la ce ora adormiti copiii seara?
Raspunsuri - Pagina 6
alra spune:
Citat: |
citat din mesajul lui J G To citesc "o culc, il culc" cum ii culcati frate ca eu n-am reusit in atatia ani vreodata sa o culc, se culca ea cand ii vine somnul. Doar pentru ca aveti un copil caruia daca ii spui "fa nani" chiar face - nu presupuneti ca toti sunt la fel! |
da, a mare citata mai sus nu e in fiecare zi asa cooperanta la culcare. dar cum noi stim ca ea daca nu isi face somnul ala se poarta de poarta de poti sa o incadrezi lejer la 2-3 tulburari documentate la DSM-IV ne straduim -si nu cedam- sa o culcam in asa fel incat sa isi faca minimum de ore.
in primul rand avem ritual de somn, deci stie pasii; in principiu adoarme singura. dar daca nu vrea sa adoarma si e foarte agitata sta unul din noi cu ea pana adoarme.
altfel, daca o intrebi pe ea niciodata nu ii e somn
edit la cerinta dariei laura are 4 ani
szivarvany spune:
acum serios, chiar nu ati vazut copii care nu se culca nici fortati decat atunci cand le e somn ?
Niciodata copilul vostru nu a sarit peste somnul de pranz ?
Vorbesc de copii de 4 ani plus, da ? Care deja stiu ce vor si cum sa-si atinga telul
edit: am seri in care mai fur cate un somn de juma` de ora, timp in care fi`mea picteaza. nu o deranjez deloc si vine langa mine doar cand ii e somn. Iar cand insist, se tranteste in pat si incepe sa cante, sa se invarta, sa faca abdomene
edit; eu sunt o persoana matinala, daca nu la 5, cel tarziu la 6 sunt in picioare plina de energie, deci somnul fie`mi la ore tarzii nu e bine-venit, dar nu am cum sa o oblig ... oare intelegeti asta ??? ...
-------
Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16) cu Sela
-------
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Port in suflet povestea licuriciului Emma
"Stelele care cad nu pier,
Stelele care cad se duc pe un alt cer"
NU RAMANE INDIFERENT !
BOGDAN
si
DAVID
monica70 spune:
citat din mesajul lui alra asta-i subiect cu potential ridicat de ZeZeu, mai |
chiar ca
MONI cu www.dropshots.com/DIA1" target="_blank">DIANA (01.01.2006) si www.dropshots.com/TUDOR1" target="_blank"> TUDOR (14.08.2009)
"Optimismul, speranta sunt cele mai bune investitii dintr-o viata. Oamenii sunt efemeri si schimbatori. La sfarsitul unei vieti vezi ca, afara de cateva ganduri frumoase si de cateva inchipuiri, cu nimic nu te-ai ales."
Ileana Vulpescu în "Arta Compromisului"
Simonix spune:
Piticul meu (care merge la cresa) adoarme seara pe la 9 si se scoala dimineata la 7 - 7.30, atat in timpul saptamanii, cat si in weekend. Noi ne-am adaptat dupa el si ne este chiar mai bine: de la 9 incepe seara "noastra" (mami si tati) pana pe la 11, deci avem timp si de cearta, si de altele :) Iar somnul de adulti se face intre 11 si 7 dimineata - perfect. De adunat acasa cu totii - pe la 6 seara. Deci avem cam 2.5 - 3 ore pe zi impreuna, in familie. Invariabil il duc pe bebe in patut pe la 8 jumate, avem ritualul nostru de nani si chiar daca nu ii este somn il urmam cu sfintenie cam la aceleasi ore, Robert stie ca e ora de dodo.
Fata de copiii belgieni suntem "nocturni". E drept ca faptul ca toti merg la cresa de mici mici ii ajuta sa aiba un program asa de bine stabilit. Si eu am remarcat in Romania dupa ora 10 seara (vara) parcurile pline de copii, toate prietenele mele de acolo au "probleme" cu somnul si se minuneaza ca noi adormim asa devreme. Insa ele nu merg la serviciu deci nu le preseaza nimeni sa se scoale devreme si mi se pare normal ca automat si cei mici se scoala mai tarziu, apoi au programul decalat.
