Dumnezeu atotstiutor si liberul arbitru
Raspunsuri - Pagina 27
ladyJ spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui conchita
e discutabil despre consecintele astea. exista si pacatul cu gandul -deci e de-ajuns sa te gandesti ca ai face un lucru, se considera ca l-ai si facut. probabil pentru ca raul deja s-a produs in suflet, nici nu mai conteaza efectele materiale ca sa zic asa. nimic |
Da, uite tocmai de aia zic ca ar exista o diferentiere intre pacate(greseli).
Daca eu gandesc ceva rau in ceea ce te priveste, dar am puterea de a nu face, consider ca pacatul nu este atat de mare.
conchita spune:
Lady, eu spuneam ca nu e nici o diferenta. daca te gandesti sa-mi faci rau, raul e comis deja, nu mai conteaza daca-l aplici...
irina.c. spune:
Citat: |
citat din mesajul lui conchita Lady, eu spuneam ca nu e nici o diferenta. daca te gandesti sa-mi faci rau, raul e comis deja, nu mai conteaza daca-l aplici...nimic |
Treptele pacatului sunt in numar de douasprezece, dupa Sfantul Nicodim Aghioritul si
anume: Prima treapta, cand face cineva fapta buna cu scop rau pentru bani, pentru lauda,
pentru cinste, adica cand amesteca binele cu raul. A doua treapta este implinirea faptei
bune pe jumatate, necompleta. A treia treapta este ispita, momeala, adica ispitirea ce vine
asupra omului de la diavol, de la lume si de la trup si-l ispiteste pe om prin cele cinci
simturi
numite de Sfintii Parinti " ferestrele sufletului ". A patra treapta este unirea, adica
amestecarea mintii cu ispita. A cincea treapta a pacatului este lupta mintii, adica a
sufletului cu ispita. Pana aici nu este pacatul zamislit. De aici insa incepe a zamisli
pacatul care aduce osanda asupra omului.
A sasea treapta a pacatului este invoirea mintii
cu pacatul, adica indulcirea mintii de ispita, de pofta. Din clipa aceasta se zamisleste
pacatul in mintea si inima omului si-l face pe om vrednic de osanda, precum spune
Sfantul Apostol Iacob: " Pofta zamislind, naste pacatul, iar pacatul savarsindu-se, naste
moarte". A saptea treapta a pacatului este pacatul facut cu mintea prin imaginatie. Ca
dupa ce omul se invoieste sa faca pacatul, el se sileste, din indemnul diavolului, sa
intipareasca acel pacat in mintea sa ca si cum l-ar fi facut cu lucrul. Prin imaginatie
pacatul creste si se inradacineaza in inima omului. A opta treapta a pacatului este
hotararea vointei de a face pacatul si insasi savarsirea lui cu fapta. A noua treapta este
obiceiul pacatului, adica savarsirea lui de mai multe ori. A zecea treapta a pacatului este
patima, deprinderea, adica savarsirea permanenta cu voia si fara voia omului. A unsprezecea treapa a pacatului este deznadejdea, cand omul isi pierde nadejdea iertarii
prin pocainta, prin harul si mila lui Dumnezeu. A douasprezecea treapta a pacatului este
sinuciderea, adica uciderea omului deznadajduit din cauza pacatelor sale cu voia sa
libera. Aceasta este cea mai grea treapta a pacatului, de care sa ne fereasca Dumnezeu pe
toti. Cel care se sinucide nu mai are iertare in veci, iar Biserica nu are voie sa se roage
pentru el.
(,,Lumina si faptele credintei”, de Arhim. Cleopa Ilie, Arhim. Ioanichie Balan).mami de Ilinca(26. apr.04), Teodora (26 aug. 07) , 35+am blog
Elena spune:
Eu cred ca amandoua aveti dreptate intr-un fel, Lady si Conchita.
