Noi cum stim?
Raspunsuri - Pagina 3
danielag spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Adina Iulia Daca sotul verisoarei lucreaza la un distribuitor de medicamente (si nu la un producator), atunci...chiar ca nu are absolut nici o legatura excursia farmacistei in Caraibe cu recomandarile ei. Incentive-urile distribuitorilor pentru farmacii se refera strict la canalizarea achizitiilor catre acel distribuitor - targetul este o anume cifra de afaceri (adica sa cumpere de la el si nu de la competitorul lui)- dar in majoritatea cazurilor farmacistele nu sunt conditionate ce medicamente sa cumpere, deci ele cumpara ce ar fi cumparat de la oricine altcineva. |
In cazul asta nu e vorba de o conditionare directa, dar tot e una indirecta. Atunci cand pentru farmacie bonusul e dat de atingerea targetului (i.e. valoarea achizitiilor de la distribuitorul X), farmacistul/farmacista tot va avea un "incentive" sa iti propuna sa iei aspirina de la distribuitorul X in defavoarea celei de la Y (pe care tu poate vrei sa o cumperi si e mai ieftina) pentru ca o are in stoc si trebuie sa o vanda. Ca doar trebuie sa faca ceva cu stocurile , nu le cumpara doar pentru valoarea bonusului de la distribuitor.
Daniela
A_Iulia spune:
Daniela, distribuitorii sunt companii locale romanesti ce se aprovizioneaza de la producatorii locali si din import - deci se presupune ca ei au toata gama de produse necesare unei farmacii, de la toti producatorii. (Ok, o fi utopic, nu au 100% prortofoliu produse inregistrate pe piata)
Si inca ceva: evident ca este o afacere, nici una din companiile implicate (producator, distribuitor, farmacii) - nu este non-profit. Deci toate verigile lantului trebuie sa aiba profit, altfel inchid firma si pleaca acasa.
danielag spune:
Eu nu cred ca cineva e atat de inocent incat sa-si inchipuie ca medicamentele sunt produse/distribuite de companii non-profit .
Dar faptul ca un distribuitor are toata gama de produse tot nu vad cum face sa fie evitata situatia de care spuneam. Daca bonusurile sunt pe valori achizitionate, ca si farmacie, cu cat cumperi medicamente mai scumpe inseamna ca atingi targetul mai repede si/sau intri in alta transa de target. Daca reusesti sa si vinzi medicamentele respective, se cheama ca ai prestat si serviciul catre populatie (care a primit paracetamol sub forma de pliculete de Coldrex la 28 lei/cutia in loc de pliculete de Fervex, de exemplu, la 13 lei/cutia sau in loc de pastile obisnuite de paracetamol de 5 lei/cutia) si se cheama si ca ai cumparat, incasat bonus, vandut mai departe . Toata lumea e fericita, mai putin cel ce scoate bani din buzunar pentru medicamentul respectiv, daca ar fi putut sa cumpere acelasi lucru (aceeasi substanta activa - deci aceleasi efecte) cu bani mai putini.
Daniela
A_Iulia spune:
Oh da, asa e, dar oricum interesul farmaciei este sa vanda produsul cel mai scump!
De ce? Simplu. Mai ales pentru OTC (produsele fara prescriptie medicala), farmacia incaseaza 100% din pretul produsului, spre deosebire de medicamentele compensate, la care isi recupereaza banii (de la stat) in 90-120 zile si care reprezinta o reala problema pentru lantul prodcator-distributor-farmacie.
Pentru cash-flow, evident ca farmacia va prefera sa vanda produsul mai scump.
Al doilea motiv ar fi adaosul - care se aplica procentual (nu exista adaos fix valoric). Procent dintr-un produs mai scump devine automat mai multi bani, deci farmacia castiga mai mult la un produs mai scump decat la unul mai ieftin.
Deci in oricare din situatii, cu sau fara incentive-urile distribuitorilor, farmacia va oferi produsul scump.
Dar chiar si la produsele cu prescriptie, generice, cam aceeasi regula se aplica. Pentru ca statul compenseaza doar o parte din produs, restul il achita pacientul. Interesul farmaciei este sa btina de la pacient un co-payment cat mai mare, din aceleasi motive (cash-flow, % de adaos etc).
