colicii, plansul si dezvoltarea copilului

Poate pare o intrebare tampita, dar sunt sigura ca nu sunt singura mama care si-o pune. Copilul meu are colici si plange enorm de mult. Ore in sir nu putem face nimic sa il consolam. Am incercat tot ce se poate, toate medicamentele si siropurile de colici din Ro si din tarile unde avem prieteni, caldura pe burtica, contact skin on skin, masaj circular... nimic nu pare sa il faca sa se simta mai bine
Crizele au inceput din prima saptamana de viata, dar de cateva zile plange chiar cu orele, de pe la 7 seara pana pe la 10-11 noaptea, cu pauze de cate 2-3 minute.
Mi-e clar pana acum ca aceste crize si plansul prelungit nu au niciun efect negativ dpdv fizic. Dar cum e cu dezvoltarea psihica? e evident numai uitandu-ma la el ca sufera enorm de mult. Oare durerea si plansul ii pot afecta psihicul? poate fi "traumatizat" de episodul acesta din viata lui? Nu am gasit niciun fel de informatie in legatura cu asta. Stie cineva?
Raspunsuri

Mindy spune:
Din cate stiu eu din ce mi-a zis pediatrul meu, copiii cu colici se dezvolta absolut normal.
Asa te inteleg, e frustrant si atat de obositor, la un momentat credeam ca nu mai rezist. 4 luni a avut a mea colici.
Am incercat si eu orice, in unele zile parca era mai bine, adica durata plansului mai mica.
Ce m-a ajutat sigur a fost ceaiul de chimen si anason (baut de mine).
Daca alaptezi, incearca sa eviti cafea, carbogazoase, brocoli, varza, fasole, portocale (banuiesc ca le eviti deja).
Ce a mai ajutat: pusa in leagan din acela cu baterii pus pe vibrat, plimbata in brate cu fata spre exterior, o mana pe burtica si una sub fundulet, dansat (in felul asta am slabit si eu tot plimbandu-ma si dansand cu ea).
Nu exagera cu medicamentele, eventual da-i doza redusa sa nu-i afecteze stomacelul sau ficatul.
Rabdare multa, s-ar putea sa treaca mai repede de 4 luni, si pe mine ma speria la un moment dat plansul ei, dar a fost totul bine, e o mare dansatoare, a facut totul mult mai repede decat ceilalti copii de varsta ei(nu stiu daca are vreo legatura cu colicii)

marianebuna spune:
Mindy, cati ani are fetita ta acum? E mai "plangacioasa" decat alti copii, sau a trecut plansul cu totul?
Ai dreptate, e teribil de frustrant si obositor... nu stiu cum o fi pentru el, sarmanul, dar eu am zile in care simt ca "ma duc cu capul"... Vladut e un copil foarte dorit si iubit, si "obtinut" cu greu sa zic asa, a aparut dupa mai bine de 2 ani de esecuri, dar am momente in care imi vine sa ma duc si sa ma tot duc...Intr-o noapte in care s-a trezit sa manance si a inceput sa urle iar, dupa "show-ul" de 3 ore de seara, i l-am pus in brate lui taica-su si eu am plecat de nebuna pe strada, in papuci si camasa de noapte, sa nu-l mai aud ca il auzeam si din curte si simteam ca incep si eu sa urlu si eu cu el... Am fumat o tigara de nervi si m-am intors... deja ma simteam tare vinovata. Trec prin tot felul de stari - mila, parere de rau, furie, vinovatie, resemnare... apoi cand se potoleste si adoarme in sfarsit imi vine sa il strang tare-tare in brate si sa il pup pana il albesc dar de multe ori nu o fac de teama ca se trezeste si incepe iarasi.
La noi mai functioneaza "karaoke" - ii pun muzica - orice, dar lenta si cu chitara -asta ascultam eu cand eram gravida - si cant si eu impreuna cu piesa, plimbandu-ma cu el in brate. O sa incerc si cu dansul, nu m-am gandit - mi-e groaza de gandul ca ar putea tine 4 luni, ca el e maricel si ia bine in greutate si eu am o hernie de disc, nu stiu cat as mai putea sa ma invart cu el in brate daca ar avea 7-8 kile
Totusi, cand il vad atat de chinuit nu ma pot abtine sa ma intreb ce o fi in sufletelul si in mintea lui. Ce o simti, cum i s-o parea lumea asta in care sufera atat de mult... cum i s-o parea mami care nu poate face nimic sa-i aline durerea... poate gandesc prea mult, dar nu pot sa nu ma intreb care e impactul psihic al plansului si al durerii
PS: Nu il alaptez, mananca Nan 1, deci nu e de la alimentatia mea...

