Angajatori si angajati in Romania si pe glob
Raspunsuri - Pagina 11
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Hilde ...sunt sigura ca sunt meserii unde este foarte important pentru clienti ca angajatii sa fie sanatosi dar cred ca se specifica in anuntul de job aceasta conditie ... |
Aici "se specifica" in lege direct, pentru ORICE angajare - deci orice discutie ete inutila.
Mizerabil exemplul cu avortul, ala trebuia clar executat public!
ruxij spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Mediajust [quote]citat din mesajul lui Hilde Altfel - ne-am trezi cu astmatici angajati in fabrica de ciment, cu alergici care lucreaza cu nu-stiu-ce substante, cu oameni cu discopatii care care saci la gara. |
Nu cred ca asa ceva s-a observat a fi o problema majora in America, unde legile sunt centrate pe dreptul la intimitate a fiecarui om.
Si asa este cum zice Hilde, te poate da afara fara sa te anunte, dar tu il poti da in judecata pt. wrongful termination daca stii ca ai dreptate. In cazul meu, am fost data afara cand mi-am dat copilul la cresa. Nu am lipsit excesiv, dar eu plecam la 4.30 de la servici, sa iau copilul, veneam la 7am si plecam la 4.30. Restul veneau la 9-10 am si plecau la 6-7pm. Pe mine nu ma vedea nimeni la 7 am si ca lucram si noaptea la 2am ca sa compensez, in schimb s-a creat imaginea ca eu plec prima si toata lumea ramane. Nu mi-a zis ca de aia ma da afara, a invocat ca cica n-are bani si m-a mai acuzat de niste chestii neadevarate (cica am mintit la interviu- o mare miciuna). La care i-am zis ca am cum demonstra ca n-am mintit la interviu, e scris negru pe alb in CVul meu ce stiu sa fac si am si prezentarea pe care i-am facut-o la interviu, asa ca f. bine, eu am venit aici de buna credinta si dc el are chef sa imi distruga cariera, eu il dau in judecata pt. wrongful termination. Am picat la o intelegere, eu nu l-am dat in judecata, mi-am dat demisia in loc sa ma concedieze si el a pus mana personal pe telefon si mi-a gasit alt job. Si sa vezi ce ma mai lauda la aia Job pe care l-am refuzat, mi-a facut o deosebita placere sa imi gasesc singura altul. Dar i-a cam tzatzait fundu nemtzalaului (era un neamt abia aterizat din Europe, ma controla ala si la WC dc ma duceam--efectiv, am fost odata pe stop si am stat putin mai mult la WC, cu probleme si s-a luat de mine cica unde am fost si ce am facut . Aaaaah, bai acum mi-a picat fisa, ca ma intreb de ani de zile de fapt ce-a avut cu mine, dar dupa discutia de aici, cred ca i s-a pus pata ca nu i-am zis ca am copil---nu a intrebat da' probabil asta o fi fost minciuna la care s-a referit, obisnuit cu "sinceritatea" din Iurop, doar ca n-a putut invoca asta pe fatza--din ce imi ziceti voi probabl ca asta l-o fi deranjat, ca n-am "declarat" copilul, dupa care am inceput sa ma duc sa il iau de la cresa la 4.30) Mentalitati. I-am si zis atunci, "poate te-a deranjat ca nu am spus ca am copil dar 1. ca n-ai intrebat si 2. ca ar fi fost ilegal sa intrebi oricum. Oricum, i-am zis merci ca a facut treaba aia, asa luai si eu un job mai bun
Hilde spune:
A avea minte - inseamna un vizionar, un idealist mai degraba in acest context. Sau poate unul care a experimentat si altceva mai bun. Cand traiesti in conditii mizere, ti se pare normal sa dormi in noroi. Figurativ, n-o luati mot-a-mot.
Daca e lege, e si mai usor sa fie schimbata.
Mie mi se pare o cheltuiala in sistem aiurea. Sa nu mai zic de saracul angajat care se simte ca slavii pe plantatie. Cei cu dintii tari sunt cei mai buni, nu?
