Modernism vs traditie
Crestere, educatie, alimentatie ... cum le modelam pentru copii nostri?.. dupa traditie sau dupa modernism?
Raspunsuri
ladyJ spune:
Descrie ce intelegi TU prin metode traditionale si metode moderne de educatie, alimentatie, crestere.
pisellino spune:
MODERNISM:
1.sterilizat bibe in sterilizator, nu fiert
2.neleganat pe picioare, robi al meu se culca singur
3.fara caciuli inutile pe cap, de ma batea mama la cap "si vara sa-i pui o caciulita prin casa sa nu-l bata curentu' "
4.iesit foarte des afara, spre deosebire de vorba care mi-a spus-o pediatra batrana a lui robi "copilul nu e o valiza, tre sa stea in camera lui pana la 2 ani" si probabil iese un extraterestru din copil
5.mancare cu blender, pasat, nu zdrobit cu furculitza
traditionalism
1.pana la 4 luni l-am infasat pe robi dupa baie si dormea asa bine
si cam atat
5-1 pentru modernism...bun scor
ajutor pentru robi: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=144576
triple_axa spune:
Ok ... ladyJ ... am sa explic. Oricum, m-a ajutat si pisellino , este ok si cum a detaliat ea dar cam putin totusi.
Prin modernism inteleg introducerea in viata copilului a tot ce a adus evolutia tehnologica ( blender, TV, sterilizator , calculator s.a.m.d) >> interesant este, cred eu, de a puncta beneficiile si dezavantajele fiecaruia. Totodata m-am referit si la tehnici si metode de educare.
Prin traditionalism ( un pic fortat poate termenul) , m-am referit la leacurile "babesti", la traditiile gen "copilul nu e o valiza, tre sa stea in camera lui pana la 2 ani" , la metode educative.
Am demarat acest post pentru ca, cu toate ca sunt nou aici, am citit de ieri si pana astazi o gramada de "nebuneli" ... prefer sincer pareri obiective si sustinute, concluzionate.
Cum este si normal, am sa incep eu:
- yannis nu a purtat niciodata caciulita in casa, nici nu a fost infasat >> are la 10 luni o mobilitate de invidiat, orizont vizual de 360grade, activ , vioi....
- nu am folosit sterilizator >>> fierbem totul intr-o oala de inox ( oricum are setul lui de vesela complet).
- de mic l-am tratat ca si pe un adult >> privitor la discutii, explicati, nelimitare acces >>> am un bebe care de la 7 luni nu a mai facut caca decat la olita >> a facut pe el acum 2 zile( nu s-a mai putut tine ) si a plans 1 ora ...avea niste nervi de ziceai ca este om mare
- alimentatie bogata si un pic moderna( d.p.d.v. al intervalului intre mese cat si a continutului meselor) >>> are la 10 luni 4 mese pe zi ... dim si seara lapte, la 12.00 supitza si iaurtul ...la 16-17 fructele cu branzica ... intre mese are fie suc de fructe, fie banana ... modernul apare de la folosirea blenderului , dar mananca si carnitza de pui faramitata cu firculitza sau cu mana.
- camera lui, patulul lui, muzica lui ... am considerat ca este important ca el sa se identifice cu diverse lucruri , stari s.a.m.d. >> a dormit si doarme TOATA noaptea de mic ... cu lumina stinsa ... ziua asculta radio ...seara muzica de relaxare ...daca pleaca de acasa si vine dupa 1 sapt( a fost la bunici si 2 saptamani) ...sa vedeti veselie la el cand s-a vazut in camera lui ...
cool dady
pisellino spune:
da, inca ceva pt modernism:
6. mancatul in scaunel cu ochii in calculator la "baby einstein" pe youtube
7. muzica "mozart para bebes" tot pe youtube, valabil pentru timpul de joaca
7-1 pt modernism
ajutor pentru robi: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=144576
joklk spune:
Nu vreau sa declansez dispute, dar nu cred ca putem spune clar ca modernismul e mai bun decat traditia sau invers. Fiecare cred ca trebuie sa isi adapteze metodele de crestere, educatie, alimentatie copilului pe care il are. Fiica mea de exemplu e un copil foarte activ, vioi, receptiv, nu ma pot juca cu ea cu jucarii pentru un an si doua luni cat are caci se plictiseste. Deci a trebuit sa ma adaptez, sa ii citesc mult, sa ii vorbesc mult si nu in limbajul copiilor si intr-un limbaj normal. Fiica mea nu a vrut niciodata lapte praf (mai suge si acum) asa ca de la noua luni bea lapte de vaca. Si asa as mai putea continua cu multe exemple. Esential este sa ne adaptam nevoilor copiilor nostrii.
