Va inchinati cand treceti pe langa o biserica?

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns pogonici1977 spune:

da...pentruca fara dumnezeu nu putem face nimic...el este peste tot si ne vede ...e mare pacat sa te feresti ca esti credincios fata de straini....a iubi pe dumnezeu nu e o rusine si o bucurie sufletesaca...

precizez ca am fost crescuta in credinta , chiar si pe vremea cealalata mergeam la biserica..nu ne era frica..

pai fetelor..cititi cartea SFANTUL INCHISORILOR..scrisa de Valeriu Gafencu.veti afla atat de multe despre credinta..pai daca parintele Iustin Parvu iar fi fost rusine sa spuna ca est credincios mai facea inchisoare?..pai nu

mai devreme sau mai tarziu......minunea va aparea si pe strada mea..............

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anaemi spune:

Citat:
citat din mesajul lui pogonici1977

da...pentruca fara dumnezeu nu putem face nimic...el este peste tot si ne vede ...e mare pacat sa te feresti ca esti credincios fata de straini....a iubi pe dumnezeu nu e o rusine si o bucurie sufletesaca...

precizez ca am fost crescuta in credinta , chiar si pe vremea cealalata mergeam la biserica..nu ne era frica..

pai fetelor..cititi cartea SFANTUL INCHISORILOR..scrisa de Valeriu Gafencu.veti afla atat de multe despre credinta..pai daca parintele Iustin Parvu iar fi fost rusine sa spuna ca est credincios mai facea inchisoare?..pai nu

mai devreme sau mai tarziu......minunea va aparea si pe strada mea..............

Off: Intr-adevar casrtea este fff buna....un (alt) exemplu de dragoste si credinta. Cand am citit cartea m-am simtit atat de mica... si nu stiu daca as avea vreo data atata dragoste pt Dumnezeu

On topic: Da! Ma inchin cand trec pe langa biserica...si nu mi-e rusine.

Cat despre inchinatul "cu limba"...sincer...ma iertati, dar este o prostie. Pai ori te inchini cum trebuie (impreunezi cele trei degete care simbolizeaza Sf. Treime si ultimele doua le unest in podul palmei (cele doua firi ale Mantuitorului)) ori nu te mai inchini.Este valabil si pt "fluturatul " mainii de catre unii in semn de cruce.Mai bine faci o cruce dreapta decat 5 strambe.

Ana & Filip (06.03.2007) & Anastasia (03.08.2008)

Dragostea [...] toate le sufera, toate le crede, toate le nadajduieste, toate le rabda.
Dragostea nu cade niciodata...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamabear spune:

Da, ma inchin cand trec pe langa o biserica ortodoxa si fac asta cu mare bucurie.

Katya. Este admirabil ca o persoana aflata printre straini nu se rusineaza sa-si faca semnul Sfintei Cruci cand trece pe langa o biserica ortodoxa, desi e un lucru neobisnuit in zona respectiva, in timp ce unii dintre crestinii nostri isi mai fac inca semnul crucii cu limba, intr-o tara majoritar ortodoxa.

Ana-Maria mami de 4 poznasi: Ioan(5.05.2000) ,Alexandru(8.04.2002), Maria(7.04.2005) si Stefan(25.06.2009)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dorothee spune:

Da,sigur,intotdeauna imi fac cruce inaintea unei biserici ortodoxe.Simt nevoia s-o fac,sint fericita s-o fac.Daca nu m-as inchina,e ca si cum m-as dezice de Dumnezeu,de credinta mea,de biserica mea.Eram o data in Bucuresti in tramvaiul 21 si la un mom dat,trecind pe linga o biserica,ff multa lume si-a facut cruce si atunci eu una am trait un moment f frumos,i-am iubit pe oamenii aceia impreuna cu care m-am inchinat Domnului nostru.Aici ma inchin de una singura atunci cind imi iese-n cale o biserica ortodoxa,de oricare natie ar fi ea,dar cind mai e si romaneasca mai ca-mi dau si lacrimile.Oricum,tare e frumos sa fii crestin!

