Despre educatie si dresaj
Raspunsuri - Pagina 12
Chuny spune:
Happiness, iti dau dreptate cand spui ca-ti doresti ce e mai bun pt ea. Dar nu crezi ca poate ajunge acolo unde isi doreste si fara ca tu sa-i controlezi fiecare pas si fiecare miscare? Ea are deja toate armele necesare, poti sa o ghidezi putin din umbra, insa nu uitati sa va bucurati de viata pur si simplu: fara conditii, fara premii.
Pe mine m-a marcat subiectul tau intitulat " VREM doar note bune" ... desi spui ca ai trecut peste, eu cred ca ar trebui sa te mai gandesti la asta si sa vezi de ce ai ajuns sa faci o drama dintr-un -FB. De ce m-a marcat: pt ca ai o fetita cu multe calitati si sanatoasa. De ce pui pe umerii ei tot STRESUL tau, de ce vrei sa fie un robotel ce nu are dreptul sa greseasca? Nu trebuie sa-mi raspunzi aici pt ca am citit deja justificarile tale dincolo, doar ca nu sunt de caord cu ele.
Conchita, e tare de tot Sonia!! Si mie mi-ar fi stat inima in loc. Cand ai zis 5 m eram sigura ca sare pe ceva moale, nu pe pamant.
conchita spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui buli pai, conchita, le-am acceptat noi deja intr-un fel, ca am mers vreo doua-zile cu fb-urile in piept:D, dar acu ar tb sa institutionalizam chestia si asta ma deruteaza intr-un fel. dar oricum suna funny. www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@ |
what??? am ras cu lacrimi, super de super faza!! si voi geniali de-a dreptul.
pai io zic ca deja ai raspunsul, nu? vi l-a dat Matei! :-)))
buli spune:
hapiness, sa stii ca eu am avut 10 pe linie la scoala. si nici acu nu-mi dau seama la ce mi-a folosit, in afara de o mare deruta/spaima cind am luat primul 9 in clasa a 3-a. eu zic sa te mai gindesti un pic la presiunea pe care o pui cu FB-urile.
eu nu-s de acord cu recompensele pt purtare buna, mi se pare aberant sa premiez normalitatea. in schimb, recunosc ca mai aplic niste restrictii (tv/pc) la comportamente negative.
in plus, la noi exista lunea de ex. zi de acadele, cind stie ca ii iau o prostioara cu care nu-s de acord, dar o fac pt ca lui ii face placere, plus alte diverse alintaturi pe care le facem de placere nu ca rasplata.
am mai zis eu pe aici, ma repet acum, premiem doar chestiile exceptionale, cum ar fi un rezultat bun sau chiar participarea la un concurs extrascolar sa zic asa sau alte lucruri care nu intra in "job description"![]()
aia cu "iti tai desertul", de ex. n-o pricep si pace, cum adica sa ii iau mincarea??
de-acu e mare si a tb sa incepem explicatiile ca de ce e buna invatatura. i-am zis ca daca invata mai multe, are posibilitatea pe viitor sa aleaga ce-i place si astfel sa aiba o viata mai buna. cu cit e mai pregatit, cu atit optiunile sint mai diverse si mai atragatoare.
si pe asta vom merge si pe viitor.
www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@
beren spune:
| citat din mesajul lui conchita intr-un bazin imens umplut cu cuburi din burete. |
Absolut remarcabil; cred ca trebuie sa te informezi despre brevete de pilotaj din timp
buli spune:
da, mah, am stat intr-o zi la serviciu toata ziua cu fb-ul pe camasa. si m-au apreciat toti cei cu care m-am intilnit si au copii de gradi
(ailalti, treaba lor)
in schimb husbandu' si l-o scos, ce sa-i fac daca n-are atita umor
buli spune:
| citat din mesajul lui beren Absolut remarcabil; cred ca trebuie sa te informezi despre brevete de pilotaj din timp |
fix in aceeasi situatie sintem si noi. reusim sa-l culcam prin abureala. si recunosc ca eu stau linga el pina adoarme.
trecem prin toate fazele: citim, ne culcam, ne amintim, povestim, ni se face sete, iar ne culcam, povestim indragostelile, iar ne culcam ... si pina la urma cel mai destept (sic!) cedeaza si adoarme.
conchita, supertare faza cu sariturile
- cred ca asta e cea mai buna strategie - sa iti inghiti spaima. insa tb clar sa ii spui ca sint si pericole. nu vreau sa te sperii si sa intru in detalii, dar eu eram asa cind eram mica si ... a fost interesant.
Chuny spune:
Beren, nu stiu ce varsta are copilul. Noi nu impunem ora de somn, ci ora de retragere in dormitoare
. Acolo fiecare e liber sa faca ce vrea. V se uita prin carti sau face puzzle in pat pana adoarme, cam jumat de ora ii ia. Cea mica se uita si ea prin carti si adoarme mai rapid.
beren spune:
Toddler, mai mica decat fetita Conchitei. Nu poate fi vorba de adormit singura, mai ales dupa cum s-a obisnuit deja. Cere multa lectura si povesti, o rutina lunga.
Chuny spune:
Buli, cred ca fiu-tu e cel mai mandru cu asa parinti, iar prietenii lui sigur il invidiaza. Am convingerea ca foarte putini parinti s-ar lasa evaluati de propriul copil.
conchita spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui beren
Absolut remarcabil; cred ca trebuie sa te informezi despre brevete de pilotaj din timp |
mai bine ma informez despre prozac pentru mine, daca asa o sa faca de-acum inainte cu toate. :-))
metodele mele speciale? probabil ca o sa razi de mine, iar eu o sa ma fac de bacanie in public. nu am ce sa dezbat la somn, ca somnul nu prea e de dezbatut, ti-e somn sau nu ti-e somn. cat are fetita ta? multumesc ca ma intrebi, imi face placere sa-ti raspund.

la culcare avem aceeasi problema, chiar mai des in ultima vreme. citim toata biblioteca (nu o refuz, in principiu), dar fac lampa mai mica. cand chiar vad ca e totusi obosita si se lupta cu somnul, eu fac pe ursul somnoros si incep sa sforai.
in general, depinde cat si daca a dormit la pranz. cateodata se trezeste foarte devreme si invariabil doarme 2-3 ore la pranz, deci nu pot incepe ritualurile de culcare la 7 seara ca deobicei.
ti-am zis deja, la noi merge umorul, ne potrivim amandoua la asta. o iau in brate, fac avioane cu ea, leganatul ala se transforma lent in leganat de nani-nani. facem cort cu patura si ne jucam cu lanternele pana uite-asa dintr-odata lanterna a adormit si nu mai vrea sa se aprinda, deci hai si noi la nani-nani. facem umbre pe pereti cu mainile si inventam povesti pana merg toate animalutele-manute la nani-nani. proteste? raspund ca animalutele vor si ele sa mearga la mami a lor, nu putem sa le oprim la noi, dar o sa se intoarca maine precis. la asta nu mai protesteaza.
pentru mine e lege: nu poti forta un copil sa manance, sa doarma sau sa mearga la toaleta cand nu e pregatit pentru asta. cum sa-l convingi, totusi? nu prea ai cum. pe noi ne poate convinge cineva sa dormim sau sa mancam daca chiar nu simtim nevoia? avand in vedere ca un copil overstimulat si curios nu vrea sa piarda timp pretios dormind, ce putem face e sa-i limitam factorii de stimulare excesiva seara si sa-i ajutam cu blandete sa intre in starea aia de linistire si calm ca sa poata adormi, daca sunt obositi.