Fomalhauti spune:
Acum un an-doi eram intr-o farmacie. Tipul din fata mea a rugat-o pe farmacista sa-i recomande niste vitamine. Farmacista a recomandat. Si atunci tipul a spus ca este reprezentantul firmei si a scos o pereche de manusi de piele si i-a spus farmacistei ca este un cadou pentru ea ca a recomandat intai si intai produsul respectiv....
ilse spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Fomalhauti Acum un an-doi eram intr-o farmacie. Tipul din fata mea a rugat-o pe farmacista sa-i recomande niste vitamine. Farmacista a recomandat. Si atunci tipul a spus ca este reprezentantul firmei si a scos o pereche de manusi de piele si i-a spus farmacistei ca este un cadou pentru ea ca a recomandat intai si intai produsul respectiv.... |
ce sa mai, o adevarata nebunie...si daca zicea altceva, ce facea, scotea pistolul?
eu si 3 banditi: ilse(1.01.2004), sven(1.01.2006) si thor(1.07.2008)
nelia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Adina Iulia Este pacat sa ajungeti la leacuri babesti - poate ca ele functioneaza in unele afectiuni minore, insa nu puteti trata bolile grave fara medicamente. sper totusi sa va pastrati ratiunea cand alegeti sa urmati sau nu recomandarea unui medic/farmacist si sa luati in considerare . |
Pai tocmai de acest sfat al profesionistului este vorba... Bineinteles ca leacurile babesti nu functioneaza in afectiunile grave si avem nevoie si de medicamente. Dar eu ma refeream tocmai la aceste afectiuni minore sau la anumite boli de sezon care sint prevenite cu vaccin dupa vaccin, nu cu scopul de a ne ameliora sanatatea, ci de a face bani... Ani de zile in partea asta a lumii si cred ca in toata lumea, s-au trata virozele la copii, de la 0 la 2 ani chiar, tusea cu care vin acestea, cu siropuri special inventate si produse pentru a le trata... pina cind s-a constatat ca sint o gramada de afectiuni secundare ale acestor banale siropuri din cauza substantelor bagate in el. Scandal mare, s-au revoltat parinti si chiar medici, au scos unele de pe piata, altele au ramas, dar medicii nu se mai baga sa le recomande... si aproape s-a ajuns la concluzia pe care babele noastre o stiau de mult: o viroza, o raceala nu se trateaza cu medicamente, ci cu ingrijire naturala (citrice, ceaiuri, odihna, imbracat mai bine etc.). Cel putin in Romania, inca se da antibiotic pentru viroze, si nu vorbesc de complicatii, te ingrozesti cind vezi prescriptia de medicamente pentru un copil mic atunci cind acesta raceste.
Problema este ca daca tu, ca parinte, nu te informezi, si ai incredere oarba in doctor si in farmacist, bagi in copil medicamente atunci cind nu e cazul, dormind linistit ca doar stiu ei ce fac, nu? Si pam! - un scandal mare si mai afli peste citiva ani ce i-ai facut cu minuta ta propriului copil!
Chiar si banala vitamina C pastile aduce cu sine o gramada de neplaceri, si nu cred ca e vina ei si pur si simplu din cauza substantelor bagate in ea. Daca va uitati pe produsele pentru bebelusi - cereale, borcanele, lapte praf - veti vedea cam aceeasi lista luuunga de ingrediente care, dupa o lunga analiza, ajungi la concluzia ca nu sint chiar indicate unui biet bebelus de 0,6,12 luni.
Ani de zile nu mi-am pus problema ca cei care le fac si le recomanda au alt interes decit acela de a-mi hrani copilul si de a-l ajuta sa creasca frumos si sanatos! Ei, uite, ca nu-i asa! Mai sint si alte interese la mijloc, firesti pina la un punct, dar nu atunci cind trec inaintea sanatatii copilului meu. Si, din pacate, cel putin in ultimii ani, aceste interese financiare din domeniul medical si farmaceutic, incepind cu felul in care isi obtin diplomele unii si pina la aprobarea si producerea medicamentelor, punerea lor pe raft si recomadarea de catre cei care sint platiti sa aiba grija de sanatatea noastra, au trecut mult, mult prea mult in fata.
Citat: |
citat din mesajul lui XIO Asa este peste tot in lume si nu doar in domeniul medical. Cine da mai mult are beneficii. Nu este vorba de inselat , ca sunt tot medicamente care au primit aprobarea pt. a ajunge pe piata, este vorba de o lupta a companiilor farmaceutice. |
Aici sint de acord cu tine, asa este: toata lumea si toata viata noastra a ajuns o afacere. Nu cred ca nu este vorba de inselat, pentru ca problema apare nu de la concediile farmacistilor, ci tocmai de la aceste aprobari, eu in astea nu am, nu mai am incredere. Pentru ca se aproba prea usor medicamente netestate suficient (datorita intereselor financiare despre care vorbeam), unele dintre ele chiar cu efecte secundare (care se descopera in ani, datorita acelui 1 nenorocit la o mie sau zece mii sau un milion - acela exista, si daca nu esti tu sau copilul tau, e in regula, dar problema este ca nu stii niciodata acest lucru atunci cind primesti reteta, cumperi medicamentul si il inghiti sau il dai copilului tau, de buna voie si nesilit de nimeni, la recomandarea medicului). Pentru acest medicament aprobat cu usurinta, se bat producatorii ca sa obtina dreptul de productie, apoi fiecare producator vine cu lista lui de erori din cauza modului in care o fac (si din nou a unor interese, nu mai spun de care), si abia dupa aceea ajungem la medici si farmacisti. Stiti vorba aceea, pestele de la cap se impute... faptul ca si la coada se pleaca in concedii si in croaziere sau se poarta manusi de piele, asta devine deja o problema secundara si, cu putina vointa, rezolvabila.
