REFERENDUM-pro si contra
Am urmarit zilele trecute discursul lui Basescu prin care ne spunea ca vrea ca in noiembrie,pe langa alegerile prezidentiale,vrea sa aibe loc si un referendum pentru micsorarea numarului de parlamentari.Mai bine zis vrea el,asa peste noapte,c-asa a visat,vrea un parlament in Romania unicameral si nu bicameral,cum e in mai toate tarile dezvoltate din lumea asta.Basescu vrea sa ne intoarcem la unicameral,la Marea Adunare Nationala,asa cum mai este inca in fostele tari sovietice sau in China.Si s-a gandit el sa intrebe "poporul suveran" daca e de acord cu prostia lui sau nu.In 2004 la alegeri,el ne numea "prostimea",pe el il va alege "prostimea",asa spunea.Acum suntem "poporul suveran".Oare cat mai suntem noi ingaduitori cu acest om ce ne-a dus inapoi in acesti 5ani de domnie(impreuna cu acolitii sai),ne-a intors inapoi in timp cu cel putin 10 ani? Cat mai acceptam sa ne duca de nas niste oameni incapabili de a scoate tara asta din criza pe care tot ei au adincit-o si mai tare prin imprumutul de zeci de miliarde de euro pe care l-au luat de la FMI,fara sa ne intrebe? Pentru ca atunci au hotarit singuri sa angajeze tara la o datorie enorma pe care tot noi,poporul suveran,va trebui s-o platim.Atunci n-a propus referendum.
Am urmarit emisiunea "Dupa 20 de ani"de la ProTv,unde invitatul special Dinu Patriciu a spus multor lucruri pe nume si chiar mi-a placut sa vad ca ma aseman in gandire cu un om de afaceri recunoscut peste tot in Europa numai in tara lui nu,ce vrea doar bine pentru tara asta,ce are o lista cu 10 propuneri de solutii anticriza,dar pe care politicienii nostri nu le ia in considerare.
Voi sunteti de acord cu acest referendum?
www.blogulluiaurel45.blogspot.com
Raspunsuri
ellinia spune:
Nu, probabil ca as vota pentru presedinte si atat. Si ma enerveaza ca iar o sa se cheltuie niste bani aiurea, vezi referendumul trecut. Probabil initiatorii se gandesc ca o sa vina mai multa lume la vot. Nu cred ca asta e solutia. S-ar ingrosa numarul celor de prin agentiile guvernamentale, samd. Ar trebui limitate cumva cheltuielile cu deplasarile, cu cazarile, cu carburantii. Stiu destul de multe persoane care lucreaza prin cabinete de parlamentari, freaca menta pur si simplu, mai vine cate un batranel cu jalba in protap si ma gaseste si usile inchise.
Deci eu nu as vota la referendum. Clar nu l-as vota pe Basescu - daca ar candida - m-am saturat de el si acolitii lui. Eu imi doresc un presedinte altfel!
marius spune:
Intrebare:
in mod obiectiv nu exemplificativ - comparativ - de ce bicameral si de ce nu unicameral?
Raspunsul de genul " ca si la altii dezvoltati este asa" nu e un raspuns.
Cat despre topic - referendumul este referendum - prin puterea legii ca sa zic asa un presendinte are si rolul de a convoca un Referendum deci nimic ilegal sau anormal.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
Rufus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mireluta39 Am urmarit emisiunea "Dupa 20 de ani"de la ProTv,unde invitatul special Dinu Patriciu a spus multor lucruri pe nume |
Mireluta, Patriciu spune demult lucrurilor pe nume, dar pe numele lui; poate parea logic, dar niciodata nu spune ceva care sa nu-i foloseasca. El nu e un om politic, dar dicteaza politica; atunci cand detinea activele in petrol, spunea clar si raspicat: nimeni nu-l poate atinge, cata vreme doar impozitele platite de firmele lui sunt mai mari ca bugetul unei ramuri a economiei. Interesant este ca viata ii arata si unui mare om de afaceri ca are limite: da, a vandut inainte de criza afacerea cu petrol, dar a facut-o pentru a investi pe plan imobiliar, fireste, la scara mondiala. Ce s-a intamplat cu domeniul imobiliar...stie oricine.
Pe orice statistica, orice sondaj ma uit, vad ca majoritatea zdravana din votanti vrea parlament cu o camera. Interesant este ca adversarii lui Basescu nici nu-si permit o alta reactie decat sa spuna ca da, asa e bine, ca altfel s-ar opune ideii majoritare si de, le strica in alegeri. Incearca sa gaseasca motive, idei cu "manevre obscure" ale presedintelui, litera din constitutie, etc, dar adevarul este ca nu-si pot permite ca, dupa ce mult timp au spus ca e bun sistemul cu o camera, sa apara acum sa demonstreze utilitatea celor doua camere.
