimineata, pt ca nu vrea fructe cu branza, s-a uitat la mine ca la o mama iresponsabila: cum sa ii dau copilului sanvis cu cascaval ras sau ou intreg (cica nu are voie inca albus!!). Si mi-a pus in fata o foaie cu schema clasica de hranire, schema pe care o staim cu ochii inchisi. Cu greu am reusit sa ii spun ca de fapt el nu mananca branza, cu fructele nu se mai omoara (cand era mai mititel era ok) si concluzia a fost: vitamine cu calciu, eco la burtica si ate cateva analize.
O mica parte din analize au iesit ok, acum ma chinui cu recoltatul pt coproparazitologic (cica trebuie dus in acceasi zi, de dimineata, nu a doua zi).
Liliana, am urmarit discutiile de pe forumul cu "cina la bebe", mi-am dat si eu cu parerea pe acolo, si ce e drept ma mai inspir, ii urmaresc din umbra, multumim.
Dragi mamici, dar care e tratamentul pt rahitism? Noi acum luam 4 pic/zi de Vigantol si vitamine cu calciu, caci asa ni s-a spus; ar trebui luat calciu separat cumva? Farmacista asa ne-a sugerat.
ille spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui liliana83
Offf , ce ma pot enerva pediatrii astia cateodata!Normal c-ar fi foarte bine ca la pranz sa manace doua feluri de manacre, doar nu mananca doar unul ca nu i l-ai da tu pe-al doilea , ci pentru ca nu mai vrea...ce sa faci sa obligi copilul sa manance?? Iar cu prajiturica seara eu n-as fi de acord , dulce inainte de culcare eu stiam ca nu se da ca il agita. Uite , o sa-ti spun cam cum manaca Codrin: ora8.30-9- 200 ml lapte praf (ca atunci se trezeste) ora 11.30-12- o banana cu 3-4 lingri de branza cu smantana Fagaras(e foarte buna branza asta , mie-mi place foarte mult) ora 16- piure de cartofi cu dovlecel,sfecla rosie si-un ou sau un ficatel(cu ficatel ii place ff mult) la care adaug si-o bucatica de unt SAU orez cu legume(mazare, morcov,porumb fiert, etc)si piept de pui SAU spanac cu sos alb( e delicios gasesti la topicul " ce manaca sera un copil de 1,2 ani) SAU ciorba de perisoare SAU ciorba cu carne .Din fiecare ii dau cate 200 g , nu manaca nicodata doua feluri la maza de pranz! ora 20- o felie de telemea de vaca cu paine prajita , SAU, un iaurtel, sau un mar copt cu 2 biscuiti si cu un sfert de banana . ora 21-22 ( in functie de cand se culca)- 200 ml lapte praf. Ti-am scris atata de detaliat ca poate te ajuta sa te mai inspiri.Pup |
ille spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui liliana83
Offf , ce ma pot enerva pediatrii astia cateodata!Normal c-ar fi foarte bine ca la pranz sa manace doua feluri de manacre, doar nu mananca doar unul ca nu i l-ai da tu pe-al doilea , ci pentru ca nu mai vrea...ce sa faci sa obligi copilul sa manance?? Iar cu prajiturica seara eu n-as fi de acord , dulce inainte de culcare eu stiam ca nu se da ca il agita. Uite , o sa-ti spun cam cum manaca Codrin: ora8.30-9- 200 ml lapte praf (ca atunci se trezeste) ora 11.30-12- o banana cu 3-4 lingri de branza cu smantana Fagaras(e foarte buna branza asta , mie-mi place foarte mult) ora 16- piure de cartofi cu dovlecel,sfecla rosie si-un ou sau un ficatel(cu ficatel ii place ff mult) la care adaug si-o bucatica de unt SAU orez cu legume(mazare, morcov,porumb fiert, etc)si piept de pui SAU spanac cu sos alb( e delicios gasesti la topicul " ce manaca sera un copil de 1,2 ani) SAU ciorba de perisoare SAU ciorba cu carne .Din fiecare ii dau cate 200 g , nu manaca nicodata doua feluri la maza de pranz! ora 20- o felie de telemea de vaca cu paine prajita , SAU, un iaurtel, sau un mar copt cu 2 biscuiti si cu un sfert de banana . ora 21-22 ( in functie de cand se culca)- 200 ml lapte praf. Ti-am scris atata de detaliat ca poate te ajuta sa te mai inspiri.Pup |
Liliana83, e oarecum ok si meniul vostru, numai ca la noi nu merge sanvisul cu branzica, iar marea problema e ca oracat de tarziu i-as mai introduce o masa inainte de biberonul de noapte, tot se mai trezeste noaptea! De ex, in cele mai dese situatii bea 200 ml la 4 dimineata si apoi incerc diverse variante pe la 10-10.30, deci dupa 6 ore, si nu da nici un semn de foame, sau este deosebit de incapatanat si papa numai ce vrea (ou moale/cleios sau inca un biberon mic cu lapte+cereale sau biscuiti...).
