Copil normal
neatza,
Am una bucata printzesa care pe 19 implineste 5 luni. Pana acum am mancat exclusiv tzitzi de la mami. Ce ma ingrijoreaza este faptul ca in ultimile 3 saptamani a luat in greutate doar 100 gr (stiu, mai avem o saptamana pana la 5 luni dar totusi..)si conform masuratorilor 2 cm lungime. Pediatrul zice ca nu ii mai ajunge sanul, nu stiu daca e asa deoarece ea rar suge la 2 sani/masa. De completare nici nu se pune problema pentru ca refuza bibe+laptele praf.
Am incercat fructele si nu i-au placut, vad ca imi accepta, deocamdata, cam vre-o 10 linguritze de supa si cam tot atatea de cereale.
Adoarme cam la 11/2h de la ultima trezire (cand o lasa fratele ei), ne intoarcem de pe spate pe burta, apuca obiectele cu mainile dar inca nu isi tzine foarte bine capul. Daca o pun mai la diagonala pe perna face abdomene, ar vrea sa se ridice in fund.
Ce ma ingrijoreaza pe mine este inapetentza asta (daca o fi asa sau sunt eu paranoica) si faptul ca nu isi tine foarte bine capul la 5 luni. De diversificare mie nu mi se pare ca e pregatita. Poate pe la 6-7 luni.
S-a mai intalnit cineva cu asa ceva?
Multumesc de raspunsuri, Adriana
Raspunsuri
Alizee spune:
Iata ce alimentatie ar trebui sa aiba bebelusul tau :
Un sugar sanatos, in varsta de 4-5 luni, trebuie sa primeasca 4-5 mese/zi; ratia la o masa trebuie sa fie de aproximativ 150-180 ml daca sunt 5 mese si de 200 ml daca sunt 4 mese/zi.
Insa acestea nu sunt niste valori exacte, depinzand in mare masura si de apetitul si toleranta sugarului; de asemenea trebuie asigurata o buna hidratare, necesarul de lichide la aceasta varsta fiind de aproximativ 1000 ml/zi.
De obicei la aceasta varsta, cand s-a inceput deja diversificarea alimenatiei, sugarul primeste:
dimineata si seara 180 ml formula de lapte cu sau fara adaos de cereale fara gluten (sau lapte matern, in cazul copiilor care sunt alimentati natural)
la ora 10: unii renunta la aceasta masa altii primesc o masa de fructe, sub forma de suc sau piure de fructe
la pranz: 180 ml supa de legume (in care aproximativ jumatate este apa in care au fiert legumele si jumatate zarzavaturi pisate); supa se poate imbogati cu 1-2 masuri de lapte praf, cu cereale fara gluten sau cu 1-2 picaturi de ulei; treptat, se va creste consistenta, ajungandu-se la piure de legume, iar apoi, mai tarziu, se va adauga de 4-7 ori pe saptamana carne de pasare sau manzat (10-30 g, fiarta si pasata)
gustarea: lapte, eventual completat cu fructe si cereale fara gluten.
Insa toate acestea trebuie introduse treptat in alimentatia copilului: cand se introduce un aliment nou se vor da la inceput doar cateva lingurite si se va creste treptat cantitatea.
Sucul de fructe se face de obicei din mere, morcovi si eventual citrice, si se ofera sugarului la inceput in medie 50 ml/zi. Piureul de fructe se poate face din mere crude sau coapte, banane, piersici.
Supa de zarzavat, se face la inceput din morcovi, apoi se adauga si cartofi si mai tarziu si alte legume: telina, patrunjel, pastarnac, spanac, dovlecei, rosii, ardei gras, ceapa, fasole verde.
