Online banking - tzeapa cu sau fara intentie!?!

Online banking - tzeapa cu sau fara intentie!?! | Autor: Mickyyy

Link direct la acest mesaj

De mai bine de 2 ani de zile am folosit fara niciun fel de probleme serviciile online ale unei banci din roamnia, nu stiu daca are vreo relevanta deocamdata denumirea ei.
Imi convenea de minune pentru ca imi puteam plati ratele si facturile de-acasa, cu 3 copii e cam greu sa iei la pas bancile in ziua de azi.
Toate bune si frumoase pana luna trecuta.
In data de 5, adica sambata, aveam scadenta la un credit. Plata se facea intr-un cont din aceeasi banca, deci bani ajungeau instant. Mai facusem si cu alte ocazii plati in week-end si nu a fost absolut nicio problema, asa ca am facut click-urile de rigoare, am primit mesajul de tranzactie efectuata cu succes, si am inchis.
Cateva zile mai tarziu incep sms-uri urmate de telefoane, cum ca am o restanta la un credit. Mai sa fie, de unde ca doar am platit?! Pai da, dar ati platit in data de 7, nu pana in data de 5 cum trebuia, deci aveti 28 euro penalizari. Nu domne ca am platit pe 5, nu domne ca la mine in extras apare pe 7.
Ok, hai sa verific, intru pe site (eram deja in data de 10-11), imi apare mesj ca "ultima logare a fost in data de 05 la ora 8.45", INSA surpriza, tranzactia imi apare inregistrata cu data de 07. Orice tranzactie are 2 date, data la care am ordonat-o eu si data la care s-a efectuat. Ambele date erau 07 la mine. Mai sa fie, hai sa zicem, eu am ordonat-o sambata si voi ati prelucrat-o luni, ar trebui ca macar data la care am ordonat-o eu sa fie 5, si data efectuari 7, dar nu, la ei ambele date erau 07.
Sun la banca sa vad daca am luat-o eu razna. Primul lucru care-l intreb: domnule, cand intra banii la o plata intrabancara ordonata online? In acelasi moment doamna, imi raspund ei. Eu fac pe prostu in continuare: da' conteaza daca e ordonata in week-end? Nu domne, nu conteaza, banii ajung imediat. Ii cer confirmarea de cateva ori, sub diverse forme, prefacandu-ma ca's grea de cap, si omu de-acolo imi explica ca plata se face imediat.
Buun zic, acu ca mi-ai confirmat in toate modurile posibile ca se face pe loc, ia zi-mi si mie de ce o plata facata sambata e inregistrata cu data de luni, cand eu luni nici macar n-am accesat serviviul? O da la intors, ca de fapt plata se face imediat, dar ca tranzactia se inregistreaza cu prima zi bancara lucratoare. Da banii intra pe loc, doar ca pe extras apar 2 zile mai tarziu. pai domne, ori intra ori nu intra. Ba intra doamna, daca ala vrea sa-i scoata si sa-i foloseasca ii are deja in cont, dar pe extras nu-i apar. Si uite-asa m-am certat eu cu ei minute bune, ei incercand sa-mi explice ca banii intra pe loc dar apar pe extras abia luni. Ca sa nu mai zic ca aceasta banca are program de lucru cu publicul si sambata, iar eu am ordonat tranzactia la ora 8.45 dimineata. Daca mergeam la ghiseu sambata si faceam acelasi lucru, ce facea, imi punea stampila cu data de 7 pe hartie?? Ca ziua de 5 e zi nelucratoare??
Le-am cerut o hartie, un extras ceva in care sa confirme ca eu am ordonat tranzactia cu data de 5 si ei au efectuat-o cu data de 7 (mie bani mi-au disparut din cont in data de 5, evident), insa mi-au explicat ca nu au cum sa-mi dea asa ceva, ca orice tranzactie facuta in week-end se trece cu prima zi bancara lucratoare, si ei trec ambele date (atat data de ordonare a tranzactie cat si data de plata) data de 7. Ba mai mult, mi-a zis ca e vina mea ca fac tranzactii in week-end, ca ei n-au nicio vina ca nu-mi platesc eu ratele la timp, ce treaba au ei ca eu platesc penalizari sau doamne fereste mai intru si prin CRB-uri, de ce n-am avut grija s-o fac cand trebuia!?!

