Petitie pentru 2% pentru ONG-uri
Raspunsuri - Pagina 2
Eliza5 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui felicici Aaa...am inteles care era intrebarea...NU, eu nu simt nevoia sa sprijin nici un ONG. Lorena(19.12.2007) |
Nu esti singura care nu simte aceasta nevoie. Problema este insa ca ONG-urile raman (in Romania cel putin) din aceasta cauza subfinantate si pe de alta parte, cand oamenii au o problema pe care statul nu o poate rezolva (o operatie costisitoare in strainatate de exemplu), tot la aceleasi ONG-uri se adreseaza.
ONG-uri pe care nu simt nevoia insa sa le sustina.
gaba-rema spune:
prefer sa redirectionez 2% din impozit catre un ong. am dreptul de 2 ani sa optez pt.asa ceva si mi se pare ok.
Mediajust spune:
Suntem in mijlocul unei false probleme, inflamata, din pacate, de cateva ONG.
Ca sa evit replici ca cea de mai sus, trebuie sa spun ca eu insami sunt membru fondator in doua organizatii neguvernamentale, si ma aflu in staff-ul unui al ONG destul de important. Prin urmare, sunt unul dintre contribuabilii care directioneaza in fiecare an acest 2% catre neguvernamental.
Istoria asta insa cu optiunea intre propriul copil si ONG n uare niciun temei in acest moment.
Chiar daca, prin noi reglementari legale, ar fi asa, pierderea pentru sectorul neguvernamental ar fi foarte mica.
Noua lege a Educatiei prevede deschiderea de catre stat a unui cont cu 500 de euro pentru fiecare copil nascut, cont in care apoi parintii vor putea vira acest 2%.
Numarul copiilor nascuti in Romania in anul 2008 a fost de 220.000, prin urmare doar (maxim) 220.000 de contribuabili vor avea aceasta optiune (greu de crezut ca va creste natalitatea cu mult). Daca ii scoatem de aici pe cei fara venituri, precum si pe mamele singure care se vor afla 2 ani in CIC - deci nu au venituri impozabile - raman mult mai putini.
La un salariu mediu de 1700 lei (pe care, insa, nu-l au toti), la 220.000 de contribuabili, s-ar vira aproximativ 14.000.000 lei. Aceasta ar fi suma maxima.
Catre ONG-uri insa, in anul 2008, au redirectionat 2% aproape 1 milion de romani, iar valoarea donatiilor atinge 50 de milioane. Este greu de crezut ca toti acestia vor deveni parinti in urmatorii ani, si vor avea alta optiune.
Cam asa stau "socotelile", si eu cred ca, pana la clarificarea acestor prevederi legale, este inutila aceasta agitatie.
Eliza5 spune:
Inafara de acest subiect pe acest forum, cam pe unde anume ai observat aceasta "agitatie" despre care vorbesti?
Nu de alta, dar mie mi se pare ca ONG-urile sunt destul de tacute in privinta celor 2%.
Inteleg opinia cu falsa problema dar nu o impartasesc pentru ca pentru mine cel putin, a pune o persoana in fata alegerii: a fi parinte bun sau a fi cetatean bun? este imoral si contraproductiv. Si nu ma refer la cifre (desi multumesc pentru ele, nu le cunosteam) ci la principii. La principii care guverneaza societatea asta.
Asa cum spuneam la inceput - este o problema de mentalitate.
felicici spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Eliza5 Inafara de acest subiect pe acest forum, cam pe unde anume ai observat aceasta "agitatie" despre care vorbesti? Nu de alta, dar mie mi se pare ca ONG-urile sunt destul de tacute in privinta celor 2%. Inteleg opinia cu falsa problema dar nu o impartasesc pentru ca pentru mine cel putin, a pune o persoana in fata alegerii: a fi parinte bun sau a fi cetatean bun? este imoral si contraproductiv. Si nu ma refer la cifre (desi multumesc pentru ele, nu le cunosteam) ci la principii. La principii care guverneaza societatea asta. Asa cum spuneam la inceput - este o problema de mentalitate. Eliza si Alex (15 nov. 2004) |
Confunzi societatea cu cercul tau de prieteni. Fiecare dintre noi are tendinta sa se inconjoare de cei ce li se aseamana, insa bine ar fi sa ramanem constienti de diversitate.
