la ce ora adormiti copiii seara?
Raspunsuri - Pagina 12
Luna1 spune:
Laura si copiii tai trezindu-se la 8 se culca la 12 noaptea? Ma bucur totusi ca ati gasit timp sa discutati "bugetul familiei (sex). |Sau probabil voi nu aveti nevoie niciodata sa discutati absolut nimic care sa nu priveasca si copiii deci clar totul se invarte in jurul sexului. Si pentru sex nici nu e nevoie de o ora, ma gandesc, deci se pot culca copiii chiar la 1 noaptea.
Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)
Laura25 spune:
Eu am zis deja ca ai mei se bag in pat pe la 21 si adorm in jur de 22. Eu incercam sa zic ca depinde de ritmul fiecarei familii cand si cum le face pe toate, de asta nu ar trebui sa ne mire (sau daca ne mira, sa tinem mai pt noi mirarea, nu sa sarim cu 'huo, inumanilor!" - si aici nu m-am referit la nimic din ce ai scris tu) ca altii fac altfel decat noi.
Iar frecventa si ora "discutarii bugetul familiei" (ma distreaza expirmarea, nu sunt rautacioasa, pe cuvant) cu siguranta tine de fiecare cuplu. Eu nu zic ca nu e subiect de discutat aici sau la alt subforum, sigur ca e. Dar nu ar trebui sa dam vina pe copii pt ce avem sau nu avem noi chef sa facem la un moment dat. Asta e parerea mea, desigur.
Licitatie pentru tricou 'Dependent DC' - salvati o viata!
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Fotografiile noastre Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
Qamar spune:
Cat timp nu mergea la gradi si eu nu aveam nimic de facut a doua zi, nu as fi vazut nevoia unui program de somn. Acum lucrurile s-au schimbat total si in niciun caz nu as Mai putea-o lasa sa adoarma numai cand are ea chef; din fericire e si ea obosita rau seara si programul pe care I l-am facut coincide cu ceea ce simte si ea nevoia. La fel si cu mancarea, daca inainte manca numai cand isi aducea ea aminte:) acum avem program de masa si micul dejun e cel Mai important, sa aiba energie la scoala.
Intr-adevar ea la 3 e acasa si avem 4 ore d petrecut impreuna, deci pt noi functioneaza varianta cu somn la 7. La vara-- nu stiu cum Vom face, vedem atunci si ne adaptam.
Ideea e ca daca inainte sa inceapa scoala, la noi Nu exista notiunea de program sau ore fixe, acum cand copila e intr-un program care incepe la 7:50 si se termina la 14:50, trebuie, logic, sa functionam si in afara lui-acasa- in anumiti parametri, pt ca junioara sa fie odihnita.
Cat despre orele alea de seara dupa ce adoarme--- ma repet, imi sunt f necesare. Am nevoie de ele ca sa pot functiona; eu sunt by nature o persoana nocturna, stau pana la 2-3 dim---- sau as sta:-D--- si m-as trezi tarziu, insa Bia e fix invers. Pana la urma fiecare stie ce e Mai OK in familia lui, uman sau inuman:)), va si eu aveam multe idei fixe pe care incet incet, fortata de imprejurari:)), a tb sa mi le ajustez.
Scuzati typos, scriu pe tel.
www.bebelissimo.com/" target="_blank">*Bebelissimo*
roli25 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Laura25 Dar nu ar trebui sa dam vina pe copii pt ce avem sau nu avem noi chef sa facem la un moment dat. Asta e parerea mea, desigur. Licitatie pentru tricou 'Dependent DC' - salvati o viata! Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005) Cugetari gemene, Fotografiile noastre Poveste cu shtrumphi 'Cos what I feel is the only truth for me |
Foarte corect.
Roli mami de Andrei (16 ianuarie 2008) si Marc (9 iunie 2006)
www.flickr.com/photos/14037522@N04/sets/72157603790736786/" target="_blank">ANDREI
www.flickr.com/photos/14037522@N04/sets/72157603794082565/" target="_blank">MARC
www.flickr.com/photos/14037522@N04/2472556291/in/set-72157604930822343/" target="_blank">VACANTELE NOASTRE IN 4
BAIETII MEI IUBITI
Se zice ca doua lucruri sunt infinite pe lumea asta: universul si prostia umana. În privinta universului, eu înca mai am unele îndoieli. (A.Einstein)
roli25 spune:
Intrebare pt. cele care isi culca copiii la 7. Voi nu iesit afara dupa amiaza in sezonul rece? Hibernati? Eu ii scot de multe ori si dupa amiaza ca tare bine face o gura de aer. Mai sunt si vizite si multe alte activitati pentru care ora 7 este o ora absolut normala.
