Petitie pentru 2% pentru ONG-uri
Inca de acum 2,3 ani si chiar mai puternic anul trecut am observat un interes crescut din partea voastra pentru organizatiile neguvernamentale catre care ati directionat 2% din impozitul pe venit: SMURD, Valea Plopului, Hospice Casa Sperantei, Salvati Copiii si multe altele.
Din pacate Guvernul a hotarat sa saboteze aceasta prevedere, introducand in codul educatiei prevederea ca parintii sa poata directiona cei 2% in contul propriului copil.
Aceasta prevedere este foarte buna, este extraordinar ca in sfarsit guvernul se gandeste la sustinerea educatiei.Nimeni nu contesta acest lucru.
Trebuie insa sa ucidem 2% pentru ONG-uri - un mecanism care a functionat foarte bine si care a facut ca mii de copii saraci sau suferinzi sa beneficieze de serviciile unor organizatii neguvernamentale? Care a facut ca SMURD de exemplu sa devina organizatia functionala si bine echipata care este acum?
Va invit sa semnati petitia pentru mentinerea celor 2% pentru ONG-uri care sa se adauge celor 2% pentru educatie.
http://www.petitieonline.ro/petitie/parinte_i_cetatean_2_pentru_educatie_2_pentru_ong_uri-p19244050.html
P.S.
Dintr-un comunicat Hospice Casa Sperantei - "In anul 2008, campania 2% a fost sustinuta de aproximativ 12.000 de suporteri din intreaga tara care au directionat 2% din impozit in beneficiul bolnavilor incurabili copii si adulti, pacienti ai fundatiei
Fondurile stranse in aceasta campanie au facut posibil in 2009 ca timp de o luna si jumatate sa beneficieze gratuit
• de ingrijire 250 de copii cu boli limitatoare de viata si adulti bolnavi de cancer in stadii avansate
• de consiliere si suport 500 de parinti, copii, bunici, prieteni care sufera alaturi de cei dragi
Ce inseamna mai concret aceast ajutor?
• 1050 vizite la domiciliu in judetul Brasov si in Bucuresti
• 910 consultatii de specialitate in cabinetul hospice
• 160 consultatii de specialitate in spitalele partenere din Bucuresti
• 30 de proteze mamare oferite gratuit
• 45 consultatii pentru pacientii stomizati
• 85 de internari pentru copii (cate 5 zile) si adulti (cate 14 zile) in unitatea spital Hospice
• 280 de vizite in Centrele de Zi ale Fundatiei
• 175 sesiuni de educatie adaptata, logopedie, kinetoterapie, terapie senzoriala
• 360 de interventii si vizite de consiliere si suport social in judetul Brasov si Bucuresti
• 90 de ore de consiliere in comunicare, inter-relationare si suport in perioada de doliu
Din octombrie 2008 pana in 28 aprilie 2009 au intrat din Trezoreria Statului in contul Hospice Casa Sperantei directionari 2% in valoare totala de 465.216 ron, adica 111.000 euro. Din totalul de 1.660.260 ron directionati de contribuabilii din Brasov, 412.276 ron au fost directionati la hospice de catre un numar aproximat la 10.000 de contribuabili."
Raspunsuri
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Eliza5 Din pacate Guvernul a hotarat sa saboteze aceasta prevedere, introducand in codul educatiei prevederea ca parintii sa poata directiona cei 2% in contul propriului copil. |
Unde scrie ca sunt CEI 2% pe care codul fiscal ii accepta pentru ONG?
Cat despre valoarea juridica a acestei petitii...
felicici spune:
Nu se ucide 2% pentru ONG-uri ci se adauga o alta posibilitate de directionare a celor 2%...si anume in contul copilului. O posibilitate foarte buna pentru cei ca mine care nu si-au directionat pana acum niciunde cei 2%. Si da, poate o parte din cei care directionau catre ONG-uri se vor pierde odata cu introducerea acestei noi posibilitati. Asta este! Ideea asta cu adaugarea altor 2% in contul copilului mi se pare o aberatie. Din moment ce nu ar fi o alternativa la altceva, atunci sa ma lase statul sa imi administrez singura un eventual cont al copilului in care sa pun cat vreau si cand vreau.
Cat despre ONG-uri...sa alerge dupa sponsorizari asa cum se face in toata lumea civilizata. Statul sa incurajeze sponsorizarile prin diverse facilitati si reduceri la impozit, iar asta se face deja.
Lorena(19.12.2007)
Eliza5 spune:
Nu scrie nicaieri de unde sunt cei 2%. Asta se va regla in normele metodologice si in codul fiscal.
Premierul insa a declarat intr-o emisiune radio ca "banii care se duceau pana acum la ONG-uri se vor duce in contul copilului".
Desigur, nu a precizat ca la salariul mediu din Romania asta ar insemna cam 50 RON / an. Suma total insignifianta cand e vorba de o singura persoana dar care devine relevanta atunci cand se strang mai multi donatori care sustin un ONG.
http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles%7CdisplayArticle/articleID_18198/Forumul-Donatorilor-si-FDSC-solicita-Guvernului-sa-nu-ingroape-procedura-redirectionarii-a-2-din-impozitul-pe-venit-catre-sectorul-ONG.html
Valoarea juridica sincer ma preocupa mai putin. Eu sunt interesata sa stiu cati oameni sustin acest demers.