In fine, m-am certat dar n-am ajuns la niciun rezultat. Acu' fac si eu pe prostul, si va intreb si pe voi, poate oti fi mai destupati la cap ca mine: e legal sa faca asta?? Pentru ca e clar ca ei isi trag niste bani din chestia asta, mie-mi iau banii din cont la o data dar de fapt banii raman in aer pana in prima zi lucratoare cand au ei chef sa ii inregistreze. Si e legal sa treaca acolo ca eu am ordonat o plata in data de 7 cand eu in ziua respectiva n-am facut nici macar un click online la ei?? As intelege daca ar trece data de 5 la ordonat s data de 7 la efectuat, dar sa treci ambele date 7?? Eu cum pot sa le dovedesc celorlalti ca de fapt am facut plata pe 5, si ei aveau bani in cont tot pe 5, dar din cauza ca legea bancara e cum e (asta daca chiar ala zice adevarul, ca eu am mari dubii aici, simt ca vor sa abureasca lumea) nu le apar decat pe 7 in extras.

Mickyyy si cele 3 fete cucuiete: Malina Ioana (www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=34545" target="_blank">31.03.2004) Daria Maria (www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=58164" target="_blank">22.06.2005) Eliza Gabriela (28.11.2008)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns madadum spune:

tranzactiile se inregistreaza in extras intr-o data de valuta.
zilele de weekend (si alte zile nelucratoare) nu sint inregistrate ca data de valuta.
fiecare banca decide daca ceea ce se lucreaza in weekednse inregistreaza cu data de valuta luni sau vineri.
la ghiseu cel mai proabil ca ti s-ar fi pus stampila cu data de luni pe OP.
sper ca am fost destul de clara.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mickyyy spune:

Deci sa-nteleg ca banca nu poate efectua tranzactii cu data de valuta week-end (desi repet, am mai facut plati in week-end si n-au fost probleme niciodata).
Bun, atunci daca eu in data de 5 ii dau un ordin de plata, si ea nu poate sa treaca data aia nicaieri ca n-are voie, sa-mi lase bani IN CONTUL MEU pana cand o sa poata sa imi inregistreze tranzactia. Dar ea nu-i lasa, ii ia din cont, dar tranzactia mi-o inregistreaza cu data de luni. Pai si alea 2 zile? Unde's banii? In contul meu nu sunt sigur, ca-mi arata soldul contului ca si cum tranzactia ar fi fost facuta.
Zice ca's in contul celuilalt, dar de fapt ala nu ii vede in extras (in caz ca ar lua sambata extras). Pai atunci cum sunt in contul lui daca pe extrasul lui nu apar??

Eu nu stiu legislatie bancara si alte reguli de-ale lor, dar eu stiu atat: am dat un ordin de plata la banca intr-o zi, banca mi-a luat banii FARA NICIUN FEL DE DOVADA in ziua in care eu am dat ordinul. Ea are dovada ca i-a luat in data de 7, eu am dovada ca in data de 5 nu mai erau, ea conform propriilor evidente nu are nicio dovada ca eu i-am zis sa-i ia in data de 5 ca tot cu data de 7 a trecut si la data ordonarii tranzactiei!Eu nu pot sa dau banca in judecata pentru chestia asta?

Mickyyy si cele 3 fete cucuiete: Malina Ioana (www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=34545" target="_blank">31.03.2004) Daria Maria (www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=58164" target="_blank">22.06.2005) Eliza Gabriela (28.11.2008)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Inainte de a striga tzeapa ar fi bine sa stim ca de regula o banca (din Romania sau de oriunde altundeva) inregistreaza tranzactiile (indiferent ca-s in valuta sau in moneda locala) numai in zilele bancare lucratoare, dar si atunci numai in intervalul cand banca este deschisa!
Asta trebuie sa o stie oricine si toate bancile specifica clar asta (pe site, in contracte, etc).

O tranzactie efectuata astazi la 5, daca banca se inchide la 4, va fi inregistrata cu data de maine, ora de deschidere.
O tranzactie efectuata vineri la 5 la aceeasi banca va fi inregistrata abia luni, ora de deschidere.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

buna,

din cate stiam, la efectuarea tranzactiilor on-line exista posibilitatea sa salvezi confirmarea electronica a platii efectuate de tine. ai aceasta confirmare ? si mai poti sa-ti listezi extrasul tau de cont din aplicatia on-line. deoarece nu ai mentionat despre ce banca este vorba, nu stiu daca aplicatia ta are aceste 2 optiuni...

si pe viitor, ca sa eviti problemele de acest gen, intereseaza-te daca exista optiunea de debitare automata a contului tau cu valoarea ratei, la data scadentei. in felul acesta singura ta responsabilitate este sa ai bani suficienti in cont la momentul platii...

iar pentru rezolvarea problemei cu penalizarea, poti face o reclamatie in scris la banca, la care sa atasezi (daca ai) ori confirmarea electronica de plata on-line, ori extrasul de cont al tranzactiilor efectuate, si banca este obligata sa-ti dea un raspuns si sa solutioneze problema.

Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Mickyyy
am dat un ordin de plata la banca intr-o zi, banca mi-a luat banii FARA NICIUN FEL DE DOVADA in ziua in care eu am dat ordinul.

