Stop vaccinarilor in gradinte/scoli !

Stop vaccinarilor in gradinte/scoli ! | Autor: witeflower

Link direct la acest mesaj

De la bun inceput va spun ca nu am nimic impotriva vaccinurilor obisnuite.
Si tot asa va spun ca am mari retineri fata de vaccinurile noi, a caror introducere se incearca de curand.

Dar am deschis un subiect nou legat de vaccinuri pentru ca nu as vrea sa dicutam aici daca suntem pro sau contra unui anumit vaccin. Ci sa discutam despre dreptul copiilor nostri de a fi vaccinati in anumite conditii, care nu sunt indeplinite in scoli/gradinite.

1. Instiintarea si acordul parintilor - chiar si in cazul vaccinurilor obisnuite
(In prezent, nu numai ca nu se anunta ziua vaccinarii, ci se fac eforturi pentru ca parintii si copiii sa nu afle in ce zi "Vine cu vaccinul", astfel incat sa fie luati prin surprindere.

2. Posibilitatea parintelui de a fi prezent - intrucat este o procedura medicala, nu?
Eu una as vrea sa fiu de fata si pentru a avea certitudinea ca se respecta regulile igienico-sanitare, dar si pentru a linisti copilul, in caz ca ii este frica.

3. Conditii igienico-sanitare potrivite pentru un astfel de act medical
Daca la scoala exista un cabinet medical (unul adevarat, folosit frecvent si igienizat cum trebuie - sa zicem ca se poate. Dar cele mai multe scoli/gradinite, au, in cel mai fericit caz, o incapere pe care doar o numesc "cabinet medical", in care nu au activitate, nu au apa curenta sau alte lucruri strict necesare.
Chiar si asa, vaccinarea se intampla cel mai adesea in salile de clasa, unde dr si asistenta intra, isi pun pe masa/catedra seringile gata desfacute si incarcate, pregatite pentru "Intepare". Si nu va ganditi ca se spala pe maini in fiecare clasa, ca nu au cum, nefiind apa curenta in clasa.

4. Un consult medical atent inainte de vaccin
Ce stie medicul scolar despre copil? Cel mult se uita in gat si la burtica. Dupa care il intreaba pe el, copilul (!), daca a fost bolnav in ultima vreme. Daca la prima vedere copilul pare sanatos, il vaccineaza.

Plus: cadrele medicale cat si bietul cadru didactic, trebuie sa faca fata copiilor speriati si sa-i tina cu forta pe multi dintre ei (speriindu-i si ce pe cei care initial erau curajosi...).

As vrea sa se faca aceste vaccinuri la cabinetele medicale unde sunt inscrisi copiii, sa-i duca parintii de mana si sa fie prezenti, sa faca aceste vaccinuri in urma unui consult medical serios, intr-un moment in care copilul e sanatos - asa cum se face si cand sunt copiii mici.

Parerea voastra?


Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns psichoMom spune:

Perfect de acord. Noi i-am facut toate vaccinurile fiului nostru la cabinetul medicului pediatru, nu din cele date de Stat... De ce as accepta sa mi-l vaccineze la gardinita/scoala? Prefer ca orice vaccin pe care i-l fac (nu sunt contra lor), sa i-l fac eu, si, da, sa fiu de fata!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns papanash spune:

despre ce vaccin este vorba ?
eu stiu ca orice copil are carnet de vaccinari, unde e trecut fiecare, parafa medicului si data.Acum chiar ma pui pe ganduri.Ce vaccin ar putea fi facut la gradinita/scoala copilului si parintii nu stiu sau afla dupa. Au fost astfel de cazuri ?

............................................................
Mama de papanas Andreiutz ( 02.10.2007 )


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Nu cred ca te referi la gradinita, ci la scoala. Conform carnetului de vaccinari (varianta din 2003), in campanie scolara se fac rapelurile la antirujeolic,antidifteric si antitetanic- la 7 ani; antipolio la 9 ani, antituberculoasa la 13 ani si antidifteric+antitetanic la 14 ani. Asta va spun sigur, am carnetul de vaccinari al copilului in fata. In varianta 2005 (cf carnetului de vaccinari al celuilalt copil al meu) datele sunt altele. Ideea e ca acum suntem in clasa 1 si am primit instintare ca se va face antirujeolicul. Printr-un biletel de la cabinetul scolar am fost intrebati daca suntem de acord cu vaccinul si daca nu, de ce. Mai sunt cerute cateva date despre copil (alergic la ou, daca face brohovaxom...)Eu am semnat ca nu sunt de acord cu vaccinul la scoala, deoarece se face varianta simpla de antirujeolic, ori copilul meu a facut Priorix-ul si trebuie vaccinat cu acelasi tip de vaccin (am vorbit cu pediatrul). Sper sa nu am surprize.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Nu va mai agitati degeaba pentru ca datorita crizei ministerul sanatatii a amanat multe din vaccinarile pe anul acesta, inclusiv pentru sugari. Schemele de vaccinare au fost regandite prin majorarea cu 1, 2 sau 3 ani a varstei la care se fac diferite vaccinuri. De exemplu vaccinul care se face in cl I-a se amana pentru clasa a IV-a. Elevii care-s acum intr-a patra nu-l fac pentru ca deja l-au facut intr-a-ntaia, acum 3 ani. Iar cei care-s acum in clasa I-a nu-l mai fac anul acesta ci peste 3 ani. Este vorba de vaccinurile gratuite.

