Tutuiala - unde e limita?

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Apanda spune:

Tutuiala e buna la locul de munca, doar daca ti se permite, sau acasa in familie tot daca se permite. De exemplu fata mea la 4 ani stie cu cine sa vorbeasca cu dumneavoatra si cu cine cu tu.
Asa ca in educatia de axi este obligatoriu sa-i invatam de mici sa vorbeasac politicos. Si daca nu stiu altii ar trebui sa ii tragem de maneca ca deh mai trebe si fineturi din astea in societatea noastra. Pentru ca sincer nici mie nu imi place cand mi se adreseaza un "mucos" de 18 ani la magazin cu tu., sau oriunde altfel. Iar varsta il impune pe dumneavoastra.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

In anul I aveam un profesor la teoria literaturii care pendula in adresare intre 'dumneavoastra' si 'domnia ta'. La inceput l-am banuit ca face misto de noi, niste bobocei speriati ca iepurii. Pe urma, am inteles cu totii ca asa e el. Si mai avea si ceas la vesta si palarie pe care o scotea cand se intalnea cu studentele pe coridor. La examen (oral, ovcorz) simteai ca mori cand te intreba 'Are cunostinta domnia ta despre modelul organicist al literaturii?'. Nici macar nu puteai sa-l injuri in gand:)

Mai aveam pe unu' care ne spunea 'duduie'. P-asta il uram:)

Cel mai amuzant e cand vad cum unii dintre absolventi se grabesc se te tutuiasca a doua zi dupa sustinerea proiectului de diploma, ca sa intareasca noul statut si ca nu cumva sa crezi tu ca ramai in pozitia de putere iar ei in aia 'inferioara'. Iar cu altii te intalnesti dupa ani si ani si nu te scot din 'dumneavoastra' desi ti-au fost apropiati, acum au copii atarnati de poale sau sunt mari corporatisti.

Trouve avant de chercher

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ANDREEA GEORGIANA spune:

Sa-i multumim cu totii lui Andrei Gheorghe, din punctul meu de vedere, cel care a dat startul "trasului de sireturi" cu oricine, precum si demonstratiilor de tupeu fara limita.
Observ tot mai des lipsa de politete la vanzatoare, coafeze, toate foarte tinere si, mai mult ca sigur, cu foarte putine clase si foarte mult tupeu. M-am ridicat de la coafor dupa ce am fost intrebata de catre coafeza pe un ton jenant de tupeist (in timp ce mesteca guma, evident!) daca "- fata, n-ai vrea sa-ti fac suvite mov?". Asta in conditiile in care se vedea clar pe fata mea ca nu sunt genul unei astfel de schimbari de look.
Iar daca intru intr-un magazin salutand politicos si nu mi se raspunde la fel, pur si simplu ies.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

De ce oare ne cramponam de potitetea formala? De ce ne cramponam de cuvinte?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:
citat din mesajul lui Mihaelka

Cel mai amuzant e cand vad cum unii dintre absolventi se grabesc se te tutuiasca a doua zi dupa sustinerea proiectului de diploma, ca sa intareasca noul statut si ca nu cumva sa crezi tu ca ramai in pozitia de putere iar ei in aia 'inferioara'.

Trouve avant de chercher

Cam asa-i....

Lasa ca nu le strica romanilor sa mai vorbeasca cu 'dvs' o perioada.
Macar pana invata ca e obligatoriu sa spui 'buna dimineata', la micul dejun, cand dai nas in nas cu vecinul de camera de la pensiune. Si pana invata ca nu-i mumos sa scoti mana pe geamul masinii si sa arunci chistocul tigarii sau servetelul in care ti-ai suflat nasucul.

In plus, mi se pare mult mai confortabil sa folosesti 'dvs'.
S-ar putea ca 'tu' sa aduca dupa sine apropieri pe care, de fapt, nu le doreai.

Nu puteai sa ma faci sa recunosc ca o situatie e imposibil de rezolvat si ca e fara sorti de izbanda, caci eram incontinuu in cautarea unei solutii si, de fapt, problema se punea daca eram un om optimist sau un om prea prost - Saul Bellow, Aventurile lui Augie March

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Citat:
citat din mesajul lui anya

Anya

Mi se pare absolut normal pentru traitorii intr-o tara cu trecutul (si prezentul ) Romaniei.

