Angajatori si angajati in Romania si pe glob
Raspunsuri - Pagina 10
Mediajust spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui buflea
Aici nu iti cere nimeni nici o istorie de sanatate dar in profesii speciale i se impune angajatorului sa aiba acoperita in asigurarea medicala tipurile de accidente care prezinta riscul cel mai mare pentru jobul respectiv. De ex cei care spala geamurile pe exterior la cladirile de 100 de etaje au o asigurare de viata foarte, foarte mare din cauza riscului mare de accident mortal la care sunt supusi. Oricum pentru joburi de birou nu te intreaba nimeni de ce suferi. |
Dosarul medical este obligatoriu pentru orice slujba in Romania.
Pentru cele deosebite este mult mai elaborat insa, analizele sunt mult mai multe si mai amanuntite.
andata spune:
Multumesc pt empatie. As indrazni sa spun ca, macar in parte, gandim la fel.
Numai bine iti doresc.
Astept vesti. Bune.
http://community.webshots.com/user/annadana1
http://ganduri-de-mama.blogspot.com/
http://paul-mihaita.blogspot.com
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ruxij Da,cum zice buflea, aici dosarul medical e confidential. |
Si aici este confidential, nu-l poti pune pe gard, angajatorul nu are acces la el.
Dar medicul de medicina muncii angajat de mine prin contract are obligatia de a cere toate investigatiile/analizele/consultatiile/orice informatie medicala din trecut sau care care are relevanta in desfasurarea activitatii angajatului.
Angajatorul primeste doar rapoarte, analize, propuneri privind atat evaluarea starii de sanatate, cat si a locurilor de munca si sigurantei/riscurilor acestora pentru sanatate. Functie de aceste informatii hotaraste mai departe ce are de facut (schimba conditiile, schimba locul de munca al angajatului X a carui sanatate nu mai face fata cerintelor, modifica fisa postului etc).
La angajator ajunge doar fisa de aptitudini (parte a dosarului medical), care se pastreaza la dosarul personal.
Neprezentarea dovezilor medicale privind capacitatea de a executa acea activitate atrage dupa sine nulitatea contractului de munca.
Hilde spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Mediajust Dosarul medical este obligatoriu pentru orice slujba in Romania. Pentru cele deosebite este mult mai elaborat insa, analizele sunt mult mai multe si mai amanuntite. |
In Romania inca nu s-a trezit un angajat cu minte sa-si ceara dreptul la privacy. Sper sa s etrezeasca in curand.
Cu ce te ajuta pe tine ca angajator sa stii ca secretara ta ar chisturi ovariene, sa zicem. Ai posibilitatea sa oferi conditii speciale de munca unei secretare cu chisturi ovariene? : ))))
In US angajatorul plateste asigurarea ta de sanatate si nu are voie sa te intrebe de sanatate la angajare.
Tare ciudat mi s-ar parea sa mai fiu pe piata muncii din Romania. Culmea e ca vad ca si specialistii in HR din Ro sustin niste lucruri care nu fac nici un sens din punctul meu de vedere. Mie nu mi-au placut niciodata cei din HR din Romania, nu va ascund. Scuze ca v-o spun direct dar ma cam grabesc, n-am timp sa alerg pe dupa bush.
( acum ~10 ani nu intelegeau care-i locul lor intr-o firma. Daca lucrai intr-o firma in Romania simteai ca cei de la HR sunt sefii tai, ceea ce este total total gresit. Cei din HR trebuie sa faciliteze o viata cat mai lina a angajatilor in firma, sa administreze portofoliul de angajati si de viitori angajati cu respect si discretie. Angajatorul si angajatii sunt clienti deopotriva ai celor de la HR. Dif de mentalitate este mare intre cei din Ro si cei din Nord America.)
Mai era un domn care vroia sa se imbogateasca pe spatele celor care cautau joburi, parca Dumitrescu, pe la Bestjobs sau asa ceva prin Romania. Cerea bani de la cei care cautau joburi.Imi amintesc ca i-am trimis un email indignat omului...dar mi s-a parut asa un incuiat ca am lasat-o balta pana la urma.