Cine vrea sa-si vaccineze copilul (ceea ce este de dorit!), o poate face bineinteles, dar contra cost.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Sa-ti spun cum e la noi. Cu cateva saptamani inainte de vaccinare primesti un formular in posta, de la primarie nu de la scoala, cu un set de intrebari (diferite formulare pentru diferite vaccinuri) si cu data la care se va face vaccinarea la scoala copilului tau. In formularul respectiv poti sa semnezi daca esti de acord sau nu cu vaccinarea. Trimiti formularul inapoi la primarie. In ziua vaccinarii copiii care au trimis formularul sunt vaccinati. Parintii nu sunt lasati sa vina acolo pentru ca ar fi nebunie dar ai posibilitatea sa alegi sa-ti vaccinezi copilul la medicul de familie unde esti prezent. Nici la noi nu se face consult medical inainte de vaccin. Copiii care refuza vaccinarea, chiar daca au formularul de la parinti, nu sunt fortati sau intimidati in nici un fel. Daca nu vor si se streseaza, parintii vor trebui sa se descurce cu copilul la medicul de familie.

La conditiile igienico-sanitare, adevarul e ca de mare lucru nu ai nevoie, o sala, o masa si un scaun (pentru cel care documenteaza). Nu stiu cum e in Romania dar aici seringile sunt preambalate cu vaccin, desfaci ambalajul, verifici vaccinul si data expirarii si il faci. Ce lipseste cu adevarat este posibilitatea interventiei in cazul unei reactii anafilactice si asta mi se pare extrem de grav. Nu ca medicul de familie ar fi mai pregatit din punctul asta de vedere. Echipa care vaccineaza la noi este formata din 3 persoane, toate asistente medicale. Macar 2 dintre ele trebuie sa aibe un curs special si sa obtina competenta de imunizator. A 3-a persoana se ocupa de documentare. Parte din competenta de imunizator este interventia in cazul unei reactii anafilactice. Echipa vine cu o trusa de interventie pentru reactii anafilactice (inclusiv un defibrilator micut ) si anual face un curs si trebuie sa obtina competenta in acest domeniu. Una din asistentele imunizatoare face imunizarea propriu-zisa, copilul vine, este identificat (isi spune numele plus un profesor care ii cunoaste asista si confirma ca copilul este cine spune ca este), dupa ce este verificat inca o data formularul cu intrebarile legate de boli si alergii pe care parintii l-au completat, i se face vaccinarea si i se ofera o bomboana pe bat . Copilul apoi iese din camera respectiva si trebuie sa ramana cu a 2-a asistenta imunizatoare pana cand isi termina bomboana (aprox 10 min, sunt bomboane mari). Cine termina bomboana poate merge la clasa. Asta se face pentru a tine sub observatie copiii in cazul in care cineva face o reactie anafilactica.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns psichoMom spune:

Da, la cele care se fac in scoala ma gandeam si eu... Din cate stiu, pe la 7 ani in cep primele rapeluri la vaccinurile facute la varsta "pregradinita

Oricum, daca asa se procedeaza, m-ati linistit...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OanaRusu spune:

bird70, asa se face in australia, nu?
Ca la noi in scoala.... numa' in vise e asa

Oana, mami de Ana Maria (intr-o zi de 13... 13 iunie 2008) si Paul-Victor (ziua cea mai lunga: 21 iunie 2006)
Priveste partea buna a lucrurilor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns malla spune:

daca e numai pt scoli, te rog taie gradinite caci deja m-ai bagat in sperieti. MA si vedeam luni de dimineata mergand special la gradi la Andrei sa ma iau de educatoare...


Andrei si Adriana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Burtocika spune:

De acord cu Adinell, daca se face ceva in gradinite, te rog precizeaza despre ce este vorba, am fetita de 3 ani si chiar vreau sa stiu la ce sa ma astept !

On-topic, evident ca sunt de acord cu tine !

Boghi

www.goblenpartner.webs.com" target="_blank">mai lucreaza cineva goblen?
www.avonromania.webs.com" target="_blank">... e mai simplu decat crezi ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns herra spune:

de ce copii prescolari merg la medicul de familie pt vaccinuri, iar cei de la scoala - nu?

de ce trebuie facute neaparat in incinta scolii?

PS: sper si eu ca nu e vorba de gradinite! daca stiti ceva ce noi nu stim, precizati va rog.


Eu
stau pe tarm si-sufletul mi-e dus de-acasa.
S-a pierdut pe-o cararuire-n nesfârsit si nu-si gaseste
drumul înapoi. (Lucian Blaga, „La Mare”, 1919)


Mergi la inceput