ajutor!!! copilasul meu face 5 ani si face in pat

ajutor!!! copilasul meu face 5 ani si face in pat | Autor: crys_dn

Link direct la acest mesaj

Buna
Dani face 5 ani in martie, si inca face in pat.
Face in primele ore de la culcare( 1-2 ore). Zice ca nu stie, si il cred micutul ca e foare rusinat de asta.
Mai face si la gradi in timpul somnului de la pranz, si nu va zic ce rusine pe el, sta in pat acoperit de frica sa nu-l vada vreun copil.
Nu stiu ce sa fac, doctorita zice ca abia dupa 5 ani se considera enurezis.
Am incercat si cu un caiet de zile vesele, dar n-a tinut, cu lichide mai putine seara, cu intelegere cat mai multa, dar nu pare sa dea roade nimic.
Am auzit de un aparat, pipi-stop, dar nu stiu, e prea devreme sa-l incerc?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Cere parerea unui alt pediatru.
Baietelul ar putea avea nevoie de consultul unui urolog.
Sanatate copilasului.

Edit : Solicita-i doctorului copilului trimitere catre spitalul de copii de care apartii cu casa, la specialitatea respectiva.

allinta

http://www.petitieonline.ro/petitie-p61234041.html

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxandra_sb spune:


O metoda care da roade: il scoli la cca 1 ora dupa ce adoarme si-l pui sa faca pipi.





Rasul e ca stergatorul de parbriz: nu opreste ploaia, dar iti permite sa iti vezi de drum. (Jeanne Wasbro)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lizzy spune:

faptul ca ii este rusine si constientizeaza intamplarea ca pe un motiv de a se ascunde, este pt ca a fost certat pt asta, undeva, candva. ii este rusine pt ca i s-a spus ca TREBUIE sa-i fie rusine pt asta. nu vreau sa acuz pe nimeni de nimic, doar fac o remarca logica.

cauza poate fi strict medicala si nu psihologica. sa zicem ca o problema pe sistemul urinar este motivul. sa zicem ca o problema medicala il face sa nu constientizeze ca ii vine si... scapa. cum se simte el daca i se spune apoi "rusine, ai facut pe tine! baiat mare, pai se poate?! numai bebelusii fac pe ei!" (daca n-as fi auzit aceste cuvinte spuse in cadrul unei gradinite... n-as repeta-o asa fidel :(( ) normal ca se va simti prost si problema, din una medicala, devine si una psihologica. mai ales daca a fost certat in public si i-a fost automat rusine de ceilalti copii.

sfatul meu este sa abordezi ambele directii, atat cea medicala cat si aspectul psihologic. si nu vad normal sa-ti spuna medicul sa mai astepti pana la 5 ani.

sunt sigura ca veti gasi calea potrivita, va fi bine.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anca2705 spune:

buna,
eu am o fetita de 2ani si 5luni si face la olita de la un an si 7 luni.
sfatul meu sa il trezesti noaptea sa faca pipi.daca stii ca face imediat ce se culca il trezesti la o ora de cand s-a culcat si noapte cel putin o data pe noapte.

am un prieten care a facut in pat pana la varsta de 13ani.era crescut de bunici si bunicii au ascuns de parinti acest aspect.au umblat pe la spitale pe la tot felul de doctori si tratamente pana cand in final un doctor de pe la bucuresti i-a spus ca a cheltuit banii degeaba ca fiul ei sufera de "nesimtire cronica"(vorbesc de un copil de 13ani)si ca singura metoda care da roade e trezitul noapte de cel putin doua ori pe noapte. s-a chinuit mama lui aproape un an dar a reusit.acum are 32de ani si radem de ispravile lui din copilarie.

inarmeazate cu rabdare si trezeste-l noaptea chiar daca la inceput o sa va fie greu la amandoi.
iar pt somnul de pranz mai putina apa inainte de culcare si urmarit in care parte a somnului face pe el.
sa cresteti mari si sanatosi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Soleil spune:

Offfffff, te inteleg asa de bine...!
Si eu am avut problema asta cu Tiana. Pampersul de zi l-am scos de la 2 ani, cel de noapte... nu se mai dadea dus.
Abia in vara asta am reusit - la 5 ani si ceva.
Am tot incercat sa-l scot mai devreme, i-am explicat, am facut tabele cu soare si nori, cu lichide mai putine seara, sa o trezesc noaptea, am incercat tot ce se putea. Nimic.
Ea stia foarte bine ca nu trebe sa faca in pat, era rusinata, s.a.m.d. De noi mai putin, dar daca ma scapa gura sa zic la altii ce si cum, apai nu mai aveam trai cu ea .

