Cotizatie pt pensie sau strans bani in banci ?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Citat:
citat din mesajul lui marius

Bancile mai dau si faliment.... sumele depuse sunt garantate (!!!) pentru un anumit plafon. Exemplul dat de tine cu 500 ron/luna depunere in contextul actual mi se parea ireala. Partea cu asigurarile de pensie este o chestiune obligatorie prevazuta de lege in cazul in care omul munceste (si presupun ca munceste ca doar de unde sa scoata 500 ron net luna doar peste buget?)

De ce ti se pare ireala depunerea lunara a unei sume in diferite conturi bancare ?!
Oricum, multumesc ca mi-ai amintit ca in caz de faliment, o banca garanteaza inapoierea doar a unei anumite sume.

allinta

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Deborah77

Calculul poate fi valabil, daca esti singur pe lume. Daca insa ai familie, banii pusi la banca nu tin loc nici de asigurare de viata, nici de asigurare pt invaliditate permanenta, nici de mai stiu eu ce ofera astia de la fondurile de pensii. Da, daca ai noroc sa traiesti pana la 65 de ani si sa poti pune lunar niste bani de o parte, chiar iesi mai bine cu banca. Dar daca nu? Si daca raman copii minori in urma? Sau daca suferi un accident si ramai la pat doamne-fereste? Plus ca banii pusi de o parte sunt f vulnerabili la urgente care apar in viata oricarei familii: s-a stricat televizorul, trebuie inlocuita mobila de bucatarie, trebuie rezolvata o lucrare stomatologica, m-a livit batzu si vreau in vacanta in cipru, trebuie sa schimb masina etc etc. Stiu astia de la fondurile de pensii de ce nu-ti dau inapoi banii economisiti inainte de termen....

Eu nu m-as atinge de acesti bani. Plus ca ca daca as muri inainte de astia 20 de ani, banii vor trece in proprietatea mostenitorilor, pe cand in cazul pensiilor, daca mor, banii raman in conturile statului, nu ii mai scoate nimeni de acolo.
Si chiar poti, din doua salarii, sa depui aceasta suma luna de luna.

allinta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Pai plafonul garantat de stat este de 50 mii EUR pe deponent si banca.

Iti faci depozite la mai multe banci.

Sau poti sa alegi multe alte modalitati sa investesti, de ex sa cumperi 1-2 apartamente pe care sa le inchiriezi etc.
Stiu, banca e cea mai "sigura".

Parerea mea este sa ai si o asigurare privata tocmai pentru avantajele pe care le spune Deborah. Dar in nici un caz toti banii economisiti nu trebuie sa stea in astfel de polite.

Mergi la inceput

Ah, tu vorbesti de cotizatia la pensie care este obligatorie?

Pai ce sens are sa-ti faci calcule cum ar fi mai bine cu banii, cata vreme cotizatia nu e optionala?

In orice caz, daca la cotizatia asta te referi, atunci eu cred ca nu iesi mai bine cu banii pusi deoparte la banca. Pentru ca modalitatea de calculare a pensiei este in functie de salariul mediu pe economie, si nu de banii ce i-ai cotizat tu efectiv.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Adina Iulia

Pai ce sens are sa-ti faci calcule cum ar fi mai bine cu banii, cata vreme cotizatia nu e optionala?

In orice caz, daca la cotizatia asta te referi, atunci eu cred ca nu iesi mai bine cu banii pusi deoparte la banca. Pentru ca modalitatea de calculare a pensiei este in functie de salariul mediu pe economie, si nu de banii ce i-ai cotizat tu efectiv.

Chiar daca este obligatorie, cotizatia este pt salariul minim pe economie; fiindca asa procedeaza majoritatea angajatorilor. Pensia ar fi una de mizerie.
In ceea ce ma priveste, eu am posibilitatea de a lucra fara contract, dar intr-un mediu sigur, cunoscut mie.
Nu am inteles fragmentul bolduit si colorat.

allinta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns flo.flo spune:

Eu am auzit ca o sa iesim la pensie la 70 de ani femeile si la 75 barbatii; asa ca nu cred ca o sa mai ajung sa ma bucur eu de pensie dupa 50 de ani de munca in conditiile de azi.
asa ca prefer sa ma folosesc de banii de acum ptr ca nu ma vad la 70 de ani mergand in concedii afara sau mai stiu eu ce...si daca ajung la acea varsta, o sa am banii de pensie de la stat (aia putini) si pensia privata (sper)

http://.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui allinta

Citat:

Chiar daca este obligatorie, cotizatia este pt salariul minim pe economie; fiindca asa procedeaza majoritatea angajatorilor. Pensia ar fi una de mizerie.
In ceea ce ma priveste, eu am posibilitatea de a lucra fara contract, dar intr-un mediu sigur, cunoscut mie.
Nu am inteles fragmentul bolduit si colorat.

allinta

Nu procedeaza asa majoritatea angajatorilor, sau in fine, nu e legal sa se procedeze asa, si angajatul nu ar trebui sa accepte astfel de conditii.
Normal ca exista angajatori care platesc la nivelul salariului negociat.

Iar ca sa explic fragmentul: indiferent ca tu platesti acum 5 milioane lunar sa zicem, ti-o raporteaza la salariul mediu pe economie de acum, si se calculeaza un punctaj.

Cand iti vei lua pensia, ti se va calcula in functie de salariul mediu pe economie de atunci. daca va fi de 10 ori mai mare, vei primi mult mai multi bani decat ai cotizat efectiv, pentru ca se ia in calcul punctajul si nu suma absoluta - ceea ce la banca nu se poate intampla niciodata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns senator spune:

Citat:
Eu nu m-as atinge de acesti bani. Plus ca ca daca as muri inainte de astia 20 de ani, banii vor trece in proprietatea mostenitorilor, pe cand in cazul pensiilor, daca mor, banii raman in conturile statului, nu ii mai scoate nimeni de acolo.
Si chiar poti, din doua salarii, sa depui aceasta suma luna de luna.
allinta

Pensia privata este mostenibila in totalitate, indiferent ca este cea obligatorie sau cea facultativa. Numai īn cazul pensiei de stat e valabil ce spui tu.

Mergi la inceput

Citat:

Pensia PRIVATA n-are nicio treaba cu salariul mediu pe economie. Asta e valabila doar la pensia DE STAT.
Teoretic, depozitul bancar AR PUTEA FI mai bun decāt pensia privata. Īn realitate, pensia privata e cea mai buna solutie. Investitiile īn actiuni au un potential de crestere mai mare decāt depozitul bancar. Īn plus, din fondul de pensii nu poti scoate bani pana la pensie si atunci tentatiile sunt anihilate din fasa.

Mergi la inceput

Citat:

Daca tu lucrezi fara contract, adica fara carte de munca, inseamna ca tu nu vei avea nici pensie de stat, nici pensie privata obligatorie. Ceea ce e destul de rau. In aceasta situatie nu-ti ramane decat sa depui periodic bani la banca.
E SINGURA SOLUTIE dintre cele care prezinta interes pentru tine.

Mergi la inceput