Alimente bio romanesti?
Imi place sa cred ca si noi putem face ceva pentru produsele romanesti ecologice: sa le cautam si sa le cumparam, doar asa producatorii locali se vor putea dezvolta si isi vor diversifica oferta.
Subventii in agricultura ecologica romaneasca?
Alimentele bio romanesti sunt deja in oferta multor magazine, important este sa le cautam si sa le incercam, sa le dam o sansa.
Va invit sa gasim impreuna produse romanesti bio, sa le comentam si sa ne spunem parerile despre ele.
Raspunsuri
marius spune:
Poti sa incepi prin a detalia ce anume numesti produs(aliment) bio sau ecologic? Adicpana sa ne dam cu parerea sa ne definim despre ce anume discutam cu exactitate.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
vickip spune:
Alimente Bio sau Organic Food --definitie:
http://en.wikipedia.org/wiki/Organic_food
"Processed organic food usually contains only organic ingredients.
Foods claiming to be organic must be free of artificial food additives, and are often processed with fewer artificial methods, materials and conditions, such as chemical ripening, food irradiation, and genetically modified ingredients. Pesticides are allowed so long as they are not synthetic. "
"Alimente organice procesate de obicei contin numai ingrediente organice.
Alimentele ce se pretind a fi ecologice trebuie sa fie libere de aditivi alimentari artificiali, si sunt adesea prelucrate prin mai putine metode artificiale, materiale si conditii, cum ar fi maturare chimice, iradierea alimentelor, precum si modificate genetic. Pesticidele sunt permise, atât timp cât acestea nu sunt sintetice."
Va rog in viitor sa puneti si traducerea textelor scrise in alta limba decat cea romana in conformitate cu cerintele Regulamentului in acest sens. pct. 11
natalia2008 spune:
Sigur, chiar imi face placere ca exista interes pentru acest subiect. Exista o multime de informatii pe aceasta tema, si fara sa-mi propun sa intru in multe detalii am sa preiau de pe un site oficial al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Durabile, ca informatiile furnizate sa fie credibile si autorizate:
'' ,,Agricultura ecologica'' este termen protejat si atribuit de U.E României pentru definirea acestui sistem de agricultura si este similar cu termenii ,, agricultura organica''sau ,,agricultura biologica” utilizati în alte state membre.
Acest sistem de agricultura este un procedeu “modern” de a cultiva plante, de a creste animale si de a produce alimente, care se deosebeste fundamental de agricultura conventionala.
Rolul sistemului de agricultura ecologica este de a produce hrana
mult mai curata, mai potrivita metabolismului organismului uman, dar în deplina corelatie cu conservarea si dezvoltarea mediului în respect fata de natura si legile ei. Unul dintre principalele scopuri ale agriculturii ecologice este producerea de alimente cu gust, textura si calitati autentice.
Aceste alimente se obtin in etapa productiei la ferma prin interzicerea stricta a utilizarii organismelor modificate genetic (OMG-uri si derivatele acestora) si prin restrictii drastice privind folosirea fertilizantilor si pesticidelor de sinteza, a stimulatorilor si regulatorilor de crestere, hormonilor, antibioticelor si sistemelor intensive de crestere a animalelor.''
Mi-ar face placere sa putem schimba opinii, sa incercam impreuna sa intelegem mai bine ce reprezinta aceste produse si ce rol au ele in alimentatia noastra, sa gasim cat mai multe produse bio romanesti, sa le testam.
natalia2008 spune:
Pentru ca am facut deja introducerea, am sa va spun ca eu folosesc la gatit ulei bio de floarea soarelui romanesc ( pretul nu este cu mult diferit de cel conventional), iar baietelului meu ii dau laptele bio romanesc de pe piata. Initial l-am luat pe cel cu 1,5 % grasime, dar nu i-a placut asa ca am trecut la cel cu 3,6 % grasime.
MMonique spune:
Destul de multe info despre ce inseamna bio am gasit intr-un articol interesant http://www.napati.ro/blog/?p=19.