Sa spunem (desi eu nu-s chiar convins) ca-i bine cu doua camere si nu cu una; de ce nu ne explica politicienii asa, mai pe intelesul nostru, cum vine treaba, in loc s-o abureasca cu manevrele lui Basescu? Ca ar putea Basescu sa faca 10 referendumuri, daca lumea ar sti ca e bine cu doua si nu cu una, ar vota cum e mai bine, nu?
RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008
mireluta39 spune:
De ce bicameral si nu unicameral? Pentru ca in momentul de fata,in sistem bicameral,legile facute trec prin ambele camere ale parlamentului spre a fi analizate,modificate acolo unde trebuie(sau nu)si apoi aprobate.Sau nu.Pentru ca ati vazut ca nu toate legile facute au trecut de parlament.Nu toate au fost aprobate.Mai ales cele proaste(asta nu inseamna ca toate cele in vigoare,cele aprobate,sunt bune).Pe cand in sistem unicameral toate legile vor fi analizate si aprobate o singura data,si cele bune si cele facute in pripa,pe genunchi sau mai stiu eu pe unde.Si vor fi aprobate de multe ori(mai ales cele proaste ptr.marea majoritate,dar bune ptr.cei ce au de castigat din ele) de trei sferturi din cvorum,sau de jumatate plus unu,pentru ca asa se vor intelege sa participe la vot.
Si va recomand sa urmariti emisiunea,daca ati pierdut-o,pe site-ul stirilor protv,sa vedeti despre ce este vorba.Merita vazuta.
Cat despre sondaje,niciodata n-au fost relevante; ele sunt facute numai pe un anumit segment de public.De aceea ne si induc in eroare.Ca vrea majoritatea unicameral? Majoritatea aceea se gandeste la mai putina coruptie in tara asta si atit.Dar nu si la ce inseamna de fapt renuntarea la sistemul bicameral.Pentru asta va trebui modificata constitutia si apoi iar referendum.E normal? Cu politica dusa de actuala putere nu mai suntem vazuti bine nicaieri in lume.Parca suntem mai tigani decat tiganii.Asa suntem vazuti peste tot.
www.blogulluiaurel45.blogspot.com
mami_alexia spune:
Eu cred ca initiativa lui Basescu nu are nimic de-a face cu "vor trece legile mai usor" sau alte chestii de genul asta. Din punctul meu de vedere, ideea asta e o politica de campanie: un anumit procent din electorat va zice ca "oau, Basescu se gandeste la noi, si daca o sa fie mai putini parlamentari o sa economisim bani la bugetul statului, bani care o sa se regasesasca in salariile noastre. Da!!! Oau, ce bine va fi, il votam pe Basescu, e baiat destept".
MAMI(Adriana) & ALEXIA(28 aprilie 2007)
www.alexdamian.com/" target="_blank">Sa-l ajutam sa lupte...
ABSOLVENTE!!!!
marius spune:
Corecta afirmatia cu analiza si controlul legileor (proiecte) si sistem dual. Este firesc sa existe intotdeauna un organism care sa mai aiba un cuvant de spus - mai ales in sistemul legislativ. Intradevar economia financiara se poate realiza prin reducerea numarului de membri nu neaparat prin reducerea unei camere. De asemenea se pot limita bugetele alocate insa din nefericire ei paseaza, ei centreaza, ei dau cu capul. Deci avem o problema de principiu. Da, este populista afirmatia presedintelui dar si scuzabila (ca sa zicem) la urma urmei politica nu are frontiere... nothing personal only business.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
mirelacam spune:
noi avem decodorul de la digitv, si prindem toate programele romanesti.Politica romaneasca,vazuta de afara, este la pamant. Suntem plecati de cativa ani buni de acolo, dar sincer mi se pare ca in loc sa ridice tara, ei o scufunda. Iar daca se gaseste unul mai cu mot sa faca ceva bun acolo,(nu dau nume), atunci ii cauta nod in papura si il da pe mana justitiei.
iileana spune:
Citat: |
Voi sunteti de acord cu acest referendum? |
Neavind studii de drept , ma uit si eu la ce zic unii-altii.
Unii, si anume www.presidency.ro/static/ordine/CPARPCR/Raport_CPARPCR.pdf" target="_blank">Comisia Prezidentiale de Analiza a Regimului Politic si Constitutional din Romānia, deci aia de-l sfatuiesc pe Dl. Presedinte, tocmai au zis asa:
"- monocameralismul poate fi punctul de plecare al unei tendinte de tiranie a majoritatilor politice;
- o singura camera poate fi inadecvata īn cazul īn care intentia este de a reprezenta, nuantat, minoritati politice sau grupuri regionale;
- unicameralismul nu garanteaza posibilitatea evitarii blocajelor de natura constitutionala; o a doua lectura īn camera superioara poate fi salutara, dupa cum departajarea atributiilor īntre cele doua camere poate fi utila.