E nedreapta viata pentru cei care cauta joburi in Romania.
Probabil ca va fi nedreapta pana cand cineva se va trezi si va intelege ca un angajat ofera valoare unei companii si are drepturi.
ladyJ spune:
Hilde, sigur ca e greu sa intelegi pentru ca sistemul din Ro este foarte foarte diferit de cel din State.
In RO sufli si in iaurt ca angajator. pentru ca pur si simplu nu ai atat de multe drepturi precum angajatul. In State, azi ai job maine nu mai ai. In RO nu e asa. Nu merge sa-i zici ´´de maine nu mai vii´´.
Inainte sa te enervezi tin sa precizez ca exista si angajati seriosi si pusi pe munca, si angajatori painea lui Dumnezeu. Un angajat bun merita si alte ´´sacrificii´´ care nu-s neaparat reglemetate de lege, atunci cand acesta are probleme. Si crede-ma, orice angajator normal apreciaza seriozitatea si competenta angajatilor lui.
Despre dosarul medical nu stiu ce sa spun...dar gandeste-te, daca e postul de munca cu publicul, nu poti angaja pe cineva care are boli de piele sau alte asemenea.
Asa cum se cer analize speciale celor care vor sa lucreze in gastronomie, asa se cer si celor din alte domenii, pentru a sti daca e cazul sa oferi conditii speciale(nu, nu e vorba de chist):-)
Aveam un birou foarte mic, in care de exemplu un claustrofob sigur se sufoca. Nu e important sa stiu daca angajatul sufera de claustrofobie?
columbiana spune:
LadyJ, sincer, daca angajatul sufera de claustofobie ce faci, ii oferi alt birou sau alegi alt salariat?
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759
Hilde spune:
LadyJ, daca n-as fi lucrat in Romania si n-as stii cat de abuzatori sunt angajatorii de acolo! Pe vremea mea era mult mai simplu sa dai pe cineva afara in Romania decat e in US acum. Anul trecut imi povestea o prietena care lucra intr-o firma mica in Romania ca a fost avertizata ca trebuie sa faca avort pentru ca ramas insarcinata si firma nu-si permite sa o tina pe ea insarcinata. Eu inca raman blocata la astfel de faze.
In US aparent poate sa te dea afara fara motiv. Motivele nu se spun la toata lumea in firma, sunt f discreti cand sunt probleme - nu se face scandal public, dar sa fii sigur ca cel care este dat afara a facut ceva rau de tot si nu este la prima abatere. Angajatorul trebuie sa fie documentat bine pentru ca in US poate sa fie dat in judecata foarte rapid. Abia asteapta avocatii sa gaseasca un angajator neglijent, ca-l mananca cu fulgi cu tot.
Cand e recesiune economica e la fel de usor sa te dea afara oriunde in lume, ca nu te poate obliga legea sa-l tii pe angajat cand esti in pierdere. Dar tu ca angajat pot sa obtii severance package, obtii unemployment si apoi depinde in ce tara traiesti: poti sa gasesti de lucru foarte usor, sa existe multe oportunitati, sau foarte greu.
Presupun ca se cer analize pt cei care lucreaza in restaurante si aici...sunt sigura ca sunt meserii unde este foarte important pentru clienti ca angajatii sa fie sanatosi dar cred ca se specifica in anuntul de job aceasta conditie iar cei care aplica accepta automat ca vor fi supusi acestor teste.( am vazut ca pt cei care lucreaza la banda sau pe camioane sunt teste ca sa vada daca se drogheaza sau nu) Dar sunt meserii in care chiar nu vad necesitatea testelor medicale. In plus, azi cand isi face testul poate sa fie sanatoasa dar maine sa contracteze boala si rezultatul investigatiilor de ieri sa fie zero. Sunt si riscuri pe care nu poti sa le acoperi ca angajator.
ladyJ spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ana Stroe LadyJ, sincer, daca angajatul sufera de claustofobie ce faci, ii oferi alt birou sau alegi alt salariat? http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759 |
Claustrofobia nu este pentru mine motiv de a spune NU unei persoane! Ar fi si culmea. Ca doar nu lucram la lifturi...unde chair ca ar fi o problema.