Personal, nu as accepta ca baiatul meu sa se culce dupa ora 23, asta va crea in mod inevitabil probleme pe termen lung. Nu ma refer doar la copil, care va fi cu totul debusolat cand va incepe gradinita sau cand va trebui sa isi schimbe rutina. E vorba si de parinti aici - anumite frustrari ce pot aparea atat la mama, care va avea senzatia ca nu are nici un minut pentru ea insasi sau pentru relatia cu sotul, cat si la tata, care evident ca se va simti neglijat. Si ajungem la deprimari, certuri, senzatia aia ca nu iti ajunge timpul.
Parerea mea este ca de mici mici (bebelushi) trebuie obisnuiti sa adoarma la anumite ore, chiar daca asta inseamna un oarecare discomfort pentru mame (sculat dis de dimineata). Nu e vorba de fortat copilul ci efectiv de o obisnuire treptata. La final este mai bine pentru sanatatea intregului cuplu. Poate ca s-a exagerat cu termenul de "inuman" adresat mamicilor care nu isi culca copiii devreme, dar trebuie sa recunoasteti ca nu este tocmai sanatos ca un copil de varste asa mici sa stea huhurez in noapte. De altfel foarte multe mamici se plang de situatia aceasta... si nu stiu cum sa o redreseze.
Simona cu Robertzel baietzel frumos
Cum a venit Robertzel in viata noastra
Poze cu noi toti si Poze cu bebe
monica70 spune:
citat din mesajul lui J G Doar pentru ca aveti un copil caruia daca ii spui "fa nani" chiar face - nu presupuneti ca toti sunt la fel! Mai mult, nu toti oamenii sunt la fel. Unii sunt matinali, altii nocturni. Si ai putea sa te pui si-n cap in rolul tau de mama care pregateste robotel de succes, ca nu poti schimba asta. J si Carla (05.02.2006) |
Perfect de acord Jani!
MONI cu www.dropshots.com/DIA1" target="_blank">DIANA (01.01.2006) si www.dropshots.com/TUDOR1" target="_blank"> TUDOR (14.08.2009)
"Optimismul, speranta sunt cele mai bune investitii dintr-o viata. Oamenii sunt efemeri si schimbatori. La sfarsitul unei vieti vezi ca, afara de cateva ganduri frumoase si de cateva inchipuiri, cu nimic nu te-ai ales."
monica70 spune:
citat din mesajul lui mamagiuliei Iar cand insist, se tranteste in pat si incepe sa cante, sa se invarta, sa faca abdomene [ |
Asa asa ... a mea se si da peste cap,sta in cap , se intinde cu picioarele pe pereti etc.
Simonix spune:
Asta cu culcatul si noi o avem uneori. Evident ca nu pare ca ii e somn sau daca ar fi dupa el s-ar urca pe pereti pana a doua zi. Noi insa nu il lasam asa - aici suntem diferiti de prietenii nostri din tara, care nu isi duc copiii la culcare pana nu la adorm aproape prin casa (vorbesc strict de prietenii mei, nu de alte mamici pe care nu le cunosc).
Noi avem ritual: ne luam la revedere de la toate jucariile si ne ducem in camera unde incep operatiunile de culcare: schimbat, curatzat nas etc. La 8 jumate se stinge lumina in camera si ne asezam amandoi in pat, el este in saculetz (deci nu se poate flenduri prin pat) si stam asa pana adoarme. Daca nu ii este somn - ghinion: sta linistit cu ochii deschisi langa mine, se invarte nitel... uneori sta si jumatate de ora asa dar sfarseste prin a adormi. In cazul asta seara e "ratata" si evident ca decat sa stam degeaba cu ochii in tavan parca si mie mi-ar fi convenit sa stau in sufragerie cu bebe jucaush pe langa mine. Dar pe termen mediu, mesajul este: "la ora x mergem la culcare". Este RESPONSABILITATEA mea ca mama sa il organizez pe bebe peste zi astfel incat la ora la care consider ca e vremea de nani copilului sa ii fie suficient de somn incat sa poata adormi usor.Acum, ca mai se dau planurile peste cap, asta este, dar in general trebuie sa fii consecventa.
