Alaptatul - Help Line (12)

Raspunsuri - Pagina 15

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns alina.clau spune:

Buna mamicilor si nu numai!

Am si eu o intrebare!La prima fetita nu am reusit s-o alaptez direct de la san pt ca nu am mameloane formate si am crezut ca nu pot alapta cu ele si pt ca-mi doream foarte ult sa-i dau laptic de la mine,m-am muls 9 luni de zile si i-am dat din biberon...
Acum mai am 2=3 sapt pana voi naste si nu vreau sa mai fac aceeasi greseala ca prima data!
Intrebarea e:se poate alapta daca nu ai mamelon?Si daca da ,cum?

Multumesc!

alina37+,mami de ANDRA MARIA(26.08.2007)
POZE cu Andruta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinushca spune:

cred ca s-a mai raspuns de mai multe ori pe aici despre mameloanele neformate asa ca poti cauta ca sa afli mai multe raspunsuri.
exact asa cum proceda pompa sa scoata laptele din sanul tau ar fi putut sa il scoata si fetita ta daca ai fi avut un ajutor potrivit, un pediatru cu minte.
ideea este sa incapa cat mai mult din areola in gurita ei. chiar toata areola daca nu este incredibil de mare in diametru. si pentru asta trebuie sa ii dai o vreme lui bb2 sanul tinand tu areola stransa intre degete in asa fel incat el sa o poata prinde pe toata in gura. dupa o vreme scurta el invata singur sa "isi formeze mamelonul", adica sa traga toata areola in gurita, dar la inceput trebuie sa il ajuti tu. am alaptat ceva gen 18-20 de luni si nici acum nu am mameloanele formate. sunt niste discuri intinse cam de 5 cm diametru. succes mult sa nu mai aveti probleme!

Mami de (28.10.2008) si bb2 s 34

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alina.clau spune:

Alinushca-multumesc de raspuns!
Intr-adevar la Andra am avut parte de o pediatra praf,care nici nu mi-a aratat cum sa fac,mi-a zis sa-i dau de la-nceput mesele la 3 ore si pe deasupra mai si incuraja diversiifcarea precoce(2=3luni).Bine ca nu m-am luat dupa ea si am si renuntat la serviciile dumneaei...
De aceasta data sper sa reusesc...

alina37+,mami de ANDRA MARIA(26.08.2007)
POZE cu Andruta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sunshine2009 spune:

Alina, la noi ca si la Alinushca, dupa 9 luni tot "neformate" sunt. Insa e incredibil ce poate face un BB cu ele cand ii este foame ... Dureaza intr-adevar cateva luni pana invata (in cazul nostru) insa se merita efortul!
Incearca sa umbli in perioada asta deja fara sutien si dupa nastere la fel, daca iti permite bustul.


harnici la de 42 de saptamani
Cresterea in greutate

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sunshine2009 spune:

Citat:
citat din mesajul lui puiutza


Am rezolvat si problmea sanului care curgea mai greu - si-a dat drumul cred, acuma curg amandoi f. bine - nu mai e nevoie sa pun comprese calde inainte de supt.

Bravo, felicitari!

Dar am o alta nelamurire intai: eu am f. mult lapte, suge de la un san dar nu il goleste complet, si atunci deduc conform celor spuse de voi ca nu ajunge la laptele gras. Dar dupa ce papa de la un san doarme si cate o ora pana mai vrea iar. Eu il puneam la cel de al doilea san si dupa aceea dormea cate 2-3 ore. Daca e sa il pun tot la acelasi san ca sa ajunga la laptele gras - in acest interval sanul celalalt va deveni pietroi - adica BB nu suge in ritmul in care produc eu. Deci va trebui sa il mulg nu? Are scaune galbene dar nu in cantitate f mare. In schimb face f mult pisu. Si ma face sa ma gandesc ca el papa in mare parte doar laptele de la inceput.

Golitul complet al sanilor este aproape imnposibil, din cauza ca, corpul nostru produce intr-una cum ar veni. Este f important sa-ti reusiesti sa-ti ti treaz copilul, pentru ca in primul rand trebuie sa se sature, in al doilea rand va avea repercusiuni asupra somnului lui, in sensul ca, cu timpul iti va adormi numai prin supt. Daca pe tine asta nu te deranjeaza, nu este nici o problema! La inceput este f important sa-l pui sa suga la amandoi sanii, adica o data la unul, o data la celalalt, ca sa fie stimularea lor suficienta. Daca faci pauza prea mare in timp, semnalizezi corpului ca trebuie sa produca mai putin, si primele zile vei avea "pietroaie" cu un risc de blocaj, pana cand corpul va reduce el din cantitate. Cu cat mulgi mai mult, cu atat vei produce mai mult, la femeile care produc f mult se recomanda numai mulgerea pana la o usoara "detensionare" a sanilor, nu mai mult. Scaunele noi nascutilor au culori f ciudate, nu-ti fa griji de asta. E bine ca face mult pipi nseamna ca bea suficient!