Sabina spune:
din pacate , copilasii hraniti cu lapte praf sufera mai mult de clici, pt ca nu poti sa-i dai oricat si oricand sa manance. la san e mai simplu ca ii dai si la 5 minute cand plange, si asa nu ajunge la starea aia de plans continuu neconsolat.
Ce poti sa faci: sa il tii in wrap strans(sau in sling) si sa il plimbi cat de mult se poate pe afara. Profita ca e frumos si stati 5, 6 ore pe zi afara din casa.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Sabina, Sofia Galagia si
bb Gheo

Mindy spune:
are 2,8. Nu e plangacioasa (decat daca o deranjeaza ceva, normal). Dimpotriva. E vesela, deschisa, nerusinoasa, nebolnavicioasam vorbareata, confidenta, independenta si sociabila(cu tot alaptatul pana la 2+ani).
Imi amintesc ce ma compatimeau toti cand era mica ca ce bebe 'greu' am. Altii dormeau de rupeau si a mea ne chinuia de mama focului. A fost greu.
Te inteleg cu starea de nervi. Cine nu a avut copil colic nici nu pricepe ce vorbim aici. Ma refer la colici adevarate nu gaze si discomforturi ocazionale.
Trebuie sa mai faci cate o pauza altfel o iei pe ulei. E normal.. parca nu te poti bucura pe deplin de bebe din cauza asta, plus ca esti zombie de oboseala, asta iti sporeste gradul de iritabilitate.
Daca e pe formula vezi sa nu fie de la biberon. Trebuie tinut intr-un anumit fel cand il hranesti, sa nu fie intins complet pe spate.
Cauta pe google, la hranirea cu biberonul sa fii sigura ca faci corect cu regurgitare si tot. Nu ma pricep deloc la alaptarea cu biberonul, poate te ajuta fetele.
Nu cred ca il afecteaza pe bebe colocile astea, tu il strangi in brate vorbesti cu el, ii raspunzi la durere 'mami e cu tine' el stie ca e pe maini bune, nu e abandonat in durerea lui.
Cred ca ar fi nasol daca l-ai lasa de unul singur sa planga pana nu mai poate.
Noi nu am lasat-o singura cand plangea. Faceam cu schimbul. Uneori o leganam in scaunul de masina.
Aveam un CD cu Modern Talking ala mergea mereu, bagam dansuri pe rand De cate ori reascult unele melodii de pe CD-ul ala imi amintesc de colici:)
Dupa ce au trecut a urmat o perioada de vis, cu bebelus bucalat si mereu zambareata. Culmea e ca ea in perioada asta crescuse extrem de bine, exploda de sanatate. Nu i-au priit deloc rau colicile.
Inarmeaza-te cu rabdare, musai sa ai ceva ajutor si incearca tot ce poti sa il confortezi si nu te gandi ca dureaza mult. O sa vezi ca scapi mai repede decat crezi.

marianebuna spune:
A, pai nu il lasam nicio clipa singur, saracul... numai cand sunt singura cu el si trebuie sa merg la toaleta, dar si atunci ma grabesc cat pot si ma intorc repede la el. Si acum stau cu el in pat lipit cu totul de mine, si eu scriu la laptop.
O sa caut pe google/youtube. Nu m-am gandit ca sunt mai multe feluri de a-i da bibi... Ma gandeam ca i-l dau si gata - bine am fost mereu atenta sa ii fie tetina plina de lapte, nu de aer, dar nu m-am gandit la pozitia lui...
Sabina - am un wrap dar nu ma pricep sa il leg... ce am gasit pe net era doar pt copii care isi tin capul - probabil nu am stiut sa caut.