Ea imi spunea mereu ca nu stie cand face pipi, ca nu simte. Adevarul este ca de multe ori facea si daca eu nu ma trezeam peste noapte, dormea bine-mersi uda fleasca pana dimineata .
Pampersul de noapte era ud de multe ori (incercarile de a-l scoate le faceam numai cand se incalzea vremea, ca sincer, n-aveam chef sa spal pilote [:P])
Uneori mai facea si in timpul somnului de pranz, dar rar. Ea nu doarme la gradi, doarme acasa, deci n-avea "apasari" legate de colegi.

A reusit abia in vara asta sa nu mai ude patul. Nu stiu cum, nu stiu de ce, nu am facut nimic in plus fata de ceea ce incercasem pana atunci, dar... probabil acum i-a venit vremea...

- Lichide un pic mai putine seara - ea avea obiceiul sa bea o cana de lapte pe la 9-10 plus apa inainte de culcare. Am scos laptele, daca nu-l voia pana la 9, nu i-l mai dadeam. Apa ii dadeam, da' cat sa-i treaca setea, nu 2-3 pahare sorbite/fluturate cu paiul si cu un ranjet de incantare pe fata
- Mers la toaleta inainte de culcare
- O mai trezeam noaptea si o puneam pe olita. O trezeam cam dupa 2-3 ore de cand adormea.
- Ii repetam in fiecare seara o litanie: "Punguta cu shushu (asa-i zicem noi) se deschide numai cand ii spune creierasul tau... Trebuie sa fii foarte hotarata si sa-i spui creierasului tau sa nu deschida punguta decat la olita... Stiu ca poti, tu esti cea mai tare, trebuie doar sa vrei mult-mult-mult" si tot asa.
Se distra teribil in fiecare seara spunandu-si "Punguta! Sa stai inchisa pana dimineata!" .
Cred ca "poezia" asta recitata mereu a fost factorul declansator. In primele 4-5 zile la rand cand s-a trezit uscata, dupa ce o pupam fericita dimineata, imi zicea mirata: "Da' sigur ca n-am facut, ca nici n-am dormit! Am fost atenta sa nu se deschida punguta!"

Incet, incet a reusit. Am mai avut accidente, le mai avem si acum uneori, sincera sa fiu, dar foarte rar. Cand am plecat la mare si cand am mai dormit "prin straini" i-am pus mereu pampers.
Acum, la 5 ani si 7 luni, am ajuns la performanta de a ma striga ea noaptea sa-mi spuna ca face pipi. In 50% din cazuri trebuie sa-i schimb pantalonii de pijama pentru ca ii scapa putin inainte de a se trezi. Dar in majoritatea noptilor nu face deloc.

A, inca ceva - pe la 4 ani am mers cu ea de i-am facut o ecografie sa ma asigur ca n-are ceva probleme fiziologice. Ecografia a fost la rinichi si vezica urinara. Era totul ok, traume psihice n-avea sub nicio forma, deci...
Exact asa imi spuneau medicii: dupa 5-6 ani sa va faceti probleme, pana atunci e normal, multi copii sunt asa. Nush cum se face, ca eu nu auzeam decat de d'aia care nu mai faceau noaptea pe ei de la 2 ani

Ce sa iti zic, asigura-te totusi ca Dani e ok dpdv fiziologic (cu o ecografie eventual) si... rabdare. Continua cum ai inceput, cu rabdare, explicatii si responsabilizare in fiecare seara, eventual trezit peste noapte si pus la olita si tot asa...
O sa dea roade. Greu, dar o sa dea. Succes!!!!

Flaviana si Tiana Maria (20.03.2004)

Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face. Ca nu toata lumea are aceleasi gusturi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crys_dn spune:

va multumesc pentru incurajari.
Off, Soleil ma regasesc intru totul in povestea ta.
Ecografie am facut acum 6 luni, totul e ok.
Pe patea psihologica nici nu se pune problema, la noi in casa este un mediu linistit, si eu si sotul meu am incercat sa tratam problema cat mai calm si rabdator. Si ca si Tiana, daca cumva nu ma trezesc, il gasesc dimineata ud fleasca si dormind asa.
Lichidele le-am mai redus, dar mi-ai dat o idee f buna cu "punguta"
Rabdare am, dar mi-e frica ca nu se rezolva cu rabdare, mi-e frica sa nu aiba ceva.
Nu stiu...
Inca o data multumesc pentru sfaturi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sanziana72 spune:

Si noi avem aceeasi problema si tocmai am implinit 5 ani. Doar ca ea face dupa 2-2.5 dupa ce adoarme. Asa ca la gradinita din fericire mai face doar in mod exceptional.

