Va inchinati cand treceti pe langa o biserica?
Raspunsuri - Pagina 3
CorinaDani spune:
Citat: |
citat din mesajul lui anya Nu Nici cand trec prin fata bisericii, nici cand sunt in ea, nici la vre-o slujba (mai merg la inmormantari, cununii, botezuri). Anya |
Nici eu...
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
Burtocika spune:
E un subiect interesant ...
Am vazut argumente pentru raspunsul "da", dar raspunsurile cu "nu" (CorinaDani sau Anya) mi se par cam seci ... as fi vrut un pic de detaliere: DE CE nu ? Nu sunteti crestine, nu vi se pare necesar, nu vi se pare la moda sau cum ? Fara nici o intentie de a starni o polemica, imi doream doar sa aud niste argumente "contra", nu un raspuns sec.
Ca sa raspund si eu la intrebare, eu DA, dar in gand Nu-mi plac manifestarile publice ale credintei, consider ca este un gest intim, intre mine si Dumnezeu, la fel ca si rugaciunea si nu ma simt confortabil sa-l impart cu altii. Asa am fost invatata de pe vremea lui nea Nicu, cand bunica (probabil din teama de comunisti) m-a invatat sa-mi fac intotdeauna cruce cu limba in cerul gurii cand trec pe langa o biserica; sau sa ma inchin cand plec de-acasa, sau sa spun o rugaciune in gand atunci cand am un hop de trecut.
Boghi
www.goblenpartner.webs.com" target="_blank">mai lucreaza cineva goblen?
www.avonromania.webs.com" target="_blank">... e mai simplu decat crezi ...
CorinaDani spune:
sa stii ca am raspuns asa sec tocmai pentru a nu declansa polemici si incrancenari inutile...
dar ca sa va lamuresc, cel putin in privinta mea : asa am fost crescuti, eu si fratele meu. tata a lucrat in armata si era stresat de toate "povestile" acelea cu securitatea care te asculta si te urmareste peste tot, cu ci-stul de la unitate, etc. de aceea noi, in copilarie, nu am mers la biserica deloc.
de aceea nu-mi fac cruce, nu ma duc la biserica, nu ma duc la icoane sfinte sau moaste...a, ca am respectat niste traditii, la nunta si botez, este altceva, le-am respectat (doar ca traditii) dar nu cred in ele, le-am facut pe plac altora...a mai existat pe forum un subiect asemanator, unde am dat mai multe detalii, nu are rost sa ma repet acum.
bunicii nu s-au bagat in educatia noastra la acest capitol, probabil au respectat alegerea parintilor mei.
iar dupa revolutie, cand aveam deja 19 ani, nu a reusit nimeni sa ma convinga sa devin ortodox practicant; pur si simplu prefer sa recunosc cinstit ca nu cred, incerc sa fiu o persoana cat mai buna, pot sa traiesc cinstit si normal fara a avea credinta in Dumnezeu, Allah, Isus, Buddha sau alta divinitate.
stii ce ma uimeste pe mine de multe ori ? in fiecare dimineata merg cu troleibuzul la serviciu; pe traseu, trecem pe langa o biserica si o catedrala; sunt persoane in varsta care isi fac imediat cruce, nici nu se mai uita pe geam dupa turla bisericii, stiu ca acolo este una; in schimb, sunt multe "cuconeturi" care, vanzand ca in stanga si in dreapta lor cei in varsta se inchina, arunca repede o privire piezisa si isi fac rapid o cruce schimonosita - mi se pare asa o prefacatorie...le vad clar cum practic sunt determinate sa-si faca cruce urmare comportamentului celor din jur, nu din proprie initiativa sau credinta, ci doar ca "asa se cade" sau "sa nu ma vada cineva ca nu ma inchin". decat sa fiu asa o prefacuta, mai bine recunosc cinstit ca nu cred si imi vad de treaba mea, de viata mea, fara a-i judeca pe cei care cred cu adevarat. fiecare procedeaza cum simte si cum crede de cuviinta.
si cum a punctat bine bathsheba, exista acei "preoti de mir atei" (din ce in ce mai multi, cred), care au transformat totul intr-o afacere banoasa pentru propriul buzunar, o meserie ca oricare alta, iar de enoriasi nu le pasa cam deloc...
am spus ce aveam de spus, daca se poate va rog sa nu intram in polemici inutile, fiecare are partea lui de adevar, important este sa stii sa accepti, sa intelegi si sa respecti alegerea/parerea fiecaruia.
