Greseala mare!
Raspunsuri - Pagina 2
eu_logoped spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Marilena12 Am uitat sa spun: sunt asistent social, lucrand cu cersetorii am invatat sa nu-i mai cataloghez pe toti drept raufacatori buni de dus la politie si am avut ocazia sa aflu cat de importanta este pomana noastra pentru unii dintre ei. Marilena Blogul meu |
si eu am lucrat cu copiii strazii...
stii cati fugeau pe strada pentru ca acolo castigau bani sa-si cumpere tigari? sau pe cati ii cereau parintii inapoi tocmai ca sa-si intregeasca veniturile? sau ia poftim ce-mi spune o tanara, care avea un copilas de 4 ani si acum era insarcinata: p=aia mica am dat-o la casa de copii, ca fac mai multi bani cu bebelusul.....
sau in Ploiesti, este o batrana care cerseste la mall, mama mea a lucrat acolo si o cunoaste, doamna strange bani ca sa-i cumpere baiatului un apartament, are pensie normala, dar s-a gandit sa-si intergeasca veniturile....
este foarte bine daca esti asistent social, inseamna ca esti in interiorul sistemului, aica toti suntem, dar tu faci pare dintr-o veriga cu potential mai mare de actiune, deci participi la imbunatatire si schimbare!
cred cu tarie, si cred ca am si argumente pentru asta, ca ne aratam mila, suntem buni cestini si ajutam intr-adevar oamenii sarmani donand prin campaniile organizate, prin voluntariat, prin sponsorizari, incurajari si alte forme, care incurajeaza activitati legale si sanatoase, atat pentru ei, cei nevoiasi, cat si pentru noi toti - societatea!
eu_logoped spune:
ups, am incercat sa scriu repde si uite ce-a iesit....
scuze pentru greselile de tipar din mesajul anterior
Natasa spune:
Eu nu mai dau bani pe strada de citiva ani, chiar cred ca e un fenomen mafiot si incurajam imbogatirea unor lepre aflate in spatele copilului/batrinului/"orbului" caruia ii dam. Putem dona intr-o mie de locuri si banii aia chiar sa faca bine, de ce e nevoie sa ne simtim generosi pe strada??? E drept, daca donam printr-un telefon sau intr-un cont nu ne vede nimeni, dar se presupune ca nu avem nevoie de spectatori cind sintem generosi, Dumnezeu ne stie oricum ce facem.
Alizee spune:
citat din mesajul lui eu_logoped ups, am incercat sa scriu repde si uite ce-a iesit.... scuze pentru greselile de tipar din mesajul anterior Andreea Nuta |
Iti poti edita ( corecta ) mesajul. Vezi ca sus la butoane ai unul sub forma de foaie si cu un pix peste ea. Da clic, iti apare mesajul si il poti corecta.
allinta
http://www.petitieonline.ro/petitie-p61234041.html
Marilena12 spune:
Nu este atat de dificl sa selectezi si sa decizi cine iti merita covrigul sau banul, dar la fel de bine poti sa-l identifici si pe cel caruia ii este foame. In afara de ceea ce ofera sistemul acestor nefericiti mai exista si ceea ce facem noi, cetatenii acestei tari pentru a nu mai exista aceasta categorie defavorizata pe strazi. Asta este o alta dimensiune, orice om are responsabilitatea morala de a face ceva pentru cei care nu se pot ajuta singuri. Si a ignora fenomenul nu e o solutie si nu inseamna nimic nici pentru societate, nici pentru cersetor, nici macar pentru tine, cel care treci in graba pe langa ei. Si da, ca sa contribui activ la imbunatatirea situatiei nu e suficient sa nu dai bani cersetorilor! Si aceasta contributie nu este o datorie de serviciu a lucratorului social ci o obligatie morala a oricarui cetatean care are posibilitatea sa faca ceva. Nu te opreste nimeni sa oferi/donezi in mod organizat si o poti face si in cazul unui cersetor, poti colecta fonduri pentru ei, poti colecta haine, poti oferi orice fel de ajutor. Insa pentru ca ai abordat numai problematica banilor, eu mi-am permis sa dezvolt in raport cu ea, fara a limita discutia. Nu toti oamenii care se confrunta cu problema prezentei agasante a cersetorilor cunosc saracia si carentele sistemului de protectie sociala si trebuie sa stie ca si aportul lor este important! Nu este atat de simplu: ”e mare greseala sa dai bani cersetorilor”. Daca privim si din alte perspective problema, realizam ca problema este foarte complexa si ca umanismul este in realitate un lux, pentru ca daca abordarea acestei probleme s-ar face dintr-o perspectiva mai umanista... nu ar mai exista atatia cersetori in tara asta!
