branza topita recomandata sugarilor
Nu vreau sa intru in polemici, ci doar vreau sa trag un semnal de alarma asupra articolului publicat pe site:http://www.desprecopii.com/info.asp?id=625unde aflu cu stupoare ca branza topita este recomandata printre primele alimente ale diversificarii. Nu mai vorbesc despre recomandarea oului si a carnii inca de la 6 luni...Am vrut sa postez comentariul la subiect dar nu mi-a fost publicat. Inteleg ca e vorba de reclama, de banii care intra pentru administrarea siteului dar totusi mi se pare prea multa informatie eronata care ar putea pune in pericol sanatatea sugarului. Revenind la branza topita cum e posibil sa se recomande unui bebelus de doar 6 luni cand se stie cat e de nociva chiar si pentru aduti din cauza saurilor de procesare continute. In plus e in totala contradictie cu recomandarea SANATOASA de a nu se utiliza sare in mancarea sugarului.
Citat: |
La 6 luni.Copilul ia tot 5 mese pe zi. Dimineata si la ora 10:00 cate un biberon cu lapte imbogatit cu 2 linguri de faina de cereale. Masa de pranz va fi constituita din: piure de legu-me la care s-a adaugat un pic de unt sau branza dulce de vaci (intre 1/2 si 3 lingurite); 20 g de carne de pui sau de peste (de 3–4 ori pe saptamana) mixata sau o jumatate de galbenus de ou fiert; iaurt, branza topita ca desert. Gustarea de la ora 16:00 va cuprinde un compot de fructe cu un biscuit si un biberon de lapte. La cina poate manca o supa-crema sau un piure de legume (la care ai adaugat un pic de branza dulce de vaci) si un compot de fructe.Nu uita! Albusul de ou nu se da copilului decat dupa un an. |
un om are nevoie de sange
my deviantArt Gallery
Raspunsuri
accept92 spune:
Din pacate foarte multe articole de prin revistele sau siteurile pentru mamici propun metode extrem de invechite. Administratorii siteului ar trebui sa aprecieze gestul tau, Lucia.
Vreau sa vin si eu cu un sfat pe care din pacate nu il veti gasi prin schemele de diversificare. Diversificarea inceputa la 6 luni aduce un important aport de fier, care se gaseste in cantitati insuficiente in laptele de mama astfel incat copilul sa mai poata fi hranit exclusiv cu lapte. In rest laptele de mama contine tot ce ii trebuie. Intrucat ne intereseaza deci cel mai tare alimentele care contin fier si asimilarea fierului si de multe ori copiii alaptati accepta greu alimentele solide, si se rezuma la una-doua lingurite la masa ne-ar ajuta in asimilarea fierului sa separam mesele care aduc aport de fier de mesele care aduc aport de calciu. Calciul ingreuneaza absorbtia fierului in organism (de aceea el nu se absoarbe bine din lapte). Deci decat 4 lingurite de legume/carne/fructe amestecate cu iaurt/branza/lapte de mama mai bine 2 lingurite din aceste alimente ca atare si cel putin o ora pauza pana la lapte. Iar obiceiul de a separa mesele cu aport de fier de cele cu aport de calciu este un bun obicei alimentar pe parcursul intregii vieti.
gaia.nevia spune:
prin cate carti si situri am lecturat, se recomanda ca pana la 6 luni bebelusul sa fie alaptat exclusiv.
Carne si ou?! La sase luni?!
acest articol da niste "sfaturi" imposibile... cat si periculoase!
Exista atatea surse decente de informatie, e pacat ca pe un site ca "despre copii" sa apara asemenea informatii care induc in eroare!
Lucia, ce bine ca ai sesizat. Multumim!
Gaia, mumă pentru voi:
Bebeloi si Bebedoi , poveste despre inceputuri
anna-mama spune:
Accept sunt perfect de acord cu ce ai spus despre laptele matern si fier. E bine de stiut.