Lorena(19.12.2007)
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Eliza5 Inafara de acest subiect pe acest forum, cam pe unde anume ai observat aceasta "agitatie" despre care vorbesti? Nu de alta, dar mie mi se pare ca ONG-urile sunt destul de tacute in privinta celor 2%. Inteleg opinia cu falsa problema dar nu o impartasesc pentru ca pentru mine cel putin, a pune o persoana in fata alegerii: a fi parinte bun sau a fi cetatean bun? este imoral si contraproductiv. Si nu ma refer la cifre (desi multumesc pentru ele, nu le cunosteam) ci la principii. La principii care guverneaza societatea asta. Asa cum spuneam la inceput - este o problema de mentalitate. Eliza si Alex (15 nov. 2004) |
Nu doar aici se poarta aceasta discutie de tip "fumigena".
Daca ti se pare ca ONG-urile sunt tacute, poti sa suplinesti aceasta tacere prin diverse modalitati - iti faci tu un ONG, te inscrii intr-unul "vorbaret" etc. Deocamdata, a investi energii intr-un posibil scenariu mi se pare inutil si neproductiv, ONG-urile serioase au o groaza de treaba concreta de facut.
Iti respect punctul de vedere, dar nu cred ca esti pus in fata alegerii bun parinte/bun cetatean. Si ai dreptate, e o chestiune de mentalitate - adica brusc abia de 3 ani, de cand exista aceasta optiune de 2%, am devenit buni cetateni. Adica, cel care a vrut cu adevarat sa doneze/sponsorizeze pana atunci n-a putut face un asemenea gest, iar eu, care in mod cert nu voi mai naste alt copil, nu voi fi in veci un bun parinte pentru ca nu voi putea vira 2% in contul copilului.
Ma bucur ca mai exista persoane care imbratiseaza ideea de asociatie/fundatie pur si simplu.
Daca esti implicata in acest tip de activitate, poate ai vreo rezolvare si la urmatoarea problema (careia nici eu, nici altii nu reusim sa-i dam de cap): cum se poate verifica modul in care se folosesc concret banii directionati astfel? Reciproc - cum sa fac eu, ONG, sa aflu cine mi-a directionat banii pentru a-i trimite un raport?
(Te asigur ca nu exista banci de date coerente la Finante, de unde sa rezulte relatia declaratie fiscala-ONG. Ultima solutie aberanta mi-a oferit-o un secretar de stat din Ministerul de Finante - sa cercetez cele 1 milion de Declaratii 230.)
Poate aici ar trebui "umblat cu petitia", la un cadru legal care sa ofere control donatorului, si asa poate va creste si numarul celor ce inteleg necesitatea sprijinirii ONG, dar cu control asupra modului in care se utilizeaza banii.
Eliza5 spune:
Citat: |
Deocamdata, a investi energii intr-un posibil scenariu mi se pare inutil si neproductiv, ONG-urile serioase au o groaza de treaba concreta de facut. |
Singura conferinta de presa facuta pe subiectul 2% (pentru protejarea prevederii 2% pentru ONG-uri) a fost realizata de catre FDSC (Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile), Fundatia pentru SMURD, Hospice Casa Sperantei, Fundatia Sensiblu, Forumul Donatorilor din Romania si Asociatia pentru Relatii Comunitare din Cluj. Daca astea nu sunt ONG-uri serioase, eu nu stiu care sunt :-)
In legatura cu controlul mecanismului ai perfecta dreptate, si de fapt eu cred ca tocmai asta a fost motivul pentru care ministerul de finante vrea sa elimine incet incet prevederea: pentru ca nu sunt in stare sa controleze cu adevarat banii directionati catre ONG-uri, mai sunt inca administratii financiare care nici macar nu stiu despre ce este vorba, si multe sume directionate se pierd pe drum. Intr-adevar sunt multe lucruri de imbunatatit aici.
Imi pare rau insa ca aceasta discutie a luat o turnura destul de tehnica, intentia mea era doar sa aflu daca oamenii cred in ONG-uri si in rolul lor in societate.
Si mai voiam sa mai stiu desigur daca oamenii simt nevoia sa sustina astfel de organizatii, prin actiuni de voluntariat sau donatii.