Sunt de acord cu Conchita, ca odata ce gandesti raul, indiferent daca il pui sau nu in aplicare, in ochii lui Dumnezeu este gresit (poate fi considerat pacat sau doar greseala). Pe de alta parte, cred eu ca foarte mult conteaza totusi si fapta, daca o pui in aplicare sau nu. Faptul ca ai putut sa faci raul si nu l-ai facut, pai asta e un pas urias, dupa parerea mea (doar daca nu l-ai facut pentru ca n-ai avut conditii sa-l faci, nu ca te-ai abtinut). In momentul cand comiti fapta insasi, deja fapta aceea rea se 'inregistreaza' in sufletul tau, ramine o amprenta, o rana. Si cu cat repeti si repeti acel pacat, rana se adanceste si de aceea si omului ii este muuuuult mai greu sa renunte la un pacat care a devenit o obisnuinta, un mod de viata.
Irina, interesanta teoria asta cu treptele. Nu am inteles insa daca si primele trepte, pana la treapta a 7-a/a 8-a, sunt considerate pacate. Daca da, atunci nu inteleg de ce treapta 3, ispitirea de la diavol, este considerata pacat....sau poate vrea sa zica "acceptarea ispitei de la diavol"?
_
Cred in soare chiar daca nu straluceste, cred in dragoste chiar daca sunt singura, cred in Dumnezeu chiar daca nu-mi raspunde.
patou spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui irina.c.
impartasindu-ne din Duhul Lui in primul rand, si apoi implinind poruncile mami de Ilinca(26. apr.04), Teodora (26 aug. 07) , 35+ am blog |
si cum facem asta? cine ne invata s-o facem si cum? sau mai bine zis cine ii invata pe cei care ne invata?
irina.c. spune:
citat din mesajul lui Elena Irina, interesanta teoria asta cu treptele. Nu am inteles insa daca si primele trepte, pana la treapta a 7-a/a 8-a, sunt considerate pacate. Daca da, atunci nu inteleg de ce treapta 3, ispitirea de la diavol, este considerata pacat....sau poate vrea sa zica "acceptarea ispitei de la diavol"?_Cred in soare chiar daca nu straluceste, cred in dragoste chiar daca sunt singura, cred in Dumnezeu chiar daca nu-mi raspunde. |
irina.c. spune:
Citat: | ||||||
citat din mesajul lui patou
|
asa ne-a invatat Hristos
Cel ce mananca trupul Meu si bea sangele Meu are viata vesnica, si Eu il voi invia in ziua cea de apoi.
mami de Ilinca(26. apr.04), Teodora (26 aug. 07) , 35+am blog
patou spune:
cum - prin participarea la Tainele Bisericii, in special la Sf. Impartasanie asa ne-a invatat Hristos Cel ce mananca trupul Meu si bea sangele Meu are viata vesnica, si Eu il voi invia in ziua cea de apoi. |
si daca eu as trai intr-o tara musulmana inseamna ca n-as mai avea nici o sansa de salvare?
irina.c. spune:
Citat: | ||
|
crinuta spune:
Citat: | ||
si daca eu as trai intr-o tara musulmana inseamna ca n-as mai avea nici o sansa de salvare? |
Gresit. Musulmanii vor fi salvati pentru ca vor fi judecati dupa iubirea pe care au aplicat-o celor din jur, dar ei se vor converti cand va reveni Isus pe pamant in glorie, dar pana atunci vine Marele Avertisment, si e posibil ca unii sa se converteasca brusc atunci.
Niciodata sa nu judecam in locul lui Dumnezeu si sa nu ne permitem sa facem referiri de genul " respectivii nu vor fi niciodata salvati, nu ai nici o sansa pt ca nu sunt catolic, ortodocsi, protestanti, etc.
Nu spun ca ai facut-o tu, dar sunt persoane care gandesc asa, si NU AVEM ACEST DREPT!
Crinuta si Rayan
Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!
www.youtube.com/watch?v=4L0eM4tODYc" target="_blank">Asculta