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
bathsheba spune:
Nu, a face semnul crucii atunci cand treci pe langa o biserica nu vine din folclor. Nu este o surperstitie, un moft, teatru, fatarnicie. Are baza patristica. Iata ce spunea Sfantul Chiril al Ierusalimului:
"Fa semnul cinstitei cruci la orice trebuinta, cand mananci, cand bei, cand te asezi, cand te scoli, cand vorbesti sau cand umbli; si nu incepe lucrul fara semnul crucii: in casa, la drum, ziua si noaptea si in orice loc si timp".
ladyJ spune:
Nu.
As pefera ca multi sa nu-l faca dar sa fie oameni de bine, asa cum se considera ca ´´buni crestini´´ Nu pot sa uit, de cate ori am vazut soferi care injurau, amenintau, faceau spume la gura si rapid isi faceau 3 cruci strambe cand treceau pe langa vreo biserica.
Sfantul Chiril o fi confundat semnul crucii, fizic, cu ceea ce defapt reperezinta crucea pentru crestin.Poate din traduceri...:-)
Dar lasa ca nu e singurul, multi le confunda.
Ce inseamna semnul ala facut cu limba sau mana cand tu nu ai nicio tangenta spirituala cu adevaratul crestinism? Inseamna obicei, asa ca strangerea de mana. Far legatura cu credinta.
crinuta spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ladyJ Nu. As pefera ca multi sa nu-l faca dar sa fie oameni de bine, asa cum se considera ca ´´buni crestini´´ Nu pot sa uit, de cate ori am vazut soferi care injurau, amenintau, faceau spume la gura si rapid isi faceau 3 cruci strambe cand treceau pe langa vreo biserica. Sfantul Chiril o fi confundat semnul crucii, fizic, cu ceea ce defapt reperezinta crucea pentru crestin.Poate din traduceri...:-) Dar lasa ca nu e singurul, multi le confunda. Ce inseamna semnul ala facut cu limba sau mana cand tu nu ai nicio tangenta spirituala cu adevaratul crestinism? Inseamna obicei, asa ca strangerea de mana. Far legatura cu credinta. |
Corect.
Crinuta si Rayan
Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!
www.youtube.com/watch?v=4L0eM4tODYc" target="_blank">Asculta
bobocel_07 spune:
Da ma inchina cand trec pe langa biserica mai mereu, dar cu limba pentru ca eu consider ca doar Domnului trebuie sa-i arat ca sunt credincioasa si ca ma inchin.
alexia_07
anya spune:
Cand am zis Nu, ma apucasem sa detalied, dar...la gandul polemicilor am sters.
Poate, ca si Corina, sa mi se traga din educatie? La mine in familie nimeni nu e religios. Nici macar strabunica nu mergea la biserica decat la nunti, inmormantari sau botezuri. Atat eu cat si fratele meu n-am fost botezati, parintii mei nu s-au casatorit la biserica. Eu m-am casatorit in biserica doar ca o traditie, de gura neamurilor si tot din cauza obiceiului am botezat si copiii. Fratele meu a fost mai cinstit si nu s-a casatorit in biserica, dar de nevoie a botezat copiii (soacra lui n-a vrut sa-i ajute in ingrijirea copiilor daca nu-i boteaza). Nu cred intr-un dumnezeu ortodox sau musulman sau...de care-o fi, daca o fi. Accept ca multi oameni cred, e treaba lor, dar sa nu mi-o impuna mie. In aceasta idee am facut cerere de retragere de la ora de religie pt baiatul meu.
Cat despre preotimea din Romania - am o parere foarte proasta, dar nu detaliez ca sa nu risc polemici sau comentarii.
Burtocika spune:
Eu, sincer, nu prea intru pe la subiectele despre credinta ... De-asta nu m-am gandit la polemici, ci am fost doar sincer interesata de motivele pentru care ati raspuns NU.
Fiecare are motivele lui si eu le respect, nici gand sa declansez vreo polemica; de altfel nici nu mi se pare ca se cade.
Boghi
www.goblenpartner.webs.com" target="_blank">mai lucreaza cineva goblen?
www.avonromania.webs.com" target="_blank">... e mai simplu decat crezi ...
Katya spune:
Da,sigur,intotdeauna imi fac cruce inaintea unei biserici ortodoxe.Simt nevoia s-o fac,sint fericita s-o fac.Daca nu m-as inchina,e ca si cum m-as dezice de Dumnezeu,de credinta mea,de biserica mea.Eram o data in Bucuresti in tramvaiul 21 si la un mom dat,trecind pe linga o biserica,ff multa lume si-a facut cruce si atunci eu una am trait un moment f frumos,i-am iubit pe oamenii aceia impreuna cu care m-am inchinat Domnului nostru.Aici ma inchin de una singura atunci cind imi iese-n cale o biserica ortodoxa,de oricare natie ar fi ea,dar cind mai e si romaneasca mai ca-mi dau si lacrimile.Oricum,tare e frumos sa fii crestin!