A_Iulia spune:
Documentatia necesara inregistrarii si obtinerii autorizatiei de punere pe piata a unui medicament este foarte laborioasa. Poate din afara pare ca nu, dar in realitate este un domeniu bine reglementat.
Din punctul acesta de vedere, eu am cele mai mici griji referitoare la produsele farmaceutice.
Cred ca marii dusmani se afla in produsele alimentare - care se pot comercializa fara nici un studiu sau analiza. Puteti include aici produsele de gen vitamine, minerale etc, comercializate ca suplimenti alimentari.
Ar trebui sa se inteleaga ca practicile din domeniu ne scot noua, ca pacienti mai multi bani din buzunar, dar oferindu-ne produse echivalente, deci nu exista implicatii negative asupra sanatatii, ci doar asupra buzunarului. Practicile astea sunt oarecum incurajate de stat, care are grija de buzunarul sau (prin legislatia existenta), dar nu si de buzunarul pacientului.
Fomalhauti, tipul acesta de incentive se numeste "clientul misterios". Farmacista este recompensata daca a recomandat produsul corect. La fel, nimic rau pentru pacient, ca doar nu-ti recomanda vitamina A daca te doare capul, ci iti recomanda ceva potrivit. Doar ca iti poate recomanda produse mai scumpe (dar oricum am explicat deja ca farmacia are tot interesul sa-ti recomande cele mai scumpe produse...)
XIO spune:
SE fac si aici niste confuzii ca la topicul cu bietul bebelus ars.
NU va ganditi ca daca o firma farmaceutica plateste o farmacie , un medic , sa propuna produsele lor inseamna ca daca nu ai nimic si te duci la medic te indoapa cu nu stiu ce . Hai sa nu fim paranoici.
Asta inseamna ca daca eu sunt ginecolog si vin la mine 3 femei fara vreo problema medicala pt. a le prescrie anticonceptionale, fara vreun risc de a dezvolta o complicatie in timpul "tratamentului" , le recomand la toate Yasmine in loc de Mercilon spre exemplu ,ambele de aceeasi concentratie.
daca sunt dermatolog si vine o femeie cu acnee la mine ii recomand prima oara produsele de la Iwostin si in cazul in care nu au efect recomand altele.
daca sunt farmacista si-mi cere cineva Vitamina C dau de la firma Georgescu si nu de la firma Ionescu.
***Fur is for petting**
http://www.xfactor.ro/#tp (produse eco)
http://www.adoptiicaini.ro/adoptii-virtuale/
http://www.adoptiipisici.ro/adoptii-virtuale/
http://freecycletm.ecosapiens.ro/
http://accesoriisihaine.blogspot.com/
http://www.4animals.ro/ajuta.html
crinuta spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Deus azi, mi-a povestit o verisoara cum sotul ei care este reprezentant al unei firme ce vinde medicamente discuta cu o farmacista de vremurile cand au fost impreuna in Venetia - ca bonus fiindca cumpara produse de la firma lor!! faza la care farmacista ii spune ca asta-i nimic ca deja a fost in Dubai si in nu stiu ce insule, excursii oferite de alte companii! Toate bune si frumoase, sa-i fie de bine ca se plimba, dar noi de unde stim ca ea(farmacista) ne recomanda medicamente bune sau ne recomanda medicamente doar fiindca firma X ii plateste concedii mai spectaculoase? La fel mi-a spus ca este si cu multi medici de familie care primesc atentii sa recomande/scrie retete pt medicamente de la o anumita companie! Totusi nu exista nici un fel de bun simt? Chiar este doar o afacere? daca intr-o zi viata iti intoarce spatele...prinde-o de fund! http://oscarfriends.wordpress.com/ devii ceea ce practici www.de-azi.ro putere...pentru cine crede ca nu mai poate! http://www.youtube.com/watch?v=flRvsO8m_KI http://community.webshots.com/user/Deusphoto |
Nu doar ca este o afacere, dar este una dintre cele mai mari din lume..
Crinuta si Rayan
Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!
www.youtube.com/watch?v=4L0eM4tODYc" target="_blank">Asculta