Dincolo de aceste nuante, ceea ce trebuie sa domine, īn cazul unei optiuni unicamerale, nu este calculul de natura economica (reducerea alocatiei bugetare), ci imperativul unui design constitutional echilibrat si inteligent."
Altii, (www.cotidianul.ro/parlamentul_unicameral_propus_de_basescu_se_bate_cap_in_cap_cu_regionalizarea_dorita_de_ue-99374.html" target="_blank">la gazeta), spun ca: "Din 2013, Romānia va fi constrānsa de apartenenta la UE sa aiba doua Camere ale Legislativului. ".
Ca sa votez in cunostinta de cauza la referendum, probabil ca ar trebui sa fac un scurt curs de drept constitutional, altfel nu prea pricep cum eu, simplu cetatean (dar parte a "poporului suveran") as putea sa-mi dau cu parerea, in mod util, privind "designul constitutional echilibrat si inteligent"....
Aia cu redusul numarului de parlamentari probabil ca-i OK, numa' ca nu tine de Constitutie, am inteles ca numarul respectiv e stabilit de Legea electorala.
La ce-i trebuie D-lui Basescu referendumul asta, nu mai comentez, ca, vad, ne-am prins deja cu totii .
Triunghiul portocaliu *
anamaria spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ellinia Nu, probabil ca as vota pentru presedinte si atat. Si ma enerveaza ca iar o sa se cheltuie niste bani aiurea, vezi referendumul trecut. Probabil initiatorii se gandesc ca o sa vina mai multa lume la vot. Nu cred ca asta e solutia. S-ar ingrosa numarul celor de prin agentiile guvernamentale, samd. Ar trebui limitate cumva cheltuielile cu deplasarile, cu cazarile, cu carburantii. Stiu destul de multe persoane care lucreaza prin cabinete de parlamentari, freaca menta pur si simplu, mai vine cate un batranel cu jalba in protap si ma gaseste si usile inchise. Deci eu nu as vota la referendum. Clar nu l-as vota pe Basescu - daca ar candida - m-am saturat de el si acolitii lui. Eu imi doresc un presedinte altfel! |
si ce rezolvi daca NU iti spui parerea? indiferent ca vrem sau nu - tu, eu, oricine din 'poporul suveran' - referendum se poate face sau nu, dupa cum doreste presedintele Romaniei.
si daca se face, si daca parerea ta conteaza... ca doar d-aia te intreaba si de asta numara voturile la final... de ce alegi sa te abtii? in speranta ca se vor abtine multi? sau te abtii doar asa... pe principiul 'fie ce-o fi...' ?!
sincer, eu cred ca si asta e unul din motivele pentru care am ajuns unde ne gasim azi!
si acum stau sa ma gandesc si eu ca o blonda...
base vrea mai putini parlamentari ca masura anti-criza?! atunci de ce .... ?!
de ce nu reduce numarul lor cu 15 - 20 %, in FIECARE din cele 2 camere, de ex?
de ce nu ii cheama la lucru 10 zile fara plata?
de ce nu le taie sporurile?
de ce nu le injumatatesc diurnele ? (eu, ca functionar public, pot sa plec in delegatii cu diurna ZERO... dar eu nu-s 'aleasa'... no comment)
de ce nu le taie orele cand absenteaza din Camera? sau dorm? sau...
xenocid spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui iileana
Neavind studii de drept , ma uit si eu la ce zic unii-altii. Unii, si anume www.presidency.ro/static/ordine/CPARPCR/Raport_CPARPCR.pdf" target="_blank">Comisia Prezidentiale de Analiza a Regimului Politic si Constitutional din Romānia, deci aia de-l sfatuiesc pe Dl. Presedinte, tocmai au zis asa: "- monocameralismul poate fi punctul de plecare al unei tendinte de tiranie a majoritatilor politice; - o singura camera poate fi inadecvata īn cazul īn care intentia este de a reprezenta, nuantat, minoritati politice sau grupuri regionale; - unicameralismul nu garanteaza posibilitatea evitarii blocajelor de natura constitutionala; o a doua lectura īn camera superioara poate fi salutara, dupa cum departajarea atributiilor īntre cele doua camere poate fi utila. Dincolo de aceste nuante, ceea ce trebuie sa domine, īn cazul unei optiuni unicamerale, nu este calculul de natura economica (reducerea alocatiei bugetare), ci imperativul unui design constitutional echilibrat si inteligent." |
Misto tehnica! Citarea selectiva. Vezi ca inainte de paragraful asta sint si justificarile pentru un parlament unicameral. Parca erau mai multe de trei. Pune'le tu ca mie mi'e lene.