Si apoi am vazut filmuletele cu pozitionarea la san si BB al meu papa cu siguranta, dar nu stiu cat de corecta e pozitionarea. S-ar putea sa nu ia cum trebuie sanul in gurita. Dupa ce suge mi se albeste varful mamelonului si ma ustura (doare ) f. tare. Cand ia in gura sanul ma doare la inceput un pic dupa care e ok. Am folosit scoicile de la Avent ca daca puneam compresele absorbante mi se aplatiza mamelonul si trebuia sa pompez un pic inainte de fiecare supt sa formez mamelonul. Si in plus am zis ca nici nu mai sta sanul in mediu umed.

Inceputul alaptarii este plin de probleme, de la usturimi la dureri e toata paleta. Nu ar trebui, dar apare la foarte multe mamici si din cauza ca sanii inca nu sunt obisnuiti cu suptul. La noi au disparut probleme astea pe la vreo 2 luni, cand a fost suficient de mare si invatase sa suga cum trebuie, si s-au redus mesele lui de la 80-90 minute (da, ai citit bine!) la max 20. DIn pacate nu iti pot verifica pozitia la supt, important este sa fiti burtica in burtica, nu numai capul copilului intors dupa san, si cat mai mult din mamelon in gurita. Decolorarea poate aparea si din motiv ca bb sta inca mult cu sanul in gurita

Dar la sanul drept mi s-a umflat un pic mamelonul si a devenit si mai mare si mai greu de luat in gura de BB si pe areola mi-au aparut niste bubite mici rosii - s-a iritat zic eu sanul. Nu stiu daca de la scoicile alea sau de la ce. Dar cu siguranta e mult mai dureros acuma alaptatul.

Clateste numai cu apa curata cu bicarbonat si ceai negru concentrat, sau ceai de salvie. Daca sutn albe, galbene sau ca sticla sa te prezinti la doctor cu ele, pot reprezenta altceva..

Mi-au aratat la maternitate cum sa prind eu cu degetele sanul pe areola si sa ii bag in gurita cat mai mult din areola, dar pt. ca mamelonul e mare f. greu reusim sabagam cat trebuie. Credeam ca e ok totusi, dar am citit pe site-ul trimis de Pisi-pis ca daca se albeste mamelonul inseamna ca nu e pozitionat cum trebuie. Deci inseamna ca BB nu ia totusi sanul cum trebuie - adica nu ia destul din areola.

Si inainte de supt eu ma mulg cu mana un pic ca sa nu fie prea plin sanul. Am sesizat ca ia mai bine snaul cand e mai gol.
E bine asa.
Si atunci daca tot am mult lapte sa nu mulg mai mult manual inaitede supt ca sa fie si mai usor de luat in gura si sa ma asigur ca ajunge si la laptele gros?
Nu, pentru ca rolul laptelui de la inceput este sa astampere setea, si a celui "gros" este sa tina de foame. Copilul trebuie sa invete sa suga corect!

Si stiti cum se reduce inflamatia mamelonului - ce sa fac? Mamelonul stang e de la bun inceput mai inflamat si mai rosu si dureros. Si e si mai greu de luat in gurita. Sa incerc iar cu mameloanele artificiale? BB nici nu are gura f mare si oricat am incercat nu reusim sa luam mai mult din areola in gura.

Sunt tare dezorientata - ca nu reusesc sapozitionez cum trbeuie ca sa nu mai avem probleme si sa fie totul ok.

Si inca o intrebare? Am vazut ca se pune f. mult accentul pe alaptatul skin to skin si pe filmulete toate alaptau skin to skin.Care e spilul sa spun asa? De ce la pielea goala? Sa nu adoarma? Dar nu le e frig? Ce temperatura trebuie sa fie in camera ca sa nu il racesc?

Skin-to-skin tine printre altele copilul treaz, nu-ti fie frica, el preia o parte din caldura corpului tau, si de exemplu poti sa va inveliti amandoi cu o patura pe deasupra.
Realizez ca inca nu stiu mai nimic din ale alaptatului.....

Si sper sa ma ajutati voi sa depasesc aceste problemutze si sa fie o adevarata placere alaptatul - fara dureri (cum spuneti voi ca trebuie sa fie).

Va multumesc din nou anticipat si va pup!

