Online banking - tzeapa cu sau fara intentie!?!
Raspunsuri - Pagina 3
Ancuta-Maria spune:
DIn experienta mea, daca acel cont in care fac transferul e la aceeasi banca, transferul se face instant (asa ca uite cel putin o banca unde transferul de face in timp real) indiferent daca e sambata sau duminica. In transferurile dintre banci, am vazut ca dureaza cel mult 2 ore, DAR tot data reala de transfer apare (cel putin la mine).
LauraNicole spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ancuta-Maria DIn experienta mea, daca acel cont in care fac transferul e la aceeasi banca, transferul se face instant (asa ca uite cel putin o banca unde transferul de face in timp real) indiferent daca e sambata sau duminica. In transferurile dintre banci, am vazut ca dureaza cel mult 2 ore, DAR tot data reala de transfer apare (cel putin la mine). ----------------------------------------------------------------------- „timpul nu-i menajeaza pe cei care se cred in afara lui” (Francois Fayolle) |
Exact !Si la mine,la ambele conturi este exact acelasi lucru :daca tranzactia s-a facut in w/e , in w/e apare .
Life is something precious so enjoy it and try to take what s good from it!
dodo spune:
"Tzeapa" este a bancii/unde ai de platit rata/factura, pt. ca, LEGAL, nu au voie sa puna scadenta intr-o zi considerata nelucratoare, chiar daca banca e deschisa pt. public. In al doilea rind, NU E LEGAL sa se perceapa penalitati pt. zilele pe care banii le petrec im circuit intre banci/conturi, pt ca tu, ca debitor, ti-ai facut datoria la timp (alta data ar fi bine sa print-out pagina in care se confirma detaliile platii-ziua, contul in care s-au virat banii, nr. de chitanta)si nu esti raspunzatoare de treaba asta. Deci, daca ai cum sa confirmi efectuarea platii pe data de 5, cere sa vorbesti cu managerul si baga-i hirtia sub nas, daca nu ai dovada, n-ai cum dovedi si e ca ei, tre sa platesti si alta data sa pastrezi dovada de plata (dai print-out pw pagina de plata).
Si da, exista tranzactii instant, adica banii dispar dintr-un cont pt a apare in alt cont, pt ca virtual tranzactia e instant, insa ei trebuie procesati, de aceea bancile folosesc perioada de 24-72 ore pt. clearance. Perioada de clearance nu este imputabila debitorului, pt. ca el a facut plata la timp, deci, legal, banca nu are voie sa te penalizeze, insa cum multi o spun, in RO multe se pot inca intimpla...
bertha spune:
Data scadenta presupune ca, cel tarziu la starsitul zilei respective, banca sa poata trage din contul debitorului contravaloarea ratei scadente. La sfarsitul zilei bancare, sistemul informatic face automat toate operatiunile de retragere a contravalorii ratelor din conturi, stabileste cine si-a achitat debitul si, dupa caz, incepe calculul penalizarilor.
Orice client care nu a platit rata si ajuns in ziua scadentei trebuie sa plateasca la ghiseu sau prin OP intrabancar, pt a fi sigur ca banii vor fi in cont in ziua resp. In general, conform contractului, banii trebuie sa ajunga in ziua scadentei in contul bancar atasat creditului, nu in ziua scadentei sa plece dintr-un alt cont spre contul din banca creditoare.
Eu am internet banking la 2 banci. La una te informeaza, inainte sa-ti ceara aprobarea platii, in ce data se va face operatiunea. La a 2-a nu poti face un OP cu data zilei resp decat pana-n ora 16, daca depasesti aceasta ora, pe OP trebuie completata data zilei urmatoare, tocmai pt a preintampina astfel de situatii.
Mickyyy, banii sunt retrasi instant, indiferent daca este zi bancara sau nu pt a evita situatia descrisa de Capcaun, cand dispui de 100 lei in cont si mergi intr-un magazin si cumperi de 90 lei, intri in altul si mai cumperi de 95 lei, mai bagi benzina de 50 lei...ai prins ideea.
Bertha, mami de frumuseti rare - Darius-Andrei (DN 08.06.2004) si Ioana-Ruxandra (DN 12.11.2008)
poze
Cum s-a nascut Ioana
bertha spune:
Citat: |
citat din mesajul lui dodo "Tzeapa" este a bancii/unde ai de platit rata/factura, pt. ca, LEGAL, nu au voie sa puna scadenta intr-o zi considerata nelucratoare, chiar daca banca e deschisa pt. public. |
In contract se specifica o anumita data scadenta, de multe ori chiar clientul fiind cel ce alege o zi din luna cand ii convine sa faca plata. In unele luni, aceasta data se intampla sa fie sambata, duminica sau in zile de sarbatori legale. In cazul asta, de obicei, se specifica in contract ca rata trebuie sa fie platita in urmatoarea zi bancara.
Bertha, mami de frumuseti rare - Darius-Andrei (DN 08.06.2004) si Ioana-Ruxandra (DN 12.11.2008)
poze
Cum s-a nascut Ioana
dodo spune:
Aici bancile cer scadenta in ultima zi lucratoare a lunii, deci nu e o data fixa. In cazul ei, e acoperita, pt. ca scadenta cade simbata, deci plata ar trebui efectuata lunea, lucru dealtfel confirmat de banca, deci penalitatile sint ilegale. Cred ca o discutie cu managerul ar lamuri lucrurile, de multe ori functionarii fac exces de zel
dodo spune:
Acum am citit si ce ai scris mai sus, Bertha. In cazul asta banca "tzepuieste" clientul, cum am zis, pt. ca tu nu esti obligat sa acoperi zilele intrabancare in care banii tai stau practic in buzunarul bancii, ca din al tau au iesit. Zilele de clearance bancar nu ar trebui sa fie imputabile clientului. Aici, de ex, iti vine scrisoare acasa, pt. plata imediata, daca nu ai platit la timp, insa, atentie, iti cer sa nu bagi in seama scrisoarea daca tu ai platit in ultimele 24h, deci clearance-ul nu este imputabil.