Nu mai avem incredere in capacitatea oamenilor de a discerne ce e bine pentru ei, sunt considerati handicapati mintal pana la concluzia contrara a specilistului.
ruxij spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Hilde A avea minte - inseamna un vizionar, un idealist mai degraba in acest context. Sau poate unul care a experimentat si altceva mai bun. Cand traiesti in conditii mizere, ti se pare normal sa dormi in noroi. Figurativ, n-o luati mot-a-mot. Daca e lege, e si mai usor sa fie schimbata. Mie mi se pare o cheltuiala in sistem aiurea. Sa nu mai zic de saracul angajat care se simte ca slavii pe plantatie. Cei cu dintii tari sunt cei mai buni, nu? Nu mai avem incredere in capacitatea oamenilor de a discerne ce e bine pentru ei, sunt considerati handicapati mintal pana la concluzia contrara a specilistului. |
My thoughts exactly! Asa e.
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Mediajust Altfel - ne-am trezi cu astmatici angajati in fabrica de ciment, cu alergici care lucreaza cu nu-stiu-ce substante, cu oameni cu discopatii care care saci la gara. (Inca o data, imi pare rau ca trebuie sa vorbim pe tonul asta despre suferinte.) |
Cam asta am vrut sa spun si eu ...dar asmaticii aia nu stiu ca nu le face bine viata la ciment ? De ce trebuie legea, sa forteze angajatorul, sa ii protejeze ? Ca uite asa apare discriminarea - angajatorul nu are chef sa cumpere scaune ergonomice pentru chisturile ovariene si respinge, in procesul de selectie, toate duduile cu ovare polichistice.
Cred ca aici este diferenta de mentalitate - in America fiecare are grija de el si asa cum am mai spus, angajarea se discuta strict pe ce are de oferit fiecare - candidatul experienta si cunostinte, angajatorul salariu si beneficii. Atat cere legea ... informatii personale (familie, sanatate, divorturi, copii) se dau la alegere nu la cerere.
Eu chiar am vorbit serios cand am spus ca, sa fiu acum in Romania si sa ma potrivesc profesional pe un job, la toate celelate intrebari as da raspunsurile perfecte ... si daca ma prinde ulterior ca am 2 copii, 4 telenovele de familie si o operatie de fibrom uterin ce o sa-mi faca ? Poate sa ma dea afara pe chestia asta daca eu imi fac bine treaba ?
ruxij spune:
Cica iti fac viata amara si te dau afara la prima "restructurare". Au ei ce sa iti faca, don't you worry Cum ziceam, acum angajez si eu oameni, si ma plang de unii dintre ei, dar tot cred ca ei sunt mai slabi ca mine si dc. am eu chef tot pot sa le fac probleme. Ei mai greu sa ma victimizeze pe mine.
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Hilde Mie mi se pare o cheltuiala in sistem aiurea. |
In sistem se duc banii, dar din buzunarul firmei angajatoare. Pentru multi, este adeseori o problema (factura este direct proportionala cu nr. angajatilor).
Pana cand apar vizionarii si idealistii, asta e.
Deianira spune:
Minunat subiectul!
In ultima vreme, din cauza diverselor "intamplari" de la actualul job mi s-a invartit prin cap diverse intrebari si nu stiam pe cine sa intreb asa ca subiectul a picat la fix (evident, ca sa fac dreptate legilor lui Murphy, acum imi amintesc o mica parte din ceea ce doresc defapt sa aflu ).
Sa detaliez (sper ca aveti nervii pentru povestioarele care urmeaza ): la firma la care lucrez acum sunt angajata de un an si vreo luna, de pe vremea cand eram studenta in anul 3 (an terminal). Am un job part time (3 ore) si m-am angajat pe baza celor auzite la interviu - salar de baza X, urmand a fi marit dupa 3 luni, comision Y care in prima luna il ia seful pentru ca el imi ofera training si din a doua luna (and so on) eu. Doua ture, o saptamana una, o saptamana cealalta, cu orar flexibil in cazul in care ar trebui sa imi fac treaba in afara turelor. Cerinte: Z convorbiri cu clientii saptamanal.