Dana - mami de Alex (31.08.2010) si de Bobi (06.03.2006)



harnici la de 42 de saptamani
Cresterea in greutate

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns louisea spune:

Bebelusa mea de 3 luni jumate a inceput sa pape mai des/ mult. In timpul zilei papa cam la 2½ ore si de la ambii sani (pana acum ii era deajuns de la unul), iar azi noapte s-a trezit cam la 1½-2 ore sa pape (desi noaptea se trezea cel mai devreme la 3 ore). De ce oare? E una din perioadele de crestere? Sau incep sa nu mai am lapte destul? Nu se mai satura?!?!
In timpul zilei o pun desigur la acelasi san de mai multe ori pana o schimb la celalalt sa ia laptele gras..

Ps. beau cateva cani de ceai pt alaptat, mananc bine, cu odihna hmmm aici lasa de dorit ca dehh asta mica ma solicita tot timpul

-----------------------------------------
Va rog sa nu dati quote la mesajele mele. Merci

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns paulush spune:

Tot ce se intampla e perfect normal, desigur poate fi si o perioada de crestere in care te solicita mai mult in timpul zilei sa manance.
Ai lapte destul, mai mult, nu exista perioada in care sa "incepi sa nu mai ai lapte destul", daca tu ii dai cand are nevoie, are cat ii trebuie. Si se satura cu el, cand o sa vrea si altceva, o sa manance (daca ii oferi, dupa 6 luni) si alte alimente.

Nu e relevant ca tu bei n cani de ceai pt alaptat si ca mananci bine, si in conditii de foamete, tu ai trai foametea cu ceilalti adulti si sugarul tau ar fi hranit indeajuns de la san.

Intuiesc ca ce te preocupa (de aceea m-am si pus sa scriu) e faptul ca se trezeste mai des noaptea, comparat cu inainte.E foarte bine ca intrebi acum cand abia incepe, ca sa stii la ce sa te astepti: in mod normal, bebelusii incep sa trezeasca mai des noaptea pe la 4 luni. Din pacate nu e ceea ce se aude prin teorie, peste tot (pediatri inclusi) se spune ca pe masura ce creste bebelusul trebuie sa doarma in reprize de somn mai lungi, sa ceara mai rar de supt pe timpul noptii.
Nu e adevarat!
In jurul varstei fetitei tale sistemul neurologic se maturizeaza si incepe sa aiba mai multe faze de somn, un pic asemanator adultilor. Un adult se trezeste de vreo 10 ori pe noapte, mini-treziri de o secunda, doua, trei, se intoarce si continua sa sforaie, se inveleste, se uita ca e noapte inca si doarma linistit. Un sugar de trei luni nu stie sa faca asta, nu are resortul interior care sa il calmeze. Singurul lucru care il calmeaza e prezenta mamei.
Pentru situatia asta solutia e simpla: somn cu tine, ca sa poata suge cand se trezeste, se calmeaza intantaneu si adoarme in continuare. Nu se trezeste doar de foame, sau mult mai putin de foame decat credem. Se trezeste de nevoie de tine. Ideal ca sa va odihniti e sa fiti alaturi una de alta, asa nu e nevoie sa stii de cate ori exact s-a trezit, caci poti dormi. Si pe timpul zilei poti dormi cu ea, ca sa te recuperezi.

Editez ca sa adaug: poate ti-ar prinde bine sa participi la intalniri cu mame, unde stai tu sunt desigur grupuri de mame pentru sprijin in alaptat, sau pur si simplu reuniuni de mame cu bebelusi de varste apropiate, asa poti compara problemele celorlalte cu ale tale, ai sa vezi ca si ele coincid in aceleasi situatii. Ai sa descoperi ca si bebelusi graniti cu biberon (ba chiar cu biberon plin cu cereale) continua sa se trezeasca noaptea. E dovada (dureroasa) ca nu de foame se trezesc, ci de nevoie de mama. Cunosc destule care au inceput alaptarea mixta pe ideea ca daca mananca 1 biberon noaptea nu se va mai trezi. Fiasco!

Mult succes!
asa a fost

mes p’tits riens

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns louisea spune:

Paulush merci de raspuns

Da.. citisem si eu intr-o carte cum ca in jurul varstei de 3 luni bebelusii incep sa deosebeasca intre zi si noapte si sa aibe cat de cat un ritm ca si adultii (nu stiu cat de bine ma exprim :) Dar interesant ce zici cu trezitul noaptea ca si adultii - daca imi seamana nici nu ma mira
Eu de fapt ma gandeam ca atunci cand se trezeste e pt ca ii e foame, dar m-ai pus pe ganduri cu nevoia de contact/ ajutor sa adoarma la loc, mai ales ca si in timpul zilei vrea numai in brate si sa fie in contact cu noi..