Mediajust spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Eliza5
Singura conferinta de presa facuta pe subiectul 2% (pentru protejarea prevederii 2% pentru ONG-uri) a fost realizata de catre FDSC (Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile), Fundatia pentru SMURD, Hospice Casa Sperantei, Fundatia Sensiblu, Forumul Donatorilor din Romania si Asociatia pentru Relatii Comunitare din Cluj. Daca astea nu sunt ONG-uri serioase, eu nu stiu care sunt :-) In legatura cu controlul mecanismului ai perfecta dreptate, si de fapt eu cred ca tocmai asta a fost motivul pentru care ministerul de finante vrea sa elimine incet incet prevederea: pentru ca nu sunt in stare sa controleze cu adevarat banii directionati catre ONG-uri, mai sunt inca administratii financiare care nici macar nu stiu despre ce este vorba, si multe sume directionate se pierd pe drum. Intr-adevar sunt multe lucruri de imbunatatit aici. Imi pare rau insa ca aceasta discutie a luat o turnura destul de tehnica, intentia mea era doar sa aflu daca oamenii cred in ONG-uri si in rolul lor in societate. Si mai voiam sa mai stiu desigur daca oamenii simt nevoia sa sustina astfel de organizatii, prin actiuni de voluntariat sau donatii. Eliza si Alex (15 nov. 2004) |
Sigur ca o parte dintre cele enuntate sunt serioase.
Insa raman la parerea mea ca aceasta tema nu este importanta, pentru ca doar ideea ca "vor sa elimine incet incet" nu are niciun temei.
In schimb, cum am fost amandoua de acord, controlul asupra banilor este un subiect serios - si uite ca n-a formulat nimeni concret.
Discutia a luat o turnura tehnica, dar eu cred ca orice dezbatere care poate lamuri fie si un singur om este binevenita.
Eu nu cred ca unele administratii nu stiu despre ce este vorba - sunt programe informatice clare, dar este greu de spus daca se pierd pe undeva.
Adevaratele probleme ale ONG sunt altele, si vin din interior, nu de la 2 la suta.
Cred ca nu mai exista niciun secret ca angajatii UNOR organizatii folosesc banii in primul rand pentru administrare (angajati, cheltuieli, sedii), iar cand este de facut ceva in beneficiul public - nu mai sunt bani!! Sigur, si dezvoltarea institutionala este importanta - dar nu in detrimentul misiunii.
Sigur ca de la "unele" la "toate" este o mare distanta, dar suspiciunea este generala.
De aceea mi se pare important ca atunci cand cineva sustine cu vehementa o idee sau da un ban trebuie s-o faca in deplina cunostinta de cauza. Inainte de a lansa false subiecte, cred ca sunt altele, reale, de pus la punct.
marius spune:
Eu cred ca initiativa guvernamentala este destul de explicita. Aceea de a oferi o alternativa unui parinte de copil in sens fiscal. Adica eu statul roman renunt la acel procent daca tu parinte ii pui la dispozitia copilului tau. Nu vad nimic anormal este o chestiune favorabila si cu efect direct parinte-copil. Desigur aceasta alternativa nu impiedica absolut deloc ca o persoana sa opteze pentru directionarea acelei sume de bani catre ONG sau oricine alticineva de aceea se numesc optiuni sau alternative. In egala masura observatia relativ matematica facuta mai sus in sensul identificarii parintilor din total contribuabili este cert pertinenta. Nu mi se pare normal insa titlul topicului lasand impresia unui cititor potential ca se doreste castigarea sau evitarea pierderii unui procent de 2% catre ONG-uri, fiind astfel o formulare eronata sau care duce in eroare.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
Mediajust spune:
Subiectul a reaparut pe prima pagina, probabil dintr-o editare.
Ca sa nu se mai incinga spiritele inutil din falsa impresie ca ar fi de actualitate, vreau sa spun ca legea care prevedea acel depozit "de la stat" pentru copii in care parintii sa vireze apoi 2% nu exista, a fost respinsa de Curtea Constitutionala.
Deci, pana la modificarea (apropiata, se pare) Codului fiscal, avem in continuare optiunea directionarii celor 2% catre ONG-uri.
La multi ani!