allinta
Sheannamp spune:
Citat: |
citat din mesajul lui allinta Iata ce alimentatie ar trebui sa aiba bebelusul tau : Un sugar sanatos, in varsta de 4-5 luni, trebuie sa primeasca 4-5 mese/zi; ratia la o masa trebuie sa fie de aproximativ 150-180 ml daca sunt 5 mese si de 200 ml daca sunt 4 mese/zi. Insa acestea nu sunt niste valori exacte, depinzand in mare masura si de apetitul si toleranta sugarului; de asemenea trebuie asigurata o buna hidratare, necesarul de lichide la aceasta varsta fiind de aproximativ 1000 ml/zi. De obicei la aceasta varsta, cand s-a inceput deja diversificarea alimenatiei, sugarul primeste: dimineata si seara 180 ml formula de lapte cu sau fara adaos de cereale fara gluten (sau lapte matern, in cazul copiilor care sunt alimentati natural) la ora 10: unii renunta la aceasta masa altii primesc o masa de fructe, sub forma de suc sau piure de fructe la pranz: 180 ml supa de legume (in care aproximativ jumatate este apa in care au fiert legumele si jumatate zarzavaturi pisate); supa se poate imbogati cu 1-2 masuri de lapte praf, cu cereale fara gluten sau cu 1-2 picaturi de ulei; treptat, se va creste consistenta, ajungandu-se la piure de legume, iar apoi, mai tarziu, se va adauga de 4-7 ori pe saptamana carne de pasare sau manzat (10-30 g, fiarta si pasata) gustarea: lapte, eventual completat cu fructe si cereale fara gluten. Insa toate acestea trebuie introduse treptat in alimentatia copilului: cand se introduce un aliment nou se vor da la inceput doar cateva lingurite si se va creste treptat cantitatea. Sucul de fructe se face de obicei din mere, morcovi si eventual citrice, si se ofera sugarului la inceput in medie 50 ml/zi. Piureul de fructe se poate face din mere crude sau coapte, banane, piersici. Supa de zarzavat, se face la inceput din morcovi, apoi se adauga si cartofi si mai tarziu si alte legume: telina, patrunjel, pastarnac, spanac, dovlecei, rosii, ardei gras, ceapa, fasole verde. allinta |
Carne, sucuri si cantitati de lichide masurate la 4-5 luni.
ASTA TREBUIE????????
Gresit!
La 4-5 luni ii ajunge doar sanul.
Normal ca numai ia in greutate la fel de mult ca in primele 3 luni. Nici nu e nevoie.
Poate ca e momentul cand creste mai mult in inaltime sau pur si simplu a luat-o mai incet cu cresterea.
Adriana, e foarte bine ce faci. Alapteaza in continuare, sanul ii ajunge fii linistita pana la 6-7 luni, daca are scaunul si pipi la fel ca pana acum, daca e linistita si doarme atunci inseamna ca e totul in regula.
Allinta, intre a tacea din gura si a da sfaturi gresite care pot face rau mai bine alegi prima varianta.
Chuny spune:
Haoleu ce lista, bebe nici nu are 5 luni si e alaptat !!! Nici eu nu cred ca e pregatita de diversificare, mai asteapta putin.
La 5 luni ar trebui sa isi tina totusi cat de cat bine capul, vezi mai degraba de asta cu un pediatru bun si eventual ceva sedinte de kinetoterapie daca trebuie.
Sanatate!
Sibylle
http://aripicarecrescinnoi.blogspot.com/
Vladimir ***** ***** Anna
www.helpsonia.com/povestea-soniei" target="_blank">MULTUMIM PT CEEA CE ATI FACUT PT SONIA
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank"> "Cine a vazut acel licurici nu-l va uita niciodata ... i-a intrat in suflet pentru vesnicie"
Alizee spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Sheannamp
Carne, sucuri si cantitati de lichide masurate la 4-5 luni. ASTA TREBUIE???????? Gresit! La 4-5 luni ii ajunge doar sanul. |
Eu am dat o cautare dupa acele informatii.
Reactia ta, adica : , , m-a determinat sa caut informatiile si in cartea dupa care mi-am crescut copilul. Scria intocmai ca pe net.
Eu asa mi-am crescut copilul si este sanatoasa, dezvoltata armonios.