De exemplu acum mergem sa luam lapte. De ce asa tarziu? Pt. ca acum se mulge. Ducem si la bunici. Iata cum se face de 9.
Roli mami de Andrei (16 ianuarie 2008) si Marc (9 iunie 2006)
www.flickr.com/photos/14037522@N04/sets/72157603790736786/" target="_blank">ANDREI
www.flickr.com/photos/14037522@N04/sets/72157603794082565/" target="_blank">MARC
www.flickr.com/photos/14037522@N04/2472556291/in/set-72157604930822343/" target="_blank">VACANTELE NOASTRE IN 4
BAIETII MEI IUBITI
Se zice ca doua lucruri sunt infinite pe lumea asta: universul si prostia umana. În privinta universului, eu înca mai am unele îndoieli. (A.Einstein)
arturicii spune:
Citat: |
citat din mesajul lui roli25 Intrebare pt. cele care isi culca copiii la 7. Voi nu iesit afara dupa amiaza in sezonul rece? Hibernati? Eu ii scot de multe ori si dupa amiaza ca tare bine face o gura de aer. Mai sunt si vizite si multe alte activitati pentru care ora 7 este o ora absolut normala. De exemplu acum mergem sa luam lapte. De ce asa tarziu? Pt. ca acum se mulge. Ducem si la bunici. Iata cum se face de 9. Roli mami de Andrei (16 ianuarie 2008) si Marc (9 iunie 2006) www.flickr.com/photos/14037522@N04/sets/72157603790736786/" target="_blank">ANDREI www.flickr.com/photos/14037522@N04/sets/72157603794082565/" target="_blank">MARC www.flickr.com/photos/14037522@N04/2472556291/in/set-72157604930822343/" target="_blank">VACANTELE NOASTRE IN 4 BAIETII MEI IUBITI Se zice ca doua lucruri sunt infinite pe lumea asta: universul si prostia umana. În privinta universului, eu înca mai am unele îndoieli. (A.Einstein) |
Imi permit sa iti raspund si eu desi la noi stingerea e la 20.
Iti dau ex ziua de ieri (afara zapada, -10 grade). La scoala au stat afara cam 4 ore; acasa, de la 16-18 joaca afara. Apoi restul activitatilor pana la somn.
In plus, noi nu facem cumparaturile cu ei decat f rar. Ne organizam astfel incat sa ajungem la market o data pe sapt (sau chiar o data la 2 sapt).
Iar despre vizite si alte activitati le lasam ptr weekend.
Ioana,
Philip 6ani, Yann 6ani, Sabina 19+
szivarvany spune:
Eu aterizez de la servici la orele 18,00 ... daca o culc la 19,00 cat timp petrec cu fi`mea ?! Sunt mama singura, deci nu are cine sa-mi ia locul. Facem impreuna cam tot: mers la cumparaturi, mers la medici, tot-tot-tot. Ne-am sincronizat astfel si oricat de "inuman" pare, asa functionam.
-------
Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16) cu Sela
-------
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Port in suflet povestea licuriciului Emma
"Stelele care cad nu pier,
Stelele care cad se duc pe un alt cer"
NU RAMANE INDIFERENT !
BOGDAN
si
DAVID
ymca spune:
avasancuta, sfatul meu (l-am precizat undeva pe la inceput dar cred ca s-a pierdut printre atatea ore si obiceiuri) este urmatorul:
1. incearca sa-i decalezi programul cu 15-30 minute saptamanal; adica "o culci" mai devreme cu 30 minute timp de o saptamana pana intra intr-un anume ritm; saptamana urmatoare mai lucrezi tot asa cu intervale de 15-30 minute; in maxim o luna, cu consecventa, se poate impune un ritm de somn sanatos.
2. prin a "o culca" inteleg un ritual care depinde de la familie la familie: la noi exista partea administrativa a ritualului(baie, spalat pe dinti cu metoda lui "i" si "a" - metoda invatata de pe DC, dar nu stiu de la cine si-i multumesc pe aceasta cale, pus pijama, mers la WC) dar si "partea relaxanta a ritualului" (in care spunem 1 poveste inventata, sau citim 2 povesti,iar la final, apoteotic, urmeaza replica mea: Si acum dormim fund in fund). Si ne intoarcem, ne atingem fundurile, suntem calde amandoua si adoarme multumita in max 5 minute.
