REFERENDUM-pro si contra
Raspunsuri - Pagina 2
iileana spune:
Citat: |
Pune'le tu ca mie mi'e lene. |
Mi-era jena sa postez raspunsuri identice, la doua topice diferite. O sa zica lumea ca scriu pentru puncte.
Dar pentru tine fac orice :), asa ca, hai, copy-paste de aici:
" "5.1. Solutia unicamerala
Prima dintre solutiile care se pot imagina, din perspectiva constitutionala, este amenajarea unui sistem unicameral. Din acest punct de vedere, fundamentala este evaluarea tipului de argumente care pot fi evocate în vederea sustinerii sau respingerii acestei formule institutionale.
Unicameralismul poate fi justificat prin invocarea unor argumente decurgand din cateva observatii elementare de natura constitutionala si politica:
- solutia unicamerala este adaptata structurii unui stat unitar, care nu cunoaste ramificatia federala;
- din unghiul de vedere al costurilor, ea permite reducerea numarului de parlamentari;
- organizarea unicamerala poate da nastere unui proces mult mai rapid de adoptare a legilor, prin eliminarea redundantelor procedurale;
- unicameralismul este adecvat ideei de unitate a natiunii. O singura natiune conduce la ideea instituirii unei singure camere parlamentare;
- în contextul creat de generalizarea Curtilor Constitutionale, controlul acestora din urma se substituie tipului de cenzura politica rezervat, initial, camerelor superioare.
În oglinda, se pot imagina cateva argumente relevante în vederea respingerii solutiei unicamerale. Morfologic si intelectual, acestea sunt motivatiile în numele carora este justificata mentinerea bicameralismului:
- monocameralismul poate fi punctul de plecare al unei tendinte de tiranie a majoritatilor politice;
- o singura camera poate fi inadecvata în cazul în care intentia este de a reprezenta, nuantat, minoritati politice sau grupuri regionale;
- unicameralismul nu garanteaza posibilitatea evitarii blocajelor de natura constitutionala; o a doua lectura în camera superioara poate fi salutara, dupa cum departajarea atributiilor între cele doua camere poate fi utila.
Dincolo de aceste nuante, ceea ce trebuie sa domine, în cazul unei optiuni unicamerale, nu este calculul de natura economica (reducerea alocatiei bugetare), ci imperativul unui design constitutional echilibrat si inteligent."
Nu, n-am gasit dizertatia D-lui Boc, asa ca am mers la sursa, la Cotroceni .
La aia care-l sfatuiesc pe Dl. Presedinte.
Si am studiat fragmentul de mai sus, pescuit din "Raportul www.presidency.ro/static/ordine/CPARPCR/Raport_CPARPCR.pdf" target="_blank">Comisiei Prezidentiale de Analiza a Regimului Politic si Constitutional din România – Pentru consolidarea statului de drept".
Oare Dl. Basescu l-o fi studiat, la rindu-i?
Ce cacealma!... "
Triunghiul portocaliu *
Guestus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui iileana [b]- o singura camera poate fi inadecvata în cazul în care intentia este de a reprezenta, nuantat, minoritati politice sau grupuri regionale; |
poti sa ne spui partidele care nu mai apuca sa fie reprezentate..sa vedem si noi ce valori se vor pierde.
asa la teorie de 2 bani sint multi experti....unicameral = china si alte prostii.
iileana spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Guestus
poti sa ne spui partidele care nu mai apuca sa fie reprezentate..sa vedem si noi ce valori se vor pierde. asa la teorie de 2 bani sint multi experti....unicameral = china si alte prostii. |
Pai nu spusei deja, nene, ca ma uit si io la ce zic altii, ca habar n-am ce-i mai bine?
Asta pentru ca n-am studii de drept, dar am, in schimb, pare-se, un IQ mult sub media populatiei care, vad, stie exact care-i mai bun, unicameralul sau bi., in completarea "designului constitutional echilibrat si inteligent".
Acuma, pe bune, daca nu va spunea Basescu cum trebuie sa ginditi, stiati si singuri?
Pe mine ma enerveaza ca Dl. Presedinte ma intreaba ceva la care nu stiu raspunde. .
P.S. insa mica mea intuitie imi spune ca prezenta sau absenta anumitor partide in parlament tine mai mult de modalitatea de vot (pe liste/ uninominal proportional (ca acum)/ uninominal varianta hard), deci de legea electorala si nu de constitutie, de numarul de camere parlamentare.
Triunghiul portocaliu *
Ana_Scanteie spune:
Eu as susutine varianta bicamerala, cu unele mici amendamente.
Inteleg ca e nevoie de doua camere pentru a face mai dificila coruperea mecanismului de vot, dar am si eu nevoie de niste masuri de bun simt luate de noul parlament:
-bicicleta de serviciu pentru orice parlamentar .
-decontarea de bilete de tren sau avion la clasa economic pentru deplasarea in interesul electoratului
-decontarea a meximum 300 Euro pe luna pentru chirie
-vinderea casei popoului catre cei care o pot pune la produs: circ, nunti, bordeluri (vine noua lege), praznice,lupte K1 etc
-concurs de post anuntant in ziare pentru singurul consilier acceptat pt. un parlamentar
-trimiterea urgenta in somaj a tuturor atarnatorilor de langa parlament, posturile urmant a se ocupa cf. regulii d emai sus
Totul e pentru a comunica o mai buna intelegere a situatiei tarii de catre diriguitori, si pentru a respinge demn alocutiunile care pretind ca parlamentul e o cloaca de lipitori ordinare. Nu ca presedintele actual nu ar fi tatal lor, dar trebuie inceput de undeva cu masurile reale anti-recesiune.
iileana spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ana_Scanteie trebuie inceput de undeva cu masurile reale anti-recesiune. |
A, pai daca avem in vedere masuri anti-re-ce-siu-ne, si tot ceea ce vrem este sa scoatem cit mai putini bani din buzunar pentru functionarea statului, mai bine ne amintim de www.ziare.com/actual/politica/03-27-2009/marko-bela-devansarea-alegerilor-prezidentiale-este-o-prostie-699326" target="_blank">citeva propuneri facute in alt context:
"Da, trebuie sa stiti ca democratia costa. Daca vrem democratie, trebuie sa stim ca democratia costa.
De exemplu, ar fi mult mai ieftin daca nu am face deloc alegeri. Si sa nu alegem oameni pentru 4 ani, ci pentru 40, cat pot.
Ar fi mult mai ieftin."
Or mai fi si altele...
Triunghiul portocaliu *
Guestus spune:
Da...sa se faca domle ceva dar sa nu se schimbe nimic.
Pun pariu ca la o propunere de tricameral cu 5000 de alesi se vor gasi sute de kg de analisti sa gaseasca puncte bune. Si miile de sustinatori apar automat.
Ana_Scanteie spune:
Sa nu mai vorbesc de sistemul de alegeri, o corcitura cica uni-nominala.
Ileana, degeaba ma vezi pe mine antidemocratul de serviciu: nu cred ca deputatul suedez isi trage 3 masini de serviciu, 3 secretare pt birou, hotel si provincie, 5 consilieri ca sint nepotii sponsorilor, si nu face excursii in Bali pentru promovarea spiritului mioritic si atragerea investitorilor.
Deci vorba lui Arghezi: a se slabi.
iileana spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ana_Scanteie nu cred ca deputatul suedez ... |
Ah, si doar ni s-a propus, pe vremuri, modelul suedez...
Triunghiul portocaliu *