bird70 spune:
Si eu am patit la fel cu unul din copiii mei. Am descoperit cativa ani mai tarziu ca era intoleranta la lactoza. Incearca un lapte fara lactoza pentru o vreme si vezi cum se comporta.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation

anisiap spune:
buna maria
nu ash vrea sa te superi pe mine dar cred ca ar trebui sa investighezi un pic mai mult cauza plansului copiii mei nu au plans atat niciodata sau nu i am lasat sa planga
kevin e nascut pe 6 AUG
alessia anul trecut in iunie
mandoi hraniti artificial
ca sa ajungi la concluzia ca sunt colici tre eliminate alte cauze
fisura de clavicula ,displazii
candidoza stomacala bucala ciuperca se poate extinde in intenstine o simpla analiza te va linisti
nu apa nu ceai doar lapte chiar si artificial hranit primele doua nu tin de foame
schmbat formula de lapte cu una comfort digest de la aceeasi firma nu stiu in romania cum e dar aici orice lapte artificial are o gama pt bebeii cu probl digestive de ex al meu a avut reflux i am pus GUMILK in lapte o fibra ce ingroasa laptele si nu i permite sa l vomite stiu ca in ro pediatrii recomanda apa de orez pt ingrosare
iti recomand un baby wrap copilul te simte mereu si i creaza siguranta (eu nu am ca nu e nevoie<;;;dar daca ar fi ash lua imediat)
verifica temperatura sa nu i fie cald sau frig
curata caile nazale zilnik daca simte ca nu poate respira intra in panica
si tinutul la verticala dupa ce bea lapte pt eliminatul aerului din burtica e foarte important
eu dorm cu ei amandoi adora sa se simta in patul meu si sa fie intuneric seara sor sa nu poate sa adoarma fara el ma impinge din pat sa l aduc chiar daca el ramane cu taty i se lumineaza fata cand vin cu el si l pupa si l mangaie
spunea cineva la alt sub ca noi trebuie sa ne adaptam dupa copii ca sa fie totul confortabil cata dreptate avea
recunosc ca si eu dupa primul copil totul s a dat peste cap tabieturi zero dar asta pt ca gandeam gresit gandeam ca trebuie sa fie intr un fel...strict ca la carte dar nu e asa
am stat un pic si m am gandit la al doilea ca ar trebui sa invatam ceva de la animale sa ne tinem copiii aproape sa le ascultam nevoile mai cu bagare de seama (la mie ma refer)si asa a aparut al treilea si sa mor de nu ma simt implinita chiar daca ma trezesc de 3 ori pe noapte pt amandoinu urla nici unul doar mananca si se culca
in cautarea biberonului perfect pt kevin am ajuns sa spal "500 "de biberone (lui ii curge laptele din gura cu tetine gen avent chicco )
uneori plansul dauneaza si fizic cand copilul are hernii
iti urez multa liniste pt ca o mama streasa transmite copilului ei aceasta stare
http://community.webshots.com/user/ana_ana2327

andru_mami spune:
si andrei al meu a plans de colici de la 1 luna pana la 4 luni de se invinetea in bratele mele,si cu toate sirupurile,il calma f putin dupa aia iar incepea si tot asa plangea de la 7 seara pana pe la 11 noaptea,ne plimbam cu el in brate prin toata casa,ca pur si simplu parca lesina de plans,si la 4 luni fix s-au oprit si nu a mai avut nimic.
sanatate multa tuturor si copii sanatosi.
POZE
BAZAR PENTRU MIHAITA
BAZAR PENTRU BOGDAN
BAZAR PENTRU EMA

szivarvany spune:
Si fie`mea a plans destul de mult din cauza colicilor.
Pe noi ne-a ajutat sa doarma pe burtocul meu. Insa ma intrebam si eu daca va suferi si mai tarziu din aceasta cauza sau are urmari pe termen lung.
Acum are 5 ani si nu, nu plange mult, e independenta si plina de personalitate, pentru ca ii sunt mereu aproape si mereu disponibila.
Cateodata se uita pe album si intreaba dc a plans la baita, de ce a plans cand era bb ca ea nu stie. Si i-am explicat ca bbii au uneori dureri de burtica, uneori nu le place la baita insa uitansdu-se mai departe pe fotografii a vazut si ea ca nu mai plangea nicaieri
-------
Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16) &
Sela
-------
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Port in suflet povestea licuriciului Emma
"Stelele care cad nu pier,
Stelele care cad se duc pe un alt cer"
NU RAMANE INDIFERENT !
AJUTA-L PE BOGDAN SA VADA !

Adriana mica spune:
Maria, eu stiu ca bebelusii hraniti cu lapte praf au de regula mai putini colici (mananca de regula, la intervale fixe - 2-3 ore, intrucat pot bea cu mai multa usurinta (fara efort) tot biberonul.
Sfatul meu coincide cu cel dat de Ana, in sensul investigarii motivelor pt care plange.
Adriana, mami de Tudor alias 'Dudu'(26sept2006)
Uite ce mare am crescut...
www.totsites.com/tot/tudorandrei" target="_blank">Povestea merge mai departe...