Nu puteai sa ma faci sa recunosc ca o situatie e imposibil de rezolvat si ca e fara sorti de izbanda, caci eram incontinuu in cautarea unei solutii si, de fapt, problema se punea daca eram un om optimist sau un om prea prost - Saul Bellow, Aventurile lui Augie March

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:

Anya

Pentru ca prin cuvinte comunicam. Pentru ca, cuvintele transmit ceea ce gandim. Daca am behaii, cred ca n-ar mai fi diferenta intre tu si dvs Sau mai stii..?

Dvs impune o anumita distanta, ceea ce mie mi se pare normal. Refuz sa ma trag de sireturi cu toata lumea

E pura nesimtire cand taximetristul ti se adreseaza cu ´´ia zi, incontro´´?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns violetan spune:

Misto subiect, boieri dumneavoastra!

Acum, pe bune, scuze- am uitat cine a povestit faza cu Doamna Nuti de la coafor, m-am prabusit de ras!- stim ca e politicos sa te adresezi cu Doamna/ Domul Popescu si nu cu doamna nuti/ domnul george. Si culmea!- citeam zilele trecute ca Doamna Nuti de la coafor e perfect legal dpv lingvistic , adik, mai precis Doamna Nuti/ Domnul Nicu e permis la prestatorii de servicii. Cool, ha?

In alta ordine de idei, Eliza5, parca as fi vorbit eu, atat de tare sunt de acord cu tine in TOT ce ai scris!
Mihaelak, super tare faza cu absolventii . Eu am avut profesori la Master care ne rugau sa ii tutuim. Eu nu am reusit! , iar ei erau, unii dintre ei (mult) mai tineri decat mine...
Anya, cred ca ne cramponam de cuvinte pentru ca este absolut obligatoriu. De-aia ne-am "deranjat" atata timp sa le dam un sens...

In ce priveste reclamele s-a studiat foarte mult aspectul asta pana sa se ajunga la concluzia ca apropierea de client este esentiala. Si totusi...Daca ati observat, depinde de reclama. "Un pic mai bine pentru dumneavoastra". Eu am invatat la scoala asa: "dumneavoastra la banca, tu la racoritoare". Evident, prin "banca" intelegem, generic, produse serioase, de impact, care se adreseaza oamenilor importanti, pretentiosi, sensibili la puterea pronumelui de reverenta, iar prin "racoritoare" intelegem produse usurele, care se adreseaza unui public tanar, "cool", sau care se vrea cu disperare tanar si unde e obligatoriu sa-l atragi cu "tu".
Asta era acu' cativa ani, intre timp s-a schimbat si asta...Daca ati vazut, nici la produsele bancare nu se mai foloseste dumneavoastra. De ce? Pentru ca demult bancile nu se mai adreseaza unui target exclusivist. Oricine poate lua un credit. Sau un card, macar de debit, sa-si ia salariul pe el.
Hai ca m-am intins, scuze...

Violeta, mami de Laurentiu Cristian 15.08.2007
poze Laurash

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns makydenis spune:

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

Citat:

Anya

Pentru ca prin cuvinte comunicam. Pentru ca, cuvintele transmit ceea ce gandim. Daca am behaii, cred ca n-ar mai fi diferenta intre tu si dvs Sau mai stii..?

Dvs impune o anumita distanta, ceea ce mie mi se pare normal. Refuz sa ma trag de sireturi cu toata lumea

E pura nesimtire cand taximetristul ti se adreseaza cu ´´ia zi, incontro´´?

Eu as iesi din taxi!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gretchen spune:

Iata ce concluzii trag eu din cele 6 pagini de pareri:
Modul in care oamenii se exprima atunci cand se adreseaza cuiva tine mult de cultura tarii in care traiesc, dar si de perceptia fiecaruia. Sunt oameni care tin la pronumele de politete, si sunt oameni care il considera inutil. Unii interpreteaza tutuiala ca o forma de apropiere, altii ca lipsa de respect. Nu exista o regula valabila pentru toti.
Ce ar trebui sa tinem minte din aceste discutii este ca, chiar daca noi nu punem pret pe folosirea pronumelor de politete, din respect pentru ceilalti ar trebui sa le folosim. Ma refer aici la comunicarea in limba romana. Pentru ca nu putem impune celor din jur sa aibe aceasi perceptie ca si noi. Si pentru ca daca nu le folosim riscam sa fim considerati nepoliticosi si lipsiti de respect.
Makidenis, multumesc pentru subiect, pentru mine a fost un subiect util.

Mergi la inceput