cinematografia romaneasca - Noul Val
Raspunsuri - Pagina 6
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui lilanda Io inteleg tezism in arta, didacticism si schematism...s-aduca Nuti dictionaru' daca nu e asa!! |
Holy-Moly-Guacamoly, era la mintea cocosului ...cum de nu m-am gandit la sinonimele astea ?
citat din mesajul lui Adela99 inainte de-a merge la culcare ... intreb si io: cine-i Nuti? :) |
Hahahaha - Da, da ...si pe mine ma intereseaza ... din toate cuvintele alea numai pe Nuti nu o stiu, in rest, totul e limpede ca cristalul
Sabina spune:
LIL, din pacate Halsman e total incremenit, pt ca e profund anecdotic.E monoatmosferic. Nu exprima nimic mai mult decat ceea ce se vede. Halsman nu e artist, e un bun acrobat.E comercial.
La bresson sunt cel putin 4 atmosfere. Fiecare cu plasticitatea sa. Iar expresia lui Mattise, de profunda liniste, creeaza privitorului stari mult mai variate decat asa zisul dinamism al lui Halsman.
In imagine, dinamismul nu se masoara prin miscare, ci miscarea e una din multele componente ale dinamismului.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
Llaura spune:
citat din mesajul lui buflea limpede ca cristalul |
Da' tezele din aprilie sau ce luna era le mai tii minte?
O teza e asa o idee, o directie, de obicei cu incarcatura ideologica, in general nu prea elaborata si nici prea populara (de ex vom face jdemii de kile de grau la hectar; clasa muncitoare va escalada nebanuite culmi de prosperitate muncind in acord global; vaccinul anti-H1N1 e mortal).
Tezism implica schematism de obicei, didacticism nu neaparat (imi vine minte Ritualul primaverii a lui Alejo Carpentier, pute de tezism dar nu e nici schematica nici didactica.
Mama teoriei teoretic teoretizate nu poate schimba faptul ca muzica daca canta, canta, daca nu, nu
lilanda spune:
citat din mesajul lui Sabina LIL, din pacate Halsman e total incremenit, pt ca e profund anecdotic.E monoatmosferic. Nu exprima nimic mai mult decat ceea ce se vede. Halsman nu e artist, e un bun acrobat.E comercial. |
Imi pare rau, nu-s de acord Halsman nu-i mai incremenit decit Bresson. Halsman dezvolta in poza aia, prin descompunere, miscarea si materia. E o lupta cu gravitatia; expresia rigida a lui Dali, lupta acrobatica a pisicilor, caderea incredibila a suvoiului de apa vs stabilitatea scaunului suspendat si sustinut de-o mina + umbrele proiectate pe podea. Si totul sugerat de Leda, in fundal. Mie poza lui Halsman mi se pare un act de creatie de la inceput si pina la sfirsit, conceptual, constructiv... nu unul de asteptare, de prindere a momentului, ca in cazul lui Bresson.
Cine-i Nuti?!! In Politist, adjectiv e o faza misto in care politistu’ mare sef ii cere secretarei sa-i faca rost de-un DEX. Acu’ nu mai stiu cum o cheama pe secretara, da’ Nuti suna bine.
Sabina spune:
nu conteaza cum e facuta. Si cadrul lui bresson e regizat :))
conteaza ce exprima. halsmnan a regizat pt vax albina, ai inregistrat lupta cu materia, ai trecut mai departe. La halsman analizezi ce face fiecare obiect! E obiectuala, e materialista.
la bresson regia te duce in alte zone, mult mai profunde.ca sa dau din casa, perceptia e apropae dureos de muzicala, pt ca la bresson analizezi prin afecte cam abstracte.
La Halsman prin concretisme:)
Asta inteleg eu diferenta intre monosemantic si polisemantic, si m-am strofocat cu lucararea aia despre foto si muzica prea mult timp ca sa nu am mai mult de 5 la suta dubii, asa, ca tot omu care intelege ca nu exista adevar din lumea reala :)))
Sabina spune:
eu inteleg prin tezism demostrarea unei teorii, care o fi ea.
arta nu e depre teorii:)
la romanasii nostri parca vad asa de limpede: aici a folosit chestia asta, aici tehnica ailalata, aici s-a gandit la procedeul xyz.
Eu vreau sa ma termine emotional, sa nu-mi dau seama cum a lucrat.
nu vreau sa ma oblige sa gandesc logic, ci vreau sa ma lase sa simt. aia e arta pentru mine:)
si de ce e polisemantica? pai stiti bine, polisemantismul e ala care zapaceste auditoriul si-l face sa simta o groaza de emotii in acelasi timp, unele diametral opuse!!
cand emotiile sunt din acelasi registru., hopa, monosemantismul a batut la usa..
Sabina spune:
inca ceva:)
eu vin din muzica, unde se lucreaza cu cele mai abstracte abstractiuni, de aia sunt asa "rea" cu imaginile...luati-ma ca atare
lilanda spune:
Sabina, vorbesti de perceptie. Io ma refream mai degraba la actul
de creatie. Poza cu Dali mi se pare creativa, inovativa; cealalta e clasica si contemplativa. E expresiva, e drept, dar nu si challenging. Iar daca e sa vorbesc si de perceptie, chestiunea e subiectiva :)) Io vad, in Dali atomicus, mai multe decit materialism si concretism; vad si origini, vad si limite, vad forte, vad diferente.
Sabina spune:
Lilanda, e corect ce spui tu, dar la halsman merg toate elementele pe aceeasi linie de idei. Nu sunt fenomene opozante in imagine. Este o imagine pe care o citesti in primul si in primul rand logic, datorita neobisnuitului suprins in ea. Asta o face monosemantica. Excesul de spectaculos!!
mai pe sleau, e diferenta intre un rock nabadaios si cu efecte nemai auzite la chitara fata de un bach super calm, dar cu idei mult mai variate de fapt....care te duc mult mai departe si mult mai in profunzime.
Pe Halsman il pricepi, pe Bresson il percepi. Arta se adreseaza senzorialului, nu logicului.
Nu pot sa ma apuc acum sa analizez imaginile cu intrumentele pe care le stiu, da promit sa o fac dupa ce public lucrarea:)
PS. sper ca e clar pt toata lumea ca eu nu urmaresc sa-i minimalizez meritele lui halsman, coidoar explic de ce nu e artistica fotografia lui.
oricum, termenul de artistic in foto e f f controversat, greu de zis daca e arta sau nu. Parca nu , in opinia mea , dar aia cu polisemantismul zic ca ar putea fi...
PS la Ps: eu am cam zis ce aveam de zis si de la scurta explicatie s-au deviat 3 pagini, sau 4:), asa ca va las la dezbatere despre filme :))
Adela99 spune:
sabinel, poate n-ar fi o ideea rea sa deschizi un subiect despre "hai sa ne uitam impreuna la poze" :) unde am putea sa discutam despre cum pricepem si percepem fotografi si fotografii.
as mai invatza si io cate ceva. imi plac fotografii :) fotografiile, imi place sa fotografiez, da' n-am cultura :)
lilutz, multzam de explicatie. n-am vazut filmu', da' ma gandeam io ca ai facut tu p-acolosha vreo asociere. pacat ca filmu' asta nu e pe blog