Sunt intr-un grup de mamici, dar acum marti o sa ne vedem prima data. Sunt curioasa cate din fete alapteaza. In celalalt grup in care am fost (si renuntat din diverse motive) eram numai 2 care alaptam.. Oricum a mea bebelusa o sa fie cea mai mare, dar unele din celelalte fete mai au un copil (nu toate)..

Biberon nici nu ma gandesc sa-i dau :)) Am citit ca sunt si unele fete care incep diversificarea tocmai din acest motiv, dar eu mai bine ma trezesc de n ori pe noapte decat sa-i dau biberon sau s-o diversific de acum. Abia ce am trecut de o nursing strike

-----------------------------------------
Va rog sa nu dati quote la mesajele mele. Merci

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns louisea spune:

Tot eu.. si off-topic

Si cam cat timp dureaza perioada asta in care se trezeste noaptea si are nevoie de ajutor sa adoarma? Banuiesc ca la un moment dat vom putea s-o mutam la ea in camera..

Si apropo somn: oare de ce se trezeste ziua des? de cele mai multe ori doarme doar cate o jumatate de ora si se trezeste.. Nu ca m-ar deranja pe mine, dar de cele mai multe ori e cam la fel de obosita ca si cand am pus-o la culcare, deci nu-i prieteste. Si atunci e treaza jumate de ora si iar ii e somn si e irascibila. Oare cum o putem invata sa doarma mai mult de fiecare data? Sau probabil nu putem inca
Ziua doarme in carucior (cand vrea, ca nu tot timpul vrea; de multe ori doarme lungita pe mine in sofa) si am incercat sai dau suzeta, sa misc usor caruciorul etc. dar nu vrea sa adoarma la loc :((

-----------------------------------------
Va rog sa nu dati quote la mesajele mele. Merci

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns paulush spune:

Referitor la ultimul tau mesaj: dupa cum vezi, tu singura iti pui intrebarile, tu singura iti raspunzi. Daca doarme pe tine intinsa in sofa, stii ce ai de facut. Imi permit sa-ti recomand orice tip de sling sau baby carrier ergonomic (asadar NU babybörn) pentru timpul zilei.

La intrebarea cu "pana cand" va trebui sa ajutam bebelusii sa adoarma, raspunsul nu-l are nimeni, doar bebelusul in cauza decide, si mare parte din comportamentul mamei e fundamental: cu cat va avea mama mai disponibila in timpul zilei, cu atat o va lasa sa doarma mai bine noaptea. Daca e lipita de tine ziua, noaptea va dormi mai bine, incearca. (bineinteles vorbesc de dormitul langa tine). Cu trei luni, ba chiar cu sase luni, un bebe doarme ore si ore daca sta intr-un sling lipit de tine, fa experimentul ai sa ramai surprinsa: poti face curat in casa, poti face cumparaturile, poti manca in liniste, poti vorbi la telefon, poti rade in hohote, te poti plimba unde vrei tu, e un lux varsta asta caci nu cere pe jos, nu se murdareste, e cu tine. Doarme dus. Deschide ochii jumate de ora, nu prea e nimic interesant (deocamdata) pe afara, mama miroase atat de bine si tzatza e la indemana, "ma pun sa dorm".
Suzeta e un trist subtitut al mamei. Suzeta e pentru atunci cand vrei sa fii tu inlocuita, are succes. Eu inca n-am folosit-o, ma iubesc pe mine, imi place sa fiu prezenta pentru copiii mei, asa cum nu-i dau lui barbata-miu o papusa gonflabila zicandu-i ca e la fel ca mine, la fel nu mi-a trecut prin cap sa le bag suzeta in gura niciunuia.

Pana cand? Spun statisticele ca pe la 5 (cinci) ani, toti copiii, marea majoritate dorm dusi toata noaptea, exceptie facand cei care au vreo patologie a somnului. Intre 2 si 3 ani multi (multi, multi, si al tau aproape sigur va face parte din categoria asta) dorm fara sa se trezeasca, nici pentru apa, nici pentru ceiuc. La varsta asta au aflat, in sfarsit, ca nu e nevoie sa verifice la fiecare doua ore daca mama e prezenta. Stiu ca e acolo, in caz ca au nevoie de ea, pentru un pipi sau pentru o imbratisare, o patura peste umar. Totul tine de timp si crestere, va veni momentul si il vei simti clar.

Nu te gandi la asta acum. Profita de etapa asta unica. Si eu am avut un carucior superb la primul copil, care era mai mereu gol. Investeste intr-un bun fular pentru purtat bebelusul, o sa va schimbe viata la amandoua, de zi si poate de noapte.

Paula


asa a fost

mes p’tits riens

Mergi la inceput