Evident ca i-as da un birou mai mare, la schimb cu careva, solutii se gasesc.
Mediajust spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Hilde
In Romania inca nu s-a trezit un angajat cu minte sa-si ceara dreptul la privacy. Sper sa s etrezeasca in curand. Cu ce te ajuta pe tine ca angajator sa stii ca secretara ta ar chisturi ovariene, sa zicem. Ai posibilitatea sa oferi conditii speciale de munca unei secretare cu chisturi ovariene? : )))) In US angajatorul plateste asigurarea ta de sanatate si nu are voie sa te intrebe de sanatate la angajare. Tare ciudat mi s-ar parea sa mai fiu pe piata muncii din Romania. Culmea e ca vad ca si specialistii in HR din Ro sustin niste lucruri care nu fac nici un sens din punctul meu de vedere. Mie nu mi-au placut niciodata cei din HR din Romania, nu va ascund. Scuze ca v-o spun direct dar ma cam grabesc, n-am timp sa alerg pe dupa bush. ( acum ~10 ani nu intelegeau care-i locul lor intr-o firma. Daca lucrai intr-o firma in Romania simteai ca cei de la HR sunt sefii tai, ceea ce este total total gresit. Cei din HR trebuie sa faciliteze o viata cat mai lina a angajatilor in firma, sa administreze portofoliul de angajati si de viitori angajati cu respect si discretie. Angajatorul si angajatii sunt clienti deopotriva ai celor de la HR. Dif de mentalitate este mare intre cei din Ro si cei din Nord America.) Mai era un domn care vroia sa se imbogateasca pe spatele celor care cautau joburi, parca Dumitrescu, pe la Bestjobs sau asa ceva prin Romania. Cerea bani de la cei care cautau joburi.Imi amintesc ca i-am trimis un email indignat omului...dar mi s-a parut asa un incuiat ca am lasat-o balta pana la urma. E nedreapta viata pentru cei care cauta joburi in Romania. Probabil ca va fi nedreapta pana cand cineva se va trezi si va intelege ca un angajat ofera valoare unei companii si are drepturi. |
A sugera ca toti angajatii n-au minte in Romania, este cel putin nepotrivit.
Orice drept (inclusiv la aceasta generala "privacy") este reglementat legal (ca altfel e parere personala, eventual exprimata cu emfaza).
Buna sau proasta - asta-i legea, care te obliga la evaluare medicala atat la angajare, cat si ritmic pe parcursul anului, cu istoricul tau cu tot.
Pe mine nu ma priveste cate chisturi ovariene are secretara. Daca medicul specialist in relatia chisturi/scaun apreciaza ca poate sta bine-mersi cu ele - eu n-am nicio problema.
Dar obligatia mea este sa-i dau un scaun mai moale daca are nevoie (exemplul este impins la extrem, si regret ca luam in derizoriu afectiunea), sau orice imi sta mie in puteri sa-i optimizez conditiile de lucru.
Fix de asta il platesc pe medic: sa-mi spuna DACA si in CE conditii sanatatea potentialului angajat poate face fata acelor conditii de munca. Nu-mi spune mie ca are chisturi, ci pe fisa inregistreaza "inapt pentru ....". Si daca "pentru..." este activitatea pentru care imi trebuie mie angajat, atunci asta e, isi va cauta ceva ce poate face.
Datele sunt confidentiale, ca orice informatie medicala, si ramane doar in relatia medic/pacient. Eu nu am acces la numararea chisturilor - in schimb, exista institutii care controleaza aceste dosare.
Altfel - ne-am trezi cu astmatici angajati in fabrica de ciment, cu alergici care lucreaza cu nu-stiu-ce substante, cu oameni cu discopatii care care saci la gara.
(Inca o data, imi pare rau ca trebuie sa vorbim pe tonul asta despre suferinte.)