Nu stiu cum sa facem sa nu se mai trezeasca noaptea, caci cu ceai nu tine, luat cu noi in pat incepand cu 3 nopatea iar nu tine, adica mai doarme putin bustean, apoi incepe foiala, clar ii este foame, rade imediat un biberon de 200 ml. Dupa ce il bea se linisteste si il mut inapoi in patut. Sunt cam epuizata cu trezirile astea...
ama1357 spune:
parerea mea este ca copilul tau mananca destul de bine... si totusi crede-ma ca depinde de copil cat ia in greutate si cand... eu am doi baieti si reusesc sa fac diferenta... le dau sa manace la amandoi pana se satura, fie ca este un fel, fie ca sunt doua... si daca imi zice ca nu vrea felul doi, dar imi cere inca o data o portie de felul unu, eu nu ma agit prea mult si ii dau ceea ce-mi cere.
si apropo de diferenta... intre ei este exact 1 an si 9 luni ca varsta, ca inaltime 20 cm, iar ca greutate doar un kg. arata cam ca Stan si Bran impreuna... cu alte cuvinte mancarea e buna, copilul este diferit.
la noi pediatri (toti au cam aceleasi idei) ne dau ca tabel de masa asa:
dimineata: lapte cu cereale sau biscuiti.
dupa 1,30 sau 2 ore : fruct simplu
dupa vreo 2 ore masa de pranz: ciorba cu perisoare, supa cu galuste paste cu sos, sau pilaf (cu o lingurita de parmezan si una de ulei)
si felul doi carne cu legume sau branza cu leguma, ou cu legume.( poate fi si un singur fel = paste cu fasole de exemplu, depinde de felul de mancare)
dupa vreo 4 ore lapte cu biscuiti sau iaurt cu biscuiti, sau iaurt cu fructe.
iar apoi masa de seara la fel ca pranzul.
eu seara inainte de somn le mai dau cam 200 ml de lapte cu 2 biscuiti.
si avem asa :
peste - 2-3 ori pe saptamana,
legume(fasole, mazare sau "ceci") - 4-3 ori pe saptamana
ou - 1-2 ori
carne alba 2-3 ori
carne rosie (vitela, porc) - 1 data
salumi 1-2 volta
branza (cascavam, branza de vaci, parmezan) - 1-2
vigantolul se da pentru ca in romania nu este soarele necesar pentru
dennissa spune:
ille- copilasul tau mananca bine, nu ia in greutate probabil pt ca este ff activ. Al meu mereu a luat "sub limita" in greutate, si mereu a fost mai slabut. La 1 an si 4 luni are 9,8 kg, la un an avea 8,7 kg!, deci in 4 luni a luat 1kg in greutate, dar intr-o luna nu a crescut deloc, adica in luna a 12-a a stagnat cu 8,7 kg, apoi a recuperat.
Si noi am avut problema rahitismului, dar a descoperit-o dr la 4 luni si de la 4 luni pana la 1 an am facut tratatment cu Calciu gluconic (fiole) cate 10 zile pe luna si Vitam cate 20 zile cu 10 zile pauza, dar vitamul numai 3 luni, Calciu a fost mai mult...
La el nu-i era inchisa inca(la 4 luni) fontanela din spate si era cam "apatic" ca sa zic asa, mai moale in miscari, nu isi ridica, capul cand statea pe burta, a stat in fund numai la 7 luni jumate, avea coastele un pic evazate, putin burtica (nu de grasime..), transpira in jurul capului destul de mult, deci avea problemute (rahitismul). Acum este OK, semnele de rahitism s-au diminuat si au disparut complet (astea au fost vorbele pediatrei mele ). La un an si o luna umbla si acum fuge prin casa
Cu luatul in greutate tot din cauza rahitismului a fost mai "lent" dar l-au ajutat calciul si vitaminele. Si pediatra mea mi-a spus sa-i dau in fiecare zi si cate o portie de cereale (nu prea era incantat fiul meu de ele)
Eu zic ca mesele sunt OK, si cu calciu si vitamine o sa-si revina si o sa in in greutate, nu te speria, nu este o problema asa grava!
