Un baietel rasfatat (3)
Raspunsuri - Pagina 11
Laura25 spune:
Neata
Vin iar cu 2 probleme concrete la care va rog sa imi dati niste sfaturi/idei.
Fata mea are la 4 ani jumate 97cm si 13kg. E mica de cand o stiu, e slaba (nu scheletica), dar plina de energie si mult mai rezostenta la boli ( are la activ doar o varicela si cateva viroze fara complicatii, febra a facut la o singura raceala si a luat doar o data antibiotic). Acum, problema e ca avem cateva saptamani bune de cand mananca putin si f, putin. Ia cateva linguri de mancare, apoi zice ca s-a saturat si isi cauta de joaca, refuza si sa stea la masa. In vacantza din noiembrie am aflat ca la gradinita ingrijitoarea tipa la ea (de fapt d-na in cauza are o voce mai stridenta si are mania de a insista sa acopere prin ridicarea vocii 26 de copii) si o pune sa manance tot, dar ei ii vine sa vomite. M-am dus si am vorbit cu educatoarele, asistenta si ingrijitoarea in cauza si le-am rugat sa nu o mai preseze. Sa o lase sa manace cat vrea/poate, sa ii atraga atentia doar daca se ia cu joaca si uita ce are de facut, dar sa nu forteze nota cu ea. Ingrijitoarea mi-a zis ca daca nu ar insista, bianca mea nu ar manca deloc si ei ii e frica sa nu i se faca fetei rau ca sta cu stomacul gol.
Acasa, eu (desi sunt f. necajita din cauza mancatului ei) incerc sa nu o presez, o las sa manace mai ales ce stiu ca ii place ei mai mult, incerc sa o atrag la masa, dar ajung si la amenintari ca nu primeste desert sau nu o mai las la desene. Mai greu e sa il conving pe taica'su sa nu tipe la ea, pt ca lui i se pare ca e f. mica si ca o sa ramana asa mica si o sa se imbolnaveasca daca nu manaca.
No, acu eu ma lupt cu d-nele de la gradi , cu al meu sotz ... si cu mine insami sa nu presez copilul. Dar totusi, copilul asta cum ar trebui ajutat/stimulat sa manance un pic mai mult? Am luat o trimitere de la pediatru si ma duc zilele astea sa ii fac niste analize, sa indepartez o cauza medicala a problemei ei cu mancatul.
a doua problema e cu baiatul care vrea sa se imbrace/dezbrace singur (ceea ce e n lucru admirabil si de lauda), dar nu lasa pe nimeni sa il ajute deloc, cu nimic. Si ajungem la crize de isterie din partea lui, nervii nostri pe bigudiuri, ca are capse, curea, fermoare pe care nu poate sa si le incheie singur, dar nici pe noi nu ne lasa sa il ajuta. O faza de asta a fost ieri cand si-a ales o bluza cu capse pe umar si o pereche de blugi cu o curea pe care si eu o inchei greu. Noi ne grabeam ca trebuia sa ajungem undeva la o anumita ora si el era 'dezlanat' toatal la haine, tipand si plangand ca sa nu ne apropiem, sa nu punem mana deloc pe el, ca el nu vrea ajutat. Am ajuns de la vorbt calm, incercat sa ii arat de al distanta cum sa se incheie singur, la tipat din toate partile (si el si noi), el lovit pe mine, eu tipat la el, el tipat si lovit la mine, eu plans 10 minute inchisa in baie, amenintat ca nu mai merge nicaieri, ca ramane cu mine acasa, el plans, eu plans, intr-un final a acceptat sa isi ia alta bluza si alti panataloni, dar tot a mai plans un pic ca am pus mana si i-am inchis nasturele de la panataloni.
Probabil ca marea problema e la mine, ca eu simt ca cedez si sunt la capatul rabdarilor.
Am scris o gramada ... multumesc anticipat pt sfaturi concrete, nu teorii, ca la teorie sunt si eu f tare ...
Licitatie pentru tricou 'Dependent DC' - salvati o viata!