Buuuuuuuun . Pana aici totul bine si frumos, pana au trecut primele 3 luni si am constatat ca marirea de salar e pe merit, merit nespecificat in contract, adica la fiecare angajat cum ii tuna managerului/angajatorului . Evident ca dupa cele 3 luni am incercat sa discut cu managerul, dar am ramas cu buzele umflate pentru ca nu am rezultate . Ca sa nu mai zic ca din 20 de oameni din departament era unul cu salar marit si unul cu propunere de marire de salar.
De asemenea jobul asta e genul de job la care eu fac doar o parte a procesului de munca, restul o face cineva de la alt departament, daca el nu este interesat sau daca clientul nu este interesat/nu isi permite acel serviciu (oferit de firma noastra) si asta se intampla de mai multe ori eu pierd jobul pentru ca nu am rezultate. Si asa se schimba oamenii din departamentul nostru lunar (vorbesc foarte serios). Si la fiecare sedinte ni se reaminteste sa tragem tare, ca stim si noi ca asta nu e job stabil.
Ok... eu am pus problema faptului ca mi s-au ascuns chestiile astea la interviu doar cu managerul si cand am vazut ca "i se falfaie" am abordat problema si de fata cu owner-ul firmei unde am fost acuzata de manager ca il (o defapt, ca e o ea ) fac mincinos si ca il discreditez in fata owner-ului (a fost un balamuc, eu vorbeam frumos si ceream niste explicatii, iar managerul traducea ce ii convenea pentru ca owner-ul nu stie engleza si eu doar inteleg italiana, nu pot conversa ).
Acum... ca sa nu ma mai lungesc atata ca am inceput sa scriu mesajul de o ora si l-am salvat in draft ca sa caut apoi inca juma' de ora drafturile :-)), ma limitez la cazul asta unde sunt angajat si revin altadata cu povestioara nr. 2 daca mai aveti voi rabdare .
Intrebarile mele:
a) pot sa fac ceva legal avand in vedere ca am fost mintita si marirea mi s-a acordat abia dupa un an si o luna (azi iau primul salar marit ) din moment ce in contract nu exista astfel de detalii?
b) e legal sa inregistrez pe un reportofon un interviu la care particip? Va rog din suflet sa nu ma criticati dar cand o sa va povestesc experienta numarul 2 cu minunatii angajatori romani o sa vedeti ca nu exagerez . (+ ca ideea asta mi-a venit dupa problema cu marirea salariului si circul aferent de la jobul actual).
Deianira spune:
Si cu scuzele aferente ca am scris un roman mai vin cu cateva precizari - intre timp orarul flexibil a devenit unul strict, o singura tura fara alte concesiuni, intarzierea (oricat, fie un minut, fie 10) se taxeaza cu o ora in plus (la un job de 3 ore!!!) (si eu chiar intrebasem despre asta la interviu pentru ca avusesem niste experiente horror la jobul anterior si mi s-a spus ceea ce mi se parea si normal, se cere punctualitate, dar nu i se taie nimanui capul daca o data la luna intarzie 5 minute dar isi face treaba de la cap la coada).
Deci... e normal sa se schimbe regulile pe parcursul jocului? Evident in contract e vesnica ( ) clauza cu "regulamentul intern" care in veci nu l-am vazut/auzit.
capcaunul spune:
Deianara, contractul (semnat de ambele parti!) este SINGURUL document pe care te boti baza. Restul sunt vorbe care n-au nicio valoare in justitie, nicaieri in lume. De aceea un contract de angajare se citeste cap-coada, eventual se ia acasa (este dreptul tau) si se analizeaza poate o zi-doua (eventual cu un avocat, daca e necesar), ca sa stii ce semnezi la angajare.
Lucru valabil dealtfel pentru orice contract, fie ca-i de angajare, de vanzare-cumparare, de asigurari, de prestari servicii, etc.