Cei de la Napati am vazut ca au inceput si o campanie de informare bio pentru parinti, plus ca vad ca tot ofera premii. Eu i-am gasit cautand hipp bio si ii urmaresc pe facebook. Cred ca abia s-au deschis, am vazut ca au articole pe blog incepand din noiembrie. Am comandat deja mancare si niste hainute si cosmeticale pentru ai mei si am fost mega incantata. Nu au produse romanesti (practic mancare au doar hipp bio), dar din pacate cu cele 3 ferme care produc lapte bio sau cu singura fabrica ce produce paine bio in Ro din cate stiu eu, nu cred ca avem sanse sa vedem prea curand, mai ales la magazinele online.
vickip spune:
Citat: |
citat din mesajul lui vickip Alimente Bio sau Organic Food --definitie: http://en.wikipedia.org/wiki/Organic_food "Processed organic food usually contains only organic ingredients. Foods claiming to be organic must be free of artificial food additives, and are often processed with fewer artificial methods, materials and conditions, such as chemical ripening, food irradiation, and genetically modified ingredients. Pesticides are allowed so long as they are not synthetic. " "Alimente organice procesate de obicei contin numai ingrediente organice. Alimentele ce se pretind a fi ecologice trebuie sa fie libere de aditivi alimentari artificiali, si sunt adesea prelucrate prin mai putine metode artificiale, materiale si conditii, cum ar fi maturare chimice, iradierea alimentelor, precum si modificate genetic. Pesticidele sunt permise, atât timp cât acestea nu sunt sintetice." Va rog in viitor sa puneti si traducerea textelor scrise in alta limba decat cea romana in conformitate cu cerintele Regulamentului in acest sens. pct. 11 |
scuze ...am uitat....pe viitor voi tine cont si voi pune si traducerea...
natalia2008 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui MMonique Destul de multe info despre ce inseamna bio am gasit intr-un articol interesant http://www.napati.ro/blog/?p=19. Cei de la Napati am vazut ca au inceput si o campanie de informare bio pentru parinti, plus ca vad ca tot ofera premii. Eu i-am gasit cautand hipp bio si ii urmaresc pe facebook. Cred ca abia s-au deschis, am vazut ca au articole pe blog incepand din noiembrie. Am comandat deja mancare si niste hainute si cosmeticale pentru ai mei si am fost mega incantata. Nu au produse romanesti (practic mancare au doar hipp bio), dar din pacate cu cele 3 ferme care produc lapte bio sau cu singura fabrica ce produce paine bio in Ro din cate stiu eu, nu cred ca avem sanse sa vedem prea curand, mai ales la magazinele online. |
Am incercat si eu napati, dar surpriza a venit cand am vazut ca pretul produselor afisate pe site difera mult de cel din comanda. De ex. am vrut sa iau cateva meniuri pentru copii si cand am finalizat comanda am realizat ca era o diferenta mare (in plus) intre ceea ce imi calculasem eu ca vor costa (la preturile afisate) si ceea ce a rezultat concret.
De ex HiPP Bio Meniu legume cu cartofi si vitel, costa pe site 7,6 lei si in comanda 8 lei.
Nu mi s-a parut de incredere si am renuntat.
MMonique spune:
Am sunat eu la Napati si am aflat care era problema. Se pare ca le mai zisese cineva si tocmai schimbasera de o ora cand am sunat eu. Pe tot site-ul aveau rotunjirea pretului (spre exemplu daca aveau o rochita de 173.54 RON se rotunjea la 174). La mancare fiind valori mici, se simtea diferenta. 7.6 RON rotunjeau la 8. In egala masura si cele de 9.4 RON se rotunjeau la 9. Deci depindea ce comandai, in cos puteai sa fii putin in pierdere sau in castig fata de ce era in site. Acum e ok, in cos nu se mai face rotunjirea la lei si practic comanda apare cu virgula. Mie mi s-a parut f draguta tipa cu care am vorbit si chiar mi-a zis ca apreciaza foarte mult telefonul meu, pentru ca sunt la inceputuri (site-ul se pare ca e de vreo 2 luni) si nu isi dau seama de toate, dar ei chiar incearca sa faca foarte multe ca sa fie site-ul cat mai simplu si mai usor de navigat pentru mamici.
Si a propos, am citit despre ei intr-un articol evenimentul/adevarul, nu mai stiu, se pare ca numele de Napati vine de la fetitele ei Natalia si Patricia.
natalia2008 spune:
Un Craciun Fericit tuturor mamicilor!
Azi m-am mai linistit un pic si am revenit cu noi informatii la subiectul propus de mine.
Poate nu mai este de actualitate, dar in post, pana in Craciun am gasit o zacusca bio romaneasca foarte buna.
La fel folosesc la masina de facut paine, faina ecologica romaneasca de mai multe feluri, alba, integrala sau chiar neagra. Este pe piata chiar un amestec, experta premix bio.
Astept in continuare informatii si de la alte mamici, care ne pot ajuta sa gasim si sa consumam impreuna alimente sanatoase romanesti.
maminuta spune:
Magiunul de Topoloveni este super
Pasta de tomate Horticons Fetesti este iarasi un produs romanesc super!