Minaretele banate in Elvetia

Raspunsuri - Pagina 16

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:
citat din mesajul lui conchita

eu accept moartea si ideea de pedeapsa (ok, Denizel, stiu ca tu nu, hold your sword), conceptul de patimire pentru pacate, cred in rai si-n iad. deci in Bine si-n Rau. relativismul asta ca hai sa pictam realitatea ca sa fie mai comerciala si mai usor de digerat pentru neofiti ma scoate din sarite, pentru ca e expresia unei lasitati intelectuale si a unei slabiciuni in credinta

I'm holdin' it all right. Niiiice and tight :)).

Si... daca mai pomenesti o singura data de realitate , de lasitate intelectuala si slabiciune in credinta, din cauza ca nu pricepi ce vor sa spuie altii (aia care au priceput altceva decat ai priceput tu pana acuma - nimic in neregula cu tine, desigur)... aaaa, cred ca o sa te bat cu sabia la fund, ca de taiat capul vaz ca n-ai nici o frica :)))).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

pai da, Dorothee, suna a economie mondiala, ca demult nu mai e vorba strict de credinta, ci de Ban! manipularea maselor din interese economice si financiare. nu mai cred in declaratiile sforaitoare ale "capeteniilor", asta e buba la mine. bineinteles ca exista si crestini adevarati si musulmani adevarati, etc, dar eu vorbeam de mase si de propaganda si de politica aici - introducerea fricii ca element de dezbinare ca sa fie mai curata si mai uscata manipularea.

Denizel, care cap? nu se justifica efortul, am declarat oficial ca am doar juma de neuron. ti-ai toci sabia dijeaba. :-))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns patou spune:

capcaunule, ce sa fac, sa ambalez adevarul in cuvinte frumoase? De atata democratie nu mai avem voie sa spunem lucrurilor pe nume. (Nu mai suntem alcoolici, suntem bolvavi, asta doar ca un alt exemplu luat la nimereala )

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Citat:

pai da, Dorothee, suna a economie mondiala, ca demult nu mai e vorba strict de credinta, ci de Ban! manipularea maselor din interese economice si financiare. nu mai cred in declaratiile sforaitoare ale "capeteniilor", asta e buba la mine. bineinteles ca exista si crestini adevarati si musulmani adevarati, etc, dar eu vorbeam de mase si de propaganda si de politica aici - introducerea fricii ca element de dezbinare ca sa fie mai curata si mai uscata manipularea.

Conchita, cand a inceput "coruperea" maselor mai precis? Exista un pasaj in Dostoievski, unde un personal de rang inalt din biserica rusa il intalneste pe Iisus, reincarnat, care ii spune ca a sosit timpul - e a doua venire. Ei discuta putin, dupa care patriarhul (sau ce-o fi fost) ordona ca Iisus sa fie arestat si executat. Nu pentru ca nu ar fi fost convins ca era el, ci pentru ca ... nu e momentul potrivit! Afacerile bisericii nu sunt incheiate inca ...

Mai departe in timp, sa luam capodoperele Renasterii: in majoritatea lor sunt inclusi capii bisericii, benefactori, etc la loc de cinste, intre Iisus, Maria, magi, oi si vaci, s.a.m.d.

Si mai departe in timp? Am putea vorbi de Templieri, dar subiectul nu are sfarsit, asa ca sa evitam.

Cel mai bun exemplu: interpretarea lui Camus pentru replica lui Iisus, cand a pus mana pe umarul lui Petre si-a spus: "aceasta va fi piatra de fundament a bisericii mele". Camus explica: Iisus e ironic, sarcastic, trist. Comparati si cu interpretarea lui Nikos Kazantzakis, din "The last temptation".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

beren, interesant si cu totul de acord. si daca tot suntem la trimiteri livresti, iti recomand si eu Denis de Rougemont - Partea Diavolului, o carte care ar trebui sa fie de capatai pentru toti, credinciosi sau nu. Raul e atat de insidios si de imposibil de dovedit negru pe alb, caci asta ii e esenta. si se aplica si-n referendumul elvetienilor, unde diavolul sta in detalii, de data asta arhitectonice. pe mine ma enerveaza ca minciuna e atat de zgomotoasa, de parca am fi toti tampiti si ne-au fi spalat deja creierele totalmente. nu cred nici sa ma tai in motivatia esteticii in cazul asta, ci in frica. frica inoculata in mase si acceptarea minciunii ca adevar oficial - ca doar nu se intampla asta doar in comunism.

daca ridicau unii o pagoda sau un obelisc, frun totem pagan sau whatever, elvetia ar fi batut toba pe deschiderea multiculturala. dar e semiluna. si o dam jos, "curajosi", dar de frica spunem ca e prea semilunatica pentru un satuc idilic si laic, nicidecum despre ce simbolizeaza. de parca daca au dat jos minaretu', gata, au terminat cu terorismul. iar cand vine vorba despre lupta contra terorismului, stai nitel sa ne mai crucim crestineste si sa ne numaram firfireii - nu putem sa ne aliem cu americanii in orientul mijlociu, ca acolo avem si noi, europenii, interese financiare. plus ca ne e frica.

patania cu minaretele seamana cu parabola lui Iisus din Matei 13.33 si Luca 13.20-21, definitia clasica a coruptiei:

Le-a spus o alta pilda, si anume: "Împaratia cerurilor se aseamana cu un aluat, pe care l-a luat o femeie si l-a pus în trei masuri de faina de grâu, pâna s-a dospit toata plamadeala."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Citat:

nu cred nici sa ma tai in motivatia esteticii in cazul asta, ci in frica. frica inoculata in mase si acceptarea minciunii ca adevar oficial - ca doar nu se intampla asta doar in comunism.

Corect, e vorba de frica. Dar sa remarcam ca frica e manipulativul preferat al tuturor religiilor, inclusiv al celor iudeo-crestine. Frica de a nu fi pedepsit, sau de a fi exclus "la final". Ar fi (prea) multe de spus aici, dar nu e chiar la subiect.

In schimb, e usor de ghicit alta sursa de frica a elvetienilor, mult mai concreta. In Marsilia, francezii s-au arata relativ toleranti in ultimii 30 de ani, si minarete langa minarete au aparut. O functie specifica a minaretului este chematul la rugaciune - prin difuzoare in epoca noastra. Ei bine, acum 10 ani, francezii non-musulmani se mutau din Marsilia pur si simplu din cauza "poluarii fonice" - asa cum se spunea intr-un reportaj France 2 al vremii. Strazile pline de musulmani, in fata moscheii, muezinul, li se pareau invazive (mult mai mult decat clopotele).

E greu de spus daca elvetianul de rand e constient ca se teme doar de asemenea "perturbatii", sau de ceva mult mai serios. Si nu are rost sa-i intrebam, pentru ca ipocrizia insoteste intotdeauna frica.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gaba-rema spune:

asa e beren

nu poti sti ce au vrut de fapt sa exprime cu referendumul elvetienii...

inclin sa cred ca in cea mai mare parte, era legat de modificarea estetismului cladirilor lor prin aparitia minaretelor...

dar o fi si respingerea instinctiva a elementului dinamic, emergent (islamul).

Mergi la inceput