Si tu poti construi o casa pentru o familie saraca
Dragii mei forumisti DC,
Toamna aceasta voi merge sa construiesc prima casa din viata mea!
Alti prieteni de-ai mei au fost deja saptamana trecuta si respectiv anul trecut la un alt proiect Habitat for Humanity (www.habitat.ro). Aceasta fundatie construieste cu ajutorul voluntarilor case in toata lumea pentru familii cu copii si venituri foarte mici.Voluntarii sunt oameni obisnuiti, fara nici un fel de calificari sau talent in constructii. Oamenii care vor primi casele (si care lucreaza si ei impreuna cu noi) nu ar putea nici sa viseze sa traiasca in conditii decente fara un astfel de ajutor.Constructia este organizata de fundatie impreuna cu un sef de santier si o echipa mica de muncitori calificati.
Prietenii mei m-au inspirat sa particip si eu la aceasta aventura in care voi face o diferenta palpabila in viata unei familii.
Va invit sa veniti cu mine la constructia unei case si sa vedeti cate puteti sa faceti cu mainile voastre, in doar cateva zile!
Pe scurt, este vorba despre urmatoarele week-enduri de lucru (vineri si sambata) pana la sfarsitul lui Noiembrie. Santierul este langa Moinesti, in judetul Bacau - ajungem acolo in cateva ore cu masina. Vom dormi doua nopti la Moinesti, unde vom sta la o pensiune absolut decenta. Puteti veni oricand in aceste week-end-uri, doar sa ma anuntati sa organizez logistica cu cazarea. La sfarsitul lui noimebrie in urma noastra vor ramane 12 case gata a fi locuite.
Pentru asta, avem nevoie de voluntari care indeplinesc urmatoarele conditii:
- pot sa isi ia liber vineri!!
- au chef sa incerce ceva nou - serios, cati dintre voi ati mai construit o casa pana acum?
- simt nevoia sa contribuie cu ceva foarte palpabil in comunitate
- pot sa isi acopere cheltuielile de transport, masa, cazare si echipament de baza - aproximativ 230-250 RON de persoana pe weekend (pentru cei interesati, va trimit toate detaliile logistice)
Daca va intrebati - pot sa construiesc eu o casa? - raspunsul este "da, sigur". Cei de la Habitat vor fi alaturi de noi, ne vor explica si ne vor monitoriza fiecare pas. Scopul tuturor este sa facem un lucru de buna calitate si rezistent. Si daca prietenii mei au putut sa fac asta (!!!), atunci oricine poate sa o faca.
Daca aveti orice fel de intrebari despre cum functioneaza lucrurile si cum puteti participa, astept mesajele voastre pe PM sau email lucalina78@yahoo.com sau telefon (cine-l are, cine nu...sa dea un semn si-l trimit).
Detalii despre Habitat for Humanity:
Peste tot in lume unde are activitati, Habitat for Humanity isi propune ca fiecare familie sa aiba o locuinta decenta. Asta inseamna repararea caselor existente si constructia de noi locuinte, cu ajutorul voluntarilor, al companiilor si al familiilor beneficiare. Habitat nu construieste numai locuinte, ci comunitati, unde oamenii invata sa locuiasca impreuna si sa se ajute unii pe altii, ca o familie mai mare. Si voluntarii Habitat for Humanity sunt, la randul lor, parte din aceasta comunitate, cand cunosc familia beneficiara si lucreaza cu ea pentru un scop comun.
Cum functioneaza proiectele Habitat for Humanity:
1. Habitat for Humanity selecteaza familii ce nu isi permit o locuinta decenta, dar sunt apte sa munceasca la constructia propriei case si sa plateasca o rata minima, pentru a deveni beneficiari
2. primaria din localitati selectate concesioneaza terenul pe termen lung
3. Habitat for Humanity (sau donatorii sai) finanteaza materialele de constructii precum si partile dificile din ridicarea casei, asa cum e fundatia, care se lucreaza doar cu profesionisti
4. voluntarii si beneficiarii construiesc casa, pe structura de lemn sau metalica
5. constructorii profesionisti finiseaza locuintele
6. beneficiarii se muta in noile case, pentru care vor plati rate minime, fara dobanda, in urmatorii ani
7. GATA!
PS. Greutati organizatorice, cu copii, soti, job-uri...avem toti! Dar doua zile din viata noastra pot face o diferenta enorma in viata a zeci de oameni...copii... Va astept alaturi de mine cu mare mare drag!
PPS. Astept sa-mi trimiteti mesaj chiar si doar daca voi considerati ca puteti coopta alti oameni, prieteni, colegi, familie! Oricine este binevenit!
La cerere pot trimite si poze facute in weekendul trecut. Sa vedeti cum si mai ales cine lucreaza!
Acum chiar e GATA!
