Un baietel rasfatat (2)
Raspunsuri - Pagina 12
freedelia spune:
D-l Goe nu respecta libertatile celor din jur. Si da, am vazut multi parinti care nu considera ca e important sa isi invete copiii acest respect. Adica ii amuza cand copilul lor prunca cu noroi intr-un trecator, cand bate un animal, etc, etc. Nici o legatura cu AP.
Consecinta este ceva ce decurge natural din fapta. Adica, intazii la serviciu si ma da afara (nu mai am bani de mancare). In cazul copilului, nu se imbraca la timp, intarziem la ziua prietenului lui si pierde din fun, sau intarziem la scoala si pierde timpul de joaca dinainte de inceperea orelor. CONSECINTE.
Daca as intarzia la serviciu, nu mi-ar zice seful ca azi nu am voie sa beau cafea, nu??? La fel cum nici eu nu ii zic copilului ca pentru ca nu se imbraca sa plecam la scoala, nu mai are voie la calculator...
Cat despre tipat -- daca se intampla zilnic, atunci mama are o problema si trebuie fie sa schimbe comunicarea, fie sa ia un calmant...
23+, John (11 Martie 2004), Jodie (16 Martie 2006)
POZE
ilse spune:
Ok, dar as vrea si eu sa stiu cum se face ca aceasi mama, cu acelasi comportament are 3 copii diferiti...eu in cazul asta...deci sa inteleg ca totusi ceva nu se leaga, mai conteaza si caracterul copilului, mai conteaza si mediul, stiu eu presiunea societatii, d-astea...ca altfel nu-mi explic.
Daca abordarea naturala ar fi leacul universal sa zic pentru orice tip de comportament al unui copil, nu-mi explic de ce la unii(copii ma refer) merge si la altii nu.
Zic si eu in general, ca personal, sincer ma descurc si ma inteleg cu ai mei 3 de minune, desi sunt extrem de diferiti:)).
eu si 3 banditi: ilse(1.01.2004), sven(1.01.2006) si thor(1.07.2008)
conchita spune:
Soleil, nu il iei de la tobogan, ca nu e eficient, nu invata nimic. in felul asta, nu-i oferi solutia, ci ii confisti problema si ii adaugi si probleme in plus: neintelegerea ta fata de el, conflictul nerezolvat cu emotia proprie, conflictul cu ceilalti, frustrari in plus. nu stiu ce merge la copilul tau, dar la copilul meu merge dragostea ca preventie si model. prin urmare, copilul meu nu a revendicat niciodata toboganul pentru sine si nu a impins nici un copil sa intre in fata. cand intra alt copil in fata, copilul meu pleaca in alta parte, tot razand, tot fericita, nepasatoare de bullismele altora. nu este atasata de obiecte, jucarii, tobogane, ci de oameni. ok, o sa spun povestea cu toboganul, e necesara:
acum vreo luna eram in parc, la "tobogane", sonia se distra prin tunelele care este, se juca cu alti copii de-a baba oarba. vine un baietel mai mare in fuga si incepe sa-i impinga pe aia mai mici sa intre el in tunel. sonia pica prima la pamant. pana sa ajung io la ea sa verific daca s-a lovit, ea era deja in picioare si s-a dus la baietelul ala, l-a imbratisat si l-a intrebat: little boy, you upset? what's apenin'? where's your mommy? let's find your mommy. pai mi-au dat lacrimile instant de emotie si de dragoste pentru sonia. daca AP are nevoie de o varianta oficiala pentru eficienta, donez povestea asta, este exemplara.
denizel spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Adela99 da' am o curiozitate :) si tatzii is AP? |
Cu multa dragoste si intelegere , cu AW (attachment wifeing ), incepe sa se descurce destul de bine .
In rest, ascultati ce zic Sabina si Conchita si Anca_a, ca le zic bine de tot :).