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Fotografiile noastre
Filmulete cu shtrumphi
Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
cristi_2003 spune:
laura-problema cu mancatul am inteles ca e de putin timp? poate e doar o perioada, si eu am perioade scurte cand nu imi e foame, cand imi ajunge o masa mica pe zi, pur si simplu nu imi e pofta, chiar daca este ceva ce imi place mult de tot.
acuma vedeti voi ce spune si pediatrul
Eu am fost tot timpul un copil lung si slaaaaab - pana in clasa a 8a cand m-am ingrasat brusc (si prea mult). in general era mai interesant sa ma joc decat sa mananc - sau plecam cu felia in curtea blocului.
daca nu e anemica - las-o sa manance cum vrea ea.
de imbracat nu stiu
Laura25 spune:
Nu e chiar recent. Are cel putin de 6-7 saptamanai de cand o tine asa. Acum astept sa ii fac analizele, sa inlatur eventuale probleme medicale.
Licitatie pentru tricou 'Dependent DC' - salvati o viata!
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Fotografiile noastre
Filmulete cu shtrumphi
Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
natalia_nica spune:
Laura, faza cu imbracatul se petrece identic la noi, Denis nu accepta nici un fel de ajutor. La inceput ma enervam si eu, dar mi-am impus calmul, acum il las sa se chinuie cat vrea, sa-si inchida nasturii/capsele/fermoarul daca/cat poate. In general eu nu-i cumpar haine cu prea multe accesorii din-astea si ii e ceva mai simplu. Iar asta se intampla de cand l-au invatat la gradinita cum sa-si traga o bluzita pe cap si unde sa bage manutele, iar el probabil ca a fost incantat ca poate.
Iar cu mancatul fetitei, f bine ca mergeti la dr, probabilitatea unei anemii trebuie inlaturata. Iar daca e anemica, se rezolva, deci tot bine e ca mergeti la dr. Si lui Denis tocmai ce i-am descoperit o mica anemie, interesant e ca el mananca fara probleme, doar ca nu tot ceea ce trebuie (adica f putina carne si fructe).
Sanatate!
Mami de Denis (17.06.2006)
Alizee spune:
Laura, la fetita, ar putea fi 2 cauze ale lipsei poftei de mancare : 1. faptul ca sunt obligati copiii la gradinita sa manance
2. ar putea avea paraziti intestinali.
Insistenta baietelul sa se imbrace singurel este rodul persuasiunii educatoarelor de a-i convinge pe copii ca sunt mari si ca nu au nevoie de ajutorul adultilor la imbracatul hainelor.
allinta
Qamar spune:
Laura, sunt curioasa si eu ce raspunsuri vei primi
Bia are 102cm/15 kile insa mananca la limita...Ea nu a fost niciodata f mancacioasa insa in ultimul timp ia 3-4 lingurite din orice si apoi gata; eu sincer am impresia ca se plictiseste mancand si ca ar prefera sa faca altceva, insa are zile in care mananca doar atat: un bol mic cu cereale dimineata, la scoala- MAI NIMIC, cateva guri din masa de pranz acasa si o feliuta de paine cu almette-de ex- seara. Si ea este fff energica, aproape fara momente de pauza insa pe mine ma innebuneste mancatul asta...
OK, inteleg ca la scoala nu mananca, desi au gustare si masa principala, variate si fff bune (testate si de mine), dar nici acasa....?E sanatoasa, e OK, nu o forteaza nimeni sa manance, ii gatesc destul de variat (cat ma lasa imaginatia:-D ), mancam impreuna...si totusi dupa cateva guri ea vrea sa plece de la masa...
Pana acum nu i-am dat nimic de stimulare a apetitului, de fapt eram destul de impotriva...insa acum nu stiu ce sa mai fac...
help
www.bebelissimo.com/" target="_blank">*Bebelissimo*
Alizee spune:
Noe, eu cred ca ar fi bine sa ii duci caca pt coproparazitologic, pipi pt urocultura si sa faca niste analize de sange, printre care si sideremia.
La fel si Laura.
allinta
ymca spune:
despre mancare
la noi functioneaza foarte bine urmatoarele:
1. picnic - ne punem o patura in sufragerie, cu un cosulet cu paine, farfurii, furculite, etc - exista niste rucsaci speciali pentru picnic, cu de toate acolo. si pe patura mancam felul 2 (supa, ciorba nu prea se poate), mancam sandwich-uri, admiram natura, ne mai jucam, dar in principiu e cool sa mananci pe covor. plus ca noua ne place sa fim bronzate, deci in acelasi timp facem si plaja.