Nici copilul meu nu mananca de fiecare data felul II si nu am cum sa-l oblig sa papae daca nu vrea. Intr-o zi mananca si 3 feluri la masa de pranz, altadata abia mananca o farfurie de ciorbita.
Sunt copii care iau in greutate mult si mananca putin si altii care mananca de rup si nu se ingrasa (si asta nu-i rau pt viitor...nu o sa fie grasi si o sa pape cat vor...), dar asta nu inseamna ca sunt bolnavi.
Hai sa-ti spun care este orarul de masa al fiului meu (nu este batut in cuie, dar asa in general)
dimineata la trezire (in jur de 6:00)- lapte 200- 230 ml
la 9:00- 9;30 iaurt cam 100 gr sau un fruct
12:30- pranzul: ciorbita cu multe legume si carne (carne nu de fiecare data)+ felul II daca mai poate (nu daca mai vrea): legume cu caren, spanac cu carne/ou; brocoli cu peste/ carne de pui, vita; dovlecel cu ou/ carne, ciulama, etc...aici sunt multe idei de felul II..deci nu le pot enumera pe toate
Pe la 15:00 cand e ora de nani ii mai dau lapte (in cazul in care a mancat un singur fel la pranz) cam 180-200 ml, daca a mancat doua feluri, numai ceai, suc de fructe nu mai bea demult ca nu-l vrea!
17:00- un frcut sau iuart (depinde ce-a mancat dimineata la gustare) si daca a baut lapte la 15:00 nu -i mai dau nik pana la cina (19:00)
19:30-20:00- cina: gris cu lapte/ cereale cu lapte/ mancare gatita..ceva usor- cam 200-220 gr e portia la masa asta, dar are cand papa si mai putin..depinde de apetit
21:00- lapte 200 ml si nani
Avem asa: de doua ori pe saptamana ou, o data peste, o data ficat si restul vita, pui si curcan, dar mai avem cand papa in aceeasi zi si ou si carne, de exemplu la pranz ou si la cina carne sau invers... sau ficat la pranz si carne de vita la cina sau invers...intelegi ce vreau sa spun, nu?
Deci...nu mananca foarte mul, mie mi se pare OK si al tau pui e si mai OK ca al meu, deci..nu prea ai de ce sa-ti faci griji in privinta mancarii. Doar cu tratamentul pt rahitism sa vezi, inrest, sunteti SUPER! Pupam puiucul tau si pofta buna! si sa creasca mare si voinic!
Alizee spune:
Ille, Calciul se da separat de vitamine, din cate stiu eu. Exista sirop de calciu cu gust f. bun.
Intreaba pediatrul.
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
ille spune:
ce sa mai zic, va multumesc pt idei, vad ca ne incadram cat de cat cu masa, respectam si noi, 2 zile pui, 2 zile vacuta, 2 sau mai des peste, 2 oua/sapt, ficatel, dar la noi mai des ciorba, spanac, ceva ce e ok la blender, altfel nu are spor. Fructe cu greu, branzica doar cauflata cu iart sau in ciorba, nici Fagaras, nici perlute, nicicum.
Ref la rahitism, ne-au vazut 2 dr in ultimele 2 saptamani, una a spus"sechele usoare de rahitism", iar pediatra noastra care ne vede lunar (dupa 1 an doar la 2 luni, Rares are acum 1 an si 4 luni) a spus "inceput de rahitism". In afara de vitamine cu calciu (Cavit cu Calciu, Multisanostol cu Calciu si 4 pic/zi de Vigantol), nici una nu ne-a dat altceva in plus. Acum ce sa mai fac? Sa mai merg la a treia pediatra? Ce e drept mi s-a spus ca are coastele "usor evazate". Ce vad eu: coaste usor evazate si burtica, dar cum spunea mamica de mai sus, nu de grasime ci de ....somalez:))
Cu fontanela stam bine as zice, s-a inchis pe la 10 luni
pana la urma poate imi fac griji degeaba in privinta coastelor care se vad ca doaua cornite la terminatie
multumiri