Un singur comentariu am, referitor la
insa un copil lasat sa descopere singur (ghidat din umbra, bineinteles ca e nevoie sa specific asta) ce este Binele in sine si Raul in sine, sa le internalizeze si sa le respecte indiferent de prezenta adultilor, va fi mai puternic, mai independent, mai curajos. acest copil va refuza sa comita raul DIN CONVINGERE, pentru ca intelege, nu DIN FRICA de pedeapsa |
Exista copii in viata carora sunt bifate toate aceste conditii, dar, cand si cand, chiar daca stiu ca fac ceva rau, pur si simplu fac raul acela :).
De ce?
Habar n-am!
Nici ei nu-si explica :).
Pur si simplu cresc :).
Am tinut sa spun asta ca nu cumva parinti care incep AP sa fie descurajati de acest tip de comportament si sa dea vina pe AP, eventual sa revina la pedepse si metode "clasice".
Protest
Recunosc ca ma jucam odata cu fetita la nisip si a venit o alta fetita sa se joace cu noi. Avea peste 3 ani, s-a asezat in fund in nisip, moment in care i-am vazut pampersul si toate cele (la copiii mai mari dispar colaceii de pe picioare, pamperul nu prea mai are pe ce sa stea), avea si nisip in pampers, recunosc ca am avut o reactie in stomac, fetita vorbea foarte bine, parea sanatoasa.
Cand de fapt categoria copiilor care mai folosesc pampersul la 3 ani este clar minoritara si pentru parintii lor imi pare rau daca au incercat si nu au reusit iar daca nu au facut nimic mi se pare condamnabil.
conchita spune:
citat din mesajul lui ilse Ok, dar as vrea si eu sa stiu cum se face ca aceasi mama, cu acelasi comportament are 3 copii diferiti...eu in cazul asta...deci sa inteleg ca totusi ceva nu se leaga, mai conteaza si caracterul copilului, mai conteaza si mediul, stiu eu presiunea societatii, d-astea...ca altfel nu-mi explic. Daca abordarea naturala ar fi leacul universal sa zic pentru orice tip de comportament al unui copil, nu-mi explic de ce la unii(copii ma refer) merge si la altii nu. Zic si eu in general, ca personal, sincer ma descurc si ma inteleg cu ai mei 3 de minune, desi sunt extrem de diferiti:)). eu si 3 banditi: ilse(1.01.2004), sven(1.01.2006) si thor(1.07.2008) |
Ilse, Ilse, dar AP nu da solutii si nici panacee universale. AP e un principiu de viata caruia i se zice intamplator AP. Ap nu e o teorie inventata, ci un mod de viata redescoperit.
s-a mai spus de multe ori ca ideea e sa fii empatica fiecarui copil si sa-i gasesti calea individuala de abordare. normal ca atunci cand ai 3 copii, trebuie sa fii 3 mame intr-una singura, ceea ce este mult mai dificil. dar nu poti fi empatica unuia, hitler cu altul si mama indiferentei cu al treila, corect? empatia e cuvantul de ordine, alta regula nu exista. empatia inseamna dragoste. nu exista modele de conduita specifice in AP, doar discutii intre parinti pe cazuri concrete. solutiile specifice le gaseste fiecare parinte in inima sa, bazat si pe experienta, si pe educatie si informatie, si pe discutiile cu alti parinti. dar nimic nu e mai important decat cunoasterea propriului copil, conectarea la copil e ghidul.
conchita spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui denizel Un singur comentariu am, referitor la
Exista copii in viata carora sunt bifate toate aceste conditii, dar, cand si cand, chiar daca stiu ca fac ceva rau, pur si simplu fac raul acela :). De ce? Habar n-am! Nici ei nu-si explica :). Pur si simplu cresc :). Am tinut sa spun asta ca nu cumva parinti care incep AP sa fie descurajati de acest tip de comportament si sa dea vina pe AP, eventual sa revina la pedepse si metode "clasice". |
asta se intampla la varste mici, cand nu isi pot controla impulsul, desi au constienta a ceea ce fac. nu mai stiu cum e la varste mai mari, ca n-am ajuns acolo inca. dar am citit ca pe la 2-4 ani, un copil poate sa sparga un obiect, de pilda, in timp ce-si spune singur "nu sparge vaza asta, nu e bine, nu nu nu", si totusi zbang.
denizel spune:
uitam...
sa-i spui copilul pe ton calm, eventual zambindu-i, ca urmeaza sa primeasca o pedepasa, mi se pare absolut terifiant si de o mie de ori mai umilitor si inspaimantator decat o ratzoiala. Brrr, parca-i o scena din Chucky .