2. la restaurant- eu din cand in cand, cu copilul 1 asezat in scaunul de masa si copilul 2 asezat pe un alt scaun din bucatarie, sunt picolita. si vin cu un carnetel, le spun ce avem in meniu, si ele comanda. am sort de bucatarie, un creion dupa ureche si notez, rup foaia din carnet si le-o las pe langa ele; ele mesteresc pe hartie, eu le vorbesc cu Si, domnisoara/ doamna ce mai doreste? Va aduc si un pahar cu apa inainte? Avem in meniul de azi si specialitatea bucatarului, care bineinteles coincide cu ce avem gatit in ziua aia in casa. Le aduc pompos, in castroanele loc obisnuite, meniul restaurantului. La final le aduc nota, si ele imi platesc ori in jucarii, ori cu ceva ajutor. Le place sa manance la restaurant si jocul prinde f bine.
3. marul il mancam numai de pe scobitori; avem casa plina de scobitori
4. nu am rabdare sa fac tot felul de flori din mancare sau alte minunatii, deci noi traim cu picnic, restaurant si scobitori - dar numai meniul casei. nu gatim in nestire, sa avem zece feluri de mancare.
despre imbracaminte
1. alegem cu o seara inainte hainele: oferim 2 alternative si alege din cele 2 una.
2. eu sunt organizata si daca stiu ca trebuie sa ajung undeva la o anumita o ora, incep operatiunea imbracarea mult mai devreme. eu raman la urma.
- deci incep mai devreme, le las sa se imbrace singure, cum vor, cu hainele alese inainte prin metoda de mai sus, iesim dezlanate pe usa, coboram scarile, si, inainte de a intra in masina, sau in fata blocului, facem ultimele retusuri. afara, la aer curat, toata lumea e mai cooperanta. si finalizam acolo procesul.
sper sa ajute ceva de aici si mult succes.
ymca spune:
am uitat sa precizez: picnicul e o data/saptamana, restaurantul e la cerere, pentru ca se organizeaza mai usor. in principiu, un restaurant merge cam de 2 ori pe saptamana. si asa cum sunt copiii, ma privesc cu incantare de fiecare data, de parca ar fi prima oara cand sunt picolita. pur si simplu se uita extaziate la gesturile mele, mai aduc ele completari daca-mi uit replicile sau ritualul.
deci cu 3 pranzuri din 7 merge saptamana.
la micul dejun bem in principiu lapte, o cereala, nu insistam.
pentru cina, declansatorul principal este tatal. cand apare el cu o farfurie plina in sufragerie, se declanseaza foamea in toata lumea. si atunci eu sunt cu montatul. masa mica a lor de joaca, scaunelele, castronelele si toata lumea mananca ce mananca tata.
mai nou, le place sa manance din seturile lor de jucarie, alea cu cescute, farfurii din plastic. si le servesc in alea.
mereu cumpar castronele la fel, le dau impreuna cu o poveste, in general in fundul castronului sunt niste personaje pe care trebuie sa le vedem la final, ori asta nu se poate daca nu mancam tot. avem un catel pe care trebuie sa-l descoperim mereu, ca altfel se ineaca cu mancarea noastra.
nu joc joculete de tipul avionul, nu distrag atentia de la ce mananca.
mai nou, ca observatie persoanala, mananca mult mai bine cand nu sunt eu in preajma lor. asa ca montez masuta cu scaune, duc tot in sufragerie, servetele, etc si plec in bucatarie. mai spal un vas si ele ma striga daca au nevoie de ceva...daca stau langa ele, una vrea sa o hranesc, alta se ridica sa mai ia o jucarie. asa, singurele mananca, se ajuta una pe alta, mai dau pe jos si se parasc, se mai bat. aud zgomotele pe care le fac si intervin daca e cazul. mentinonez ca noi suntem de aproape 2 ani una si aproape 4 cealalta.
natalia, multumesc mult