Cum refuzi..politicos?
Raspunsuri - Pagina 4

Adela99 spune:
ioi, parca o aud pe fosta soacra: ia si din aia si din aia, da' io pentru cine m-am muncit :) si io chiar mancam nu gluma :) eram in stare sa-i dau gata o tava de prajitura caramel. da' doamne feri sa refuz vreo data. si o faceam cu talent! da' atata insista oricum ii explicam io (si de multe ori ii explicam cand nu eram la masa in sperantza ca ma apoi isi va aminti) incat pana la urma reusea sa ma faca sa-i dau un raspuns iritat :( imi punea si la pachet, ceea ce recunosc ca apreciam. era o gospodina desavarsita! si din punctul ei de vedere si o gazda desavarsita. io ii ziceam ca ajunge daca imbie de trei ori. io imbiu doar o data :)
si io incerc sa tzin cont de preferintze, mod de viatza al musafirilor. ii inteleg chiar si pe mofturosi : ) . apreciez daca gusti, daca nu-nu, nu-mi veni cu fel de fel de ”fitze”: nu pot manca decat piept de pui indopat cu porumb, sau crescut liber sau fara antiobiotice, peste doar daca e din Alaska si nu din ala vietnamez, imi plac doar merele jonathan nu golden si lista poate continua. inteleg si asta, da’ nu-i musai sa-mi spui, sau nu la masa si in fatza altor musafiri. putem discuta asta cu alta ocazie si daca te mai invit ma voi stradui sa-ti satisfac preferintele. no, in timp ce scriu imi dau seama ca intradevar nu e usor sa refuzi … politicos : ) io n-am probleme sa refuz, ma fofilez io cumva (si poate mai dau si io cu bata-n balta), mai greu e sa accept refuzu’. si nu numai la mancare. chiar daca inteleg si chiar daca persoana ma refuza in mod elegant, tot nu-mi pica bine. cu unele exceptii, bineinteles.
conchita, vorbea si de obligatii. io nu cred ca poti trai facand doar ce vrei, desi incerc din rasputeri sa fac doar ce vreau si reusesc destul de bine. da’ mai sunt si reguli si conveniente pe care daca reusim sa le respectam fara eforturi supraomenesti, ne ajuta sa ne dezvoltam capacitatea sociala ;) si poate pana la urma ne si place : )
Noe, sa-ti fie de bine! si sarbatori fericite in continuare!
edit ca mancai o litera

natalia_nica spune:
Ma scuzati, dar eu nu inteleg chestia asta cu "dar eu pentru cine am stat atata la cratita?". Adica oaspetii astia nu au venit la tine la masa neinvitati (in cele mai multe cazuri ), iar daca i-ai invitat si vrei sa fi o gazda buna, atunci musai sa se simta ei bine, nu tu ca vrei sa fi ridicat(a) in slavi de ce mancare buna (conform gusturilor tale, ca poate ale lor nu coincid) ai facut... Eu una nu-s mofturoasa deloc, doar cateva chestii nu mananc (fasole boabe, chestii f grase, prajituri cu o tona de crema gretoasa si poate inca cateva), in rest sunt o mare gurmanda, incerc cam orice mi se ofera, dar nu-i voi condamna niciodata pe cei care au gusturi ceva mai selective si nu ma supar daca cineva imi refuza mancarea. Eventual intreb daca as putea sa-i ofer altceva, un fruct, branzeturi sau ce-as mai putea gasi ad-hoc.
Spor la refuzat!
Mami de Denis (17.06.2006)

conchita spune:
s-a instaurat traditie anul trecut in familie ca eu sa gazduiesc dimineata de craciun, seara la ex cumnata-mea, iar in ajun la ex soacra. ei bine, am anuntat pe toata lumea ca doua mese americane e suficient pentru sufletelul meu si ca anul asta, pentru prima oara in 8 ani de friggin' amerika, vreau si eu sa miroasa a Craciun de-al meu in casa. iar singura oportunitate e taman in dimineata de craciun. au zis ok, daca nu ne place, nu mancam. am zis ok, daca nu va place, va fac omleta cu sunca si mimosa - traditional americane. ei bine, le-a placut, ca au servit portii multiple. dar pe cuvant de onoare daca am avut vreo grija! stiam dinainte ca riscul sa fi stat la bucatarie ore intregi doar ca sa am io left-over dupa aia o luna era real. ideea e ca n-am fortat pe nimeni si nici nu m-as fi simtit jignita. pentru ca realitatea asta este - cand inviti, supui omul la experimente, e cobaiul talentelor tale culinare pe care s-ar putea sa nu le ai.
iar gusturile culinare chiar nu se discuta, nu m-as simti jignita nici intr-un secol daca nu i-ar placea cuiva sarmaua mea. i-as oferi altceva. iar data viitoare as avea grija sa aflu din timp ce-i place si as incerca sa gatesc. pentru familia mea am avut rezerve in frigider, adica nu i-as fi trimis nemancati pe la casele lor, asta clar. prioritatea mea ca gazda e sa se simta musafirul bine, nu io. adica si io, dar musafirul e...musafir. daca se simte el bine, si io-s fericita. invitatia mea constanta la adresa musafirilor e sa se simta ca acasa la mine acasa, ca nu exista reguli. or acasa la ei creca nu-i forteaza nimeni sa se indoape cu ce nu le place, nu?