katya, pt ce ai scris, si eu cred la fel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Katya spune:

Multumesc,fetelor,pt cuvintele voastre si sa stiti ca si alti romani de-aici fac la fel,eram odata in autobuz cu o romanca din zona,d-na Milica(vreo 75 de ani)si,trecind chiar prin fata unei biserici romanesti(sintem norocosi ca o avem atit de aproape de noi),d-na Milica nu numai ca si-a facut cruce,dar a si multumit tare,romaneste,ceva de genul:"multumim,Doamne,pt zilele ce ni le dai"...Sigur ca oamenii s-au intors si ei spre geam sa vada si au vazut ce scria pe placuta din dreptul bisericii:Catedrala ortodoxa romana I. Botezatorul(in franceza).
(Aici multi romani merg la biserici care oricum sint destule si chiar pline).

Oricum,semnul crucii in fata unei biserici ne apara si ne intareste si e ca si cum l-am saluta pe Hristos,doar trecem prin fata casei Lui,cum sa nu avem nicio reactie?Trecem ca pe linga un magazin?
Doamne ajuta!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns serenity spune:

Citat:
citat din mesajul lui bathsheba

Imi place de Buddha al vostru. Nu-mi plac budistii vostri. Budistii vostri sunt atat de diferiti de Buddha al vostru.

Bathsheba ai fost de milione , nemaipomenit de inspirat raspuns !

On topic : sigur ca ma inchin ! Am citit si eu cartea despre Padre Pio , un mare Sfant al timpurilor moderne alaturi de Sfanta Teresa de Calcutta , Therese Lisieux si Faustina Kowalska .

Alexandra , mamica lui Mihaita

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns chitzulica spune:

Da, de cele mai multe ori, cam in 95% din cazuri, ma inchin cand trec pe langa o biserica ortodoxa. Uneori evit sa fac asta - desi stiu ca gresesc fata de Dumnezeu - atunci cand sunt cu anumite persoane pe care le cunosc si fata de care nu ma simt in largul meu (simt ca le-as obliga si pe ele sa faca la fel, dar de forma ... sau pur si simplu nu ma pot concentra sa ma inchin si sa spun curat, macar un "Doamne ajuta!" ... si atunci prefer sa spun asta in gandul meu, dar fara sa fac si Sf. Cruce). Sunt convinsa ca simt asa din cauza ca sunt, duhovniceste, pe treapta cea mai de jos.

Mama mi-a spus sa ma inchin cand trec pe langa biserici inca de cand eram mica, inainte de revolutie. Atunci nu prea era voie, si, ca sa nu ne vada cineva, faceam Sf. Cruce cu limba.

Apoi, dupa revolutie, cand eram liberi sa facem ce vrem, respectam si ... nu prea ce-mi spusese mama.

Acum cativa ani, insa, citind o carte de-a Parintelui Ilie Cleopa, am inteles definitiv de ce trebuie sa ma inchin cand trec pe langa un lacas ortodox.

Pana atunci imi dadeam singura diverse explicatii... pentru ca simteam in sufletul meu ca e bine sa urmez sfatul mamei.
De exemplu, ma gandeam asa: daca trec pe langa un prieten, il salut; daca-l vad chiar si de 2-3-4 ori pe zi, tot ii zic ceva sau macar ii zambesc ...
Si atunci, cum sa nu-i spun nimic lui Dumnezeu atunci cand trec pe langa un loc sfant, casa Lui?!?

