Cum explicati copilului mic "moartea"?
Raspunsuri - Pagina 2
szivarvany spune:
Eu i-am spus ca oamenii care mor, dispar din lumea asta si daca vrem sa ne gandim la ei, ne uitam la stele, aprindem lumanari.
Cateodata intreaba despre cine ii mai povestesc eu ca nu mai e, de exemplu am fost sa inaltam baloane pt ingerasi, iar baloanele au mers sus spre cer.
In cimitit nu o iau cu mine.
-------
Daria & felina fioroasa
GIULIA(2004 08 16) &
Sela
-------
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Port in suflet povestea licuriciului Emma
"Stelele care cad nu pier,
Stelele care cad se duc pe un alt cer"
NU RAMANE INDIFERENT !
AJUTA-L PE BOGDAN SA VADA !
asteryaro spune:
Daria
, cand voi avea nevoie de sfaturi, la tine voi veni, cu siguranta.
Foarte, foarte frumos i-ai explicat Giuliei
.
Cristina si
Razvan (31.01.2006)
"Viata e ca carosabilu': unii vine, altii trece..." (adusca, membru DC)
(1),(2),(3),(4)
(5)
[url=http://lilypie.com]
[/url]
Qamar spune:
Roxana, da, si eu m-am gandit la ceva legat de natura...asa mi se pare si mie ca are sens...
bunica mea a murit in urma cu un an si Bia ma intreaba mereu de ea cand vedem poze sau cand mergem la bunic in vizita...
multumesc de idee
www.bebelissimo.com/" target="_blank">*Bebelissimo*
Deus spune:
| Citat: | ||||
citat din mesajul lui rrox3
Suna foarte sensibil si frumos, e adevarat, dar ce te faci cand mai creste putin si afla ce sunt stelele defapt? O sa aiba un soc afland ce e defapt cu moartea asta si, in plus, s-ar putea sa se si infurie ca a fost mintit... Parerea mea. E romantica versiunea asta cu transformatul in stelute, dar cea mai aproape de realitate versiune e ceva praf stelar. Prezentarea cimitirului in varianta Deus , mi se pare si mie foarte inspirata.Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005) |
dar nici noi nu stim cu siguranta ce este moartea, ne dam cu presupusul si acceptam ce au visat/scris altii.
Eu chiar cred ca nu stiu sigur, cred ca mi-ar place sa fie asa cum spun eu si este normal sa-mi invat pruncul asa.
Cred ca pot sa-i infrumusetez viziunea, copilaria si sa-i ofer o varianta mai plastica decat cele pe care le-am auzit eu in copilarie.
Murim exact ca orice altceva in univers, nu disparem ci ne ducem/transformam in altceva. Altceva bun si linistit. Ne iubim familia si copii si de oriunde suntem facem tot posibilul sa-i ajutam. Transmitem semne si ganduri bune printr-o adiere de vanticel, printr-o melodie frumoasa, printr-un fulg de nea cazut intamplator pe nas, printr-un fluturas vesel, printr-un ciripit de pasarele vesel atunci cand nu se asteapta nimeni, prin/in vise...
Si cel mai important, acolo unde mergem este bine deci nu ne este teama.Este doar un alt inceput:-)
La cimitir...eu una nu sunt adepta ingroparii dar asta este alta poveste...eu prefer sa-i spun ca sunt doar monumente fiindca este sinistru sa-i spun unui copil ce este cu adevarat. Iar florile, asa cum am mai spus le punem acolo fiindca ne este greu sa le aruncam pana la stele:-)
„Fericirea este armonia dintre ceea ce gandesti, ceea ce spui si ceea ce faci.”Gandhi
www.de-azi.ro
inspiratie, dragoste, putere ... pentru cine crede ca nu mai poate.
http://www.youtube.com/watch?v=flRvsO8m_KI
quod me nutrit me destruit
http://community.webshots.com/user/Deusphoto
rrox3 spune:
Deus perfect de acord cu tine, dealtfel spunem in esenta acelasi lucru: ne trasformam, ca orice pe lumea asta. Tu o spui mai artistic
Eu ma indoiam de ideea "cand murim devenim o steluta". Cred ca sunt datoare sa includ in explicatia pe care o dau copilului ce stiu eu ca e adevarat si peste asta pot broda orice fantezie imi place, dar fara sa incalc realitatea. Orice copil afla destul de repede ce este o stea de pe cer si cred ca va fi debusolat la momentul respectiv, daca el credea pana atunci ca steaua aia e bunicu' si ailalta strabunica. In fine, parerea mea.
Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)
lullabay spune:
Am citit recent intr_o carte despre psihologia copilului ca e bine sa fim sinceri cu ei,chiar si in cazul mortii...dar daca e bine sa fim sinceri cu ei atunci ar trebui sa le spunem si ca nu exista Mos Craciun,nu? ceea ce mi se pare nedrept,sa il lipsesti de magia lui Mos Craciun..
Eu una sincer nu cred in ideea transformarii ,pur si simplu cred ca totul se termina si gata si ideea ma inspaimanta,cred ca de asta imi este si greu sa ii explic copilului meu..
In general cam tot ce i_am explicat au fost analogii din experienta mea personala,dar eu eram la facultate cand a murit prima oara cineva drag mie,bunica mea asa ca in cazul acesta imi lipseste elementul de comparatie.
Ma gandesc ca explicatia cu stelele nu este chiar o minciuna,bine poate steluta care o vede nu e persoana care a murit dar universul e nemarginit si cel drag noua e acolo printre stele.Chiar daca va creste mare si va cerceta stelele nu le poate cerceta pe toate ..
Deus spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui lullabay Am citit recent intr_o carte despre psihologia copilului ca e bine sa fim sinceri cu ei,chiar si in cazul mortii...dar daca e bine sa fim sinceri cu ei atunci ar trebui sa le spunem si ca nu exista Mos Craciun,nu? ceea ce mi se pare nedrept,sa il lipsesti de magia lui Mos Craciun.. Eu una sincer nu cred in ideea transformarii ,pur si simplu cred ca totul se termina si gata si ideea ma inspaimanta,cred ca de asta imi este si greu sa ii explic copilului meu.. In general cam tot ce i_am explicat au fost analogii din experienta mea personala,dar eu eram la facultate cand a murit prima oara cineva drag mie,bunica mea asa ca in cazul acesta imi lipseste elementul de comparatie. Ma gandesc ca explicatia cu stelele nu este chiar o minciuna,bine poate steluta care o vede nu e persoana care a murit dar universul e nemarginit si cel drag noua e acolo printre stele.Chiar daca va creste mare si va cerceta stelele nu le poate cerceta pe toate .. Roxana si Stefan |
chiar daca tu crezi ca finalul este cum sa spun...am vazut intr-un film "suntem ca o musca pe fundul unei vaci, o coada si gata", lui intr-adevar poti sa-i infrumusetezi viziunea...o sa fie in viata asta atatea chestii greu de digerat:-)si merita sa fie protejat cat mai mult. Nu este o minciuna fiindca nici noi nu stim cu adevarat ce este dupa.O minciuna este sa spui ca pe bebelusi ii aduce barza:-)
„Fericirea este armonia dintre ceea ce gandesti, ceea ce spui si ceea ce faci.”Gandhi
www.de-azi.ro
inspiratie, dragoste, putere ... pentru cine crede ca nu mai poate.
http://www.youtube.com/watch?v=flRvsO8m_KI
quod me nutrit me destruit
http://community.webshots.com/user/Deusphoto
buli spune:
poate ca sint contra curentului, insa mi se pare important sa stie copilul si varianta mai putin romantata a mortii.
nu, de alta, dar sa nu fie descrisa atit de minunat incit sa nu-i mai sperie deloc si sa le atenueze instinctul de conservare.
www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@
eu_logoped spune:
instinctul de conservare se atenueaza foarte greu, tocmai ca e atat de primitiv ca o ia inaintea ratiunii oricum.... :)
cred ca ai putea sa te inspiri din credintele religioase pentru aceste explicatii.