Parerea mea e ca trebuie creata o baza a ritualului. La noi baza a fost fundul asta scos in fata. Se stie ca dupa fund nu mai exista nimic. Eu am fost consecventa de-a lungul timpului. Au fost zile in care a vrut apa, zile in care dorea un scarpinat pe spate, zile in care mai dorea odata la baie, dar ritmul s-a creat si ritualul merge.
Poate tu vei descoperi o alta replica, fraza sau comentariu care sa ajute in acest proces.
sociologic vorbind eu m-am gandit ca unul din motivele orei tarzii de culcare din Romania este urmatorul; lumea traieste in apartamente mici, asa numitele cu 2 camere, care de fapt au un singur dormitor, impreuna cu alte rude: parinti, bunici, cumnati, cumnate. prin urmare, copilul nu are dormitorul lui, in casa e galagie generata de intreaga familie, si atunci se culca toti odata, bineinteles la ora la care adultii dau stingerea. sau scenariul 2, in sufragerie stau rudele mai in varsta si in dormitor familia tanara, cu copil cu tot, si eventual cu un TV. si atunci tatal se uita la TV, sonorul merge, copilul profita de ambii parinti prezenti, mai solicita o joaca,etc. un alt motiv ar fi ca romanii merg in vizite destul de des, chiar si in timpul saptamanii, si atunci atat programul gazdei cat si cel al vizitatorilor este dat peste cap.
varsta despre care vorbesc este aproape 4 ani si ora de culcare este max 21. pe sora ei o adorm inainte si nu-mi ia mai mult de 15 minute. cu ea am alta baza a ritualului pentru ca este mai mica, are aproape 2 ani si a solicitat un alt tip de abordare.
Ambele culcari se finalizeaza cam in 30 minute si au ca parte comuna cititul. Daca e cineva interesat pot detalia desfasurarea actiunilor.
Eu zic ca se poate modifica putin ritmul de somn si asta numai pentru ca cele 3 ore de dinainte de miezul noptii sunt extrem de odihnitoare, mult mai mult decat cele care urmeaza dupa miezul noptii.
Lala_D spune:
19.00 mi se pare prea devreme, 23.00 mult prea tarziu
Asa incat la noi cel mic, 2 ani merge la culcare la 20.30 , adoarme in jurul orei 21.00 singur. Cel mare, 9 ani merge la culcare la 21.30 adoarme cam la 22.00.
Orele nu sunt batute in cuie sunt seri si seri dar in general, in proportie de 90% se respecta. Si vara si iarna.
Dupa ora 23.00 nu s-au culcat decat in cazuri exceptionale, cel mare, cel mic doar daca avea probleme cu dintii si se trezea.
conchita spune:
cand lucram de la 10:00 la 7:00 seara si sonia mergea la gradinita, "programul" de somn era tot in jur de 8:00 PM pentru ea, oricat de frustrant pentru mine ca nu aveam mai mult timp impreuna.
despre cele care se refera la "secta AP" ca la ciumate cand vorbesc despre "program" la copii, e necesara o informatie: mamele AP autentice isi lasa copiii sa doarma cand doresc, nu introduc programul. eu ma declar corcitura intre spirit critic si AP, in sensul ca aplic ce merge cu personalitatea copilului meu, cunoscand-o foarte bine pe sonia, adica sper.
exista un mare consens ca rutina la copii are si efectul de a le construi sentimentul de siguranta, deci nu e doar despre somn. ma enerveaza si ideea de a "obosi" copilul ca sa doarma. eu inteleg altfel ideea asta - ii asiguri posibilitatea sa-si consume energia, nu sa se supra extenueze ca sa adoarma, caci efectul e clar contrar, unii copii nu mai pot adormi exact pentru ca sunt super obositi.
zicea cineva ca pentru copiii care dorm la pranz e imposibil sa-i culci la 8-9. sonia doarme la pranz si se culca la 8-9. dar nu o "adorm", ca sa zic asa. doar ii creez conditii, rutina de care vorbeam inainte, sa adoarma. pentru ca e clar obosita. a incercat tati duminica trecuta sa-i scoata somnul de dupa-amiaza, iar sonia a adormit la 5 dupa amiaza si s-a trezit la 3 dimineata. deci e clar ca nu e pregatita sa reziste de la 6-7 dimineata pana la 8-9 seara fara somn de pranz. abia m-am abtinut sa nu-i zic "ti-am zis eu".