Johanna mami de strengarita Karla Luiza (14.09.2008)
pozele noastre
Povestea piticului nostru drag Karla-Luiza
universul meu de copil - poze
cristi_2003 spune:
astea cu sterilizatul si caciulita mi se par minore, e irelevant daca folosesti mixer sau furculita. mai ales ca nu chiar orice roman isi permite si sterilizator si mixer si atatea altele. important e ca macar se fierb biberoanele ca sa fie sterile.
ce cred eu ca e important la modernism (poate gresit spus) fata de cum am fost crescuti noi: alimentatia si diversificarea facute dupa reguli, la varsta potrivita; respectul fata de copil; importanta comunicarii cu copilul; renuntarea la violenta fata de copii - si cea grava, si simpla palmuta; importanta mai mare acordata sigurantei copilului - scoica/scaun de masina, nelasarea copilului nesupravegheat, securizarea casei...
oanaq spune:
Ma tot gandesc de cateva minute bune daca sa pun mesajul asta sau nu. Hmmm, fie, il eliberez in virtual :).Fara sa nasc vreo polemica, am o exclamatie de facut ca nu ma pot abtine: ce concept e asta "modernism" in educatia copiilor? Un copil se creste de cand e lumea dupa simplul bun simt si instinctul matern Astea doua ne ajuta sa alegem ce-i mai bun si sa dozam cantitatile potrivite. Deci pentru fiecare copil "bun" poate fi altceva. Nu trebuie sa cautam pe Google norme pentru cresterea copiilor sau mai rau, sa mergem in extreme ca sa fim la moda. In exemplul de fata, sunt trista sa vad un copil asa de mic fortat sa faca la olita. Sa planga 1 ora la o varsta asa de mica pentru ca e frustrat? Geez, nici nu vreau sa ma gandesc ce repercursiuni psihologice dezastruase pot avea astfel de fortari de dragul "modernismului". Iti dai seama ce presiuni pui pe un copil asa de mic care dpdv fiziologic nu e inca pregatit? Un copil de 7 luni NU E UN ADULT, ramane un copil de 7 luni care nu are nevoie decat de dragostea si rabdarea parintilor, de un mediu prietenos si stimulant, o alimentatie sanatoasa si un program zilnic care sa-l securizeze. Nu vreau sa te fac sa te simti vinovat, stiu ca nu e vina ta, e o intreaga presiune sociala/comunitara in spate.Inca o chestie si am terminat: atentie la suprastimularea gen "muzica toata ziua dar numai din aia clasica sau special creata pentru bebe, in surdina" si altele asemenea. Efectul poate fi exact ala pe care nu il doresti. Exista studii (un google scurt si le gasim) care spun clar ca un copil are nevoie si de liniste. Altfel, pentru el "muzica" sunt si sunete gen vaca care zice mu, catelul care latra, postasul care fluiera, apa care curge, ploaia in geam, mama care canta lalalala in timp ce spala vasele etc. Da, chestiile astea "traditionale" sunt frumoase! Vantul care bate printre frunze vs. muzica de relaxat, rasete de copii care se joaca vs. cvartetul in fa major al lui Schumann.Ca sa rezum parerea mea, sa faci chestii de genul asta de dragul "modernismului" sau ca sa fii mama cool, nu mi se pare ok. Nu sunt o persoana care sa-si dea cu parerea pe net dar unele lucruri ma provoaca.mami de Luca nazdravan
oanaq spune:
Tocmai ce am vazut ca triple_axa e barbat :). Modific in mesajul meu "vinovata" cu "vinovat".mami de Luca nazdravan
khrisu spune:
Citat: |
citat din mesajul lui oanaq Ma tot gandesc de cateva minute bune daca sa pun mesajul asta sau nu. Hmmm, fie, il eliberez in virtual :). Fara sa nasc vreo polemica, am o exclamatie de facut ca nu ma pot abtine: ce concept e asta "modernism" in educatia copiilor? Un copil se creste de cand e lumea dupa simplul bun simt si instinctul matern Astea doua ne ajuta sa alegem ce-i mai bun si sa dozam cantitatile potrivite. Deci pentru fiecare copil "bun" poate fi altceva. Nu trebuie sa cautam pe Google norme pentru cresterea copiilor sau mai rau, sa mergem in extreme ca sa fim la moda. In exemplul de fata, sunt trista sa vad un copil asa de mic fortat sa faca la olita. Sa planga 1 ora la o varsta asa de mica pentru ca e frustrat? Geez, nici nu vreau sa ma gandesc ce repercursiuni psihologice dezastruase pot avea astfel de fortari de dragul "modernismului". Iti dai seama ce presiuni pui pe un copil asa de mic care dpdv fiziologic nu e inca pregatit? Un copil de 7 luni NU E UN ADULT, ramane un copil de 7 luni care nu are nevoie decat de dragostea si rabdarea parintilor, de un mediu prietenos si stimulant, o alimentatie sanatoasa si un program zilnic care sa-l securizeze. Nu vreau sa te fac sa te simti vinovat, stiu ca nu e vina ta, e o intreaga presiune sociala/comunitara in spate. Inca o chestie si am terminat: atentie la suprastimularea gen "muzica toata ziua dar numai din aia clasica sau special creata pentru bebe, in surdina" si altele asemenea. Efectul poate fi exact ala pe care nu il doresti. Exista studii (un google scurt si le gasim) care spun clar ca un copil are nevoie si de liniste. Altfel, pentru el "muzica" sunt si sunete gen vaca care zice mu, catelul care latra, postasul care fluiera, apa care curge, ploaia in geam, mama care canta lalalala in timp ce spala vasele etc. Da, chestiile astea "traditionale" sunt frumoase! Vantul care bate printre frunze vs. muzica de relaxat, rasete de copii care se joaca vs. cvartetul in fa major al lui Schumann. Ca sa rezum parerea mea, sa faci chestii de genul asta de dragul "modernismului" sau ca sa fii mama cool, nu mi se pare ok. Nu sunt o persoana care sa-si dea cu parerea pe net dar unele lucruri ma provoaca. mami de Luca nazdravan |
esti pe gustul meu..