Mediajust spune:
citat din mesajul lui Eliza5 Nu scrie nicaieri de unde sunt cei 2%. Asta se va regla in normele metodologice si in codul fiscal. Premierul insa a declarat intr-o emisiune radio ca "banii care se duceau pana acum la ONG-uri se vor duce in contul copilului". Desigur, nu a precizat ca la salariul mediu din Romania asta ar insemna cam 50 RON / an. Suma total insignifianta cand e vorba de o singura persoana dar care devine relevanta atunci cand se strang mai multi donatori care sustin un ONG. Valoarea juridica sincer ma preocupa mai putin. Eu sunt interesata sa stiu cati oameni sustin acest demers. Eliza si Alex (15 nov. 2004) |
Ce a declarat premierul este irelevant.
Despre ce demers vorbesti, daca nu exista nicio finalitate?
felicici spune:
Salariul mediu brut pe economie in 2009 a fost de 1700ron. 2% din 1700 inseamna 34ron/luna ceea ce inseamna 408ron/an. Totul raportat la salariul mediu. Mi se pare normal sa decida fiecare pentru el de la ce nivel in jos incepe o suma sa fie insignifianta.
Lorena(19.12.2007)
Eliza5 spune:
Ce a declarat premierul nu este deloc irelevant. Ca urmare a acestei declaratii, ONGstii si-au dat seama ca guvernul a luat masura respectiva fara sa se consulte cu nimeni.
Pe shest cu alte cuvinte sperand ca societatea civila nu o sa se prinda.
Demersul despre care vorbesc este unul de principiu: oamenii simt nevoia sa sustina organizatiile neguvernamentale? Si v-am dat mai sus exemplele organizatiilor care au beneficiat cel mai mult de cei 2% (SMURD, Hospice Casa Sperantei, Valea Plopului).
Vad oamenii beneficiul pe care acestea il aduc societatii? Simt nevoia sa sustina un mecanism de finantare eficient pentru ONG-uri?
Daca un astfel de demers are sustinere, probabil se va incerca clarificarea celor 2% intr-o maniera constructiva: 2% + 2%.
Prin clarificarea normelor metodologice de aplicare a legii educatiei.
Sper ca m-am facut inteleasa.
Mediajust spune:
citat din mesajul lui Eliza5 Ce a declarat premierul nu este deloc irelevant. Ca urmare a acestei declaratii, ONGstii si-au dat seama ca guvernul a luat masura respectiva fara sa se consulte cu nimeni. Pe shest cu alte cuvinte sperand ca societatea civila nu o sa se prinda. Demersul despre care vorbesc este unul de principiu: oamenii simt nevoia sa sustina organizatiile neguvernamentale? Si v-am dat mai sus exemplele organizatiilor care au beneficiat cel mai mult de cei 2% (SMURD, Hospice Casa Sperantei, Valea Plopului). Vad oamenii beneficiul pe care acestea il aduc societatii? Simt nevoia sa sustina un mecanism de finantare eficient pentru ONG-uri? Daca un astfel de demers are sustinere, probabil se va incerca clarificarea celor 2% intr-o maniera constructiva: 2% + 2%. Prin clarificarea normelor metodologice de aplicare a legii educatiei. Sper ca m-am facut inteleasa. Eliza si Alex (15 nov. 2004) |
Da, s-a inteles.
Suntem, deci, in fata unui sondaj de opinie - nu a unei petitii (care, in treacat fie spus, are reglementari clare).
Eliza5 spune:
citat din mesajul lui felicici Salariul mediu brut pe economie in 2009 a fost de 1700ron. 2% din 1700 inseamna 34ron/luna ceea ce inseamna 408ron/an. Totul raportat la salariul mediu. Mi se pare normal sa decida fiecare pentru el de la ce nivel in jos incepe o suma sa fie insignifianta. Lorena(19.12.2007) |
:-)
Cei 2% nu se aplica la salariul brut.
Cred ca am specificat ca e vorba de 2% din impozitul pe venit. Impozitul pe venit reprezinta 16% din salariul brut.
Deci va trebui sa refaci calculele.
Mediajust spune:
citat din mesajul lui felicici Salariul mediu brut pe economie in 2009 a fost de 1700ron. 2% din 1700 inseamna 34ron/luna ceea ce inseamna 408ron/an. Totul raportat la salariul mediu. Mi se pare normal sa decida fiecare pentru el de la ce nivel in jos incepe o suma sa fie insignifianta. Lorena(19.12.2007) |
Nu e doi la suta din venit, ci din impozit.
La 1700 de lei, inseamna in jur de 65 de lei.
Dar sigur, fiecare decide ce-i mult sau putin.
felicici spune:
Aaa...am inteles care era intrebarea...NU, eu nu simt nevoia sa sprijin nici un ONG. Daca as simti aceasta nevoie cred ca as putea sa ma rezolv fara ajutorul statului.
Lorena(19.12.2007)