Nicaieri in lume o tranzactie nu se efectueaza instant.
In momentul in care tu ai dat click pentru executarea unui transfer (indiferent de natura lui), suma de bani corespunzatoare nu mai este disponibila, desi ea inca apare in cont. Abia in momentul in care cererea ta de transfer este acceptata in partea cealalta se face clearingul intre banci sau intre conturile din aceeasi banca, iar suma corespunzatoare se va scade din contul tau. Uneori intre cele doua momente pot trece chiar si zile lucratoare bancare in asteptarea confirmarilor si/sau verificarilor (dar asta numai daca este vorba de sume foarte mari, sau destinatarul este o firma de la care se asteapta acceptul pentru transfer).
Intotdeauna data platii este considerata data cand banii intra efectiv in contul destinatarului, nu data la care s-a initiat transferul.

Mergi la inceput

Tzeapa mi-am luat-o eu, si tocmai de-asta am zis cu sau fara intentie, pentru ca incerc sa vad unde e de fapt greseala.

Daca o banca permite sa se efectueze tranzactii in afara orelor ei de program, dar nu le poate inregistra decat in zilele lucratoare, atunci de ce principiul nu functioneaza si in sens invers? Eu, ca banca, nu iti pot inregistra o tranzactie decat in data de ..., chiar daca tu imi ordoni sa o fac azi, dar nici nu iti iau banii din cont pana in data de... Mie asa mi s-ar parea corect.

Gresesc?

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui CorinaDani
ca sa eviti problemele de acest gen, intereseaza-te daca exista optiunea de debitare automata a contului tau cu valoarea ratei, la data scadentei. in felul acesta singura ta responsabilitate este sa ai bani suficienti in cont la momentul platii...

Corina, nu data scadentei trebuie setata caci iarasi, daca data scadentei pica in weekend se intra la penalizari. In plus banca nu stie care ar fi intarzierea confirmarii de la destinatarul platii daca acesta este la o alta banca.
Optiunea de debitare automata este foarte buna, dar trebuie setata o data cu 3-4 zile inainte de data scadentei, pentru a acoperi zilele de weekend, si orice eventuala intarziere de o zi datorata unor nesincronizari intre banci.

Mergi la inceput

Citat:
.
Intotdeauna data platii este considerata data cand banii intra efectiv in contul destinatarului, nu data la care s-a initiat transferul.

pai tocmai de asta ma plang eu, de ce nu au trecut data cand eu am initiat transferul data de 5, si data plati data de 7. Asa mi se parea corect si nu as fi facut niciun fel de scandal.

corina, exista posibilitatea de confirmare a plati si la mine, doar ca de la o vreme n-am mai folosit-o, repet, de mai bine de 2 ani de cand fac plati online n-am avut niciun fel de incident, si am renuntat sa mai salvez confirmarile (vina mea, recunosc). Pot vedea extrasul insa in orice moment. si pe extras tocmai asta apare, in amebele locuri unde e trecuta data, apare ziua de 7.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Mickyyy
Eu, ca banca, nu iti pot inregistra o tranzactie decat in data de ..., chiar daca tu imi ordoni sa o fac azi, dar nici nu iti iau banii din cont pana in data de... Mie asa mi s-ar parea corect.
Gresesc?

Da.
Altfel, eu daca as avea 100RON in cont as putea da click pentru 10 tranzactii de 50RON si se ajunge la haos.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

Citat:
citat din mesajul lui capcaunul

Citat:
citat din mesajul lui CorinaDani
ca sa eviti problemele de acest gen, intereseaza-te daca exista optiunea de debitare automata a contului tau cu valoarea ratei, la data scadentei. in felul acesta singura ta responsabilitate este sa ai bani suficienti in cont la momentul platii...

Corina, nu data scadentei trebuie setata caci iarasi, daca data scadentei pica in weekend se intra la penalizari. In plus banca nu stie care ar fi intarzierea confirmarii de la destinatarul platii daca acesta este la o alta banca.
Optiunea de debitare automata este foarte buna, dar trebuie setata o data cu 3-4 zile inainte de data scadentei, pentru a acoperi zilele de weekend, si orice eventuala intarziere de o zi datorata unor nesincronizari intre banci.

din cate imi amintesc (dar poate ma insel, si nici nu am cum sa verific acum) in contractul meu de credit exista un paragraf legat tocmai de acest aspect, plata ratelor in situatia in care scadenta pica in wknd sau sarbatori legale/zile nelucratoare.

uite ca am gasit (il aveam salvat in format electronic) : "4.5. In cazul in care scadenta platilor datorate nu este intr-o zi lucratoare bancara, plata se va face in prima zi lucratoare bancara urmatoare".

Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )

Mergi la inceput