Simona cu Robertzel baietzel frumos
Cum a venit Robertzel in viata noastra
Poze cu noi toti si Poze cu bebe
szivarvany spune:
Va rog pe fiecare sa treceti si varsta copilului, multumesc
-------
Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16) cu Sela
-------
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Port in suflet povestea licuriciului Emma
"Stelele care cad nu pier,
Stelele care cad se duc pe un alt cer"
NU RAMANE INDIFERENT !
BOGDAN
si
DAVID
anca74 spune:
citat din mesajul lui J G To citesc "o culc, il culc" cum ii culcati frate ca eu n-am reusit in atatia ani vreodata sa o culc, se culca ea cand ii vine somnul. Doar pentru ca aveti un copil caruia daca ii spui "fa nani" chiar face - nu presupuneti ca toti sunt la fel! |
Hahahahahaha! M-ai facut sa rad.
Pai, eu am obisnuit-o sa doarma de mica asa. E drept ca a si fost fetita cuminte, nu m-a trezit prea des noaptea cat a fost bebe mic, iar de mai bine de 1 an doarme seara dupa orarul mentionat mai sus. E vorba de rutina; cand te obisnuiesti cu nani la ore normale pentru pui mici, ramane batut in piatra.
Sunt 2 aspecte pe care tin sa le subliniez: sunt o persoana care ma trezesc cum se crapa de ziua si am energie cat 3 la un loc in timpul zilei. Mai spre seara incep sa dau semne de oboseala, iar noaptea dorm bustean sa recuperez.
N-am fost niciodata "pasare de noapte", n-am avut probleme cu somnul deloc pana acum, am facut mereu sport (pana inainte sa am fetita, ma duceam la gym la 5:30 dimineata, ma antrenam cum trebuie, faceam un dush, si apoi zburdam la serviciu), nu beau cafea deloc, nu fumez, nu beau alcool.
In tara, cat am fost copil, am facut inot de performanta pana am venit aici. Deci, am fost obisnuita sa am un orar organizat, pe caprarii, sa zic asa, cu ore de scoala, sport, invatat pentru scoala, etc. ... si mai putin timp pentru ars gazul de pomana.
Nu stiu daca e bine, dar asa am fost obisnuita de cand sunt.
Sotul meu, pe de alta parte, este exact contrariul: doarme, frate, pana la pranz daca-l las. Nu pricep cum poate sa zaca in pat atatea ore. Si am tot incercat sa-l dau pe brazda - cu muzica disco la 7 dimineata in cap, cu fetita urlandu-i in urechi si sarindu-i pe burta cand mormaie ca mai vrea sa doarma... Nimic nu a functionat. De ce? Fiindca asa l-a obisnuit mamica lui scumpa, copil si adolescent fiind - sa doarma pana-l uita Dumnezeu cat e ziua de lunga.
Al doilea aspect este cel mentionat inainte: societatea in care traim functioneaza pe timpul zilei, nu seara. Toate activitatile umane incep pe lumina si inceteaza la caderea noptii.
Eu incerc sa-mi obisnuiesc copila sa functioneze in parametrii stabiliti de societate, nu pe dos. Asta fiindca vreau sa se integreze cum trebuie ei.
Mie nu mi se pare normal sa dormi ca lenesul pana la pranz. Se duce naibii toata ziua. Mai ales acum iarna, cand se intuneca devreme. Ce intelegi din ziua care a trecut daca jumatate o dormi?
Parca era si o vorba de duh, nu?! Cine se trezeste devreme, departe ajunge.
Mamica de Zanuta mica, Anna Laura
Le meilleur moyen de réaliser ses rêves c'est de se réveiller.
nona_denis spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui monica70
Asa asa ... a mea se si da peste cap,sta in cap , se intinde cu picioarele pe pereti etc. |
Si daca ii fac observatie zice: Ce sa fac mami, tu nu stii ca am prea multa energie?