Dar sa revin la Parintele Cleopa...
Asadar, de la el am aflat ca motivul principal pentru care noi, ortodocsii, ar trebui sa facem Sf. Cruce cand trecem pe langa biserici, este acela ca in orice biserica ortodoxa, intotdeauna, pe Sf. Masa din Sf Altar se afla Trupul si Sangele lui Hristos (sunt pastrate in Chivot pentru cei care au nevoie de o Impartasire grabnica - de exemplu, bolnavi, muribunzi)

Mie motivul acesta mi-a fost mai mult decat suficient ca sa inteleg ca nu mai trebuie sa am vreo indoiala fata de acest gest, acela de a ma inchina cand trec pe langa biserica.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns chitzulica spune:

Citat:
citat din mesajul lui Dorothee

Da,sigur,intotdeauna imi fac cruce inaintea unei biserici ortodoxe.Simt nevoia s-o fac,sint fericita s-o fac.Daca nu m-as inchina,e ca si cum m-as dezice de Dumnezeu,de credinta mea,de biserica mea.Eram o data in Bucuresti in tramvaiul 21 si la un mom dat,trecind pe linga o biserica,ff multa lume si-a facut cruce si atunci eu una am trait un moment f frumos,i-am iubit pe oamenii aceia impreuna cu care m-am inchinat Domnului nostru.Aici ma inchin de una singura atunci cind imi iese-n cale o biserica ortodoxa,de oricare natie ar fi ea,dar cind mai e si romaneasca mai ca-mi dau si lacrimile.Oricum,tare e frumos sa fii crestin!

katya, pt ce ai scris, si eu cred la fel.

Si mie mi s-a intamplat asta in autobuz si tot la fel ca tine am simtit ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui Roxie

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui Deus

"Imi place Hristosul vostru. Nu-mi plac crestinii vostri. Crestinii vostri sunt atat de diferiti de Hristosul vostru." Gandhi

Imi place de Buddha al vostru. Nu-mi plac budistii vostri. Budistii vostri sunt atat de diferiti de Buddha al vostru.

Errmmm... Gandhi era de religie hindu.

Roxie, Denisa (23 decembrie 2005) si Mihnea (11 ianuarie 2007)

Stiam. Dar nu-i nicio gresala. Te lamuresc indata. Buddha (Iluminatul), cel care a intemeiat budismul, a fost cu timpul asimilat si de hinduism si a intrat in panteonul acestuia ca al IX-lea avatar a lui Vishnu. In hinduism, Buddha mai este denumit si cu epitetul de Tirthakara (Salvatorul). Dupa traditia hindusa, Vishnu s-a intrupat in omul Buddha la inceputul erei Kaliyuga pentru a le descoperi pamantenilor " calea cu opt raspantii " si a-i salva astfel de ciclul reincarnarilor( samsara). Avatarurile lui Vishnu sunt , dupa traditia hindusa, zece. Dupa cum am mai spus, Buddha este al IX-lea. Mai mult, daca vei avea curiozitatea sa rasfoiesti DICTIONARUL DE NEOLOGISME, aparut la Editura Academiei, vei vedea la cuvantul TRIMURTI urmatoarea explicatie: " TRIMURTI s.n. (Rel.) Asociere de cult si de doctrina a celor trei figuri din religiile indice: Buda, Siva si Visnu, ca form#259; unica de teofanie. [Cf. fr., it. trimurti < sanscr. trimurti]".
Nu e o gresala. Cu timpul Buddha a deventi atat de important, incat , in hinduism, a fost considerat un ipostas al lui Brahma.

Si Iisus Hristos apare in Koran, dar asta nu-l face pe Ahmed catolic.
Logica e strimba. Budhha poate aparea in citeva carti sacre hindu (desi se pare ca nu e sigharta) dar budismul e privit de hinduism ca ceva "ne-kosher" ca sa zic asa..sau nastika (ateu, infidel).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gaba-rema spune:

Citat:
... sa incercam sa vedem cat de important este pentru fiecare din noi sa-si faca semnul crucii atunci cand trece pe langa o biserica.

nu ma īnchin cānd trec pe lānga biserica, nici īn alte circumstante...

nici cānde eram credincioasa nu faceam decāt o cruce discreta, caci nu agream modul ostentativ al multora (dupa Revolutie), care se īnchinau cu gesturi largi, taraganate, se uitau cu semrenie īn bagdadie si-apoi trageau cu ochuil īn jur sa vada ce impresie le-a facut ritualul celor din jur...

acu, cānd nu mai cred, e clar de ce nu ma mai īnchin.

Mergi la inceput