Cat despre articol....sper ca parintii sa stie sa extraga informatia buna din tot ceea ce scrie pe internet
desprecopii spune:
Lucia Mirela - ai dreptate, este o tampenie sa dai branza topita.
Dupa cum se vede acel articol ne-a fost trimis de o revista si e semnat de o doctorita. Acum recitindu-l imi dai seama ca recomandarea branzei topite este aberanta.
Iti promit ca vom da acel articol inca o data unui medic sa il citeasca.
Noi am publicat de curand alte articole despre diversificare - pe care ti le recomand:
- www.desprecopii.com/info.asp?id=1021" target="_blank">Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare
- www.desprecopii.com/info.asp?id=61" target="_blank">Diversificarea alimentatiei sugarului
- www.desprecopii.com/info.asp?id=1378" target="_blank">Alimentele degetel (bucatele de papica)
Oricum iti multumim pentru sesizare. Desprecopii.com este un sustinator fervent al alaptarii.
multa sanatate iti doresc,
cu drag,
Citesc cu placere: Supereva.ro | Blogul meu |
light spune:
Accept, foarte bun sfatul tau referitor la absorbtia calciului si a fierului din alimente.Desprecopii, da am vazut ca articolul este scris de un medic dar ce folos.Ma bucur ca luati masuri.
my deviantArt Gallery
dry_votka spune:
Asa e, mi se pare mult prea devreme...
Bune si utile artcolele mentionate de desprecopii.
http://verze.ro
simtul umorului inca nu a murit
femei cu simtul umorului
Alina spune:
Nu ma mir ca e scris de un medic,am citit pe forum de nenumarate ori relatarile mamicilor despre ideile unor pediatrii referitor la diversificare si din pacate,in Ro a ramas tot curentul ca se face devreme,hm,chiar cu 2 luni suculete .
desprecopii spune:
Am revizuit articolul cu ajutorul altui medic pediatru.
Va multumim ca ne ajutati sa fim cei mai buni.
Citesc cu placere: Supereva.ro | Blogul meu |
light spune:
Mirela, ca tot m-am apucat sa mai citesc si pe la celelalte linkuri, cred ca mai sunt de facut ceva revizuiri:http://www.desprecopii.com/info.asp?id=61
Fructele încep să fie administrate între 5 si 6 luni. Începem cu o lingurită de măr copt sau compot de mere, înaintea sau la sfârsitul unei mese. Nu mărim cantitatea de fruct înainte de a ne convinge că sugarului îi place acest nou aliment si că îl tolerează bine. În stare crudă, îi putem da copilului mere rase, după ce au fost curătate de coajă, piersici zdrobite (fără pielită), căpsune, fragi, afine. Pentru a le îmbogăti valoarea calorică, adăugăm biscuiti zdrobiti si, eventual, 1-2 lingurite de brânză de vaci. Chiselul este foarte bine tolerat de la 5-6 luni, fiind primit cu mare plăcere de sugari. Se spală bine 200-250 g fructe si se fierb cu putină apă până se înmoaie. Se trec apoi prin sită, se adaugă 2-3 lingurite de zahăr si amidon alimentar si se mai fierb încă 10 minute. Chiselul trebuie să aibă consistenta unei gelatine căreia i se mai poate adăuga zeamă de fructe crude si friscă. |
CarneaDe la vârsta de 6-7, putem începe să-i dăm micutului putină carne fiartă de vacă sau de găină (piept sau picior), tocată cu cutitul sau dată prin masina de tocat. Începem cu 1/2-1 lingurită la 2-3 zile. De la 5 luni, îi putem da zilnic câte o lingurită. Se creste cantitatea treptat, până când ajungem la 50-80 g, către vârsta de 1 an. Carnea se dă la începutul mesei de prânz, cu putin piure. |
my deviantArt Gallery
Laura25 spune:
Asta cu chiselul de fructe cred ca am citit-o si eu intr-o carte cu retete de diversificare scrisa prin anii 50-60.
Licitatie pentru tricou 'Dependent DC' - salvati o viata!
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Fotografiile noastre Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me