Macar in primavara incepuse sa se trezeasca ea peste noapte sa faca la olita, dar cum in vacanta am zis sa nu o mai stresez cu aceasta problema. Urmarea e ca doarme neintoarsa si ii da drumul in pat.

Urina i-am facut-o si e ok. Alte probleme nu are de sanatate.
Problema e ca peste zi nu prea bea si o apuca seara.


"We can do no great things - only small things with great love." ("Nu putem face lucruri mari – doar lucruri mici cu multa dragoste.")Mother Teresa (1910 - 1997)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monalac spune:

ne inscriem si noi in club.cris are aproape 5 ani[implineste in ianuarie] si noaptea face pe el.de pampers pe tp zilei am scapat la 2 ani si 4 luni si n am avut probleme,practic cum i am dat pampersul jos si i am explicat ce tb sa faca,a inteles si s a conformat...insa noaptea...,aici e alta problema...noaptea ma trezesc de 2 ori sa l pun sa faca,altfel face pe el...eu nu pot sa i pun pampers,pt ca de cand n a mai facut ziua pe el n a mai suportat pampersul...
ecografie i am facut si eu,la rinichi e totul ok,analiza la urina la fel...,desi cand era mic a facut de cateva ori infectii urinare ...
acum,ma gandesc ca va trece cu timpul...fratele sotului a facut pe el pana la 8 ani,soacra mea a mers cu el la fundeni si i s au facut injectii cu nu stiu ce pt intarirea vezicii,insa degeaba.cica i a trecut dupa ce a fost cu el la sovata...

eu nu l cert,ii mai spun uneori sa mi spuna,dar imi spune ''mami,nu stiu cand fac''...


chiar ma gandeam acum cateva zile,oare exista si adulti care fac noaptea pe ei[nu ma refer la cei cu afectiuni psihice]?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eu_logoped spune:

salut,
exista si niste exercitii pentru intarirea autocontrolului sfincterian:
daca este suficient de mare sa inteleaga, copilasul poate fi invatat ca, in timpul urinatului din timpul zilei, sa opreasca pipi-ul de cateva ori si sa-i dea drumul din nou.

asa invata si ca poate controla fluxul, si capata mai multa incredere in el

atentie! nu sa se abtina de tot, ci doar sa incerce controlul constient asupra muschilor, si sa il opreasca o fractiune de secunda.
ii puteti explica aratandu-i la robinet cum porneste si se opreste.
exact asta e mecanismul prin care a reusit si SOLEIL - a ajutat-o pe cea mica a constientizeze si sa faca, involuntar, exercitii ( in cazul ei , de abtinere- adica de incordare a muschilor)

succes!




Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marilena12 spune:

Citat:
citat din mesajul lui crys_dn

Buna
Dani face 5 ani in martie, si inca face in pat.
Face in primele ore de la culcare( 1-2 ore). Zice ca nu stie, si il cred micutul ca e foare rusinat de asta.
Mai face si la gradi in timpul somnului de la pranz, si nu va zic ce rusine pe el, sta in pat acoperit de frica sa nu-l vada vreun copil.
Nu stiu ce sa fac, doctorita zice ca abia dupa 5 ani se considera enurezis.
Am incercat si cu un caiet de zile vesele, dar n-a tinut, cu lichide mai putine seara, cu intelegere cat mai multa, dar nu pare sa dea roade nimic.
Am auzit de un aparat, pipi-stop, dar nu stiu, e prea devreme sa-l incerc?


A mai fost cineva in familie care a avut problema asta? Eu cunosc pe cineva care a facut pana aproape de 14 ani in pat, si fratele la fel, mai avusesera persoane in familie cu enurezis. Nu au avut nici un fel de probleme medicale, parea ca se repeta istoria la fiecare generatie. La unii a durat pana pe la 10 ani, la altii mai putin, unul singur a avut accidente si in armata. Eu cred ca teama, atmosfera conflictuala, oboseala favorizeaza. Cu multa rabdare, in timp se va rezolva.

Marilena
Blogul meu

Mergi la inceput