Cotizatie pt pensie sau strans bani in banci ?
Ma intreb : oare ce o fi mai avantajos pt o persoana civila ?
Sa cotizeze luna de luna si an de an la fondul de pensii sau sa stranga, in diferite banci, cel putin o suma egala cu aceasta cotizatie ?
Sa facem un calcul aritmetic : 500 lei X 12 luni = 6000 lei
Apoi : 6000 lei X 20 ani = 120.000 lei
Intrebarea mea este : se poate trai bine lunar/anual din dobanda acestei sume depuse in banci ?
Sau este mult mai rentabil sa se cotizeze la fondul de pensii ?
allinta
Raspunsuri
Guestus spune:
Uite aici...faci calculul la cita dobinda ai la 120 000 si apoi poti sa incerci sa traiesti din banii aia citeva luni.
Ce este asa greu?
Alizee spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Guestus Uite aici...faci calculul la cita dobinda ai la 120 000 si apoi poti sa incerci sa traiesti din banii aia citeva luni. Ce este asa greu? |
Pai nu stiu cat e dobanda, ca altfel nu mai intrebam...
allinta
Guestus spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui allinta
Pai nu stiu cat e dobanda, ca altfel nu mai intrebam... allinta |
pai atunci o sa ma interesez yo cit este si o sa si incerc sa traiesc din dobinda vreo 3 luni. ok?
marius spune:
Rata dobanzii ese in general estrem de variabila. In prezent media este undeva pe la 5% pe an.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
Alizee spune:
Iata ce raspuns am obtinut de la o persoana necunoscuta, dar draga mie.
" La conturile de economii dobanda e de 9%, dobanda se calculeaza in fiecare luna la suma care e in cont. Daca depui in fiecare luna 500 lei, intr-un an ajungi la 6.250 lei, iar in cazul in care esti consecventa si depui luna de luna 500 lei si nu scoti nimic, dupa 20 ani o sa ai in cont 334.000 lei
Bineinteles ca dupa ce aduni in cont 50.000 lei poti negocia cu banca pt o dobanda mai mare."
allinta
marius spune:
Bancile mai dau si faliment.... sumele depuse sunt garantate (!!!) pentru un anumit plafon. Exemplul dat de tine cu 500 ron/luna depunere in contextul actual mi se parea ireala. Partea cu asigurarile de pensie este o chestiune obligatorie prevazuta de lege in cazul in care omul munceste (si presupun ca munceste ca doar de unde sa scoata 500 ron net luna doar peste buget?)
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
Deborah77 spune:
Calculul poate fi valabil, daca esti singur pe lume. Daca insa ai familie, banii pusi la banca nu tin loc nici de asigurare de viata, nici de asigurare pt invaliditate permanenta, nici de mai stiu eu ce ofera astia de la fondurile de pensii. Da, daca ai noroc sa traiesti pana la 65 de ani si sa poti pune lunar niste bani de o parte, chiar iesi mai bine cu banca. Dar daca nu? Si daca raman copii minori in urma? Sau daca suferi un accident si ramai la pat doamne-fereste? Plus ca banii pusi de o parte sunt f vulnerabili la urgente care apar in viata oricarei familii: s-a stricat televizorul, trebuie inlocuita mobila de bucatarie, trebuie rezolvata o lucrare stomatologica, m-a livit batzu si vreau in vacanta in cipru, trebuie sa schimb masina etc etc. Stiu astia de la fondurile de pensii de ce nu-ti dau inapoi banii economisiti inainte de termen....
Guestus spune:
Yo cred ca dobinda care o primesti tu pt banii depusi nu poate sa fie mai mare decit dobinda BNR din ziua depunerii. Ca atunci banca ia de la BNR...si nu de la tine.