Acum, fiecare isi hraneste copilul cum vrea. Eu doar mi-am dat cu parerea, exemplificand cu informatii date de specialisti.
allinta
mayaione spune:
Din mesajul allintei nu reiese carnea de la 4-5 luni, reies etapele diversificarii aplicate de ea, eu asa am citit. Oricum fiecare spune cum a procedat, cel care citeste trebuie sa aleaga ceea ce considera ca e mai bine pentru copilul sau.
O sa spun cum am inceput eu: la 5 luni diversificarea, dar nu am inceput cu suc de fructe ci cu supa de morcov, fierbeam morcovul si ii dadeam zeama. Adaugam cate o leguma noua treptat pentru a urmari daca e alergica la ceva anume. Pe la 6 luni incepusem sa las si putina pulpa din legumele respective ca la 7 luni sa aibe consistenta de piureu de legume. Dupa ce am obs ca papa totul la masa de pranz i-am adaugat suculetul de morcov sau mar dimineata la 10. Tot la 7 luni i-am pus carnita de pui. La 8 luni galbenusul de ou + ficatel de pui. Nu am pus pana la 1 an ceapa, sare, rosii. Dupa un an le puneam si pe acestea, dar ceapa o scoteam la sfarsit, nu o pasam in ciorbica. Portocale tot dupa 1 an i-am dat, de fapt, sucul de portocale. Si bineinteles mesele de lapte praf, nu mai retin exact cate avea la ce varsta, dar dimineata la trezire, seara si uneori noaptea. In timpul zilei papa ce am spus mai sus.
Cu luatul in kg la un mom dat stagneaza, nu mai iau ca-n primele luni. E bine sa alaptezi in continuare dar dupa 6 luni trebuie sa tii cont de faptul ca nu mai e suficient numai laptele matern si trebuie sa-i incepi diversificarea. La cei hraniti cu lapte praf se incepe la 5 luni din cate m-am documentat eu.
Eseea spune:
vai ce meniu! al meu nici la 7 luni nu are atatea in meniu, e tot alaptat.....
aceeasi problema am si eu : bb a luat f bine in greutate in primele luni, la 4 luni si-a dublat fix greutatea. S-a nascut cu 3,200, avea la 4 luni 6,400. Apoi a inceput sa ia mult mai putin, cam 200-300 gr pe luna ( desi media ar fi cam 500 gr). Acum, la 7 luni are 7,400 gr. Pare cam slabanog dar......nu sta o clipa : deja merge de-a busilea, vrea sa stea sustinut numai in picioare, se rostogoleste, rade tot timpul etc..desi in fundulet nu sta inca bine singur. Sr zice ca e bine copilul dar eu tot ma cam ingrijorez parca de greutate si ca nu sta singur in fundulet.
Mami de fetita si de baietel
Alizee spune:
Cate reactii de furie sau de uimire !!!
Eu asa mi-am hranit copilul. Stiu ca pare complicat, dar pt ea, am dorit ce este mai bine, asa ca, am urmat litera cartii si NU AM GRESIT deloc. Am un copil fara carente, care alearga de colo-colo.
In rest, fiecare mama isi ingrijeste copilul cum doreste.
allinta
Alizee spune:
Badriana, cel mai bine ar fi sa mergi la medicul pediatru. El te va invata exact cum sa procedezi.
Intocmeste de acasa o lista cu intrebari despre ingrijirea copilasului + problemele pe care le-ai observat la el, si iti va explica tot ce vrei sa afli.
Sanatate pt copilas.
allinta
Sheannamp spune:
Copiii se cresc cum trebuie nu cum doreste mama sau tata.
Adica, daca inainte se crestea copilul cu sarma de la 2 saptamani si tuica pentru colici inseamna ca era bine nu?
Cartile mai evolueaza, la fel si recomandarile de a creste si alimenta copiii.
Ne mai intrebam pe urma de ce e Romania plina de copii obezi sau cu diverse alergii/intolerante/imunodepresii.
Faptul ca un copil a "scapat" de greselile facute de parinti nu inseamna ca e valabil si pentru altii.
Pentru o informare corecta privind alimentatia in primul an de viata va rog sa cititi acest ghid elaborat de OMS
http://www.euro.who.int/document/WS_115_2000FE.pdf