Protest
Recunosc ca ma jucam odata cu fetita la nisip si a venit o alta fetita sa se joace cu noi. Avea peste 3 ani, s-a asezat in fund in nisip, moment in care i-am vazut pampersul si toate cele (la copiii mai mari dispar colaceii de pe picioare, pamperul nu prea mai are pe ce sa stea), avea si nisip in pampers, recunosc ca am avut o reactie in stomac, fetita vorbea foarte bine, parea sanatoasa.
Cand de fapt categoria copiilor care mai folosesc pampersul la 3 ani este clar minoritara si pentru parintii lor imi pare rau daca au incercat si nu au reusit iar daca nu au facut nimic mi se pare condamnabil.
gioto spune:
Conchita ,asa iti place sa le rastalmacesti dupa bunul plac ..nu era vorba nici de coronite la scoala, nici de care copil e mai 'tare ', nici de gura lumii, alte cate mestesugit inventate si puse-n carca mamelor care nu sunt AP .Ca sa fiti 'consecvente 'in aplicare teoriei AP trebuie sa gasiti si-o educatoare AP si-o inavatatoare AP; asta era ideea cu cele 2 lumi diferite ...in sensul sa nu-i toace la cap , sa nu-i pedepseasca, sa-i lase sa invetze din CONSECINTE ..Sper ca din aceste consecinte sa nu sufere si altii..
Intrebare :daca consecinta in cazul celor 11 galetzi aruncate pe jos in baie era : pe la galeata 4 , venea vecina si se plangea de infiltrarea apei in tavan , atunci ce faceatzi? Erati fericite ca a inatzat copilul din 'consecinte', fara a-i explica si a-l pedepsi , nu?
Laura25 spune:
Studiu de caz: B si R, 4 ani, frati.
B coloreaza cu o carioca roz. R ii spun "B, da-mi carioca sa desenez aici pe Cici". B:"Nu". R:"Hai da-mi!
B:"NU!" R(enrvat):"tu nu auzi, da-mi carioca, ca imi trebuie."
B (eventual mai scotand si limba):"Num nu ti-o dau. colorez eu acum"
R smulge carioca din mana lui B, sau (daca B o tine bine si nu reuseste sa o ia), ii arde o palma.
Specificatii: Mama nu loveste copii, deci R nu a invatat pocnitul de la mama. Mama a facut deja bataturi la limba in 'tz' situatii similare spunand ca R sa roage frumos, sa astepte, sa ia alta carioca, iar B sa nu se mai strambe si sa nu mai scoata limba.
Mama cum ar trebui sa intervina, ce sa faca?
Licitatie pentru tricou 'Dependent DC' - salvati o viata!
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Cat%20de%20fericit%20e%20copilul%20tau%20KLORANE&page=10" target="_blank">concurs Klorane -> lau1- gemeni fericiti
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Fotografiile noastre
Filmulete cu shtrumphi
Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
freedelia spune:
Nu eram fericita ca a aparut o problema pe capul meu (adica vecina care face scandal si careia poate tre sa ii platesc zugraveala) dar nu pedepseam copilul. Il luam din baie, ii cautam un experiment din care sa priceapa ca apa se infiltreaza, ii explicam si daca era frustrat, il tineam in brate si ii ziceam ca il iubesc. Si cautam ceva care sa inlocuiasca respectivul joc -- de exemplu mergeam in curte si varsam apa sau varsam dintr-o galeata mai mica in una mai mare.
Nu inteleg, daca il luam si ii ziceam pentru ca mi-ai facut probleme cu vecina, nu ai voie la calculator, la televizor si la masinuta preferata, CE REZOLVAM???
23+, John (11 Martie 2004), Jodie (16 Martie 2006)
POZE