In alta ordine de idei, generalizarea in asistenta sociala nu este indicata, pentru asta se lucreaza individualizat. Asta iti da posibilitatea sa faci diferenta intre beneficiari, sa identifici corect nevoile personale, sa realizezi strategii de lucru si un plan de interventie eficient, tinand cont de particularitatile situatiei, tot asa iti fixezi si obiective realiste si iti asiguri sansa de a avea rezultate reale. Ori realizezi ca la noi e aproape imposibil sa gasesti resursele necesare pentru asta, practic asa se explica lipsa de eficienta si asta e motivul pentru care eu am ajuns sa cred ca un colt de paine oferit cuiva de cineva din afara sistemului este extrem de important. Nu e o solutie pe termen lung, nu ne scapa de fenomen, insa o solutie pe termen scurt e mai buna decat nimic.
Marilena
Marilena12 spune:
citat din mesajul lui Natasa Eu nu mai dau bani pe strada de citiva ani, chiar cred ca e un fenomen mafiot si incurajam imbogatirea unor lepre aflate in spatele copilului/batrinului/"orbului" caruia ii dam. Putem dona intr-o mie de locuri si banii aia chiar sa faca bine, de ce e nevoie sa ne simtim generosi pe strada??? E drept, daca donam printr-un telefon sau intr-un cont nu ne vede nimeni, dar se presupune ca nu avem nevoie de spectatori cind sintem generosi, Dumnezeu ne stie oricum ce facem. |
Riscuri exista in orice forma de ajutorare, si donatiile in conturi bancare sau altfel, pot ascunde situatii nereale si dorinta unora de a insela. E bine sa analizam in masura in care se poate cand oferim bani. Unui cersetor care chiar pare a avea nevoie de ajutor, ii putem oferi si ceva de mancare. Sunt multi care se multumesc sa primeasca ceva de mancare. Eu nu pot sa trec pur si simplu pe langa un batran care plange sau vreun copil care imi cere sucul sau covrigul pe care il tin in mana.
Marilena
eu_logoped spune:
Sistemul are carente, dar dupa pararea mea, nu exista oameni IN AFARA SISTEMULUI... toti facem parte din lumea noastra, impreuna formam societatea.
exista numerele de urgenta ale directiilor pentru protectia copilului, exact pt semnalarea acestor situatii, exista campanii anticersetorie, exista donatii organizate, exista case de copii care primesc diverse ajutoare, exista posiblitatea sa contacezi o parohie pentru a-ti indica oamenii cei mai nevoiasi, in caz ca ii poti ajuta cu ceva, exista voluntariat,exista produse confectionate de beneficiarii sistemului de protectie si ii ajti cumparandu-le, si inca multe altele exista....
le putem exersa si dezvolta asa incat sa devina solutii pe termen lung, in loc sa alegem calea simpla de a le arunca un banut in palma....
anaemi spune:
citat din mesajul lui Marilena12 Am uitat sa spun: sunt asistent social, lucrand cu cersetorii am invatat sa nu-i mai cataloghez pe toti drept raufacatori buni de dus la politie si am avut ocazia sa aflu cat de importanta este pomana noastra pentru unii dintre ei. Marilena Blogul meu |
inr-adevar sunt destui care chiar au nevoie de ajutor, insa cei mai multi (cred) fac asta din comoditate (la ce sa munceasca?)sa-si intregeasca veniturile,etc. Si tocmai din cauza celor din urma cei care au intr-adevar nevoie nu mai primesc mila noastra.
Nu mai zic de cei care ne inseala zicand ca au pe nu stiu cine la morga si ca sa-l scoata are nevoie de nu stiu cate sute de roni. Zic asta ca in decurs de vreo 3 luni sotul meu a avut doua "cazuri" din astea si din pacate nu s-a invatat minte (tocmai ieri a venit unul de o anumita natie la el cu o poveste din asta si el s-a lasat pacalit ...IAR si i-a dat 50 roni .Apoi i-a zis altcineva din spitalul unde lucreaza sootul meu ca tocmai ii daduse persoanei respective 100 roni, dupa care respectivul cu cersitul s-a intors iar la sotul meu si i-a mai cerut 80 roni (bineinteles ca nu i-a mai dat))Deci numai de la doua persoane , intr-un tip f scurt a facut 150 roni + ce i-o mai fi dat pe cine a mai pacalit. Pai astia castiga in cateva minute cat poate castiga un om, care munceste de se speteste ,poate intr-o luna si mai bine de zile.
Ana & Filip (06.03.2007) & Anastasia (03.08.2008)
Dragostea [...] toate le sufera, toate le crede, toate le nadajduieste, toate le rabda.
Dragostea nu cade niciodata...
UnPacatos spune:
Eu propun alceva: nu le mai dati bani, dati-le ceva de mancare.
Mi s-a intamplat sa am la mine cate un corn, o ciocolata sau napolitana, o banana. Alea le dau cu placere unor cersetori care nu au acea atitudine agresiva care te face sa te gandesti "unde or fi si gardienii aia publici sau politia acum?"
eu_logoped spune:
dar in nici un caz tigari!!!
sunt copii care cer si asta daca te vad cu pachetul in mana!!!