EDIT: Doresc sa informez moderatorii ca am acordul Mirelei pentru a posta subiectul la Generale...si sa ramana aici o vreme. Multumesc DC!
Alina, mami de Ana Antonia (06 Dec 2007) si Luca nazdravanul (14 Feb 2003)
Ana, minunea mea iubita Luca, iubitul mamei drag!
Povestea nasterii Anei
Emma este iubire!
Raspunsuri
papanash spune:
EXCEPTIONAL !!!
............................................................
Mama de papanas Andreiutz ( 02.10.2007 )
alina023 spune:
Doresc sa fac precizarea ca toate familiile ce vor beneficia de aceste case au in componenta copii. Pentru a pastra cat de cat o anumita discretie, nu voi posta aici povestile lor. Insa cine este interesat va primi pe email aceste povesti (care mie mi-au adus lacrimi in ochi dar si bucuria ca anul acesta STIU ca vor petrece Sarbatorile de iarna in case decente!).
Comunitate DC, haideti sa construim o casa impreuna!
Povestea nasterii Anei
Emma este iubire!
Eleni spune:
Alina, eu vreau. Diseara vorbesc si cu legitimul.
Am vorbit deja cu o colega de birou, vine si ea.
Da-mi numarul tau pe PM si te sun maine sa ne organizam cu calendarul.
Toate bune. Si felicitari!
alina023 spune:
Eleni, ai PM! M-a bucurat enorm mesajul tau! Multumesc!
Sunt sigura ca vom termina casele chiar mai devreme de sfarsitul lui Noiembrie!!!
Povestea nasterii Anei
Emma este iubire!
Lala_D spune:
Alina mi-am permis sa preiau articolul tau pe blog, poate se gasesc doritori.
Din motive pe care tu le cunosti, personal nu pot lua parte la actiune. Sper ca preluarea articolului sa iti mai aduca voluntari.
alina023 spune:
Multumesc mult Lala Orice ajutor, orice fel de promovare nu face decat bine. Ai avut o idee foarte buna, pentru care te mai pup o data.
Povestea nasterii Anei
Emma este iubire!
Liliana82 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui alina023 Pentru asta, avem nevoie de voluntari care indeplinesc urmatoarele conditii: - pot sa isi ia liber vineri!! - pot sa isi acopere cheltuielile de transport, masa, cazare si echipament de baza - aproximativ 230-250 RON de persoana pe weekend (pentru cei interesati, va trimit toate detaliile logistice) Cum functioneaza proiectele Habitat for Humanity: 1. Habitat for Humanity selecteaza familii ce nu isi permit o locuinta decenta, dar sunt apte sa munceasca la constructia propriei case si sa plateasca o rata minima, pentru a deveni beneficiari 2. primaria din localitati selectate concesioneaza terenul pe termen lung 3. Habitat for Humanity (sau donatorii sai) finanteaza materialele de constructii precum si partile dificile din ridicarea casei, asa cum e fundatia, care se lucreaza doar cu profesionisti 4. voluntarii si beneficiarii construiesc casa, pe structura de lemn sau metalica 5. constructorii profesionisti finiseaza locuintele 6. beneficiarii se muta in noile case, pentru care vor plati rate minime, fara dobanda, in urmatorii ani 7. GATA! |
Mai sincer ideea asta ma dat gata. Cea mai tare idee de management in constructii.si "actiune umanitara".
Ce fel de rate minime vor platii beneficiarii si ce garantie au voluntarii ca acei oameni daca vor fi in imposibilitate de plata nu vor ajunge iar pe drumuri? Cine sunt acei beneficiari ? mai mult de 80%din po****tia globala se incadreaza la punctul 1. adica nu isi permit o locuinta "decenta" dar nu isi permit o "rata minima" si sunt exploatati prin munca lor pentru a sprori cifrele din conturile marilor organizati. Faceti o cautare pe google si vedeti cum traiesc , in ce conditii locuiesc , si ce salarii au oamenii din africa si asia de sud .
Ce inseamna "locuinta decenta" si "rata minima"? in proiectele din romania?
"1. Habitat for Humanity selecteaza familii ce nu isi permit o locuinta decenta, dar sunt apte sa munceasca la constructia propriei case si sa plateasca o rata minima, pentru a deveni beneficiari"
Ce inseamna a "devenii beneficiar"? Inseamna chirie sau inseamna achitarea locuintei in rate si a devenii propietar pe ea?
Si daca omul "beneficiar" sau cel pentru care se organizeaza aceasta activitate de "caritate" nu e apt sa munceasca ? e handicapat ca a muncit pe santierele romaniei si i-a cazut o schela din cauza unui inginer care nu a calculat bine rezistenta si din cauza unui tamplar care a montat-o beat si acel om traieste din ajutorul social si pensia de handicapt din romania , care abia ii ajunge de mancare.. Oare aceia nu intra in categoria " beneficiarilor"?