buli spune:
ah, eu sint o gazda cu mare respect pt dorintele musafirilor. intreb doar o data, mi se pare de prost gust sa insist.
faza fazelor a fost cind a venit un amic la mine in vizita direct de la serviciu. il intreb: "vrei sa maninci ceva, ti-e foame?" el cica: "nu, multumesc". ok, am continuat discutiile. si imi zice omul dupa vreo 5 min: "nu ma mai intrebi o data, te rog?"
www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@

natalia_nica spune:
Citat: |
citat din mesajul lui buli ah, eu sint o gazda cu mare respect pt dorintele musafirilor. intreb doar o data, mi se pare de prost gust sa insist. faza fazelor a fost cind a venit un amic la mine in vizita direct de la serviciu. il intreb: "vrei sa maninci ceva, ti-e foame?" el cica: "nu, multumesc". ok, am continuat discutiile. si imi zice omul dupa vreo 5 min: "nu ma mai intrebi o data, te rog?" ![]() |
Asta a fost tare de tot!

Asa sunt si eu, nu intreb de 2 ori

Mami

ruxij spune:
Si eu tot o singura data intreb si dc. zici nu, mori de foame Si eu sa stiti ca gatesc exact ce stiu ce le place invitatilor. Am o prietena vegetariana, dar nu stiu, imi place de ea, parca nu face mutre, dc ii fac vegetarian mananca si e asa easy going. Mai am o familie de prieteni care mananca fara mofturi, si pietre de le dau. Recunosc ca dpdv al meselor imi sunt cei mai dragi
Multa vreme nu le-am gatit romaneste in ideea ca nu le-o place, pana cand m-au intrebat de ce nu fac si eu salata de vinete. Pai eu stiam ca nu le place americanilor salata de vinete. Doar ca astia nu's americani
, iar eu i-am judecat dupa calapodul american si le dadeam doar friptura, paste si carnati, sa fiu sigura:)) Singura care de fapt ma frustreaza e prietena asta din Liban. Nu ca ma deranjeaza sa ii fac pui, dar este extrem extrem de mofturoasa si nu e usor. Asa ca am invatat sa fac cartofi libanezi si alte d'astea si deseori o mai pun si pe ea sa isi faca.:) Da' in schimb io la ea mananc orice, pana si friggin' orez si pui cu tone de scortisoara a little yucky
Si humus si fava beans cu tone de lamaie, acreeee ... Nu cer a doua portie, da' macar gust acolosha. Pana la urma cu ea regula e ca o pun la bucatareala sau ii fac ca la ma-sa acas':) Oricum stie, ca o tot bodogan in fatza ca e mofturoasa:))
Deci da, nici eu nu insist, si gatesc ce doreste musafirul, ii invat din rateuri, da' am preferinte catre cei mai putin sensibilosi:)

sinzi_ana spune:
Si eu sunt vegetariana, dar nu sunt deloc mofturoasa...mananc orice nu are carne...
Dar cand merg la masa la cineva (in general romani) care mai toti stiu ca nu mananc carne de ani buni, tot timpul insista sa gust si niste carne, sau macar pui (de parca puiul nu e tot carne)...
Sa nu spun ca o matusa a inceput sa planga de sarea camasa pe ea, ca sunt bolnava si de aia nu mananc carne, si nu vreau sa le spun sa nu ii supar...si ce m-a mai jelit cu copanu in mana, incercand sa ma hraneasca fortat
Eu incerc sa nu fac caz ca nu mananc carne, si in general ma multumesc cu ce gasec pe masa la gazda, dar multi cred ca daca nu mananc orice servesc ei raman flamanda si ei nu si-au facut datoria de gazde...
(

ruxij spune:
Sanzi, pai normal ca iti dadea matusa pui, nu stii ca la romani cea mai buna leguma e puiul si cea mai buna pasare e porcul? Asa ca ea iti dadea o leguma si tu n-ai inteles lol Ca in filmu' ala My Big Fat Greek Wedding: "He's a vegetarian" "It's OK. I make lamb"

sinzi_ana spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ruxij Sanzi, pai normal ca iti dadea matusa pui, nu stii ca la romani cea mai buna leguma e puiul si cea mai buna pasare e porcul? ![]() ![]() |
Da, da!!! Exact!!!!