Ce alte "beneficii" ar putea avea voluntari? Pimesc certificari pentru munca depusa? fie ea si voluntariat. Ca de ex.. "La data de xulescu Ion a facut parte din echipa care a montat sarpanta
Eu sunt gata sa ma alatur acestui proiect "umanitar" si sa muncesc "voluntar" ca devizier si gestionar de materiale pentru "profesionistii" precum si estimarea "ratei " pe 20 de ani pentru un om care traieste din ajutorul de handicapt dupa ce s-a nenorocit pentru "constructia Romaniei postocmuniste" , sau pentru vaduva si copii acestuia.
Deocamdata ma rezum a comenta doar punctul 1
Nu am timp acum sa detaliez despre conciesionari dar la puntul 3
"parti dificile" ar trebui sa insemne " structurile de rezistenta"adica doar astea ar trebui facute de "profesionisti"
In concluzie :
Proiectul suna foarte umanitar .Habitat e cunoscut international pentru proiecte umanitare dar Deoarece cunosc bine "breasla constructorilor " din santierele patriei postdecembriste mi-as dori din suflet sa nu fie facute " in the romanian way"
b.nica spune:
Vreau si eu sa particip la acest proiect dar nu stiu pe cine sa contactez;pe userul Alina nu l-am putut contacta.
Eleni spune:
Liliana, buna dimineata. Am vazut pe alte topicuri ca esti genul care isca discutii si polemici de aiurea. Si in general te evit, dar acum nu te ignor pentru ca tin la acest proiect pe care il cunosc de afara si mai mult tin la Alina, si stiu ca nu e deloc genul infatuat care sa vrea sa isi faca imagine cu topicul asta.
Daca nu ai ceva mai bun de facut, ia-ti te rog rahatul varsat aici intr-o punguta si du-l in parc la tomberon... si vezi-ti de viata ta. Pentru ca intuiesc ca vor fi si altii enervati de replica ta si se va ajunge la circ pe un subiect al carui scop este unul nobil.
Hai, ia frumos punguta si lopatica, si adua-ti dejectiile.
Alina, imi cer scuze in numele ei. Si te rog sa o ignori.
O zi fara frustrari va doresc.
alina023 spune:
In primul rand doresc sa raspund lui b.nica . Iti trimit PM cu numarul meu de telefon. Suna-ma si stabilim detaliile. Iti multumesc.
Acum...Liliana, iti raspund intrebarilor pentru ca stiu genul de om "Toma necredinciosul" {no offence} si pentru ca uneori poate nu strica putin scepticism {te rog sa citesti "uneori" si subliniez si faptul ca de cele mai mult ori tonul face muzica }
Asadar...ratele minime pe care le platesc beneficiarii inseamna 60 euro/luna pentru a achita costurile materialelor {nu se aplica nici un fel de dobanda, nu se plateste manopera}.
Beneficiarii se angajeaza sa munceasca minim 1500 ore. Desigur ca un singur om nu poate munci atatea ore {mai ales ca au si joburi} si de aceea in aceste 1500 de ore ei trebuie sa-si implice rudele, prietenii, colegii care doresc sa-i ajute. De asemenea, aceste 1500 de ore de munca nu se fac exclusiv la casa beneficiarului ci si la casele viitorilor vecini. In felul acesta se formeaza comunitati foarte bine inchegate, oameni muncitori si cu simt de raspundere.
Liliana, oamenilor acestora nu li se ofera cadouri. La fel cum a dat Cineva o pilda acum 2000 de ani, oamenilor acestora li se da o undita si sunt invatati sa pescuiasca, nu li se ofera peste pentru o masa. Acestor oameni li se schimba mentalitatea, sunt responsabilizati.
Dupa parerea mea acest proiect este unul care merita tot respectul. Si credeti-ma ca sunt si eu la inceput. Pe parcurs sper sa va pot demonstra asta si de ce nu, sa-l putem extinde si in alte zone ale tarii. Oameni saraci sunt multi; ii putem ajuta sa se ajute singuri.
Eleni, iti multumesc.
Ah...Liliana, inca ceva. Mi-ai dat exemplul oamenilor saraci din Africa. Mergi acolo sa ii ajuti? Faci ceva pentru ei? Sa stii ca in proiectele Habitat din Romania au venit si multi straini. Asa ca ai chiar de ales...sa mergi sa ajuti in Africa {jos palaria si daca ai face asta} sau, mai la indemana, sa mergi sa ajuti la doi pasi de casa ta, un om, o familie, un copil {saraci...te asigur}.
Pana duminica nu mai am acces la net {incepand de dupa amiaza}. Daca apar cumva intrebari sau mai are cineva nevoie de numarul meu de tel, trimit totul duminica seara.
Povestea nasterii Anei
Emma este iubire!